Connect with us

Društvo

SAOBRAĆAJ BEZ ZASTOJA, magla duž rijeka smanjuje vidljivost

Na većini puteva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH) jutros se saobraća redovno, po suvim i mjestimično vlažnim kolovozima, a u kotlinama i duž rijeka ima magle koja u Federaciji ponegdje smanjuje vidljivost na manje od 50 metara, saopšteno je iz Auto-moto saveza Srpske.

Magle ima naročito na dionicama uz rijeke Bosnu, Unu, Vrbas i Lašvu, kao i na širem području Kiseljaka, Kupresa i Tomislavgrada, a na auto-putu Zenica-Sarajevo potrebno je voziti smanjenom brzinom.

Usljed izgradnje auto-puta i oštećenja kolovoza dolazi do povećanog intenziteta teretnog saobraćaja na magistralnom putu Rača-Bijeljina, pa vozači treba da prilagode brzinu.

Na magistralnom putu Johovac-Rudanka i Rudanka-Doboj, kao i na dijelu regionalnog puta Razboj-Rudanka, zbog radova, do kraja godine godine saobraćaj reguliše privremeno postavljena signalizacija.

Na magistralnom putu Han Pijesak 1-Han Pijesak 2 i dionica Han Pijesak 2-Sokolac u toku je rehabilitacija puta, pa je potrebno prilagoditi brzinu kretanja vozila i obratiti pažnju na privremenu saobraćajnu signalizaciju.

Zbog rehabilitacije magistralnog puta Gradiška-Nova Topola-Klašnice i izgradnje tri kružna toka na dionici Klašnice jedan-Nova Topola izmijenjen je režim saobraćaja, kao i na spoju magistralnih puteva Gradiška-Nova Topola i Čatrnja-Gradiška zbog izgradnje kružne raskrsnice.

Za vrijeme rekonstrukcije magistralnog puta Brod na Drini (Foča)-Hum (Šćepan Polje) izmijenjen je režim saobraćaja.

Na magistralnom putu Gradiška-Kozarska Dubica, na ulazu u Orahovu, zbog aktiviranog klizišta, saobraćaj se odvija usporeno.

Na magistralnom putu Prijedor-Kozarac, radi uključivanja i isključivanja mehanizacije koja je angažovana na izgradnji auto-puta Banjaluka-Prijedor, dolaziće do izmjene u odvijanju saobraćaja.

Zbog izgradnje dionice auto-puta od petlje Johovac do Vukosavlja izmijenjen je režim saobraćaja na petlji Johovac. Izmjena režima saobraćaja je i na petlji Rudanka zbog izgradnje dionice autoputa od mosta Rudanka do tunela Putnikovo brdo dva.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta, na magistralnom putu Brod na Drini-granični prelaz Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila saobraćaj obustavljen.

Zabranjen je saobraćaj za teretna vozila ukupne mase veće od 30 tona na nadvožnjaku broj 238 na magistralnom putu Klašnice dva-Šargovac u mjestu Trn radi nesmetanog odvijanja saobraćaja i bezbjednosti učesnika u saobraćaju.

Na mostu Kralja Aleksandra u opštini Rudo, na putnom pravcu Brodar-granica Republike Srpske (Rudo) zabranjen je saobraćaj za motorna vozila ukupne mase veće od 10 tona, dok je za putničke automobile brzina ograničena na 20 kilometara na čas.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini-granica BiH/Crna Gora (Šćepan Polje), zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa premašuje 16 tona.

U FBiH učestali su odroni na putevima Turbe-Karanovac, Crna Rijeka-Jajce-Donji Vakuf, Bugojno-Kupres i Sarajevo-Foča, kao i preko prevoja Rost (Novi Travnik-Bugojno) i Makljen (Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje).

