Connect with us

Svijet

ZNATE LI KOJE SU NAJMOĆNIJE VOJSKE SVIJETA? Na neke od njih nikada ne biste NI POMISLILI

“Global fajerpauer”, poznati portal koji se bavi analizom vojski zemalja širom svijeta, objavio je najnoviju rang-listu najmoćnijih oružanih snaga u 2023.

Na listi je 145 zemalja, poređanih na osnovu njihove vojne moći, a prilikom izrade liste u obzir su uzeti različiti faktori, kao što su obim sofisticiranosti vojne opreme, finansije, geografija i resursi.

Rangiranje uzima u obzir i faktore kao što su količina vojne opreme i trupa koje svaka zemlja ima, kao i njihov finansijski položaj, geografija i raspoloživi resursi.

Međutim, neophodno je navesti da je lista napravljena na osnovu konvencionalnog naoružanja, dok nuklearni kapaciteti nisu uzeti kao odlučujući faktor.

Kako prenosi Jahu njuz, “Global fajerpauer” navodno koristi više od 60 faktora za generisanje podataka.

Ipak, postoje i vojni analitičari koji smatraju da ova lista nije potpuno realna, odnosno da ne odražava u potpunosti stvarne vojne kapacitete i moći rangiranih zemalja.

Na primjer, Aleks Kočarov, analitičar rizika u S & P global market intelidžens, rekao je da je lista koja je napravljena zapravo odraz “percepcije, a ne stvarna slika”, jer mnoge informacije nisu dostupne da bi se nezavisno provjerile, a tiču se sastavljanja spiska.

Takođe, dr Metju Ford, bivši saradnik sa Vest Pointa i vanredni profesor na Švedskom univerzitetu odbrane, izneo je sličan stav. Podaci, kako je rekao, propuštaju faktore kao što su obuka i obrazovanje vojske, njeni obaviještajni udari ili efikasnost njene komandne strukture.

“Mnoge od ovih stvari su teški parametri za kvantifikaciju jer su vjerovatno poznati vojnim planerima u ovim određenim zemljama, ali ne nužno i spoljnim posmatračima”, rekao je on.

Ko je najbolji, a ko najgori:
Prema listi najmoćnijih vojski u 2023. godini, sasvim očekivano na prvom mestu su SAD, a zatim slijede Rusija, Kina, Indija, Velika Britanija, Južna Koreja, Pakistan, Japan, Francuska, Italija, Turska, Brazil, Indonezija, Egipat, Ukrajina, Australija, Iran, Izrael, Vijetnam, Poljska, Španija, Saudijska Arabija, Tajvan, Tajland i Njemačka.

To je lista 25 najmoćnijih.

Što se tiče Vojske Srbije, ona se našla na 58. mestu i ocijenjena je kao zemlja koja poboljšava svoj položaj na ovoj listi najmoćnijih vojski svijeta. Primjera radi, 2017. u tadašnjem izveštaju “Global fajerpauera” Srbija je bila tek na 83. mjestu, a Hrvatska na 68.

Iza sebe Srbija je ostavila, ako posmatramo zemlje regiona, Bugarsku na 59, Hrvatsku, koja je tek na 69. mjestu i ocijenjena je kao zemlja koja kvari svoj položaj, ali i Sloveniju koja je na 86. mjestu.

Crna Gora je tek na 128. mjestu, a BiH na 133. mjestu.

Više mejsto, odnosno jaču vojsku od Srbije, kada je o regionu riječ, imaju jedino Rumunija koja je na 47. mjestu i Mađarska koja je na 54. mjestu, prenosi B92.

Svijet

SUDARILA SE DVA BRODA NA DUNAVU! Ima poginulih i nestalih!

Sudarili su se brod hotel i manje plovilo.

Dvije osobe su poginule, a pet se vodi kao nestalo kada su se dva broda sudarila na Dunavu, kod mađarskog grada Veroce, oko 50 kilometara sjeverno od Budimpešte, saopštila je danas policija.

Kako prenosi index.hu, nesreća se dogodila u subotu veče, a nastradali su muškarac i žena.

Prema navodima portala, sudarili su se brod hotel i manje plovilo.

Nastavi čitati

Svijet

UTVRĐENA TAČNA LOKACIJA NESREĆE: Snimak sa mjesta gdje je pao helikopter u kom se nalazio iranski predsjednik

Objavljen je snimak mejsta gdje je pao helikopter u kom je bio iranski predsjednik.

Helikopter sa iranskim predsjednikom Ibrahimom Raisijem srušio se na sjeverozapadu zemlje.

Ubrzo su se sve raspoložive ekipe uputile na mjesto pada.

“Tačna lokacija nesreće je utvrđena, za nekoliko minuta stižemo do posljednjeg GPS signala koji je uputio helikopter”, rekao je jedan od spasilaca Crvenog polumjeseca.

Raisi se vraćao sa ceremonije otvaranja brane na granici Irana i Azerbejdžana i tada se njegov helikopter srušio pri slijetanju u regiji Varzakan, 600 kilometara od Teherana. Ova regiju karakterišu planinski vijenci i nepristupačan teren. Varzakan pripada iranskoj pokrajini Istočni Azerbejdžan.

Na mapi ispod možete videti tačnu lokaciju Varzakana na mapi Irana.

Nastavi čitati

Svijet

Zbog zalaganja za prava žena u Iranu OSUĐENA NA ROBIJU I BIČEVANJE

Narges Mohamadi, iranska dobitnica Nobelove nagrade za mir, koja se nalazi na odsluženju 12-godišnje zatvorske kazne objavila je da se suočava s novim suđenjem nakon što je optužila snage bezbjednosti za seksualno zlostavljanje žena.

U poruci iz zatvora Evin u kojem se nalazi, gospođa Mohamadi je rekla da se suđenje odnosi na objavu u kojoj je osudila rat za koji tvrdi da režim u Iranu vodi protiv žena.

Njen advokat, Mostafa Nili, rekao je da će se sud sastati u nedjelju kako bi razmotrio nove optužbe za “širenje propagande protiv Islamske Republike”.

U svojoj poruci, objavljenoj na stranici Fondacije Narges, Mohamadijeva je rekla da je to četvrti put u isto toliko godina da je se suočava s “nepravednim i farsičnim sudovima” zbog ukazivanja napada na žene.

52-godišnja nobelovka je objasnila da joj se ovaj put sudi zbog govora protiv modrica na tijelu i pripovijedanja o napadu na novinarku i studentkinju Dinu Galaibaf. Ghalibafova je navodno privedena nakon što je optužila snage sigurnosti da su joj stavili lisice i seksualno je zlostavljali tokom prethodnog hapšenja na stanici metroa, nakon čega je puštena.

Mohamadi poziva na javno suđenje uz prisustvo nezavisnih novinara, aktivista za ljudska prava, aktivista za ženska prava i njenih advokata.

Njena porodica je rekla da joj, uz 12 godina i tri mjeseca zatvora, kazne uključuju i 154 udarca bičem, dvije godine progonstva i razna društvena i politička ograničenja. Uprkos brojnim prijetnjama i hapšenjima, nastavila je sa radom na kampanji protiv obaveznog nošenja vela.

Dobitnica je Nobelove nagrade za mir 2023. za svoj rad u borbi protiv ugnjetavanja žena u Iranu.

Vlasti u Islamskoj Republici posljednjih sedmica pojačale su akciju kako bi nametnule strogi islamski kodeks oblačenja za žene i uhapsile one koji nisu poslušali, koristeći video nadzor.

Nastavi čitati

Aktuelno