Connect with us

Banjaluka

POSJETITE OSMOMARTOVSKU radionicu u Domu omladine

Zanimljiva osmomartovska radionica u organizaciji Servis centra „Dajte nam šansu – Zvjezdice“ biće održana 4. marta u Domu omladine sa početkom u 16:30 časova.

-Pridružite nam se na kreativnoj radionici povodom 8. marta. Ne propustite priliku da uživate u zabavnom danu punom boja, smijeha i kreativnosti dok zajedno stvaramo prekrasne poklone za najposebnije žene u našim životima – navedeno je u saopštenju.

Dodaju kako, zbog ograničenog broja učesnika, obavezna je potvrda učešća putem kontakt telefona 066/586-826.

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ MOLI NA HILANDARU “Za bitku za naš narod koja će se, u danima pred nama, voditi u UN”

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković danas je u posjeti manastiru Hilandar na Svetoj Gori.

On je u objavi na društvenoj mreži X poručio da je Hilandar naša svetinja i duhovna tvrđava.

“Posjetu našem prelijepom manastiru iskoristiću da se pomolim za naš narod, našu Banjaluku i Republiku Srpsku, ali i za bitku za naš narod koja će se, u danima pred nama, voditi u Ujedinjenim nacijama”, poručio je Stanivuković.

Nastavi čitati

Banjaluka

TEATAR FEST „PETAR KOČIĆ“ od 3. do 9. juna u Narodnom pozorištu Republike Srpske

Ovogodišnji 26. Teatar fest „Petar Kočić“ biće održan od 3. do 9. juna u Narodnom pozorištu Republike Srpske pod sloganom „Ko sam ja“.Teatar fest biće svečano otvoren 3. juna koncertom Simfonijskog orkestra Narodnog pozorišta Republike Srpske, a kako navode iz Narodnog pozorišta Republike Srpske oko stotinu učesnika, članova hora, solisti i specijalni gosti učiniće otvaranje nezaboravnim.Festival se nastavlja izvođenjem pet predstava, koje su uvrštene u takmičarsku selekciju, a završava 9. juna predstavom Narodnog pozorišta u Beogradu „Sitnice koje život znače“ koja će biti odigrana u čast nagrađenih.

-Cijena paketa ulaznica iznosi 130 KM, a u prodaji je od 10. maja, pa iskoristite priliku da na vrijeme obezbijedite svoja mjesta. Svima koji se odluče za kupovinu paketa NP RS poklanja koncert za svečano otvaranje i jednu predstavu iz takmičarskog programa – navedeno je u saopštenju u Narodnom pozorištu Republike Srpske.

Teatar fest „Petar Kočić“ je podržao Grad kroz Kalendar kulturnih manifestcija za 2024. godinu.

Nastavi čitati

Banjaluka

RAFTING KLUB KANJON “Deset godina od poplava – svi smo sada puno spremniji”

Prije tačno deset godina, Banjaluka sjeverni dio Republika Srpska pogodile su katastrofalne poplave. U tim trenucima, ugroženom stanovništvu Doboja, Banjaluke i Šamca, prvi su u pomoć pritekli banjalučki rafteri, sve sa ciljem da se spasi stanovništvo.

– Mi možda tada i nismo znali sve što sada znamo, ali stavili smo se nesebično na raspolaganje, ne samo mi u RK Kanjoj, već mnogi klubovi, inistitucije, iz nevladinog sektora, svi su stali oko jednog ijedinog cilja. Ja mogu svima sada samo da čestitam, kao i našim članovima. Mi smo tu vidjeli neke od scena koje nikada u životu nismo vidjeli u životu, i praktično smo se borili sa stihijom – kaže predsjednik RK Kanjon, Aleksandar Pastir.

Puno je priča ispričano iz potopljenog Doboja, ali uvijek se valja prisjetiti i ispičati neku, možda nikad ispričanu priču, kažu u banjalučkom RK Kanjon.

– Nešto što je na mene ostavilo utisak, pošto smo i mi u Kanjonu bili potpoljeni, otišli smo u Doboj, poslije toga u Šamac, ostavili smo Kanjon, sedmi dan smo se tek vratili, sve je ovdje bilo uništeno. I u nekom momentu, renoviranja Kanjona, svi sun am se stavili na raspolaganje, naši prijatelji iz Federacije BiH, Srbije, Slovenije, i praktično smo to svojim snagama sanirali. I onda u jednom momentu dolazi jedan čovjek iz Doboja kojeg sam ja prepoznao iz te poplave, i čovjek mi reče, ja sam tu kao izaslanik stanovnika grada Doboja da se vama pomogne. Oni su prepoznali sve ono što smo mi uradili za Doboj i riješili da nama pomognu. Mi smo naravno odbili, ali eto ostaće upamćeno – kazao je Pastir.

Foto: Elta TV

Na kraju zanimalo nas je, da li smo danas spremniji u odnosu na tu 2014. Godinu, da li bi u slučaju elementarnih nepogoda reagovali brže i bolje.

– RK Kanjon nije stao nakon 2014. nego smo nastavili sa našim obukama, unaprijedili smo naša znanja izuzetno, ušli smo u RESCUE 3, Europe, imamo sve licence, obučavamo se punih deset godina za ne daj Bože.

Foto: Elta TV

Nadamo se da nikada nećemo morati da upotrijebimo to svoje znanje. I mi i mnogi drugi su radili na svom usavršavanju, i mislim da ako bi se dogodila ponovo neka velika elementarna nepogoda poput poplave 2014, da bi svi reagovali brže i bolje – rekao je Pastir.

Foto: Elta TV

Upravo tako, nadajmo se da se nikada više nikome neće ponoviti 2014. godina, ali s druge strane dobro je znati da postoje ljudi koji su spremni dati sebe da spasu ugroženo stanovništvo, kao što je bio slučaj prije tačno deset godina.

Ljubinko Spasojević/Srpska Cafe

Nastavi čitati

Aktuelno