Connect with us

Region

ŠKOLI STIGAO PRIJETEĆI MEJL “Doći ću sa granatama, pištoljem i mitraljezom”

Podgorička srednja škola “Vaso Aligrudić” dobila je noćas, dva i po sata posle ponoći, mejl od nepoznatog pošiljaoca sa pretnjom da će doći pred školu sa tri granate, pištoljem i mitraljezom, potvrdio je direktor Ersan Spahić.

“U petak 15. marta 2024. godine doći do bloka škole sa tri granate, pištoljem i mitraljezom”, piše u mejlu, potvrdio je za portal RTCG Ersan Spahić i dodao da su o tome obavešteni Uprave policije i Ministarstvo prosvete.

“Oko 5 i 45 smo ga pročitali, i obavestili nastavnike na zvaničnoj viber grupi, da jave učenicima da neće biti redovne nastave. Kao i da će se nastava odvijati onlajn. Isto tako smo odmah obavestili Upravu policije, kao i Ministarstvo prosvete”, rekao je Spahić.

U mejlu još piše: “Imat ću dovoljno municije da ubijem svakoga. Kada stignem neće biti nikoga spašenog. Ako vidim bilo koga, pucaću. Boriću se do smrti, svaki nastavnik, svaki učenik. Molim Vas, poslušajte moje upozorenje, budite na oprezu i budite spremni. Svima koji ovo čitaju, srećno sutra, neću pokazati apsolutno nikakvu milost”.

Spahić je rekao da je Uprava “obezbedila efikasnost organizacije da učenici ne budu danas u školi”.

Region

OGLASILI SE HRVATI! “Usvajanje Rezolucija o Jasenovcu ugrožava evropski put Crne Gore”

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske oglasilo se nakon što je Skupština Crne Gore usvojila Rezoluciju o genocidu u sistemu logora Jasenovac, Dahau i Mauthauzen.

U saopštenju se navodi da Hrvatska žali što je Crna Gora odlučila zanemariti pozive Hrvatske da ne politizuje žrtve Jasenovca i ne povlači poteze koji bi se na negativan način mogli odraziti na bilateralne odnose i evropski put Crne Gore.

– Hrvatska smatra neprihvatljivim, neprimjerenim i nepotrebnim donošenje rezolucije čija namjera nije izgradnja kulture sjećanja i pomirenja, već instrumentalizacija sjećanja na žrtve Jasenovca radi kratkoročnih političkih ciljeva inicijatora ove rezolucije – stoji u saopštenju.

Ministarstvo je dalje navodi da je motiv za donošenje ove rezolucije povezan sa nedavnom usvojenom rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o Međunarodnom danu sjećanja na genocid u Srebrenici, što, prema njima, pokazuje namjeru relativizacije UN-ove rezolucije o genocidu u Srebrenici.

– Ovaj postupak Crne Gore ne može se smatrati dobronamjernim i dobrosusjedskim u odnosu na Republiku Hrvatsku niti je u skladu s deklariranim ciljem članstva Crne Gore u Evropskoj uniji – dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo je podsjetilo da su dobrosusjedski odnosi ključni elementi procesa proširenja EU te stabilizacije i pridruživanja, naglašavajući da je Crna Gora u posljednjem pozitivnom izvještaju o ispunjenju privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24 (IBAR) obećala suzdržanost od aktivnosti koje bi mogle narušiti odnose sa Hrvatskom.

Saopštenje završava podsjećanjem da je Crna Gora dužna da pokađe napredak u procesuiranju ratnih zločina, uključujući odgovornost za zločine počinjene tokom navodne agresije na Hrvatsku, posebno napad na Dubrovnik i zločine u logoru “Morinj”, te da pruži pravedne naknade za bivše logoraše.

– Uzimajući u obzir stvarnu svrhu ovog čina Skupštine Crne Gore, kojim se Crna Gora stavila u položaj koji Republika Hrvatska ne može tumačiti dobrosusjedskim i suprotan je namjerama razvoja prijateljskih odnosa, Republika Hrvatska zadržava pravo da reaguje na odgovarajući način – zaključuje Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske.

Podsjećamo, Hrvatska je ranije najavila žestoku reakciju ako se rezolucija usvoji, upozorivši da bi to moglo usporiti EU integracije Crne Gore i negativno uticati na dosadašnje odnose.

Agencije

Nastavi čitati

Region

“Važna odluka na Vidovdan” Crna Gora usvojila Rezoluciju o GENOCIDU U JASENOVCU

Skupština Crne Gore usvojila je Rezoluciju o genocidu u sistemu logora Jasenovac, Dahau i Mauthauzen.

