Connect with us

Politika

KOJIĆ PISAO MARFIJU “Nećemo dozvoliti nikome da nas naziva GENOCIDNIM NARODOM”

Predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić uputio je pismo Ambasadi SAD i ambasadoru Majklu Marfiju zahtijevajući da učine sve da iz Amerike bude isporučen Almir Beganović koji je učestvovao u brutalnom mučenju i ubistvu Nenada Rankića.

Kojić je u pismu ukazao na činjenicu da američkoj državi Juti živi i radi Beganović koji je učestvovao u brutalnom mučenju i ubistvu Rankića, te u prilogu dostavlja i fotografije ubijenog.

On je naglasio da je Rankića zajedno sa Beganovićem mučio i Kemal Mehmedović za koga tvrdi da je “odsijecao srpske glave po Podrinju, odnosno na području Srebrenice i Bratunca i kao trofeje ih nosio Naseru Oriću”.

“Zauzvrat je kao nagradu dobijao džak brašna. Dakle, u ratu je srpska glava vrijedila džak brašna što je više nego monstruozno. Nadam se da ćemo se bar u ovom mojoj konstataciji složiti”, naveo je Kojić u pismu Marfju i Ambasadi SAD u BiH.

On je napomenuo da je i Mehmedović, kao i Beganović, pobjegao iz BiH samo što je Mehmedović u Austriji, a Beganović pod skutama SAD gdje je slobodan čovjek, a zapravo je ubica koji potencijalno može biti opasnost i po SAD.

Kojić je u pismu napomenuo da im se drugi put obraća u ime porodica ubijenih Srba, civila, vojnika, nestalih za koje niko, pa ni Marfi nikada nije želio da čuje.

“Mi smo za Vas i Vašu državu genocidan narod jer stalno potencirate kako se desio genocid u Srebrenici nad muslimanima, a nikada do sada niste željeli da obiđete nijedan grob ubijene srpske djece, staraca, trudnica, civila. Za Vas je svaka srpska žrtva bio vojnik koji je činio nekakav genocid, a genocid je učinjen nad nama, ma koliko vaša administracija to negirala”, naglašeno je u pismu.

Kojić je podsjetio Marfija da je 2022. godine posjetio Srebrenicu i da tada nije želio da se sastanete sa porodicama srpskih žrtava, kao i da ga je Marfijevo obezbjeđenje udaljilo primjenom fizičke sile.

“Od Vas kao ambasadora SAD u BiH tražimo da reagujete i deportujete Beganovića kako bi odgovarao za sva zvjerstva koje je učinio nad Srbima. Ukoliko se oglušite, za nas ćete biti u istoj ravni kao i Beganović, jer je onaj ko krije ubicu za nas saučesnik, a Vi kao ambasador ćete biti najodgovorniji što se taj zlikovac, krvnik i monstrum i dalje nalazi na slobodi”, naglasio je Kojić u pismu.

Od Marfija, u ime porodica koje predstavlja, Kojić traži da ih pismeno obavijjesti o koracima koje je preduzeo o ovom pitanju ali i više poštovanja prema srpskim žrtvama jer zaslužuju da budu tretirane isto kao i bilo koje druge, naglasivši da je žrtva – žrtva.

“Vi ste se do sada veoma selektivno odnosili i za Vas su samo bošnjačke žrtve relevantne, što je, slobodno mogu reći, neukusno jer svaka ambasada, pa tako i Vaša, treba da stvari gleda podjednako realno”, navodi se u pismu.

Kojić je u pismu Ambasadi SAD naglasio da u ime porodica više neće dozvoliti da im pod plaštom demokratije servira iskrivljenu istoriju, a da su kao velika država primili ratne zločince koji su počinili monstruozne zločine nad srpskim pravoslavnim narodom.

“Nećemo dozvoliti nikome da nas naziva genocidnim narodom, nećemo dozvoliti da naše žrtve budu minimizirane, a da ubice budu slobodne uz pomoć zapadnih ambasada koje ih primaju i kriju u svojim državama”, zaključio je Kojić u pismu.

Politika

DODIK “Ukoliko bude donesena rezolucija o Srebrenici ona će TRAJNO PODIJELITI BiH”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je srpski narod izdržao ono što nijedan drugi nije na ovim prostorima, a da su Srbi u Srpskoj pripadnici i potomci tog hrabrog naroda.

“Izabran sam da branim identitet srpskog naroda. To da će nama ovdje u školskim programima napisati nešto što oni hoće, to samo može da bude njihov pusti san i ozbiljan istorijski, politički i nacionalni nesporazum”, dodao je Dodik.

Dodik je ponovio da će rezolucija o Srebrenici, ukoliko bude donesena, trajno podijeliti BiH.

Predsjednik Srpske je u retrospektivi protekle sedmice na društvenim mrežama naveo da je prisustvovao svečanom ručku u Beogradu, koji je bio upriličen u čast predsjednika Kine Si Đinpinga.

“Kina gaji veliko prijateljstvo prema Srbiji i Srpskoj i pruža veliku podršku srpskom narodu”, dodao je Dodik.

Nastavi čitati

Politika

POLAGANJEM VIJENACA u spomen-području Donja Gradina ODATA POČAST žrtvama (FOTO)

Na Grobnom polju Topole u Spomen-području Donja Gradina danas su za pola miliona Srba, 40.000 Roma i 33.000 Jevreja ubijenih u jasenovačkom sistemu NDH koncentracionih logora položeni su vijenci.

