Connect with us

Društvo

SVI ĆUTE! Za deceniju u Srpskoj ugašeno 500 ODJELJENJA

Da migracije i pad nataliteta iz godine u godine uzimaju danak, potvrđuje podatak da se za deceniju broj osnovaca smanjio za 13.224, a ako se u obzir uzme činjenica da bi jedna učionica trebalo da broji optimalno 25 đaka, računica pokazuje da je u tom periodu Srpska izgubila više od 500 odjeljenja.

Prema najnovijim podacima Zavoda za statistiku RS, na početku školske 2023/2024. godine u osnovne škole upisano je 83.708 đaka, dok je u 2013/2014. godini u klupe sjelo 96.932 učenika. Koliko je situacija alarmantna, najbolje znaju u opštinama u kojima se na početku prošle školske godine zvono nije ni oglasilo. Nijednog učenika u tekućoj školskoj godini nije bilo u Istočnom Mostaru i Istočnom Drvaru.

Iako je svake godine školsko zvono zvonilo za sve manje osnovaca, broj nastavnika se povećavao, pa je tako na početku školske 2023/2024. godine, prema statističkim podacima, u osnovnim školama bilo zaposleno 7.878 nastavnika, što je za 1,9 odsto više u odnosu na godinu ranije, kada je u klupama bilo 84.643 đaka.

Smanjenje broja osnovaca, kažu predsjednici aktiva direktora osnovnih škola u Srpskoj, evidentno je već godinama, a isti trend je, tvrde, prisutan i u srednjim školama i na fakultetima.

– Broj učenika se konstantno smanjuje. Prošle godine smo došli u poziciju da veliki broj nastavnika u RS radi u više škola kako bi ostvarili punu normu. Tako se stvara slika da je manje đaka, a više nastavnika, jer svaka škola prikazuje da je taj nastavnik u njoj zaposlen. Stvarno stanje je drugačije – kazao je predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola regije Bijeljina Predrag Račanović.

Dodao je da bi u narednom periodu moglo da dođe do povećanja broja zaposlenih, jer je početkom godine na snagu stupio novi pravilnik koji predviđa više stručnih saradnika u obrazovnim ustanovama.

Prema riječima predsjednika Aktiva direktora osnovnih škola prijedorske regije Zdravka Budimira, nastavnici se zapošljavaju u skladu sa godišnjim programom rada i potrebama škole.

– Zbog popunjavanja norme dešava se da na jednom predmetu bude više nastavnika. Tako da ima nastavnika koji rade u jednoj školi na dva časa, a vode se kao zaposleni – kazao je Budimir.

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS Dragan Gnjatić smatra da određeni broj prosvjetnih radnika radi i više nego što je potrebno.

– U određenim školama bi, štaviše, trebalo još nastavnika zaposliti. I nijedan prosvjetni radnik ne smije biti višak – kazao je Gnjatić.

Dodao je da je položaj prosvjetnih radnika izuzetno težak, te da je hitno potrebno smanjiti pritiske.

– Mnogi sebi daju za pravo da komentarišu rad prosvjetnih radnika. Od kada je svijeta i vijeka učitelj je učio učenika i radio sa njim. I uvijek smo bilježili dobre rezultate – kazao je Gnjatić.

Plata

Dragan Gnjatić kazao je da veliki broj prosvjetnih radnika u Srpskoj i dalje čeka izjednačavanje platnih koeficijenata.

– Kroz potpisani sporazum o izjednačavanju platnih koeficijenata prosvjetni radnici koji su zaposleni sa visokom stručnom spremom upravo su dobili prvu platu uvećanu za 100 KM. Međutim, ona je i dalje manja za 200 maraka u odnosu na zaposlene u javnoj upravi – kazao je Gnjatić.

Dodao je da ima i onih koji su završili pedagošku akademiju te sa 35 i više godina staža primaju manju platu od prosvjetnih radnika koji imaju visoku stručnu spremu, na šta stalno upozoravaju nadležne.
Glas

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Oblačno sa mjestimičnom kišom

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH) će u većini krajeva biti pretežno oblačno, ponegdje sa kišom.

Ujutro će biti magle po kotlinama i uz rijeke, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Na istoku i sjeveroistoku tokom dana biće uglavnom sunčano, a u južnim predjelima mogući su pljuskovi sa grmljavinom.

Vjetar će biti slab do umjeren, istočni i sjeveroistočni, a u Hercegovini uglavnom južnih smjerova.

Jutarnja temperatura vazduha biće do sedam do 13, u višim predjelima od četiri, a najviša dnevna od 20 do 25, u višim predjelima od 14 stepeni Celzijusovih.

Nastavi čitati

Društvo

VJEROVALI ILI NE! U BiH objavljen oglas za posao! PLATA PREKO 18.000 KM

Nakon što je Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona objavila oglas da firma iz Zenice traži radnike za rad u rudniku zlata u Tanzaniji, saznalo se i kakvi su uslovi.

Novinari su se javili kontakt osobi, koja je objasnila da su vlasnici iz Švajcarske i oni na kraju odlučuju ko će biti primljen.

Primanja za rad u rudniku zlata u Tanzaniji, kako je navela kontakt osoba, iznosi od 6.000 do 10.000 američkih dolara.

Kada dolare pretvorite u marke to znači da je najveća zarada koju možete dobiti oko 18.144 KM.

“NITAL d.o.o. Zenica raspisuje oglas za prijem radnika rudarske specijalnosti za rad u Republici Tanzaniji za poslove podzemnog rudarstva, uključujući ekstrakciju rude zlata i preradu iste na sljedeće radne pozicije: Rukovodilac podzemnog rudarstva – 1 izvršilac, vodeći specijalista za rudarstvo i iskop i/ili miniranje i ekstrakciju rude – 3 izvršioca, šef održavanja opreme i mehanizacije – 2 izvršioca, rukovodilac postrojenja za preradu rude – 1 izvršilac”, ističe se u oglasu.

Navodi se da je potrebno radno iskustvo od najmanje pet godina na istim ili sličnim poslovima te da poslodavac nudi stabilan i dinamičan posao, motivirajući lični dohodak, obezbijeđene putne troškove, smještaj, ishranu i zdravstveno osiguranje, radno vrijeme po dogovoru, pravo na korišćenje plaćenog godišnjeg odmora u trajanju od 30 dana nakon šest mjeseci kontinuiranog rada, prenosi Avaz.

Nastavi čitati

Društvo

JOŠ JEDAN DOGAĐAJ KOJI SE PAMTI! Na današnji dan osnovana Vojska Republike Srpske

Na današnji dan 1992. godine Skupština srpskog naroda u BiH je na zasjedanju u Banjaluci donijela odluku o formiranju Vojske Republike Srpske.

Vojska Republike Srpske prvobitno je osnovana pod nazivom Vojska Srpske Republike BiH.

Vojska Republike Srpske postojala je od 12. maja 1992. do 1. januara 2006, nakon čega je ušla u sastav Oružanih snaga BiH.

Kroz Vojsku Republike Srpske je prošlo 210.000 boraca, a 23.801 njen pripadnik položio je život u Odbrambeno-otadžbinskom ratu za odbranu Srpske.

Vojno nasljeđe i identitet Vojske Republike Srpske njeguje Treći pješadijski /Republika Srpska/ puk.

Krsna slava Vojske Republike Srpske je Vidovdan, dok se 12. maj proslavlja kao Dan Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka.

Nastavi čitati

Aktuelno