Connect with us

Region

VUČIĆ SE OBRATIO NACIJI: Od 1. januara veće plate i penzije

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije najavio je danas da će od 1. janura plate biti veće za 10 odsto, penzije za 14,8 odsto i minimalac preko 47.000 dinara (785 KM).

“Pre svega, ono što je za ljude najvažnije, od 1. januara 10 odsto se uvećavaju plate u javnom sektoru, minimalna zarada ide iznad 47.000 dinara, što znači da niko u Srbiji ne sme da primi i ne može da primi manje od 47.000 dinara svoju platu, što je u odnosu na 15.000 koliko je bilo pre 11 godina zaista značajan napredak, računajući, razume se, i inflaciju i troškove života”, rekao je Vučić u obraćanju naciji.

Vučić je obećao da će sljedeće godine posebna pažnja biti usmjerena na dvije oblasti – obrazovanje i zdravstvo.

“Uložićemo mnogo više novca i verovatno ćemo mnogo toga da menjamo, to se neće odnositi na povećanje prihoda, mada će biti i toga i to značajnije u odnosu na druge sektore. Radićemo na ulaganju u dualno obrazovanje koje se pokazalo kao prednost”, rekao je Vučić u nedjelju na konferenciji za novinare, koju su prenijeli srpski medij.

Kazao je kako će mnogi dobiti posao u zdravstvu.

“Moramo da pokažemo brigu prema ljudima. Ne možemo samo da izgradimo zidove, a da u njima nema mamografa, skenera ili ultrazvuka. Počinjemo izgradnju BIO4 kampusa na Torlaku. Moramo da radimo i na znanstveno-tehnološkim parkovima,” rekao je Vučić.

On je rekao da će Srbija ulagati u Institut za vještačku inteligenciju, u koji će uložiti još mnogo novca da bi mogli da idu u korak sa najrazvijenijim zemljama svijeta a obraćajući se javnosti iz Genreralnog sekretarijata ukazao je i na brojne infrastrukturne projekte, rezutalte i ciljeve posebno u oblasti energetike, gdje kako je naglasio poslednjih 40 godina nije bilo velikih projekata.

“Završili smo 99,91 odsto radova na kostolačkoj termoelektrani, koja će u značajnoj meri da podigne naše kapacitete što se termoelektrana tiče i da obezbedi dodatnu sigurnost i stabilnost u elektrosnabdevanju. Kineska kompanija mora da ispuni sve zakonom propisane uslove da bi to mogla da nam preda i očekujemo da to bude krajem marta, početkom aprila”, naglasio je Vučić.

Predsjednik Srbije izjavio je da je posebno ponosan na činjenicu što su od rebalansa budžeta prihodi veći za 300 miliona,

On je rekao da je stopa deficita 2,3 do 2,4 odsto i da su to izuzetno važni i dobri rezultati.

“Stopa javnog duga ne prelazi 52 odsto što nam ostavlja širok i važan prostor da napredujemo”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da Srbija neće priznati nezavisnost tzv. Kosova, niti će prihvatiti bilo kakav dokument koji obavezuje na članstvo tzv. Kosova u Ujedinjenim nacijama ili njenim organizacijama i agencijama.

“Ponoviću, Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova i neće priznati nezavisnost Kosova. Srbija neće prihvatiti bilo kakav dokument koji obavezuje na podršku i pomoć takozvanom Kosovu u članstvu u Ujedinjenim nacijama, organizacijama, institucijama i agencijama Ujedinjenih nacija. Ni dugoročno, ni kratkoročno nećemo prihvatiti takvu obavezu. Ja očekujem da se oko toga otvori široka polemika u januaru mesecu”, poručio je Vučić.

On je dodao da premijer privremenih institucija samouprave u Prištini Aljbin Kurti ne želi da provede ni jedan sporazum, dok Srbija želi da sprovede ono na šta se obavezala.

“Srbija će da sprovede sve ono što smo rekli, na pristojan način, na korektan način, ali ćemo takođe da čekamo formiranje Zajednice srpskih opština. Što se tiče različitih stvari koje smo već uradili, od ličnih karata do tablica, do svega drugog, dakle, uvek smo se trudili da postignemo kompromis. Trudićemo se i u budućnosti”, rekao je Vučić.

Podsjetimo, u Srbiji su 17. decembra održani parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori.

Region

STIŽU SLIKE IZ LEPOSAVIĆA! Srbi razvili TROBOJKU, proslavljaju Svetog Vasilija (FOTO)

U Leposaviću danas se obilježava opštinska i hramovna slava Sveti Vasilije Ostroški, pri čemu veliki broj vjernika nosi srpsku zastavu.

