Connect with us

Sport

KRAJ ZA DELFINE: Vaterpolisti Srbije poraženi od Hrvatske u četvrtfinalu SP

Vaterpolisti Srbije nisu se plasirali u polufinale Svjetskog prvenstva u Dohi pošto su izgubili od Hrvatske 13:15 (4:4, 5:5, 1:2, 3:4). U borbi za finale čekaće boljeg iz duela između Mađarske i Francuske. Meč je bio energičan, izjednačen, a Srbiju su koštali neiskorišćeni napadi sa igračem više i dva neiskorišćena peterca. Vaterpolisti Srbije igraće za plasman od petog do osmog mjesta.

Vaterpolisti Srbije i Hrvatske su na Svjetskom prvenstvu ispunili cilj, obezbijedili su olimpijske vize za Pariz i u balkanski derbi ušli sa mnogo entuzijazma, ali bez neke velike tenzije i sa jedinom idejom da se sportski “izmjere”, pa je bilo (ne)očekivano mnogo pogodaka.

Kao što se i očekivalo od samog početka je bilo tjesno, izjednačeno, malo više je odbrana imao golman Hrvatske Bijač pa je njegova selekcija povela 3:1 (Žuvela, Kragić, Harkov), ali su srpski vaterpolisti preko Dušana Mandića, Vica i Ranđelovića uspjeli da u petom minutu izjednače drugi put na meču 3:3.

Od gola Harkova na 2:20 prije kraja, kojim su Hrvati poveli 4:3, pa sve do dvije sekunde prije kraja kada je Strahinja Rašović izjendačio i zatvorio prvu četvrtinu, gledali smo sjajne blokove, odbrane na obje strane.

Srbija je prvi put u vođstvo došla golom Đorđa Vučinića na startu druge dionice. Uspjeli su srpski vaterpolisti da iskoriste igrača više, ali već u sljedećm napadu je Lončar izjednačio.

O neizvjesnosti meča najbolje su svjedočila naredna četiri minuta kada je Nikola Jakšić sa dva vezana pogotka pokazao klasu i odveo Srbiju na 7:5, da bi se Hrvati preko Fatovića i Burića opet izjednačila. Fenomenalan potez i gol Ubovića “delfinima”, prebrisao je Lazić pogodio sa posljednjom sekundom napada (gledao se i snimak). Dušan Mandić je iz peterca pogodio za 9:8, da bi Kragić na četiri sekunde prije kraja završio napad sa igračem više pa se na poluvreme otišlo egalom 9:9.

Bilo je pitanje samo kada će goleada da prestane. Više od četiri minuta stajalo je na semaforu 9:9, tri puta Srbija nije iskoristila igrača više, dok su Hrvati u tom segmentu imali 2:1, pa su vratili prednost 9:10, koju su jurili od onih 4:3. Uspjela je Srbija preko Vica na 1:30 prije kraja da prekine post i izjednačli, ali već u narednom napadau Fatović je donio minimalac Hrvatskoj pred odlučujućih osam minuta.

Dobro su srpski vaterpolisti riješili situaciju “pet na četiri”, Strahinja Rašović je iskosa uspjeo da izjednači na 11:11. Hrvati su tri gola postigli bukvalno na isteku napada, Žuveli je to pošlo za rukom dva puta za 11:12. Uspeo je Mandić sjajnim blokom da spreči rivala da povede sa igračem više, da hi Strahinja Rašović u narednom napadu donio novo izjednačenje. “Ključala” je voda u bazenu od duela, ali hrvatski centri su redom “isključivali” svoje čuvare. Fatović je na 3:42 minuta prije kraja opet iskoristio igrača više. Golman Hrvatske Marko Bijač odbranio je dva peterca (Mandić, S. Rašović), da bi Strahinja Rašović pogodio stativu i dao novu priliku rivalu da se odlijepi na “plus dva” na 2:40 minuta prije kraja.

Novo isključenje, novi gol Hrvatske (Burić), promašaj Mandića pa direktan crveni karton za srpskog asa. Hrvati dobili peterac, poveli 15:12, a Srbija je imala 109 sekundi za čudo. Nije u tome uspjela i igraće u borbi od petog do osmog mjesta.

