Connect with us

Banjaluka

NOVI BISKUP “zatvara” glavnu banjalučku ulicu

Zbog imenovanja novog biskupa banjalučkog, monsinjora Željka Majića u subotu 2. marta u vremenu od 9 do 14 časova doći će do obustave saobraćaja u Ulici kralja Petra I Karađorđevića, na dijelu od Ulice olimpijskih pobjednika do aleje Svetog Save.

Kako je saopšteno iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve za vrijeme trajanja obustave saobraćaja na linijama javnog prevoza putnika koje saobraćaju pomenutim dijelom, izvršiće se preusmjeravanje autobusa iz smjera sjevera iz Ulice dr Mladena Stojanovića lijevo u Ulicu olimpijskih pobjednika, desno u Gundulićevu ulicu, desno u aleju Svetog Save, lijevo u Ulicu kralja Petra I Karađorđevića i dalje registrovanom trasom, a u suprotnom smjeru autobusi saobraćaju registrovanom trasom, odnosno ulicama Kninska, Vidovdanska i dalje postojećom trasom.

Za vrijeme trajanja obustave saobraćaja regulisanje i preusmjeravanje saobraćaja vršiće se na propisan način od strane pripadnika službenih lica Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Banjaluka

POČEO NOVI CIKLUS OBUKE u Školi za trudnice i roditeljstvo

Prošle sedmice započeo je novi ciklus obuke u Školi za trudnice i roditeljstvo.

-Ovo je 11. ciklus obuke trudnica, a do sada je u našoj školi obučeno i pripremljeno oko 200 zadovoljnih budućih majki. Cilj obuke, koja je potpuno besplatna, je pružiti podršku budućim majkama i omogućiti im da se osjećaju sigurno i informisano tokom cijelog procesa trudnoće i porođaja. Kroz različite module i radionice, trudnice imaju priliku da nauče o fizičkim promjenama u trudnoći, pravilnoj ishrani, vježbama za trudnice, psihološkim aspektima trudnoće i roditeljstva, kao i praktičnim vještinama kao što su dojenje, njega novorođenčeta i prva pomoć – navedeno je iz Doma zdravlja.

Dodaju i to kako školu za trudnice i roditeljstvo čine tri cjeline, a to su škola za trudnice, psihofizička priprema za porođaj i zdravo roditeljstvo.

-Obuku naših trudnica vrši multidisciplinarni tim koji čine doktori i medicinske sestre/tehničari iz oblasti ginekologije, pedijatrije, stomatologije, fizijatrije i našeg Centra za zaštitu mentalnog zdravlja – poručuju iz Doma zdravlja.

Napominju da sve trudnice, koje su zainteresovane za novi ciklus obuke u Školi za trudnice i roditeljstvo, mogu se prijaviti putem zvanične internet stranice JZU “Doma zdravlja” Banja Luka ili putem telefona na broj 051/247-323.

Nastavi čitati

Banjaluka

JOŠ JEDNA OAZA U CENTRU GRADA: Niče park preko puta tvrđave “Kastel”

Uskoro uređena hortikultura sa pješačkim površinama ali i najduža fontana, kaskadnog oblika koja simbolizuje Vrbas.

U Banjaluci niče još jedna oaza u centru grada posvećena kralju Tvrtku I Kotromaniću.

Naime, riječ o parku koji se nalazi preko puta tvrđave “Kastel”, odnosno u središtu najveće kružne raskrsnice u gradu.

Po uzoru na brojne evropske gradove ovo će biti prostor u središtu kružnog toka sa uređenom hortikulturom, pješačkim površinama ali i najdužom fontanom, kaskadnog oblika koja simbolizuje Vrbas i urbanim mobilijarom.

– Park koji gradimo na ovoj lokaciji specifičan je i ovo će zapravo biti banjalučka „Slavija“, jer se nalazi u središtu najveće kružne raskrsnice. Na potezu od zgrade Vlade Republike Srpske kretaćemo se pored Centralnog spomen-obilježja, novog hotela Palas pa sve do najveće kružne raskrsnice u čijem središtu će se nalaziti jedan fantastičan skver sa monumentom posvećenom Tvrtku I Kotromaniću kralju Srba, Bosne, Primorja i zapadnih strana, s ciljem da se pokaže koliko je duga srpska istorija u Bosni i Hercegovini – rekao je nedavno Stanivuković.

Nastavi čitati

Banjaluka

PROLE O SUBVENCIJAMA: Poslovnim subjektima 1,5 miliona KM, pridružite se sutra INFO DANU u Domu omladine

Javni poziv za dodjelu subvencija poslovnim subjektima otvoren je do 6. juna 2024. godine, a zainteresovani poslovni subjekti, samostalni preduzetnici i oni koji žele da pokrenu samostalnu preduzetničku djelatnost pozvani su da sutra, 14. maja od 09.00 časova prisustvuju info danu u Domu omladine.

-Na javni poziv mogu se prijaviti svi zainteresovanih samostalni preduzetnici registrovani od 28. maja 2023. godine, kao i nezaposlena lica koja planiraju do kraja ovog javnog poziva da otvore samostalno preduzetništvo. Takođe, posebne linije subvencije namijenjene su kao podrška izvozu (prvi izvoz) i povećanju produktivnosti, kao i za samostalne preduzetnike čija djelatnost ima status starog zanata, umjetničkog zanata ili domaće radinosti, te za poslovne subjekte čiji rad je otežan usljed rekonstrukcije Jevrejske ulice – kazala je Vedrana Prole, savjetnica gradonačelnika za pravna pitanja i član komisije za dodjelu subvencija.

Takođe, pozvala je sve zainteresovane subjekte da se sutra pridruže info danu u Domu omladine, gdje će moći dobiti sve odgovore u vezi sa javnim pozivom.

-Budžetom za 2024. godinu planirana su sredstva od ukupno 1.5 miliona KM za sve linije subvencija, a subjektima će dodjeljeni iznosi biti isplaćivani u dvije tranše – prva odmah po zaključenju ugovora, a druga nakon što opravdaju sredstva iz prve tranše – navela je Prole.

Nastavi čitati

Aktuelno