Connect with us

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ PORUČIO “Uradili smo sve što je bilo potrebno da ovaj DEFILE BUDE PONOS”

-Ovaj događaj, proslava Dana Republike Srpske nikada dosad nije bio na ovakav način organizovan. Neki, koji imaju svoje namjere, govore da ne valja da obilježavamo ovaj datum, ali mi smo iz godine u godinu još ponosniji na ovaj događaj, koji nije refleks na nešto, nego simbol slobode, nastanka i naše budućnosti. To je za mene Dan Republike.

Kazao je ovo gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je napomenuo da je prošle godine Grad organizovao „Hod čast“, koji je danas dio republičkog protokola i defilea koji će biti održan u 17.00 časova na glavnoj gradskoj saobraćajnici.

-Banja Luka je prošle godine sama organizovala „Hod časti“, koji su predvodile porodice poginulih boraca, noseći slike svojih najmilijih, a pridružili su im se i demobilisani borci, ratni-vojni invalidi, članovi Udruženja amputiraca –UDAS, te ostala boračka udruženja koja djeluju na području grada, kao i brojni sportski kolektivi, kulturno-umjetnička društva, te pripadnici Komunalne policije, Gradske civilne zaštite i Profesionalne teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice. Sada je to u sklopu republičkog protokola. Ovo je za sve nas težak, ali najponosniji dan. Republika Srpska je rođena, ona je naš zavjet i naš izraz. Svih ovih godina pratilo nas je mnogo izazova, 32 godine nisu bile lake – kazao je gradonačelnik.

Naglasio je kako su se juče na svečanoj akademiji povodom Dana Republike Srpske mogle čuti važne poruke.

-Jedna od tih je da je ovo onaj period kada svako od nas treba da ugravira sebe najboljeg. Danas je patrijarh Porfirije takođe rekao – hajde da damo ono najbolje najbolje od sebe. Dakle, samo tako svi zajedno možemo da damo najbolje od sebe da za našu Republiku – ističe Stanivuković.

Kako je kazao – ljubav, poštovanje i razumijevanje su garant Republike Srpske.

-Banja Luka je u organizacionom odboru za obilježavanje Dana Republike, uradili smo sve što je bilo potrebno da ovaj defile bude ponos, za našu ljubav. Ja vodim najveći grad Republike Srpske i mogu da kažem da politika nametanja nije dobra, niko nema pravo da nam daje sakncije, ali ako žele, to će i uraditi. Moram da kažem da slike koje danas vidimo sa obilježavanja su suštinske – svi smo danas uz crkvu, patrijarha, narod. Sve to govori o suštinskom jedinstvu po najvažnijim temama. Danas ovdje nema politike, ovo je naše iskonsko i suštinsko – ističe on.

Poručio je kako je Banja Luka danas okružena istinskim prijateljima, te da je Banja Luka – otvoren grad.

-To smo mogli da vidimo i po posjetama za praznike, kada je Banja Luka zabilježila rekordnu posjećenost. Meni je srce puno. Naša vrata su otvorena svima. Obilježili smo Badnji dan, vratili smo tradiciju unošenja badnjaka u Gradsku upravu. Obilježićemo i Pravoslavnu novu godinu onako kako dolikuje. Banja Luka doživljava svoj puni sjaj. Možemo da budemo ponosni – zaključio je gradonačelnik Stanivuković.

Banjaluka

OBAVJEŠTENJE IZ VODOVODA I večeras redukcija u tri naselja

Iz banjalučkog „Vodovoda“ saopšteno je da će i noćas biti nastavljena redukcija vode prema Trnu, Glamočanima i Jablanu, kao i prethodnu noć.

Redukcija će trajati od 22.30 do sutra u 7 časova.

Rezervoar Rekavice 1 takođe će biti pušten ujutro u 7.

Iz Gradske uprave danas je rečeno da se stabilizacija u vodosnabdijevanju može očekivati sa smanjenjem temperatura, koja se najavljuju od nedjelje.

Nastavi čitati

Banjaluka

“BANJALUKA JE TU ZA SVE”: Uručena pomoć porodicama koje su pretrpjele štetu u nevremenu

Gradonačelnik Draško Stanivuković posjetio je porodice u naselju Mišin Han, i tom prilikom im uručio rješenja o nadoknadi štete uzrokovane olujnim nevremenom koje je nedavno zahvatilo ovo banjalučko naselje.

-Vjerujem da su svi u Banjaluci, a i šire, vidjeli stravične fotografije nakon nevremena, koje je prije nekoliko nedjelja pogodilo Mišin Han. Tada sam posjetio ove porodice i poručio da će Grad biti uz njih, a danas smo to obećanje i ispunili uručenjem rješenja o nadoknadi 50% procjenjene štete koja na nekim objektima iznosi i preko 20.000KM – izjavio je gradonačelnik.

Kako je istakao, ovom mjerom podrške obuhvaćeno je 18 porodica iz ove mjesne zajednice.

I kada je lijepo i kada je teško, Banjaluka je tu za sve – zaključio je Stanivuković.

Podsjećamo, nakon olujnog nevremena koje je zahvatilo naš grad početkom juna, više porodica iz MZ Mišinog Hana je ostalo bez krova nad glavom.

Osim što su interventne ekipe bile na raspolaganju i angažovano radile na sanaciji štete u ovom naselju, ove porodice je obišao i gradonačelnik Stanivuković i tom prilikom im dao obećanje da će Grad pružiti i podršku za sanaciju šteta na stambenim objektima.

Nastavi čitati

Banjaluka

UVEDENA DEŽURSTVA Na ove brojeve telefona možete zvati dok traje vanredna situacija

U okviru mjera koje je Gradski štab za vanredne situacije donio na današnjoj sjednici, uvedeno je stalno dežurstvo u službama Odsjeka za poslove civilne zaštite i vatrogasne brigade, Vodovoda A.D. i JU „Centra za socijalni rad Banjaluka“.

Sljedeći brojevi telefona ovih ustanova, određeni su kao dežurni u periodu dok traje proglašeno vanredno stanje:

– Vodovod A.D. – 051/498-950 dostupan 24 časa;

– Odsjek za poslove civilne zaštite i PTVSJ – 051-498-261 od 8.00 do 16.0 časova i Centar za obavještavanje – broj telefona 121 – od 16 do 8 časova;

– JU „Centar za socijalni rad Banjaluka“ – 065/539-701 i 066/237-558 dostupan 24 časa.

– JZU „Dom zdravlja Banjaluka“ – broj telefona 124 – dostupan 24 časa.

Nastavi čitati

Aktuelno