Connect with us

Region

SVI PLAKALI nakon svjedočenja majke djevojčice UBIJENE U “RIBNIKARU”

Svjedočenjem roditelja jedne od ubijenih djevojčica 3. maja u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu nastavljeno je suđenje u parničnom postupku protiv porodice Kecmanović, odnosno majke, oca i dječaka koji je u toj školi ubio devet vršnjaka i čuvara.

U Višem sudu u Beogradu danas su svjedočili Ninela Radičević i Ivan Božović, koji su ispričali sve što im se događalo 3. maja, opisujući kroz šta su prolazili od trenutka kada je njihova kćerka otišla u školu do saznanja da im je dijete ubijeno.

Pričajući o porodici Kecmanović, njih dvoje su rekli da to što roditelji maloljetnog K.K. nisu primijetili da on sprema molotovljeve koktele u sobi i priprema masakr govori o tome kakva je to porodica.

Oni su u sudnici, u kojoj je bio veliki broj prijatelja porodica ubijene djece i novinara, naveli i da im nije jasno kako direktorka škole, pedagog i psiholog nisu prepoznali da nešto nije u redu sa K.K.

Govoreći o tragediji koja im je promijenila život, otac i majka ubijene djevojčice su poručili da vrijeme nije smanjilo njihovu bol.

Kada je Ninela Radičević rekla da je prvi put svoju ćerku poljubila 6. maja prije 12 godina, a posljednji 6. maja ove godine dok je spremala sahranu, svi prisutni u sudnici su zaplakali.

Nakon Ninele Radičević i Ivana Božovića svjedočiće porodica Čikić, odnosno roditelji dječaka koji je ubijen u masakru 3. maja.

Tužbu u sporu za naknadu štete podnijelo je 27 tužilaca, odnosno članova porodica žrtava masakra, a tuženi su maloljetni K.K. i njegovi majka i otac.

Sud će odlučivati o tužbi, a po završetku parničnog postupka odlučiće da li će prihvatiti tužbeni zahtjev porodica.

Region

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić STIGAO JE U NJUJORK

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Njujork, gdje će 23. maja prisustvovati sjednici Generalne skupštine UN na kojoj će se razmatrati prijedlog rezolucije o Srebrenici.

U delegaciji sa predsjednikom Vučićem je i ministar spoljnih poslova Marko Đurić.

Pred polazak u Njujorku i učešće na zasedanju Generalne skupštine UN, predsednik Vučić je jutros u Hramu Svetog Svetog Save na Vračaru prisustvovao službi koju je služio patrijarh srpski Porfirije, piše Tanjug.

“Idem u Njujork da se borim svom snagom i srcem za budućnost naše zemlje”, poručio je Vučić uoči puta.

Vučić je naveo da je pred put u Njujork zatražio blagoslov od patrijarha Porfirija i pomolio se Bogu u svetinji – hramu Svetog Save u Beogradu.

“Silni su oni koji su protiv nas, ali Srbija je naša najveća svetinja. Mnogo je laži, ali je istina jedna i večna. Naša trobojka će se ponosno vijoriti u Njujorku, a pod njenim okriljem će novu energiju u zalaganju za pravedniji svet naći sve slobodarske zemlje, sve nacije koje se bore za dostojanstvo i pravdu, koja je dugo bila obesmišljavana i ponižavana. Živela Srbija!”, napisao je Vučić na Instagram nalogu ”buducnostsrbijeav”.

Nastavi čitati

Region

PREDSJEDNIK VLADE SRBIJE “Gabon NEĆE GLASATI za rezoluciju o Srebrenici”

Predsjednik Vlade Srbije Miloš Vučević rekao je danas da ga je predsjednik Vlade Republike Gabon Rejmond Ndonga Sima obavijestio da Gabon neće glasati za rezoluciju o Srebrenici o kojoj će se raspravljati u Ujedinjenim nacijama i zahvalio se Gabonu zbog toga što u potpunosti, priznaje teritorijalnu cjelovitost i suverenitet Srbije po pitanju Kosova i Metohije.

-Premijer Sima, nas je obavijestio da njihova država neće glasati za predloženu rezoluciju u UN o takozvanom genocidu u Srebrenici, na čemu smo im neizmerno zahvalni. Mi smo naravno upoznali premijera i delegaciju iz Gabona o poziciji Srbije po pitanju te rezolucije, ne potcjenjujući u ne umanjujući ratni zločin koji se tamo dogodio i ne osporavajući individualnu odgovornost bilo koga ko je eventualno učestvovao u izvršenju tih krivičnih djela – rekao je Vučević na zajedničkoj konferenciji za medije u Palati Srbija nakon ceremonije potpisivanja sporazuma o saradnji između dvije zemlje u oblasti sporta i odbrane.

Vučević je dodao da je rezolucija pripremljena suprotno unutrašnjim procedurama BiH i bez konsultacija i da će dovesti do dodatnih eskalacija i pogoršanju i međuetničkih odnosa u samoj BiH.

Predsjednik srpske vlade je naglasio da Gabon podržava teritorijalni integritet, suverenitet i cjelovitost Republike Srbije.

-Gabon je jedna od država koja je u prethodnom periodu povukla priznanje tzv. Kosova, što je za nas od neprocenjivog značaja i potvrda naših dobrih i iskrenih odnosa, koji traju još iz pokreta nesvrstanih, a i dan danas imaju snažan potencijal – rekao je Vučević.

Nastavi čitati

Region

SPREMILI SU NAM U NJUJORKU PERFIDAN TRIK: Ko neće da se bori bolje da ne ide!

Znam kolika je sila koja nam prijeti, ali suprotstavićemo se jače nego što su očekivali, poručio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić povodom sjednice Generalne skupštine UN na kojoj će biti razmatrana rezolucija o Srebrenici.

Istakao je da su nam u Njujorku spremili perfidan trik, da je članovima naše delegacije rekao da ko neće da se bori – bolje da ne ide.

„Garantujem vam da ćemo da se borimo. Znam kolika je sila koja nam prijeti, znam koliko su veliki i snažni, ali jedino u šta sam siguran je da ćemo odati sve od sebe i suprotstavićemo se jače nego što misle“ – rekao je Vučić, gostujući na televiziji „Pink“.

Povodom najave Crne Gore da će glasati za rezoluciju, Vučić je podsjetio da to nije prvi put i da je Podgorica priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Naveo je da su njegovu odluku da se ne miješa u unutrašnje stvari Crne Gore nazvali „umjerenom dozom agresivnosti“.

„Mi poštujemo međunarodno pravo, naše susjede… Za mene je bila odvratna ova igra oko amandmana i sa kim su ti amandmani pregovarani. Sada mogu samo da kažem da je riječ o jednoj prljavoj igri koja je trebalo Srbiji da zapuši usta“, dodao je Vučić.

Vučić je naveo da je jedan od amandmana koje je predložila Crna Gora sadržao izjavu da narodi ne mogu snositi odgovornost, već da je ona samo individualna.

„Ako je to tako, šta će vam rezolucija“, zapitao se Vučić, podsjetivši da su svi koji su optuženi za zločine odgovarali pred sudom u Hagu, i pitao kakvu drugu odgovornost hoće da nametnu Srbiji.

Nastavi čitati

Aktuelno