Connect with us

Region

VAŠINGTON KAŽNJAVA KURTIJA! Zabranjeni sastanci sa AMERIKANCIMA

Odnosi premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija i njegove vlade sa Sjedinjenim Američkim Državama su na najnižoj tački, piše “Reporter”.

Prištinski list navodi da je razlog sve lošijih odnosa Kurtijev “nedostatak koordinacije u pitanjima koja mogu usporiti ili ugroziti napredak u primjeni sporazuma koji su dogovoreni sa Srbijom”.

Pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Džejms O’Brajen sredinom februara eksplicitno je rekao da je Americi jasno da je Kurti ne tretira kao partnera. Ovo upozorenje uslijedilo je nakon što je Kurti obećao da će raditi na rješavanju zabrinutosti SAD u vezi s mjerom centralne banke na KiM o ukidanju platnog prometa u dinarima.
“Rekao bih ako nas ne tretiraju kao partnera nećemo ni mi vladu u Prištini tretirati kao partnera”, primijetio je O’Brajen 13. februara u intervjuu za “Glas Amerike”.

Mjesec dana kasnije čini se da su odnosi SAD i samoproglašene vlade dodatno eskalirali – Vašingtonu je to jasno pa su uveli neku vrstu kazne za Kurtija.

“Reporter” navodi da je Bijela kuća odlučila da ograniči nivo saradnje i susreta zvaničnika sa Kurtijem, a prema riječima izvora, razlog za takvu restriktivnu mjeru je Kurtijevo “nekoordinisano ponašanje i djelovanje”.

Amerika smatra da Kurtijevi potezi usporavaju i ugrožavaju napredak u primjeni sporazuma, ali i zaoštravaju situaciju na sjeveru KiM.

Upravo zato je Vašington odlučio da ograniči broj sastanaka visokih američkih zvaničnika sa Kurtijem. Izvor dodaje da postoje i izuzeci od ove mjere pa neki od zvaničnika može da se sastane sa Kurtijem kada ima “jasna i neophodna naređenja” za vladu Kosova.

Iz Kurtijeve administracije su, prema nezvaničnim informacijama, demantovali da su primili bilo kakvu diplomatsku notu iz SAD. Sam Kurti je u utorak saopštio da njegova vlada ne kvari odnose sa saveznicima.

Iako Priština tvrdi da nema kaznenih mjera protiv Kurtija, čini se da one postoje i da je njihova primjena već počela.

Na to ukazuje i dvodnevni boravak u Prištini pomoćnice administratora Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Erin Mek Ki. Ona se tom prilikom nije sastala sa Kurtijem, a mediji su ocijenili da to pokazuje da postoje problemi u odnosima Kurtija i američke administracije.

Tokom dvodnevne posjete Mek Ki, Kurti nije bio pozvan ni na jedan događaj kome je ona prisustvovala, a iz američke ambasade u Prištini kazali su da je ona sama birala sa kime želi da održi sastanak.

Ograničenja bilo i ranije

List “Reporter” navodi da je ovo prva kazna takve vrste za Kurtija, ali da prištinskim zvaničnicima ovakva ograničenja nisu strana. SAD su tako u novembru 2022. godine ministarki pravde Albuleni Hadžiu i drugim zvaničnicima zabranile posjetu Vašingtonu, kao kaznu za Kurtijevu odluku o registarskim tablicama.

“Smatramo da nije pravo vrijeme da ministri putuju u SAD na zvanične sastanke, s obzirom na krizu koju bi ovdje trebalo riješiti”, potvrdio je tada američki izaslanik u Prištini, Džefri Hovenijer.

Region

DINAR IZBAČEN IZ UPOTREBE! Na Kosmetu od danas transakcije samo u EVRIMA

Istekao je prelazni period koji je takozvana centralna banka u Prištini odredila za početak primjene uredbe kojom se zabranjuje upotreba dinara na Kosovu i Metohiji.

U Prištini su najavili da će od danas biti preduzete mjere protiv svih onih koji za gotovinske transakcije na KiM koriste druge valute osim evra, prenosi RTK.

U prelaznom periodu nisu izricane kaznene mjere, ali su građani informisani o primjeni uredbe o gotovinskom plaćanju.

Komercijalne banke koje posluju na KiM dobile su instrukcije da otvore nove filijale na sjeveru.

