Connect with us

Svijet

PROTESTI ZBOG IZMJENE ZAKONA: Ljuti njemački poljoprivrednici TRAKTORIMA STIGLI u centar Berlina

Vlada Njemačke planira da smanji poreske olakšice za dizel koji se koristi u poljoprivredi, jer pokušava da “zapuši” rupu od 17 milijardi evra u budžetu zemlje, što je natjeralo poljoprivrednike na iskazivanje negodovanja i proteste.

Lideri trostranačke koalicije kancelara Olafa Scholza prošle sedmice složili su se da popune rupu u budžetu sljedeće godine smanjenjem subvencija koje štete klimi i neznatnim smanjenjem nekih ministarstava’ potrošnja, između ostalih mjera.To je bilo neophodno nakon što je najviši njemački sud poništio raniju odluku o prenamjeni 60 milijardi eura prvobitno namijenjenih ublažavanju posljedica pandemije koronavirusa za mjere za pomoć u borbi protiv klimatskih promjena i modernizaciji zemlje. Taj manevar je bio u suprotnosti sa strogim ograničenjima koja je Njemačka sama postavila za povećanje duga.

Kako se pojavilo više detalja o dogovoru, pojavilo se i nezadovoljstvo, posebno zbog plana za smanjenje poreznih olakšica za poljoprivredni dizel i ukidanje izuzeća od poreza na automobile za poljoprivredna vozila.

Čak je i ministar poljoprivrede Cem Özdemir protestirao. On je za ARD televiziju rekao da farmeri “nemaju alternativu” dizelu.

“Ne isključujem se od toga da moramo štedjeti, ali to mora biti urađeno na način da sa sobom povedemo ljude – a poljoprivrednici su ti koji nas snabdijevaju hranom. Ova smanjenja… preopterećuju sektor”, rekao je Özdemir.

Poljoprivrednici u traktorima ušli su u ponedjeljak u glavni grad na protest kod Brandenburške kapije.

Vicekancelar Robert Habeck, član Özdemirove Zelene stranke, upozorio je protiv raskidanja prošlosedmičnog dogovora o budžetu i rekao da svako ko želi da poništi planirane rezove mora pronaći način da to finansira što je prihvatljivo za sve.

“Kao političari, dužni smo da omogućimo sveobuhvatno rješenje. Ono što političari ne mogu učiniti je izbjeći odgovornost i reći samo gdje ne treba uštedjeti”, rekao je Habeck njemačkoj novinskoj agenciji DPA, prenosi Klix.

Habeckovo ministarstvo ekonomije suočava se s kritikama unutar vladajuće koalicije zbog još jednog aspekta dogovora o budžetu – naglog prekida subvencija za kupovinu novih električnih automobila, koje su prvobitno trebale ostati na snazi ​​do kraja sljedeće godine .

Svijet

POBJEDNIK EVROVIZIJE pozvao Švajcarsku da UVEDE TREĆI POL u zvanična dokumenta

Pobjednik Pjesme Evrovizije Nemo Metler, koji se izjašnjava kao nebinarna osoba, pozvalo je vladu Švajcarske da prepozna treći pol u zvaničnim dokumentima.

Metler je napomenuo da je “apsolutno neprihvatljivo” što takva mogućnost već ne postoji u Švajcarskoj, prenosi Gardijan.

-I mi moramo da budemo predstavljeni u politici. Veoma je važno da se ljudi osjećaju viđeno – reklo je Metler koji je, upitan posle pobjede s kim bi prvo želio da razgovara, bez razmišljanja naveo švajcarskog ministra pravde Beata Jansa.

Ministar je u srijedu, prema riječima njegovog portparola, poslao Metleru SMS poruku u kojoj mu je čestitao pobjedu na Evroviziji i pozvao ga da se sastanu.

Vlada Švajcarske je prije 18 meseci odbila upravo taj prijedlog, navodeći da je model dva pola “snažno usidren” u švajcarskom društvu.

Nastavi čitati

Svijet

ZELENSKI PRVI PUT JAVNO REKAO “Moguć gubitak Harkova”

Ukrajina bi mogla da izgubi Harkov ukoliko ne dobije dva raketna sistema protivvazdušne odbrane “patriota”, izjavio je ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski.

– Potrebna su nam dva sistema `patriota`. Situacija je veoma ozbiljna. Ne možemo priuštiti gubitak Harkova – rekao je Zelenski u intervjuu za Ej-Bi-Si.
Zelenski je tokom sastanka sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom u utorak, 14. maja, zatražio još dva sistema “patriota” za odbranu Harkova, ali Blinken nije dao konkretan odgovor, podsjeća TASS.

Ukrajinski zvaničnici ranije su priznali da je situacija oko Harkova ozbiljna, ali su tvrdili da nema prijetnje od predaje grada.

Nastavi čitati

Svijet

PUTIN U POSJETI KINI: Počeli pregovori sa Si Đinpingom

Ruski predsjednik Vladimir Putin i predsjednik Kine Si Đinping započeli su danas u Pekingu pregovore u ograničenom formatu, prenosi agencija RIA Novosti.

Saopšteno je da tokom pregovora ruski predsjednik, koji je doputovao u dvodnevnu zvaničnu posetu Pekingu, namerava da sa Si Đinpingom detaljno razgovara o cijelom spektru bilateralnih odnosa i perspektivama za njihov razvoj, kao i o međunarodnim i regionalnim problemima, uključujući situaciju oko Ukrajine, Bliskog istoka i Azijskog regiona.

Pregovori na visokom nivou će se nastaviti u proširenom formatu uz učešće delegacija, a na osnovu njihovih rezultata, strane će potpisati zajedničke dokumente.

Putin i Si Đinping takođe planiraju da usvoje izjavu o produbljivanju odnosa sveobuhvatnog partnerstva i strateške interakcije.

Kasnije će se komunikacija između lidera nastaviti u neformalnom okruženju, navodi ruska agencija.

Očekuje se da će Putin i Si imati razgovore u četiri oka, uz čaj i šetnju parkom u blizini palate.

Zatim, tokom neformalne večere, pregovori će se odvijati u užem formatu, a liderima će se pridružiti i neki članovi delegacija.

Nastavi čitati

Aktuelno