Connect with us

Svijet

CRVENI ALARM U KIJEVU! Rusija se sprema za korištenje RAZORNIH RAKETA

Ukrajinska vojna obavještajna služba GUR saopštila je da ima obavještajne informacije da je Rusija na granici sa Ukrajinom rasporedila 48 lansera raketnog sistema Iskander M i K.

Kako se navodi ruska vojska gomila raketne snage i sprema se za udar na ukrajinske gradove.

Neki proukrajinski i prozapadni izvori navode, da se vjerovatno možda radi o lanserima, koji nužno ne moraju da imaju rakete tipa Iskander M nego upravo sjevernookrejske raketne sisteme KN-23 poznati po sistemu “Kimskander”.

Ovo je izvijestio Vadim Skibicki, predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova i komunikacija Ukrajine, prenosi TV Front.

“Bilo ih je 46, sada ih je 48. Dodali su dva lansera, napravili su dodatnu taktičku grupu, koja služi za lansiranje balističkih projektila sa teritorije Rusije”, kaže Skibicki.

Svijet

NETANJAHU O UBISTVO 45 PALESTINSKIH CIVILA “To je tragična greška”

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da se dogodila “tragična greška” prilikom vazdušnog udara na Rafu, gdje je namanje 45 palestinskih civila poginulo u šatorima izbjegličkog kampa.

Netanjahu je rekao u obraćanju u parlamentu da se dogodila “tragična greška” i da je Izrael pokrenuo istragu o ovom događaju, prenio je AP.

“Uprkos najvećim naporima koje ulažemo da ne naudimo nedužnim civilima, sinoć je došlo do tragične greške. Istražujemo incident i dobićemo zaključak jer je to naša politika”, rekao je izraelski premijer.

Izraelska vojska saopštila je ranije da je meta udara bio Hamasov kompleks.

Izrael se suočava sa sve snažnijim kritikama iz svijeta zbog rata koji vodi protiv Hamasa u Pojasu Gaze, a čak su i neki od njegovih najbližih saveznika, posebno SAD, izrazili ogorčenje zbog smrti civila.

Izrael insistira na tome da se pridržava međunarodnog prava u ofanzivi protiv palestinske militantne grupe.

Nastavi čitati

Svijet

RUSI ZAPRIJETILI POLJSKOJ “Uzvratićemo udarac”

Rusija će analizirati ograničenja koja je Poljska uvela na kretanje ruskih diplomata na njenoj teritoriji i preduzeti uzvratne mjere, izjavila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je rekla da ruska strana za sada nije dobila notu od poljskog MIP-a o ograničenju kretanja u zemlji ruskih diplomata.

“Kada je dobijemo, proučićemo je. Takođe, preduzećemo uzvratne mjere kako bi poljska elita, koja je ogrezla u rusofobiji, veoma zažalila zbog još jednog antiruskog poteza”, poručila je Zaharova.

Ranije, poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski izjavio je ranije danas da će Poljska uvesti restrikcije na kretanja ruskih diplomata na njenoj teritoriji zbog, kako je rekao “umiješanosti Moskve u hibridni rat protiv Evropske unije”.

On je istakao da će diplomate iz ruske ambasade moći da se kreću samo unutar područja prestonice (Mazoveckog vojvodstva).

Prema riječima Sikorskog, mjere se ne odnose na ruskog ambasadora u Poljskoj Sergeja Andrejeva.

“Nadamo se da će Ruska Federacija ovo shvatiti kao veoma ozbiljno upozorenje”, rekao je Sikorski novinarima nakon sjednice Savjeta Evropske unije za inostrane poslove u Briselu.

Dodao je da će ruska ambasada u Varšavi dobiti obavještenje o ovoj odluci i da se restrikcije kretanja odnose na svo osoblje u ambasadi i konzulatima, osim na ambasadora, prenosi RT Balkan.

Nastavi čitati

Svijet

POTPUNO NEREALNO! Temperatura prešla 52 stepena u provinciji Sind

Temperatura je prešla 52 stepena Celzijusova u pakistanskoj južnoj provinciji Sind, što je najviše očitavanje ove godine i blizu rekorda u toj zemlji.

U gradu Mohendžo Daro, poznatom po arheološkim nalazištima iz perioda oko 2500. godine prije nove ere, temperatura je porasla na 52,2 stepena tokom posljednja 24 časa.

Rekordna izmjerena temperatura u ovom gradu je 53,5 stepeni, a na nivou Pakistana 54 stepena Celzijusova.

Mohendžo Daro je mali grad koji ima izuzetno topla ljeta i blage zime, kao i malo padavina.
Pekare, čajdžinice, mehaničarske radnje, radionice za popravku elektronike i prodavnice voća i povrća obično su pune kupaca, ali su tokom toplotnog talasa gotovo prazne.

Ekstremna temperatura širom Azije tokom prošlog mjeseca najvjerovatnije je rezultat klimatskih promjena izazvanih ljudskim faktorom, objavio je ranije tim međunarodnih naučnika.

SRNA

Nastavi čitati

Aktuelno