Građani su razvili veliku srpsku trobojku i u koloni prošetali gradskim ulicama.

Okupljeni su nosili ikone Svetog Vasilija, a mnogi su obukli tradicionalnu odjeću.

U petak je ilegalno izabrani gradonačelnik opštine Leposavić Ljuljzim Hetemi zabranio da se u toj opštini postave srpske zastave za praznik Svetog Vasilija Ostroškog.

Hetemi je jedan od četvorice takozvanih gradonačelnika koji su na tu funkciju postavljeni nakon lokalnih izbora održanih u aprilu prošle godine, a koje su bojkotovali Srbi.

Na te izbore izašlo je svega oko 3,5 odsto birača od ukupno 45.950 upisanih i od tada se na čelu četiri opštine na sjeveru KiM – Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku, i u kojima Srbi čine 95 stanovništva, nalaze gradonačelnici Albanci.

Nastavi čitati

Region

DINAR IZBAČEN IZ UPOTREBE! Na Kosmetu od danas transakcije samo u EVRIMA

Istekao je prelazni period koji je takozvana centralna banka u Prištini odredila za početak primjene uredbe kojom se zabranjuje upotreba dinara na Kosovu i Metohiji.

U Prištini su najavili da će od danas biti preduzete mjere protiv svih onih koji za gotovinske transakcije na KiM koriste druge valute osim evra, prenosi RTK.

U prelaznom periodu nisu izricane kaznene mjere, ali su građani informisani o primjeni uredbe o gotovinskom plaćanju.

Komercijalne banke koje posluju na KiM dobile su instrukcije da otvore nove filijale na sjeveru.

Kako je saopštila tzv. CBK, poslije 12. maja, sve gotovinske transakcije bilo gdje u pokrajini moraju da se obavljaju u evrima.

– Druge valute osim evra, mogu da se koriste kao vrijednost za skladištenje u fizičkom obliku ili na bankovnim računima u neevro valutama, za vršenje međunarodnih plaćanja u neevro valutama i za devizne aktivnosti – navodi se u uredbi CBK.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, upitan prije nekoliko dana o završetku prelazne faze, ponovio je da je tzv. CBK ta koja odlučuje o takvim pitanjima, a ne izvršna vlast.

Uredba tzv. CBK o zabrani upotrebe dinara u gotovinskim transakcijama na Kosovu i Metohiji stupila je na snagu 1. februara.

Iz vlade u Prištini tada su pozvali centralnu banku da dozvoli tranzitni period za građane koji koriste dinare kako bi se prilagodili novim propisima.

U Briselu će sljedeće nedjelje biti održana sedma po redu runda dijaloga Beograda i Prištine, tokom koje će, kako je najavio direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, glavna tema ponovo biti “jednostrana i protivpravna odluka Prištine da ukine dinar i dinarski platni promet na Kosovu i Metohiji”.

Petković je istakao da odluka o ukidanju dinara na Kosovu i Metohiji ugrožava opstanak srpskog naroda u pokrajini i dovodi u pitanje funkcionisanje i postojanje svih srpskih institucija.

– Ovo će biti sedmi po redu sastanak u Briselu povodom odluke Prištine da ukine dinar na Kosovu i Metohiji, ali su nažalost svi dosadašnji sastanci pokazali da ne postoji realan pristup, ali ni politička volja Prištine da se ovaj problem riješi – naglasio je Petković.

Dodao je da je Beograd do sada iznio niz konkretnih prijedloga, koje je druga strana odbila i da je sva odgovornost za rješavanje ove situacije na Prištini, koja je i jedini krivac za izazivanje krize.

RTS

Nastavi čitati

Region

MEDOJEVIĆ “Spajić ZABIJA NOŽ U LEĐA SRBIJI, Srbima i SPC”

Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić zabija nož u leđa Srbiji, srpskom narodu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi glasanjem za rezoluciju o genocidu u Srebrenici, izjavio je predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević.

– Spajić, koji je u Crnu Goru došao preko SPC, koga niko u Crnoj Gori nije znao, sada zabija nož u leđa Srbiji, srpskom narodu i SPC glasanjem za rezoluciju čiji je jedini cilj da nametnu kolektivnu istorijsku odgovornost srpskom narodu i SPC za zločine u Srebrenici – naveo je Medojević u pisanoj izjavi.

On smatra da jedini racionalan politički odgovor Srba u Crnoj Gori otkazivanje povjerenja Vladi.

Spajić je juče u Skupštini tokom premijerskog sata saopštio da će njegova Vlada podržati predloženu rezoluciju o Srebrenici.

Nastavi čitati

Aktuelno