Connect with us

Region

Glavni tužilac nije obaviješten o navodima o POKUŠAJU UBISTVA KURTIJA

Glavni tužilac u Prištini Besim Keljmendi ni glavni tužilac tzv. Specijalnog tužilaštva Bljerim Isufaj nisu obaviješteni o navodima o planiranom atentatu na premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, koje je iznio sam Kurti, prenosi Gazeta ekspres.

-U našoj kancelariji trenutno nema nikakve akcije povodom ove vijesti – rekao je Keljmendi, dok je Isufaj rekao da nema nikakve informacije.

Gazeta ekspres ističe da, prema zakonu, svaka institucija, uključujući tzv. kosovsku obavještajnu agenciju i tzv. kosovsku policiju, ima obavezu da odmah i bez odlaganja obavijesti državnog tužioca ako postoje prijetnje zvaničnicima ili postoji sumnja da je njihov život ugrožen.

Kurti je novinarima, nakon povratka iz Skoplja, rekao da se tamo osećao bezbjednim i pored prijetnji od, kako je naveo, “pojedinaca i struktura koje imaju korijene u zvaničnom Beogradu”.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije demantovao je da je bilo pokušaja ubistva Kurtija tokom njegove posjete Skoplju.

Ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić ocijenio je da o fijasku Kurtija na sjednici Saveta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o situaciji na KiM ništa više ne govori od tvrdnji o zavjeri za njegovo ubistvo.

Region

Šta je sve zaplijenjeno tokom upada u POŠTANSKE ŠTEDIONICE NA KOSOVU

Takozvana kosovska policija saopštila je sinoć da je tokom upada šest ekspozitura Poštanske štedionice na sjeveru Kosova i Metohije zaplijenila 1,6 miliona evra i više od 74 miliona dinara.

Kako se navodi u saopštenju, “oduzeto je i oko 19.500 franaka, oko 13.800 američkih dolara i oko 40 australijskih dolara”, prenosi Koha.

Prije toga, tzv. kosovska policija kasno popodne juče je privela u svojstvu svjedoka direktora filijale Banke Poštanska štedionica u Kosovskoj Mitrovici Igora Radića, koji je nakon davanja izjave pušten iz policije.

Direktor tzv. kosovske policije za region Sever Veton Eljšani rekao je za Tanjug da je Radić priveden u svojstvu svjedoka kao odgovorno lice kako bi potvrdio šta je sve zaplijenjeno tokom današnje akcije.

Prethodno su juče pripadnici tzv. kosovske policije sa puškama i pancirima upali su u ekspoziture Poštanske štedionice u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom potoku i Leposaviću, dok su građani pokušavali da podignu penziju, socijalnu pomoć i druga novačna sredstva, javio je ranije dopisnik Tanjuga sa KiM.

Policija je takođe upala i u zgradu Uprave za trezor u Kosovskoj Mitrovici, prenio je Tanjug.

Kada su pripadnici policije ušli u zgrade, stranke koje su se nalazile u prostorijama štedionice su izbačene iz zgrade, dok su radnici zadržani, a ispred sve četiri ekspoziture nalazili su se pripadnici policije naoružani dugim cievima.

Pored toga, pripadnici specijalnih jedinica bili su raspoređeni na više punktova u ulicama koje vode prema bankama.

Nastavi čitati

Region

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić STIGAO JE U NJUJORK

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Njujork, gdje će 23. maja prisustvovati sjednici Generalne skupštine UN na kojoj će se razmatrati prijedlog rezolucije o Srebrenici.

U delegaciji sa predsjednikom Vučićem je i ministar spoljnih poslova Marko Đurić.

Pred polazak u Njujorku i učešće na zasedanju Generalne skupštine UN, predsednik Vučić je jutros u Hramu Svetog Svetog Save na Vračaru prisustvovao službi koju je služio patrijarh srpski Porfirije, piše Tanjug.

“Idem u Njujork da se borim svom snagom i srcem za budućnost naše zemlje”, poručio je Vučić uoči puta.

Vučić je naveo da je pred put u Njujork zatražio blagoslov od patrijarha Porfirija i pomolio se Bogu u svetinji – hramu Svetog Save u Beogradu.

“Silni su oni koji su protiv nas, ali Srbija je naša najveća svetinja. Mnogo je laži, ali je istina jedna i večna. Naša trobojka će se ponosno vijoriti u Njujorku, a pod njenim okriljem će novu energiju u zalaganju za pravedniji svet naći sve slobodarske zemlje, sve nacije koje se bore za dostojanstvo i pravdu, koja je dugo bila obesmišljavana i ponižavana. Živela Srbija!”, napisao je Vučić na Instagram nalogu ”buducnostsrbijeav”.

Nastavi čitati

Region

PREDSJEDNIK VLADE SRBIJE “Gabon NEĆE GLASATI za rezoluciju o Srebrenici”

Predsjednik Vlade Srbije Miloš Vučević rekao je danas da ga je predsjednik Vlade Republike Gabon Rejmond Ndonga Sima obavijestio da Gabon neće glasati za rezoluciju o Srebrenici o kojoj će se raspravljati u Ujedinjenim nacijama i zahvalio se Gabonu zbog toga što u potpunosti, priznaje teritorijalnu cjelovitost i suverenitet Srbije po pitanju Kosova i Metohije.

-Premijer Sima, nas je obavijestio da njihova država neće glasati za predloženu rezoluciju u UN o takozvanom genocidu u Srebrenici, na čemu smo im neizmerno zahvalni. Mi smo naravno upoznali premijera i delegaciju iz Gabona o poziciji Srbije po pitanju te rezolucije, ne potcjenjujući u ne umanjujući ratni zločin koji se tamo dogodio i ne osporavajući individualnu odgovornost bilo koga ko je eventualno učestvovao u izvršenju tih krivičnih djela – rekao je Vučević na zajedničkoj konferenciji za medije u Palati Srbija nakon ceremonije potpisivanja sporazuma o saradnji između dvije zemlje u oblasti sporta i odbrane.

Vučević je dodao da je rezolucija pripremljena suprotno unutrašnjim procedurama BiH i bez konsultacija i da će dovesti do dodatnih eskalacija i pogoršanju i međuetničkih odnosa u samoj BiH.

Predsjednik srpske vlade je naglasio da Gabon podržava teritorijalni integritet, suverenitet i cjelovitost Republike Srbije.

-Gabon je jedna od država koja je u prethodnom periodu povukla priznanje tzv. Kosova, što je za nas od neprocenjivog značaja i potvrda naših dobrih i iskrenih odnosa, koji traju još iz pokreta nesvrstanih, a i dan danas imaju snažan potencijal – rekao je Vučević.

Nastavi čitati

Aktuelno