Connect with us

Društvo

TLO NE MIRUJE! Novi zemljotres u BiH!

Zemljotres magnitude 2.9 stepeni po Rihteru pogodio je danas BiH oko 18:08 časova.

Epicentar je, prema informacijama EMSC-a bio pet kilometara jugozapadno od Sarajeva na dubini šest kilometara.

Potresi ove jačine obično ne uzrokuju značajniju materijalnu štetu.

Podsjećamo, snažan zemljotres pogodio je Sarajevo i jutros oko 9:20 sati. Taj zemljotres je bio jačine 4,2 stepeni po Rihteru.

Epicentar jutrošnjeg zemljotresa je registrovan 17 kilometara sjeverno od Sarajeva na dubini od šest kilometara.

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Nakon sunca stiže kiša

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH se očekuje umjerno do pretežno oblačno vrijeme sa pljuskovima i grmljavinom u drugom dijelu dana.

Tokom dana biće toplo, uz sunčane periode i promjenljivu oblačnost. Na zapadu se kasnije popodne očekuje jača kiša i pljuskovi sa grmljavinom koji će se premještati ka sjeveru. Ponegdje će biti i jačih pljuskova, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.
Duvaće slab do umjeren vjetar južnih smjerova.
Jutarnja temperatura vazduha od 11 do 17, u višim predjelima od osam, a najviša dnevna od 25 do 31 stepen Celzijusov.

Nastavi čitati

Društvo

AGENCIJA ZA STATISTIKU BIH: Inflacija pada, a cijene idu uzlaznom putanjom

Inflacija pada u statistikama, međutim cijene i dalje idu uzlaznom putanjom. Poskupilo je sve. Nivo cijena u aprilu 2024. godine u odnosu na isti mjesec prethodne viši je za 2 odsto – to su podaci Agencije za statistiku BiH.

Еkonomski stručnjaci imaju obrazloženje za to. Razlog je, kažu, što većinu stvari uvozimo i cijene se formiraju na osnovu nabavne cijene. Građani odmahuju glavom i poručuju da je sve preskupo.

Republika Srpska i BiH trpi tržišni pritisak zemalja iz kojih uvozi robu, kaže ekonomski analitičar Aleksandar Ljuboja.

Uvozi se roba po većim cijenama, veći su troškovi, a sve rezultira i na kraju većim cijenama u finalu, odnosno u prodaji. Tada se određenim firmama stvara mogućnost ekstra profita, kaže Ljuboja.

Kod formiranja cijena, ograničene su marže na određene kategorije proizvoda. One se moraju poštovati, kažu u Inspektoratu Republike Srpske.

Inspektori su, kažu, redovno na terenu. Početkom maja stupila je na snagu nova uredba ograničavanju marže. Što znači da je oko 500 proizvoda u Srpskoj jeftinije. Ipak, određeni marketi i poslodavci na svoju ruku su nastavili da koriguju cijene.

Inspekcija može da vrši kontrolu samo za one robe i proizvode koje se nalaze u uredbama kojima je propisana marža. Cijena nekretnina ne ulazi u to niti je formiranje cijene zakonski regulisano.

Nastavi čitati

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Umjereno oblačno uz sunčane periode

U Republici Srpskoj i FBiH će biti malo do umjereno oblačno i sunčano, uz temperaturu vazduha do 29 Celzijusovih stepeni.

Ujutro i prijepodne biće sunčano uz umjerenu oblačnost u većini krajeva, osim u Hercegovini gdje će biti i prolazne kiše ili pljuskova sa grmljavinom. Uz rijeke i po kotlinama očekuje se magla, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Prije podne na jugu doći će do razvedravanja, ali će i dalje biti vjetrovito. Od sredine dana biće promjenljivo, uz smjenu sunčanih i oblačnih perioda.

Uveče i u jutro na nedjelju dolazi do jačeg naoblačenja na jugu koje će lokalno usloviti prolaznu kišu ili pljusak.

Jutarnja temperatura vazduha iznosiće od 10 do 17, u višim predjelima od osam, a dnevna od 22 do 29, u višim predjelima od 15 Celzijusovih stepeni.

Duvaće slab do umjeren vjetar, povremeno pojačan jugozapadni.

Srna

Nastavi čitati

Aktuelno