Connect with us

Banjaluka

POSKUPLJUJU PRIVATNI VRTIĆI U BANJALUCI! Grad traži način da pomogne roditeljima

Vijest da će privatni vrtići poskupjeti, nedugo nakon povećanja minimalne plate u Republici Srpskoj, razljutila je brojne roditelje na području Banjaluke.
Nije novost da najveći grad Srpske godinama muku muči sa listom čekanja djece za upis u državne vrtiće, a prema posljednjim informacijama, na čekanju je oko dvije hiljade.

Dok vlasnici privatnih vrtića tvrde da nemaju drugog izbora, a roditelji da je to „kap koja je prelila čašu“, iz Gradske uprave kažu da čine sve što je u njihovoj moći kako bi pomogli roditeljima, te da su zbog toga i pokrenuli projekat „0 djece na listama čekanja za vrtić“.
Subvencije

Da situacija bude kompleksnija, subvencije koje Grad isplaćuje roditeljima čija djeca pohađaju privatne vrtiće kasne mjesecima zbog neusvajanja rebalansa budžeta.

Najavljeno poskupljenje iz privatnih vrtića donijelo je dodatno opterećenje roditeljima kada je u pitanju visina iznosa subvencija za naredni period.

Tim povodom iz Gradske uprave za AloOnline.ba kazali su da su „prilikom planiranja budžeta za ovu godinu uzeli u obzir poskupljenje privatnih vrtića, te se planira sprovesti niz aktivnosti i mjera kako bi u narednom periodu došlo do pozitivnog rješenja za roditelje čija djeca pohađaju privatne predškolske ustanove“.

– Povećanje subvencije značiće roditeljima, jer će im se umanjiti iznos koji plaćaju do pune cijene – izjavili su iz Gradske uprave.

Dodaju da iznos subvencije zavisi od iznosa koji roditelji plaćaju privatnoj predškolskoj ustanovi, a u smislu da cijena umanjena za iznos sredstava za sufinansiranje troškova usluge boravka djece u privatnoj predškolskoj ustanovi ne može biti manja od cijene koju roditelji plaćaju za uslugu boravka djeteta u JU „Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje“ Banjaluka.

– Najviši iznos subvencije je 60,00 KM. Sredstva koja se izdvajaju na mjesečnom nivou su od oko 136.000,00 KM, a trenutni broj korisnika subvencije je 2.446 – zaključuju iz Gradske uprave.

Ekonomska cijena državnih vrtića dokaz da privatnici traže realnu sumu novca

Nakon što su roditelji burno reagovali na vijest o poskupljenju privatnih vrtića, vlasnici istih su se oglasili na društvenim mrežama opravdavajući svoj postupak.

Kako kažu, ekonomska cijena usluge državnog vrtića iznosi preko 500 KM i to je prava slika da je za svako dijete potrebno izdvajanje na datom nivou.

Ovu informaciju su potvrdili iz Gradske uprave, kazavši da ekonomska cijena usluge JU „Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje“ Banjaluka iznosi 502,56 KM.

– Iznos novčanog učešća roditelja je 165,00 KM. Kriterijumi kojima se utvrđuje ekonomska cijena usluge u predškolskoj ustanovi određeni su na osnovu strukture programa po vremenu trajanja, analitičke strukture troškova usluge u predškolskoj ustanovi i broja upisane djece“ -kazali su iz Gradske uprave.

Pojedini roditelji izdvajaju i do 600 KM kako bi platili boravak djece u privatnim vrtićima. Kažu kako su izdvajanja i do sada bila opterećenje za kućni budžet, a sa novim poskupljenjem više im se isplati ostati kući nego odlaziti na posao.

– Razočarana sam viješću da će od 1. februara ove godine privatni vrtić koje pohađa moje dijete poskupiti za 30 KM. To je još jedno u nizu poskupljenja koje ove ustanove donose u zadnjih nekoliko mjesci – izjavila je jedna Banjalučanka.

Međutim, postoje i oni koji opravdavaju višu cijenu jer, kako kažu, privatni imaju bolje usluge od državnih vrtića.

Banjalučanka koja je željela ostati anonimna, a kojoj djeca pohađaju privatni i državni vrtić, kaže da kvalitet koji se nudi nije uporediv i da privatnici vrijede „svaku marku“.