Glasala su 42 poslanika, 41 za, jedan protiv, uzdržanih nije bilo.

Kao predlagač, čelnik parlamenta Andrija Mandić rekao je da sa ponosom može da kaže da je Crna Gora prva država na planeti koja se na ovakav način ponijela prema Jasenovcu, prenosi RTCG.

“Ovo je rezultat naše ideje i našeg dogovora. Niko se nije miješao sa strane”, rekao je Mandić.

Prijedlog rezolucije potpisala su 43 poslanika parlamentarne većine.

Ranije danas, poslanici su sa 42 glasa za usvojili predlog pa je Skupština prihvatila da se raspravlja o Rezoluciji o genocidu u Jasenovcu. Održana je vanredna sjednica Kolegijuma predsjednika Skupštine. Takođe, predlog Rezolucije o genocidu u Jasenovcu prošao je Odbor za ljudska prava i slobode. Sedam glasova je bilo za.

Amandmani na rezoluciju koje je predao Vladimir Dobričanin (UCG) nisu prihvaćeni na plenarnoj sjednici.

U završnoj riječi, predsjednik parlamenta Andrija Mandić, kao predlagač, rekao je da će Crna Gora biti prva država koja je usvojila rezoluciju o genocidu u Jasenovcu.

On je naveo, komentarišući napade na poslanike PES-a, da prosto ne vjeruje da oni kojima su glavni akteri bili heroji Skaj komunikacije, Radoje Zvicer i Neno Kaluđerović, danas napadaju grupu čestitih poslanika.

“Danas radimo veliku stvar glasajući za ovu rezoluciju. Pomjerićemo Crnu Goru korak naprijed od onog dna, gdje su nas doveli ovi koji su zarobili državu vezama sa organizovanim kriminalom. Vidjeli ste gdje su završili bivši čelnici pravosuđa”, rekao je Mandić.

On je naveo da su se i prije 1918. godine u Crnoj Gori na Vidovdan donošene važne odluke. Rekao je da “našoj generaciji, koja se ne bavi švercom, pripala čast da pomjeri Crnu Goru korak naprijed”.

“Uz sve povike koje saopštava opozicija, ali parlament je takav, uz sve proteste, moram reći “Vidovdane, moj očinji vide”, ovo je ono što treba da bude osnova na kojoj će se zidati bolja i poštenija Crna Gora, pa kako god ko o tome misli. Ovo je većinska Crna Gora. Živjela Crna Gora”, rekao je Mandić.

Mandić je u svom govoru tokom sjednice, govoreći o pomenutoj rezoluciji, kazao da postoje žrtve koje su stradale na pravdi Boga.

Mandić je takođe poručio da usvojenom rezolucijom žele da pošalju poruku o složnoj, pomirenoj i srećnoj Crnoj Gori.

“Ne želim niko da ovu rezoluciju zloupotrijebi i ne želim da vrijeđamo ikoga”, zaključio je predsjednik Skupštine.

Hrvatska je juče zaprijetila da bi usvajanje rezolucije u Jasenovcu sigurno usporilo EU integracije Crne Gore te da ne bi dobro uticalo na dosadašnje dobrosusjedske odnose dvije države, piše Index, prenose Nezavisne.

Navodno se razmišlja i o povlačenju hrvatskog ambasadora iz Crne Gore.

Nastavi čitati

Region

VUČIĆ ČESTITAO VIDOVDAN “Važna je budućnost, ne samo zemlja predaka naših, VEĆ ZEMLJA NAŠE DJECE”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je danas Vidovdan, ističući da je ovaj praznik najvažniji dan za Srbe. Vučić je na snimku koji je objavio na “Instagramu” naveo da se na Vidovdan obično priča o prošlosti i o svemu onome što je obilježilo naše i živote prethodnih generacija u srpskom narodu.

“Došao sam na terasu u Predsedništvu da na simboličan način pokažem koliko nam je važna budućnost, ne samo zemlja predaka naših, već zemlja dece naše, sa željom da ukažem da svaki put kada mi je teško dođem na ovu terasu pogledam šta smo uradili, i mi i neki pre nas”, rekao je Vučić.

On je istakao da su brojni primjeri koliko je Srbija promijenjena i gubitnički duh promienjen u pobjednički “sa istom željom, ambicijom i ciljem da Srbiju menjamo još snažnije i ubedljivije u budućnosti”.

“Srećan vam praznik, srećan vam Vidovdan! Budućnost je u vašim rukama i siguran sam da još mnogo toga dobrog možemo i moramo da uradimo za našu Srbiju!”, poručio je Vučić.

Nastavi čitati

Aktuelno