Connect with us

Banjaluka

PROMOCIJA KNJIGE i projekcija filma „Guguto memeto“ autora Stefana Mitića Tićmija

U Vijećnici Banskog dvora 5. marta u 19.00 časova biće održana promocija knjige i projekcija filma „Guguto memeto“ autora Stefana Mitića Tićmija.

-Knjigu koja nas vodi u selo na rubu razuma, u svijet igre, smrtnosti i ljubavi objavila je izdavačka kuća Imprimatur iz Banje Luke. O nesvakidašnje dirljivim podsjetnikom na istinsku moć riječi i priča sa autorom će razgovarati Boris Maksimović.

„Tićmi čitaocima daje jedino i sve što zaista poseduje: svoj svet mašte i priviđenja. Njegove bajkolike priče iz Sela na rubu razuma bolje oslikavaju način na koji živimo nego različite ʼstvarnostiʼ sveta koji nas okružuje. Razigranim jezikom vodi nas na put sa periferije racionalnog do epicentra smisla. Ovo nije priča na kakvu ste navikli, ovo je stotinak strana duga opomena – navela je u prikazu ove knjige Radmila Petrović.

Stefan Mitić Tićmi (1992, Leskovac) pisac je romana „Ja sam Akiko” (Laguna, 2018) i „Kaput od mahovine” (Laguna, 2020), koji su uvršteni među 200 najboljih dječjih knjiga na svijetu po izboru časopisa „White Ravens”, koji izdaje Minhenska biblioteka. Za roman „Ja sam Akiko” dobio je nagradu „Politikinog zabavnika” i plaketu „Dečja knjiga godine” na Međunarodnom festivalu „Trg od knjige” u Herceg Novom. Po motivima ove knjige u izradi je animirani film, a igraju se dve predstave, duodrama u Skoplju – u režiji Roberta Ristova i monodrama u Beogradu – u režiji Milje Mazarak. Dobitnik je „Zmajevog pesničkog štapa” za 2023. godinu. Živi i radi u Beogradu.

Banjaluka

ŠARENILO NA ULICAMA BANJALUKE! Održan 3. Međunarodni banjalučki karneval

U veseloj atmosferi, uz mnogo pjesme, plesa, šarenih kostima i smijeha velika karnevalska povorka od Narodnog pozorišta Republike Srpske stigla je na Trg Krajine, gdje je održan i centralni događaj trećeg izdanja Banjalučkog karnevala.

Brojni sugrađani i gosti mogli su da uživaju u ljepoti i raznolikosti kostima preko 20 karnevalskih grupa, ali i u spektakularnom nastupu plesačica brazilske sambe i benda „Kubalkanika“, uz performans „Mirror Crew“.

Ovom jedinstvenom događaju, u organizaciji Udruženja građana Centar za edukaciju za rad sa djecom i omladinom „MIS Banja Luka“ i Grada Banja Luka, prisustvovao je i gradonačelnik Draško Stanivuković koji je poručio da grad počinje da sija i blista, jer je ovo period kada Banja Luka ima svoje najljepše proljećne boje.

-Treću godinu zaredom priređujemo Banjalučki karneval, koji iz godine u godinu napreduje i na koji pristižu naši gosti iz brojnih zemalja regiona, Evrope i svijeta i na šta smo izuzetno ponosni, a ja koristim priliku da im svima poželim dobrodošlicu u naš grad – poručio je gradonačelnik.

Dodao je da ga posebno raduje što je iz godine u godinu sve veća posjećenost i što Banjalučki karneval okuplja veliki broj sugrađana svih generacija, ali i posjetilaca iz drugih gradova i država, koji su došli da uživaju u šarenolikim kostimama, sjajnoj muzici i prelijepoj energiji koja prati ovaj događaj.

-Sve veća zainteresovanost i posjećenost kako Banjalučkog karnevala, tako i drugih događaja koje organizujemo poput Festivala uličnih svirača i zabavljača „Trotoart“ i drugih dobro znanih manifestacija najbolji je dokaz da radimo pravu stvar. Ponos je biti na čelu Banje Luke koja ide stopama razvoja i napretka u svakom smislu – istakao je Stanivuković.

Sunčica Laguza iz Centra za rad za djecom i omladinom „MIS Banja Luka“ istakla je da, iako je izuzetno zahtjevna organizacija Banjalučkog karnevala, zahvaljujući dobroj saradnji sa Gradom Banjom Lukom, gradonačelnikom Draškom Stanivukovićem i njegovom savjetnicom Miladom Šukalo već treću godinu za redom događaj je uspješno organizovan.

-Iz godine u godinu napredujemo i Karneval je ove godine mnogo veći i mnogo posjećeniji. Nadam se da će ova priča i dalje napredovati i kroz vrijeme potpuno zaživjeti – istakla je ona.

Potpredsjednik Federacije evropskih karnevalskih gradova Aleksandar Cicimov istakao je da ono što je za tri godine postignuto u Banjoj Luci je zaista impresivno.

Za tako kratko vrijeme ostvariti ovoliku posjećenost i privući preko 20 inostranih karnevalskih grupa veliki je uspjeh, jer međunarodna saradnja i jeste primarni cilj FEK – a. Isto tako važno je da i što više banjalučkih grupa gostuje na drugim karnevalima i da prezentuje originalnost maski sa ovog područja. Svakako Banja Luka ima veliku budućnost u karnevalskom smislu – istakao je Cicimov.

Nastavi čitati

Banjaluka

DRINIĆ OTVORIO “Banjaluka Open 2024”! “Unapređenje sportske kulture zadatak svih”

Narodni poslanik Nebojša Drinić otvorio je u Banjaluci 16. međunarodni plivački miting “Banjaluka Open 2024” i poželio odlične rezultate svim učesnicima, odnosno za 400 plivača iz 18 zemalja.

-Banjaluka i Republika Srpska ponovo su u fokusu svjetske sportske javnosti! Za neke od učesnika mitinga ovo je kontrolni nastup pred Olimpijske igre u Parizu. Kao i svake godine bili smo podrška organizaciji ovog događaja i Plivačkom klubu „Olimp“. Naši najbolji ambasadori su naši sportisti, a među njima i srpski reprezentativac Nikola Aćin – istakao je Drinić.

Podvukao je da Banjaluka voli sport i da ga raduje što se plivanjem bavi sve veći broj mladih.

-Svjestan da se konstantno mora raditi na unapređenju sportske kulture i na popularisanju sportskih aktivnosti, rado sam prihvatio poziv da otvorim 16.međunarodni plivački miting . Kao narodni poslanik činim sve i učiniću koliko je u mojoj moći da se sport u Republici Srpskoj podigne na viši nivo. Finansijski problemi ne smiju biti prepreka za razvoj sporta – istakao je Drinić.

Nastavi čitati

Banjaluka

SEDMI REGIONALNI FESTIVAL književnosti „Imperativ“ i ove godine donosi bogat program

Banja Luka se priprema za sedmi regionalni festival književnosti „Imperativ“, koji će u našem gradu biti održan od 30. maja do 3. juna.

Organizatori su Udruženje za promociju i popularizaciju književnosti „Imperativ“ u saradnji sa Kulturnim centrom Banski dvor, a i ove godine pripremljen je bogat program.

Kako su kazali organizatori, na ovogodišnji festival u goste nam dolazi veliki broj književnika, književnih kritičara, urednika, izdavača, prevodilaca i novinara.

Besplatne pozivnice za sve festivalske događaje možete preuzeti na biletarnici u periodu od 12.00 do 18.00 časova.

Kompletan program Festivala pogledajte OVDJE. 

Nastavi čitati

Aktuelno