Connect with us

Društvo

ČEKA SE POTVRDA IZ ITALIJE: Savjet ministara BiH utvrdio sporazum o uzajamnom priznavanju vozačkih dozvola

Nakon 12 godina neuspješnih pokušaja usaglašavanja, Savjet ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog ministra komunikacija i saobraćaja Bosne i Hercegovine Edina Forte, utvrdio je Prijedlog sporazuma o uzajamnom priznavanju vozačkih dozvola između BiH i Italije.

“Zahvaljujući ovom Sporazumu, čije je potpisivanje iniciralo Ministarstvo, naši državljani koji žive u Italiji moći će zamijeniti važeće bh. vozačke dozvole za iste italijanske dokumente bez prethodnog polaganja teorijskog i praktičnog dijela vozačkog ispita, kao i obrnuto. Ovo je od velikog značaja za bh. građane koji žive i rade u Italiji, posebno one čiji je svakodnevni posao vezan za upravljanje motornim vozilom”, istakao je ministar Forto, saopšteno je iz MInistarstva komunikacija i saobraćaja.

Prema Sporazumu, ugovorne strane uzajamno priznaju važeće vozačke dozvole u korist njihovih vlasnika koji stiču stalni boravak na teritoriji druge zemlje. Vozačka dozvola koju su izdala nadležna tijela jedne od ugovornih strana prestaje važiti na teritoriji druge strane godinu dana nakon što njen vlasnik stekne pravo stalnog boravka na teritoriji druge ugovorne strane.

“Slijedi dostavljanje Prijedloga sporazuma Predsjedništvu BiH i određivanje potpisnika, a zatim i samo potpisivanje, koje zavisi od spremnosti italijanske strane. Sporazum stupa na snagu nakon ratifikacije u obje države”, navode u Ministarstvu.

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Oblačno sa mjestimičnom kišom

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH) će u većini krajeva biti pretežno oblačno, ponegdje sa kišom.

Ujutro će biti magle po kotlinama i uz rijeke, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Na istoku i sjeveroistoku tokom dana biće uglavnom sunčano, a u južnim predjelima mogući su pljuskovi sa grmljavinom.

Vjetar će biti slab do umjeren, istočni i sjeveroistočni, a u Hercegovini uglavnom južnih smjerova.

Jutarnja temperatura vazduha biće do sedam do 13, u višim predjelima od četiri, a najviša dnevna od 20 do 25, u višim predjelima od 14 stepeni Celzijusovih.

Nastavi čitati

Društvo

VJEROVALI ILI NE! U BiH objavljen oglas za posao! PLATA PREKO 18.000 KM

Nakon što je Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona objavila oglas da firma iz Zenice traži radnike za rad u rudniku zlata u Tanzaniji, saznalo se i kakvi su uslovi.

Novinari su se javili kontakt osobi, koja je objasnila da su vlasnici iz Švajcarske i oni na kraju odlučuju ko će biti primljen.

Primanja za rad u rudniku zlata u Tanzaniji, kako je navela kontakt osoba, iznosi od 6.000 do 10.000 američkih dolara.

Kada dolare pretvorite u marke to znači da je najveća zarada koju možete dobiti oko 18.144 KM.

“NITAL d.o.o. Zenica raspisuje oglas za prijem radnika rudarske specijalnosti za rad u Republici Tanzaniji za poslove podzemnog rudarstva, uključujući ekstrakciju rude zlata i preradu iste na sljedeće radne pozicije: Rukovodilac podzemnog rudarstva – 1 izvršilac, vodeći specijalista za rudarstvo i iskop i/ili miniranje i ekstrakciju rude – 3 izvršioca, šef održavanja opreme i mehanizacije – 2 izvršioca, rukovodilac postrojenja za preradu rude – 1 izvršilac”, ističe se u oglasu.

Navodi se da je potrebno radno iskustvo od najmanje pet godina na istim ili sličnim poslovima te da poslodavac nudi stabilan i dinamičan posao, motivirajući lični dohodak, obezbijeđene putne troškove, smještaj, ishranu i zdravstveno osiguranje, radno vrijeme po dogovoru, pravo na korišćenje plaćenog godišnjeg odmora u trajanju od 30 dana nakon šest mjeseci kontinuiranog rada, prenosi Avaz.

Nastavi čitati

Društvo

JOŠ JEDAN DOGAĐAJ KOJI SE PAMTI! Na današnji dan osnovana Vojska Republike Srpske

Na današnji dan 1992. godine Skupština srpskog naroda u BiH je na zasjedanju u Banjaluci donijela odluku o formiranju Vojske Republike Srpske.

Vojska Republike Srpske prvobitno je osnovana pod nazivom Vojska Srpske Republike BiH.

Vojska Republike Srpske postojala je od 12. maja 1992. do 1. januara 2006, nakon čega je ušla u sastav Oružanih snaga BiH.

Kroz Vojsku Republike Srpske je prošlo 210.000 boraca, a 23.801 njen pripadnik položio je život u Odbrambeno-otadžbinskom ratu za odbranu Srpske.

Vojno nasljeđe i identitet Vojske Republike Srpske njeguje Treći pješadijski /Republika Srpska/ puk.

Krsna slava Vojske Republike Srpske je Vidovdan, dok se 12. maj proslavlja kao Dan Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka.

Nastavi čitati

Aktuelno