– Meni kao roditelju ne ide u prilog ovo što pišem, jer svako povećanje šteti našem kućnom budžetu, ali mnogo bitniji mi je kvalitet rada sa djecom nego bilo šta drugo. Što se tiče usluge u privatnom vrtiću jako sam zadovoljna. Naravno, uvijek može bolje i više, ali ako uporedim sa državnim daleko su ispred. U državnom nemaju „s čim“ da rade sa djecom, dok u privatnom imaju mnogo materijala i rekvizita – kazala je ona.

Takođe, u jednoj od grupa na društvenoj mreži Fejsbuk koja okuplja veliki broj roditelja sa područja Banjaluke pokrenuta je žustra rasprava na ovu temu. Iz mnogobrojnih komentara može se izvući zaključak da dok se vlasnici privatnih vrtića ravnaju po „svojoj računici“, a grad „vodi borbu“ oko budžeta i kasni sa isplatama subvencija, roditelji su oni koji ispaštaju.

Banjaluka

NIKAKO NE PROPUSTITE! Danas od 12.00 časova obilazak gradilišta Centralnog spomen-obilježja

Delegacije gradskih i republičkih vlasti obići će danas (subota) u 12.00 časova gradilište Centralnog spomen-obilježja poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog u centru grada, a svi sugrađani pozvani su da im se pridruže i sami se uvjere kako teče realizacija ovog jednog od najznačajnijih projekata u našem gradu.

Centralno spomen-obilježje, koje Banja Luka čeka tri decenije – biće javni simbol na kojem će građani moći odati počast, razmišljati i učiti o hrabrosti i žrtvi poginulih i nestalih boraca, zahvaljujući kojima danas Republika Srpska i grad uživaju u svojoj slobodi i ravnopravnosti.

Podsjećamo, aktuelna gradska administracija na čelu sa gradonačelnikom Draškom Stanivukovićem 9. januara 2022. godine, simbolično na 30 godina postojanja Republike Srpske, započela je konkretne aktivnosti u pravcu izgradnje Centralnog spomen obilježja odnosno raspisan je konkurs za idejno rješenje Centralnog spomen – obilježja na lokaciji u centru grada – između Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, Gradske uprave i Hrama Hrista Spasitelja. Nakon sprovedenog javnog konkursa za izbor idejnog rješenja i svih drugih predradnji, na Vidovdan prošle godine započela je izgradnja ovog jednog od najznačajnijih projekata koji se sprovodi u našem gradu.

Nastavi čitati

Banjaluka

ODRŽAN “VASKRŠNJI KONCERT” u Hramu Hrista spasitelja (FOTO)

Veličanstven “Vaskršnji koncert” u Hramu Hrista Spasitelja. Uz blagoslov vladike Jefrema i pokroviteljstvo Grada Banjaluka Srpsko pjevačko društvo „Jedinstvo“ organizovalo je ovaj, sada već tradicionalni koncert.

Istakao je ovo nakon koncerta na svom Iks profilu gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

-Drago mi je što smo uz Spasovdanski, uveli i “Božićni” i “Vaskršnji” koncert. Zaista sam uživao u predivnim izvedbama koje su pravi melem za dušu i uši – kazao je on.

Nastavi čitati

Banjaluka

OTVORENO FINALE MALIH OLIMPIJSKIH IGARA SRPSKE! Prisustvovao i gradonačelnik!

Večeras je u Banjaluci otvoreno finale Malih olimpijskih igara Republike Srpske, kojem je prisustvovao i gradonačelnik Draško Stanivuković.

-Sportski događaj koji okuplja preko 2000 učesnika, učenika i profesora iz 90 osnovnih i srednjih škola!
Kao i prethodnih godina, tako i ove podržali smo ovu značajnu sportsku manifestaciju. Drago mi je da je Banja Luka domaćin jedne ovako velike manifestacije! Ovim mladim perspektivnim ljudima želim mnogo sreće i uspjeha tokom takmičenja, ali isto tako, želim da poručim da nikada ne prestaju da se bave sportom, kazao je Stanivuković.

Nastavi čitati

Aktuelno