Strijelci za Srbiju bili su: Strahinja Rašović 3, Dušan Mandić 2, Nikola Jakšić 2, Nemanja Vico 2, Đorđe Vučinić 1, Nemanja Ubović 1, Sava Ranđelović 1. Nikola Lukić 1.

Sport

EVO KOLIKO SU LJUDI SPREMNI DA PLATE! Salveta sa Mesijevim potpisom prodata za 888 000 EVRA

Salveta na kojoj je Lionel Mesi 2000. godine potpisao da pristaje da dođe u Barselonu prodata je za 760.000 funti (oko 888.000 evra), objavila je britanska aukcijska kuća Bonhams.

Očekivalo se da će prodajna cena biti u rasponu od 300.000 do 500.000 funti. Internet aukcija trajala je od 8. do 17. maja.

„Salveta je promenila sudbinu i kluba i samog Mesija, koji je postao jedan od najvećih igrača svih vremena“, objavili su iz Bonhamsa.
Ovu uspomenu pažljivo je u sefu čuvao Horasio Gađioli, Mesijev advokat u to vreme. Salveta ne nosi samo Mesijev potpis, već i potpise Karlesa Reksača, tadašnjeg sportskog direktora Barselone, i Đozepa Marije Minguele, lovca na talente, koji je prepoznao Mesijev potencijal.

Salveta, koja je potpisana na ručku na Monžuiku sadrži pismenu obavezu Reksača.

„U Barseloni, 14. decembar 2000. godine Karles Reksač, sportski direktor Barselone pristaje, pod punom odgovornošću i bez obzira na bilo kakva suprotna mišljenja, da potpiše ugovor sa igračem Lionelom Messijem, pod uslovom da se pridržavamo dogovorenih iznosa“, napisano je na salveti.
Mesi, koji je od tada osvojio više velikih titula, uključujući Ligu šampiona i Svetsko prvenstvo, imao je samo 13 godina kada se pridružio Barseloninoj akademiji, u koju je došao iz argentinskog kluba Njuels Old Bojs.

Svetski prvak otišao je iz Barselone 2021. u Pari Sen Žermen, odakle je prošle godine prešao u Inter iz Majamija i sada je prva zvijezda MLS lige.

Nastavi čitati

Sport

TURNIR U RIMU OBILJEŽIO SKANDAL! Protesti prekinuli meč (VIDEO)

Meč između Sorane Kirstee i Medison Kiz prekinut je zbog upada navijača na teren tokom drugog seta.

Pri rezultatu 6:2, 3:1, 15:0 za Amerikanku, dvojica navijača su ušla na teren.

Jedan od njih je prišao mreži, prije nego što su radnici obezbjeđenja reagovao i sklonili ga odatle.

Teniserke su nakon nemilog događaja otišle u svlačionicu.

S vremena na vrijeme ovakvi protesti se događaju na terenima širom svijeta, često i na Grend slemu.

Nezavisne

Nastavi čitati

Sport

NA KORAK DO PRVOG MJESTA! Fudbaleri Borca večeras mogu donijeti titulu u Banjaluku

Danas se igraju preostale dvije utakmice 31. kola Wwin lige BiH nakon kojih možemo dobiti novog šampiona.

Vodeći Borac gostuje kod Tuzle Siti, dok drugoplasirani Zrinjski ide na noge GOŠK-u.

Banjalučani večeras mogu teoretski osigurati naslov prvaka. Potrebno je da savladaju Tuzlu Siti i tako je pošalju u niži, a da Zrinjski ne ostvari pobjedu u Gabeli. Tada bi crveno-plavi imali nedostižnu prednost dva kola prije kraja prvenstva. Za tim Vinka Marinovića je najvažnije da stigne do tri boda, bez obzira šta uradi Zrinjski, jer će onda svakako imati meč loptu u narednom kolu protiv Igmana i to pred svojim navijačima.

Borac uoči današnjih duela ima pet bodova prednosti u odnosu na Zrinjski (72-67). Utakmica između Tuzle Sitija i Borca igra se od 17 časova, dok je meč GOŠK-a i Zrinjskog na programu od 21.00.

Nastavi čitati

Aktuelno