Radovi su u toku na magistralnim putevima Jablanica-Mostar (most Begića i Begovića), Čevljanovići-Nišići i Ključ-Sanski Most /na ulazu u Sanski Most, kod Vodenog parka/. Na mjestima radova saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Pojačan je saobraćaj i duga je kolona na izlazu iz BiH na graničnom prelazu Velika Kladuša. Na ostalim graničnim prelazima putnički automobili za sada ne čekaju duže od 30 minuta.

Vozači se o situaciji na graničnim prelazima mogu informisati putem veb-kamera na sajtu AMS-a.

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Oblačno sa mjestimičnom kišom

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH) će u većini krajeva biti pretežno oblačno, ponegdje sa kišom.

Ujutro će biti magle po kotlinama i uz rijeke, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Na istoku i sjeveroistoku tokom dana biće uglavnom sunčano, a u južnim predjelima mogući su pljuskovi sa grmljavinom.

Vjetar će biti slab do umjeren, istočni i sjeveroistočni, a u Hercegovini uglavnom južnih smjerova.

Jutarnja temperatura vazduha biće do sedam do 13, u višim predjelima od četiri, a najviša dnevna od 20 do 25, u višim predjelima od 14 stepeni Celzijusovih.

Nastavi čitati

Društvo

VJEROVALI ILI NE! U BiH objavljen oglas za posao! PLATA PREKO 18.000 KM

Nakon što je Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona objavila oglas da firma iz Zenice traži radnike za rad u rudniku zlata u Tanzaniji, saznalo se i kakvi su uslovi.

Novinari su se javili kontakt osobi, koja je objasnila da su vlasnici iz Švajcarske i oni na kraju odlučuju ko će biti primljen.

Primanja za rad u rudniku zlata u Tanzaniji, kako je navela kontakt osoba, iznosi od 6.000 do 10.000 američkih dolara.

Kada dolare pretvorite u marke to znači da je najveća zarada koju možete dobiti oko 18.144 KM.

“NITAL d.o.o. Zenica raspisuje oglas za prijem radnika rudarske specijalnosti za rad u Republici Tanzaniji za poslove podzemnog rudarstva, uključujući ekstrakciju rude zlata i preradu iste na sljedeće radne pozicije: Rukovodilac podzemnog rudarstva – 1 izvršilac, vodeći specijalista za rudarstvo i iskop i/ili miniranje i ekstrakciju rude – 3 izvršioca, šef održavanja opreme i mehanizacije – 2 izvršioca, rukovodilac postrojenja za preradu rude – 1 izvršilac”, ističe se u oglasu.

Navodi se da je potrebno radno iskustvo od najmanje pet godina na istim ili sličnim poslovima te da poslodavac nudi stabilan i dinamičan posao, motivirajući lični dohodak, obezbijeđene putne troškove, smještaj, ishranu i zdravstveno osiguranje, radno vrijeme po dogovoru, pravo na korišćenje plaćenog godišnjeg odmora u trajanju od 30 dana nakon šest mjeseci kontinuiranog rada, prenosi Avaz.

Nastavi čitati

Društvo

JOŠ JEDAN DOGAĐAJ KOJI SE PAMTI! Na današnji dan osnovana Vojska Republike Srpske

Na današnji dan 1992. godine Skupština srpskog naroda u BiH je na zasjedanju u Banjaluci donijela odluku o formiranju Vojske Republike Srpske.

Vojska Republike Srpske prvobitno je osnovana pod nazivom Vojska Srpske Republike BiH.

Vojska Republike Srpske postojala je od 12. maja 1992. do 1. januara 2006, nakon čega je ušla u sastav Oružanih snaga BiH.

Kroz Vojsku Republike Srpske je prošlo 210.000 boraca, a 23.801 njen pripadnik položio je život u Odbrambeno-otadžbinskom ratu za odbranu Srpske.

Vojno nasljeđe i identitet Vojske Republike Srpske njeguje Treći pješadijski /Republika Srpska/ puk.

Krsna slava Vojske Republike Srpske je Vidovdan, dok se 12. maj proslavlja kao Dan Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka.

Nastavi čitati

Aktuelno