Connect with us

Svijet

VELIKE PROMJENE U NJEMAČKOJ! Šolc odlazi sa mjesta kancelara?

Olaf Šolc, njemački kancelar, mogao bi da napusti svoju funkciju ranije zbog gubitka povjerenja, piše italijanski list “La Republika”, pozivajući se na svoje izvore.
“Ove godine kancelar bi mogao biti prinuđen da prestane da vodi državu. Postoje glasine da bi slučaj ‘Wirecard’ i odnosi sa Janom Marsalekom mogli da zadaju posljednji udarac lideru socijaldemokrata”, navodi list, prenose Novosti.

Kako piše italijanski list, tri četvrtine Nijemaca je nezadovoljno aktivnostima Šolca i njegove stranke. Jedan od najočiglednijih faktora nepovjerenja bio je skandal “Wirecard”.

U junu 2020. godine, kada je sadašnji kancelar bio ministar finansija, “Wirecard” je optužen za prevaru nakon što su revizori zabilježili manjak od 1,9 milijardi evra. Ali Šolc i njegovo ministarstvo pokušali su da zaštite korporaciju od napada, što je izazvalo negodovanje i sumnju.

Jedan od vodećih menadžera “Wirecarda” Austrijanac Jan Marsalek je pobjegao.

Njemački mediji tvrde da je možda u Rusiji ili Bjelorusiji. Ambasada Austrije u Moskvi je za RIA Novosti saopštila da ne raspolaže informacijama o tome gdje se nalazi bivši glavni izvršni direktor.

Portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov rekao je da Kremlj ne zna ništa o “transport” Marsaleka.

Svijet

GEST NA SASTANKU PUTINA I SIJA izazvao paniku Vašingtona, nazvali ga “NOĆNOM MOROM”

Prijateljski zagrljaj između ruskog predsjednika Vladimira Putina i kineskog predsjednika Si Đinpinga bio je dokaz kolosalnog strateškog poraza Sjedinjenih Američkih Država, rekao je analitičar Heritidž fondacije Majkl Pilsberi u intervjuu za Foks njuz.

– Strateška je noćna mora za Sjedinjene Države je vidjeti kako dva lidera grle jedan drugog. Obično se kineski lider Si Đinping ponaša uzdržanije. On nije Italijan koji voli zagrljaj, on je vođa kineskih komunista – primijetio je američki stručnjak.

Prema Pilsberiju, prijateljstvo Rusije i Kine predstavlja ogromnu opasnost za Vašington. Sjedinjene Države percipiraju obje zemlje kao opasne strateške protivnike, dodao je on.

– Ovo je tužan dan za Sjedinjene Države – zaključio je analitičar.

Putin je u četvrtak, tokom ograničenih razgovora sa Si Đinpingom, primijetio da saradnja Rusije i Kine nije oportunističke prirode i da nije usmjerena protiv trećih zemalja.

Rusko-kineski odnosi su jedan od ključnih faktora stabilizacije na međunarodnoj areni, naglasio je ruski predsjednik.đPutin je bio u državnoj posjeti Kini od 16. do 17. maja, u posjeti Pekingu i Harbinu . Ovo je bila prva inostrana posjeta ruskog predsjednika nakon zvaničnog stupanja na dužnost. Si Đinping je prošle godine takođe otišao u Rusiju na svoje prvo inostrano putovanje nakon reizbora, u Moskvu je stigao u martu 2023. godine.

Nastavi čitati

Svijet

Jezive poplave u Njemačkoj, Francuskoj i Belgiji: AUTOMOBILI PLUTAJU ULICAMA

Poplave zbog jakih oluja su nastale u Njemačkoj, Francuskoj i Belgiji.

Nekoliko regiona u Njemačkoj, Belgiji, Francuskoj i Holandiji pogođeno je jakim kišama i poplavama, što je izazvalo značajnu štetu. Njemački kancelar Olaf Šolc posetio je danas regiju Sar, na granici sa Francuskom i Luksemburgom, koja je najviše pogođena porastom vodostaja poslije proloma oblaka tokom noći.

“Ovdje vidimo svu silu prirode i šta ona može da izazove i u kojoj mjeri moramo da se pripremimo za ovakve događaje”, rekao je Šolc. U toj pokrajini je prije 36 sati proglašeno vanredno stanje zbog vremenskih prilika. Ovo su najgore poplave koje su pogodile region Saara u posljednjih 30 godina.

Nakon što su probijeni nasipi u Kuierschiedu, vlasti su obustavile rad elektrane. U Saru je mobilisano oko 850 pripadnika vatrogasne službe i civilne zaštite. Njemačka još pamti katastrofalne poplave iz 2021. godine u kojima su život izgubile 183 osobe.

Obilne kiše u Francuskoj, Belgiji…
Oblast Liježa u istočnoj Belgiji takođe je pogođena poplavama izazvanim obilnim kišama, koje su već izazvale štetu u Francuskoj. Na području tog grada do sada je zabilježeno oko 550 intervencija, a guverner Erve Jamar mobilisao je 150 vatrogasaca u borbi protiv posljedica elementarne nepogode. “Uglavnom se radi o intervencijama ispumpavanja vode koje se nastavljaju u subotu ujutru”, saopštila je kancelarija guvernera pogođene pokrajine.

U Furonu, na sjeveroistoku zemlje, voda u nekim kućama porasla je “do grudnog koša”, rekao je gradonačelnik Joris Gaens i dodao da je to najgora poplava u istoriji Furona. Sa druge strane granice, u holandskoj pokrajini Limburg, evakuisana su dva kampa zbog opasnosti od poplava.

Nastavi čitati

Svijet

ITALIJANSKI MEDIJI: Kejt Midlton operisali doktori koji su liječili papu Franju

Operaciju abdomena kojoj je Kejt Midlton bila podvrgnuta u januaru ove godine, navodno je izveo tim italijanskih ljekara koji su prethodno operisali papu Franju, pišu italijanski mediji.

Papa je podvrgnut laparotomiji u julu prošle godine, a ova operacija uključuje otvaranje abdomena.

Prema pisanju italijanskog portala ”Gente“, ovaj tim specijalista je iz rimske klinike ”Gemelli” otišao u London kako bi operisao princezu od Velsa, a ova operacija je dovela do dijagostifikovanja kancera.

Kejt Midlton povukla se sa javnih dužnosti nakon što je 22. marta objavila da joj je dijagnostikovan oblik raka i da je započela tretman hemoterapijom.

Princ Vilijam je u petak podijelio novosti o zdravstvenom stanju svoje supruge Kejt rekavši da joj ”dobro ide“.

Nastavi čitati

Aktuelno