Connect with us

Svijet

ŠEF CIA UPOZORAVA: Kina je daleko veća prijetnja SAD-u od Rusije

Američka obavještajna služba CIA vidi Kinu kao daleko veću prijetnju SAD-u od Rusije te u borbu protiv nje ulaže više resursa nego ikad, kazao je šef agencije Vilijam Burns.

“Iako je Rusija možda najveća direktna prijetnja, Kina je dugoročno gledano veći izazov”, kaže Burns. “CIA je namijenila znatno više resursa prikupljanju obavještajnih podataka vezanih uz Kinu, operacijama i analizama širom svijeta – više nego udvostručivši postotak našeg ukupnog budžeta usmjerenog na Kinu u samo posljednje dvije godine”, rekao je Burns, piše “Business Insider”.

Povećani fokus, rekao je Burns, doveo je do toga da CIA regrutuje i obučava više govornika mandarinskog jezika. Šef CIA-e rekao je da agencija takođe “pojačava napore širom svijeta kako bi se takmičila s Kinom, od Latinske Amerike, preko Afrike, do Indopacifika”.

Burnsove izjave o Kini na tragu su izjava njegova britanskog kolege Ričarda Mooura, šefa MI6-a. “Sada na Kinu trošimo više resursa nego na bilo koju drugu misiju”, rekao je Mur u intervjuu za “Politico” u julu.

“To pokazuje važnost Kine u svijetu i ključnu potrebu da se razumiju namjere i sposobnosti kineske vlade”, rekao je tada.

Zapad je postao sve oprezniji prema kineskoj špijunaži. U februaru prošle godine američka vojska oborila je kineski špijunski balon nakon što je preletao iznad Amerike.

Kasnije u junu “The Wall Street Journal” izvijestio je da Kina planira postaviti špijunsku bazu na Kubi, a ona bi se mogla koristiti za prisluškivanje signala iz vojnih postrojenja na jugoistoku SAD-a, prenosi “Tportal”.

Svijet

NETANJAHU POTRESEN “Vratićemo sve taoce kući, i žive i mrtve”

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je danas da se ”obavezuje” da vrati preostale taoce kući, nakon što je ranije danas saopšteno da su izraelske snage pronašle tijela troje talaca koje je otela palestinska militantna grupa Hamas.

On je istakao da mu je ”srce slomljeno” vijestima da su pronađena tijela Icaka Gelerentera, Amita Buskila i Šani Luk, prenosi Tajms of Izrael.

”Moja supruga Sara i ja tugujemo s porodicama. Vratićemo sve taoce – i žive i umrle. Čestitam našim hrabrim snagama koje su odlučnom akcijom vratile naše sinove i kćeri kući”, rekao je Nezanjahu.

Ranije danas potpredsednik izraelske vojske Danijel Hagari je izjavio da su pronađena tijela troje talaca otetih na muzičkom festivalu Supernova blizu Reima 7. oktobra ujutru, odakle su prebačeni u oblast Mefalsim.

Hagari kaže da su ih tamo ubili pripadnici Hamasa, a njihova tijela su potom prebačena u Gazu.

Među pronađenim tijelima talaca je i tijelo njemačko-izraelske državljanke Šani Luk (22) koja je postala simbol brutalnog napada Hamasa na muzičkom festivalu.

Snimak Šani u zadnjem dijelu kamioneta, nakon što je kidnapovao Hamas, objavljen je na društvenim mrežama i postao je poznat širom svijeta.

Vojska je identifikovala druga dva tijela kao 28-godišnju ženu Amit Buskila i 56-godišnjeg muškarca Icaka Gelerentera.

Nastavi čitati

Svijet

MNOGI SE PITAJU! Šta je u koferima pored Putina i Sija? (VIDEO)

Šta je u torbama koje nose dvojica muškaraca koji stalno prate ruskog i kineskog predsjednika Vladimira Putina i Si Đipinga?

Na društvenim mrežama, tokom posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina njegovom kineskom kolegi, mnogi su prokomentarisali fotografije dvojice lidera sa misterioznim torbama.

Na mnogim snimcima, kada se predsjednici nuklearnih supersila sastaju na ceremonijama ili opušteno šetaju, vidi se kako državnike pomno prate dvojica muškaraca koji u rukama nose crne torbe.

“Primijetićete da i Si i Putin iza sebe imaju zvaničnike koji nose nuklearne kofere svojih zemalja. Je li to samo stvar protokola? Ili je to namjerno pokazivanje snage i jedinstva”, pita se autor jedne od objava na društvenoj mreži „Iks“.

Naime, prema ovom i drugim korisnicima društvenih mreža, koferi su vrlo slični koferu koji uvijek prati američkog predsjednika i koji je Amerikancima poznat po nadimku “nuklearni fudbal”.

Poznato je da sličan kofer ima i ruski predsjednik. Kofer je razvijen i počeo da se koristi 80-ih godina prošlog vijeka. U stvari postoje tri. Ruski predsjednik, koji je ujedno i glavnokomandujući ruske vojske, uvijek ga ima pri ruci. Ostale kofere drže ministar odbrane i načelnik Generalštaba. Ne zna se tačno kakav je sistem za odlučivanje o nuklearnom napadu ili odgovoru, ali se vjeruje da su potrebne dvije od tri potvrde.

U međuvremenu, vojni analitičar “Skaj Njuza”, profesor Mihael Klark, tvrdi da je “malo vjerovatno” da se zapravo radi o nuklearnim koferima, jer zvaničnici koji ih nose “obično pokušavaju da ostanu što neupadljiviji”, piše portal Jahu Njuz, prenosi N1.

Putin je takođe viđen sa sličnim koferom tokom prošle godine u posjeti Pekingu. Tada su dopisnici ruske državne novinske agencije RIA u Kremlju napisali u postu na Telegramu ispod video snimka da “postoje određeni koferi bez kojih nijedno Putinovo putovanje nije moguće”.

Prema Vikipediji, nuklearni koferi se koriste samo u SAD-u i Rusiji. U ostalim nuklearnim velesilama, nuklearni koferi zvanično ne postoje ili se ne zna da li postoje. Tako se ne zna šta je u koferu koji prati kineskog predsjednika.

Nastavi čitati

Svijet

CENZURA U EVROPSKOJ UNIJI! Zabranjuje se izvještavanje novinara tri ruska medija

Evropska unija je danas zabranila medije RIA Novosti, “Izvestija”, “Ruska gazeta” i češki “Glas Evrope”, javljaju RIA Novosti.

Kako se navodi u saopštenju, zabrana neće onemogućavati novinare ovih medija u EU da obavljaju aktivnosti koje nisu povezane sa izvještavanjem.

Podsjetimo, komesar EU za vrijednosti i transparentnost Vera Jurova prethodno je potvrdila da su se ambasadori EU danas su se saglasili u načelu da četiri ruska medija dodaju na listu sankcija EU zbog, kako kažu, širenja propagande.

Ove mjere su dio planiranog 14. paketa sankcija Rusiji, navodi se u zvaničnom dokumentu u koji je Rojters imao uvid prošle nedjelje.

EU je ranije uvela sankcije ruskim državnim medijima RT i Sputnjik, a za sada nije precizirala koje mjere će se primjenjivati na medije koji su dodati na listu sankcionisanih.

Nastavi čitati

Aktuelno