U ime institucija Republike Srpske i Srbije i Crne Gore vijence su položili predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić i predsjednik Vlade Srbije Miloš Vučević. Sa njima su srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić i premijeri Srpske Radovan Višković.

Cvijeće i vijence su položili i predsjednik banjalučkog Udruženja logoraša Drugog svjetskog rata Dobrila Kukolj, ambasador Izraela za BiH sa sjedištem u Tirani Galit Peleg i predsjednik Udruženja Roma Srbije Dragoljub Arsović, predstavnici institucija Republike Srpske, predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama u BiH, kao i predstavnicima institucija Srbije.

Cvijeće su položili predstavnici diplomatskog kora, kao i ostale delegacije.

Nakon polaganja vijenaca i cvijeća, na grobnom polju “Košute” biće služen parastos i pomen žrtvama ustaškog zločina – genocida NDH.

Obilježavanje prate brojne medijske ekipe iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije i Rusije.

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtve genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH obilježava se povodom oslobađanja ustaškog logora Jasenovac, jednog od najvećih i najstrašnijih logora smrti u Evropi.

Kao datum obilježavanja uzet je 22. april – dan kada je grupa od 1.075 preostalih logoraša tog dana 1945. krenula u proboj iz logora Jasenovac, a samo njih 127 se domoglo slobode.

Sistem logora smrti takozvane NDH obuhvatao je oko 80 logora, a Donja Gradina kao najveće stratište u sistemu koncentracionih logora Jasenovac formiran je avgusta 1941. godine.

Prema podacima Spomen-područja Donja Gradina, u zloglasnom logoru Jasenovac tokom Drugog svjetskog rata stradalo je 700.000 žrtava ustaškog zločina, među kojima je život izgubilo 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja, 127.000 antifašista. U Jasenovcu je stradalo 20.000 djece.

Nastavi čitati

Politika

DODIK PLANIRA IZBORE NA PROLJEĆE? “Postoji, doduše, i drugi način – da napravimo opstrukciju”

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da zbog procedura Izborni zakon Republike Srpske neće stupiti na snagu u narednih mjesec dana i da će se morati prijaviti na ove lokalne izbore, ali da postoji i način da se izbori održe na proljeće.

“Nismo uspjeli u rokovima, moraćemo se prijaviti na ove lokalne izbore čekajući da vidimo sudbinu našeg zakona. Vjerovatno ćemo u iznudici prihvatiti izlazak na izbore. Ali ako to bude moguće, prebacićemo se na primjenu našeg zakona, koji propisuje da prestaju da važe prava da Centralna izborna komisija BiH u Republici Srpskoj sprovodi izbore”, rekao je Dodik.

On je napomenuo da su za dvije godine i opšti izbori, koje će Srpska sprovesti po svom zakonu.

” Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da zbog procedura Izborni zakon Republike Srpske neće stupiti na snagu u narednih mjesec dana i da će se morati prijaviti na ove lokalne izbore, ali da postoji i način da se izbori održe na proljeće.

“Nismo uspjeli u rokovima, moraćemo se prijaviti na ove lokalne izbore čekajući da vidimo sudbinu našeg zakona. Vjerovatno ćemo u iznudici prihvatiti izlazak na izbore. Ali ako to bude moguće, prebacićemo se na primjenu našeg zakona, koji propisuje da prestaju da važe prava da Centralna izborna komisija BiH u Republici Srpskoj sprovodi izbore”, rekao je Dodik.

On je napomenuo da su za dvije godine i opšti izbori, koje će Srpska sprovesti po svom zakonu.

“Postoji, doduše, i drugi način – da napravimo opstrukciju i sačekamo usvajanje našeg zakona pa izbore održimo na proljeće. Ne bi bio prvi put da se izbori odgode”, rekao je Dodik za “Politiku”.

Dodik, kome se kao predsjedniku Republike Srpske sudi pred Sudom BiH za nepoštovanje odlukla Kristijana Šmita, na pitanje da li zna kako će se završiti taj sudski proces, odgovorio je da se samo Srbima presuđuje masovno, a drugima na nivou karikature.

“To je nelegalni inkvizicijski sud, na koji odlazim kako bih pokazao njegov besmisao. Moje i finansije moje porodice provjeravali su u 48 zemalja svijeta, gledali su svaki račun, čak i one za hotel. I sve se svelo na to da mi sude zato što ne poštujem Šmita”, rekao je Dodik. i sačekamo usvajanje našeg zakona pa izbore održimo na proljeće. Ne bi bio prvi put da se izbori odgode”, rekao je Dodik za “Politiku”.

Dodik, kome se kao predsjedniku Republike Srpske sudi pred Sudom BiH za nepoštovanje odlukla Kristijana Šmita, na pitanje da li zna kako će se završiti taj sudski proces, odgovorio je da se samo Srbima presuđuje masovno, a drugima na nivou karikature.

“To je nelegalni inkvizicijski sud, na koji odlazim kako bih pokazao njegov besmisao. Moje i finansije moje porodice provjeravali su u 48 zemalja svijeta, gledali su svaki račun, čak i one za hotel. I sve se svelo na to da mi sude zato što ne poštujem Šmita”, rekao je Dodik.

Nastavi čitati

Aktuelno