Connect with us

Svijet

VELIKI PORAST BROJA SLUČAJEVA zločina iz mržnje u Francuskoj

U Francuskoj je broj slučajeva zločina iz mržnje u porastu, a samo broj slučajeva zločina „rasističke prirode“ skočio je za 32 odsto od 2022. do 2023. godine, pokazuje izveštaj francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Zločini „rasističke prirode“ udvostručili su se u poslednjem kvartalu 2023. godine, nakon terorističkog napada Hamasa na Izrael 7. oktobra i izraelske kopnene ofanzive na Pojas Gaze, prenosi Politiko.

U izveštaju se navodi da je prošle godine počinjeno 15.000 zločina „na osnovu etničke, nacionalne, rasne ili verske pripadnosti“, dok je broj takvih zločina u 2022. godini iznosio 12.600.

Oko 8.800 osoba je bilo žrtva rasističkog ponašanja, a 4.200 osoba je optuženo za zločine iz mržnje, naveli su iz francuskog Ministarstva.

Najčešće žrtve bili su stranci afričkog porijekla.

U izvještaju se dodaje i da je više rasističkih zločina počinjeno u gradovima, nego u prigradskim ili ruralnim područjima.

Porast slučajeva zločina iz mržnje dolazi usred naleta popularnosti francuske krajnje desnice koja je antiimigraciono nastrojena, navodi Politiko.

Nacionalni savez, najpopularnija desničarska stranka u Francuskoj, sve je bliži pobedi na predstojećim izborima za Evropski parlament, a predsjednik stranke Žordan Bardela postao je drugi najpopularniji političar u zemlji, dok je iza njega samo bivši francuski premijer Eduar Filip.

„Sasvim je jasno da su ovi izbori 9. juna referendum protiv toga da Francuska bude potopljena migrantima“, rekao je Bardela na prvom predizbornom skupu stranke, prenosi evropski portal.

Svijet

LAVROV JOŠ JEDNOM UPOZORIO NA UKRAJINSKU KRIZU “Ako Zapad želi rješavanje na ratištu, MI SMO SPREMNI”

Rusija je spremna u slučaju da zapadne zemlje žele da riješe ukrajinsku krizu na ratištu, izjavio je vršilac dužnosti ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Lavrov.

“To je njihovo pravo. Ukoliko žele da riješe sukob na ratištu, biće na ratištu”, rekao je Lavrov tokom konsultacija u Savjetu Ruske Federacije.

On je podsjetio da je Rusija u više navrata izražavala spremnost za razgovore sa ciljem rješavanja ukrajinske krize, ali uz uzimanje u obzir trenutne realnosti.

Nastavi čitati

Svijet

JEZIV SLUČAJ U NJEMAČKOJ! Baka pronašla mrtvu dvogodišnju unuku u stanu

Tijelo dvogodišnje djevojčice pronašla je njena baka u iznajmljenom stanu u njemačkom gradu Haleu.

Nezvanično, radi se o ubistvu, ali policija još uvijek nije saopštila detalje slučaja.

Navodno su na tijelu djevojčice uočene crvene tačkice koje ukazuju na opekotine.

Sumnja se da je bila žrtva nasilja.

Majka djeteta tvrdi da tuš u stanu nije radilo neko vrijeme i da je to uzrok djevojčicine smrti.

Ona je otkrila da je djevojčicu prethodno veče otac umio vodom i da je ona u sekundi iz hladne prešla u vruću.

Roditelji tvrde da nisu shvatili da je njihova kćerka zadobila opekotine, stavili su je u krevet, a nju je u nedjelju ujutru mrtvu pronašla baka.

Nastavi čitati

Svijet

SVAKA 24. OSOBA! U Njujorku živi gotovo 350.000 milionera

U Njujorku živi 349.000 milionera, što je više nego bilo gdje drugdje na planeti, prema novoj globalnoj rang listi bogatih gradova koju je sastavila kompanija “Henli end partners”.
U izvještaju se navodi da je jedna od 24 osobe u Njujorku milioner – čak i nakon egzodusa iz grada koji je bio posljedica pandemije, prenio je “Blumberg”.

Prema izvještaju za 2013. godinu, samo jedan od 36 Njujorčana bio je milioner.

Pored zapanjujućeg broja milionera, Njujork je i mjesto gdje živi 60 milijardera. To stavlja ovaj grad odmah iza oblasti zaliva San Franciska, u kojoj živi 68 milijardera.

Podaci definišu “milionera” kao “pojedinca sa likvidnim uložnim bogatstvom od milion dolara ili više”.

To podrazumijeva gotovinu ili gotovinski ekvivalent, a ne vrijednost imovine ili drugih osnovnih sredstava. Njujorčani kolektivno kontrolišu više od tri biliona dolara.

Na žalost za većinu Njujorčana, taj kolektivni novac nije im na raspolaganju. Rastući troškovi života i pandemija otjerali su iz grada blizu 200.000 Njujorčana koji zarađuju manje od 172.000 dolara godišnje u periodu između 2017. i 2022. godine.

Nastavi čitati

Aktuelno