Kako je saopštila tzv. CBK, poslije 12. maja, sve gotovinske transakcije bilo gdje u pokrajini moraju da se obavljaju u evrima.

– Druge valute osim evra, mogu da se koriste kao vrijednost za skladištenje u fizičkom obliku ili na bankovnim računima u neevro valutama, za vršenje međunarodnih plaćanja u neevro valutama i za devizne aktivnosti – navodi se u uredbi CBK.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, upitan prije nekoliko dana o završetku prelazne faze, ponovio je da je tzv. CBK ta koja odlučuje o takvim pitanjima, a ne izvršna vlast.

Uredba tzv. CBK o zabrani upotrebe dinara u gotovinskim transakcijama na Kosovu i Metohiji stupila je na snagu 1. februara.

Iz vlade u Prištini tada su pozvali centralnu banku da dozvoli tranzitni period za građane koji koriste dinare kako bi se prilagodili novim propisima.

U Briselu će sljedeće nedjelje biti održana sedma po redu runda dijaloga Beograda i Prištine, tokom koje će, kako je najavio direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, glavna tema ponovo biti “jednostrana i protivpravna odluka Prištine da ukine dinar i dinarski platni promet na Kosovu i Metohiji”.

Petković je istakao da odluka o ukidanju dinara na Kosovu i Metohiji ugrožava opstanak srpskog naroda u pokrajini i dovodi u pitanje funkcionisanje i postojanje svih srpskih institucija.

– Ovo će biti sedmi po redu sastanak u Briselu povodom odluke Prištine da ukine dinar na Kosovu i Metohiji, ali su nažalost svi dosadašnji sastanci pokazali da ne postoji realan pristup, ali ni politička volja Prištine da se ovaj problem riješi – naglasio je Petković.

Dodao je da je Beograd do sada iznio niz konkretnih prijedloga, koje je druga strana odbila i da je sva odgovornost za rješavanje ove situacije na Prištini, koja je i jedini krivac za izazivanje krize.

RTS

Nastavi čitati

Region

MEDOJEVIĆ “Spajić ZABIJA NOŽ U LEĐA SRBIJI, Srbima i SPC”

Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić zabija nož u leđa Srbiji, srpskom narodu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi glasanjem za rezoluciju o genocidu u Srebrenici, izjavio je predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević.

– Spajić, koji je u Crnu Goru došao preko SPC, koga niko u Crnoj Gori nije znao, sada zabija nož u leđa Srbiji, srpskom narodu i SPC glasanjem za rezoluciju čiji je jedini cilj da nametnu kolektivnu istorijsku odgovornost srpskom narodu i SPC za zločine u Srebrenici – naveo je Medojević u pisanoj izjavi.

On smatra da jedini racionalan politički odgovor Srba u Crnoj Gori otkazivanje povjerenja Vladi.

Spajić je juče u Skupštini tokom premijerskog sata saopštio da će njegova Vlada podržati predloženu rezoluciju o Srebrenici.

Nastavi čitati

Region

MILANOVIĆ TRAŽI DA sva tri naroda u BiH IMAJU PRAVO na izbor nacionalnih predstavnika

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je da sva tri naroda u BiH moraju biti ravnopravna i imati pravo na izbor svojih nacionalnih predstavnika.

Milanović je naveo da Hrvati u BiH ne mogu birati svog člana Predsjedništva, naglasivši da to treba mijenjati i vratiti na fabričke postavke.

On je naveo da su odnosi BiH i status Hrvata pitanje nacionalne bezbjednosti Hrvatske, naglasivši kako tu ne misli na oružje i rat.

S obzirom na to prijedlog izbornog zakona HDZ-a BiH nije prihvaćen, Milanovića je rekao da vjeruje da se to na kraju neće ni desiti.

– To nisu stavovi HDZ-a, to su stavovi svih Hrvata u BiH, to su i stavovi velike većine ljudi u Hrvatskoj. Ali, za to se netko treba zauzeti i to treba nametnuti kao temu razgovora – odgovorio je Milanović.

On je dodao kako Hrvatska to može jer je članica NATO-a i EU, prenose hrvatski mediji.

Na pitanje šta očekuje od HDZ-a i Domovinskog pokreta u kontekstu položaja Hrvata u BiH, Milanović je rekao da od HDZ-a ne očekuje ništa, a da Domovinski pokret mora da se usaglasi da li će se baviti politikom ili ne.

Srn

Nastavi čitati

Aktuelno