Connect with us

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Sutra vjetrovito i oblačno sa kišom

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH) sutra se očekuje vjetrovito, toplo, promjenljivo i oblačno vrijeme sa kišom u većini područja i temperaturom vazduha do 17 stepeni Celzijusovih.

Na jugu će biti jačih padavina i lokalnih pljuskova sa grmljavinom, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Poslije podne i uveče očekuje se jača kiša sa sjevera uz postepen pad temperature i slabljenje vjetra, a najviše suvog vremena biće na istoku.

Vjetar će u većini krajeva biti umjeren i jak, na planinama povremeno sa olujnim udarima južnih smjerova, a uveče i tokom noći u slabljenju i skretanju na sjeverne pravce.

Jutarnja temperatura vazduha biće od četiri na istoku i u višim predjelima do 11 na sjeveru i jugu, a dnevna od 10 do 17, u višim predjelima od sedam stepeni Celzijusovih.

Temperatura vazduha izmjerena u 13.00 časova: Rudo i Čemerno tri, Prijedor i Sokolac pet, Gacko, Novi Grad i Foča šest, Han Pijesak sedam, Kalinovik osam, Bileća i Mrakovica devet, Banjaluka, Doboj, Zvornik, Kneževo i Mostar 10, Bijeljina i Sarajevo 12, Trebinje i Srebrenica 13, Ribnik 14 i Neum 16 stepeni Celzijusovih.

Srna

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Nakon sunca stiže kiša

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH se očekuje umjerno do pretežno oblačno vrijeme sa pljuskovima i grmljavinom u drugom dijelu dana.

Tokom dana biće toplo, uz sunčane periode i promjenljivu oblačnost. Na zapadu se kasnije popodne očekuje jača kiša i pljuskovi sa grmljavinom koji će se premještati ka sjeveru. Ponegdje će biti i jačih pljuskova, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.
Duvaće slab do umjeren vjetar južnih smjerova.
Jutarnja temperatura vazduha od 11 do 17, u višim predjelima od osam, a najviša dnevna od 25 do 31 stepen Celzijusov.

Nastavi čitati

Društvo

AGENCIJA ZA STATISTIKU BIH: Inflacija pada, a cijene idu uzlaznom putanjom

Inflacija pada u statistikama, međutim cijene i dalje idu uzlaznom putanjom. Poskupilo je sve. Nivo cijena u aprilu 2024. godine u odnosu na isti mjesec prethodne viši je za 2 odsto – to su podaci Agencije za statistiku BiH.

Еkonomski stručnjaci imaju obrazloženje za to. Razlog je, kažu, što većinu stvari uvozimo i cijene se formiraju na osnovu nabavne cijene. Građani odmahuju glavom i poručuju da je sve preskupo.

Republika Srpska i BiH trpi tržišni pritisak zemalja iz kojih uvozi robu, kaže ekonomski analitičar Aleksandar Ljuboja.

Uvozi se roba po većim cijenama, veći su troškovi, a sve rezultira i na kraju većim cijenama u finalu, odnosno u prodaji. Tada se određenim firmama stvara mogućnost ekstra profita, kaže Ljuboja.

Kod formiranja cijena, ograničene su marže na određene kategorije proizvoda. One se moraju poštovati, kažu u Inspektoratu Republike Srpske.

Inspektori su, kažu, redovno na terenu. Početkom maja stupila je na snagu nova uredba ograničavanju marže. Što znači da je oko 500 proizvoda u Srpskoj jeftinije. Ipak, određeni marketi i poslodavci na svoju ruku su nastavili da koriguju cijene.

Inspekcija može da vrši kontrolu samo za one robe i proizvode koje se nalaze u uredbama kojima je propisana marža. Cijena nekretnina ne ulazi u to niti je formiranje cijene zakonski regulisano.

Nastavi čitati

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Umjereno oblačno uz sunčane periode

U Republici Srpskoj i FBiH će biti malo do umjereno oblačno i sunčano, uz temperaturu vazduha do 29 Celzijusovih stepeni.

Ujutro i prijepodne biće sunčano uz umjerenu oblačnost u većini krajeva, osim u Hercegovini gdje će biti i prolazne kiše ili pljuskova sa grmljavinom. Uz rijeke i po kotlinama očekuje se magla, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Prije podne na jugu doći će do razvedravanja, ali će i dalje biti vjetrovito. Od sredine dana biće promjenljivo, uz smjenu sunčanih i oblačnih perioda.

Uveče i u jutro na nedjelju dolazi do jačeg naoblačenja na jugu koje će lokalno usloviti prolaznu kišu ili pljusak.

Jutarnja temperatura vazduha iznosiće od 10 do 17, u višim predjelima od osam, a dnevna od 22 do 29, u višim predjelima od 15 Celzijusovih stepeni.

Duvaće slab do umjeren vjetar, povremeno pojačan jugozapadni.

Srna

Nastavi čitati

Aktuelno