Connect with us

Banjaluka

“STVARAMO NOVU RAZGLEDNICU BANJALUKE”: Počela izgradnja dva nova parka nakon više od ČETIRI DECENIJE

Nakon više od četiri decenije u Banjoj Luci u sedmici koju ispraćamo počela je izgradnja dva potpuno nova parka, na zadovoljstvo mnogobrojnih sugrađana.

Tako je počela izgradnja najvećeg parka, koji će se nalaziti u neposrednoj blizini Tržnog centra „Delta planat“, a kako je naglasio gradonačelnik Draško Stanivuković, izgradnjom ovog parka naš grad će dobiti bajkovitu oazu sa pregršt kvalitetnog sadržaja za sve uzraste i generacije.

-Park će biti sačinjen od velike vodene površine sa vodoskocima i mostom, pješačkih i biciklističkih staza, bogate hortikulture, kao i velikog broja ležaljki i klupa za uživanje i odmor. Ovo će biti najveći park u cijeloj Republici Srpskoj i prvi park koji Banja Luka dobija nakon više od četiri decenije – kazao je gradonačelnik prilikom obilaska gradilišta.

Cilj je, kako kaže, da se Banjoj Luci vrati epitet grada zelenila, te da je to razlog zbog kojeg se i rodila ideja o izgradnji parkova u našem gradu.

-Ova najveća zelena oaza će se prostirati na površini od 180 hiljada metara kvadratnih, od kojih će u ovoj fazi biti obuhvaćeno oko stotinu hiljada. Novi prostor donosi i mogućnost i za održavanje velikih festivala i koncerata – kazao je gradonačelnik.

Uz ovaj park koji će se nalaziti kod „Delta planeta“, gradonačelnik je obišao i gradilište budućeg parka koji će biti posvećen Tvrtku I Kotromaniću.

Riječ je o parku koji će biti smješten između ulica Kralja Petra I Karađorđevića, Zdravka Čelara, Teodora Koloktronisa i Tržničke ulice, odnosno u središtu nove kružne raskrsnice kod „Ekvatora“, a gradonačelnik je poručio kako gradska administracija gradi upravo ovaj park sa ciljem da se pokaže koliko je duga srpska istorija u Bosni i Hercegovini.

Prilikom obilaska, Stanivuković je dodatno naglasio kako po uzoru na brojne evropske gradove, ovo će biti prostor u središtu kružnog toka sa uređenom hortikulturom, pješačkim površinama ali i najdužom fontanom, kaskadnog oblika koja simbolizuje rijeku Vrbas i urbanim mobilijarom.

-Važno je napomenuti da su na ovoj lokaciji rađena i arheološka istraživanja, te je pronađen bunar iz srednjeg vijeka, koji će postati još jedan od simbola parka i biće zaštićen adekvatnim staklom – rekao je Stanivuković.

Svi ovi parkovi, kazao je gradonačelnik, biće jedna potpuno nova razgledica Banje Luke, te će u ovim prekrasnim zelenim oazama uživati svi građani.

Ujedno, gradonačelnik je najavio i to da će Banja Luka, pored ova dva parka dobiti još tri i to – Park knjige, park posvećen Veleizdajničkom procesu, te da će novo ruho dobiti i popularno „Kupusište“, koje će postati Ćirilični park.

Banjaluka

BRAVO ACO! Banjalučki fotograf dobitnik nagrade za NAJBOLJU NOVINSKU FOTOGRAFIJU Jugoistočne Evrope

Banjalučki fotograf Aleksandar Čavić dobitnik je nagrade za najbolju novinsku fotografiju Jugoistocne Evrope po izboru publike.

Nagrada koju je primio Čavić je tablet IPad 10 kojeg je ovaj fotograf obećao donirati u humanitarne svrhe ukoliko osvoji nagradu.

“Kao što sam obećao, nagradu tablet IPad 10 stavljam na aukciju za našeg Sergeja, te će onaj ko punudi najviše dobiti instrukcije za plaćanje direktno na žiro račun Sergejeve majke Svjetlane.
Početna cijena je 900 KM”, poručio je Čavić putem društvenih mreža.

U svojoj objavi je dodao da je Sergej blizu cilja, a na nama je da mu pružimo podršku u ovim zadnjim stepenicama do odlaska na liječenje u Rusiju.

“Hvala svima koji ste glasali i koji će učestvovati u ovoj akciji koja će trajati 7 dana”, poručio je Čavić.

 

Insajder.in

Nastavi čitati

Banjaluka

U GORNJIM PRIJEČANIMA uspješno realizovan projekat IZGRADNJE VODOVODA (FOTO)

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković istakao je da je pored Ponira, Jagara, visinskih zona Starčevice, Obilićeva i Debeljaka, zatim platoa Manjače, Piskavice i Bronzanog Majdana i u Gornjim Priječanima uspješno realizovan projekat izgradnje vodovoda.
-Projektom vrijednim 300 000 KM obezbijedili smo uredno vodosnabdijevanje za preko 20 domaćinstava Priječana, a danas smo im uručili i vaučere za besplatan priključak na vodovodnu mrežu čime će ostvariti značajne uštede Nastavljamo dalje snažno za naš grad, za naše sugrađane, rekao je gradonačelnik.

Nastavi čitati

Banjaluka

NASTAVLJENA PODJELA KARTICA ZA BESPLATAN PREVOZ! “Penzije su male, te nam karte za besplatan prevoz zaista mnogo znače”

Nastavljena je podjela kartica za besplatan javni prevoz za penzionere i lica starija od 65 godina, a danas je ovaj vid podrške ostvarilo još 800 naših sugrađana.

Kako je kazao gradonačelnik Draško Stanivuković, podjela kartica odvija se sjajnom dinamikom.

– Do sada smo uručili više od 5.000 kartica, dok je zaprimljeno oko 20.000 zahtjeva za besplatan prevoz – rekao je Stanivuković.

On je podsjetio da kroz ovaj vid podrške penzioneri ostvaraju značajnu uštedu na godišnjem nivou, kao i na to da karte važe tokom cijelog dana za cijelo područje grada Banje Luke.

Savjetnica gradonačelnika Mirna Savić-Banjac istakla je da besplatan prevoz za penzionere nije samo finansijska podrška ovoj grupi naših sugrađana, već način da se zahvalimo i odužimo našim penzionerima.

– Kada se uzmu u obzir sve mjere koje smo predlagali i do sada uspjeli da realizujemo, evidentno je da se budžetom raspolaže domaćinski i da su sva sredstva vraćena građanima – istakla je savjetnica gradonačelnika.

Jedna od penzionerki, kojoj je danas uručena kartica za prevoz, Bosa Mijić rekla je da ovaj vid podrške mnogo znači penzionerima.

– Penzije su male, te nam karte za besplatan prevoz zaista mnogo znače. Ovaj potez gradonačelnika zaista treba poštovati i cijeniti – kazala je Mijićeva.

Nastavi čitati

Aktuelno