Connect with us

Svijet

ŠVEDSKI STRUČNJACI: Djeca mlađa od dvije godine ne smiju da gledaju u ekrane

Uprkos tome što se već dugo vremena zna za negativan uticaj ekrana i plave svjetlosti na razvoj djece, roditelji vrlo često ne poštuju savjete.

Maloj djeci mlađoj od dvije godine ne bi trebalo dozvoljavati da koriste pametne telefone, tablete ili da gledaju televiziju, navodi Švedska asocijacija pedijatara

Švedski stručnjaci takođe ističu da je dejci od druge do pete godine dovoljno sat vremena dnevno da budu pred nekim ekranom.

Uprkos tome što se već dugo vremena zna za negativan uticaj ekrana i plave svjetlosti na razvoj djece, roditelji vrlo često ne poštuju savjete.

U novim smjernicama švedski stručnjaci objašnjavaju da je ograničenje izloženosti ekranima ključno kao i učenje djece navikama zdrave ishrane ili bezbjednosti u saobraćaju.

Nedavno su i zvaničnici u Danskoj objavili pravila da mlađima od dvije godine treba dozvoliti korišćenje uređaja samo u “veoma specijalnim slučajevima”, poput onih koji imaju problem sa učenjem.

“Iako digitalni ekrani mogu da budu izvor korisnih informacija, zabave i nude mogućnost kontaktiranja drugih osoba, mladi mozgovi još nisu zreli da bi mogli da prime te korisne stvari”, ističu švedski pedijatri.

Djeca koja često koriste pametne telefone, tablete ili kompjuterske ekrane su razdražljiva, imaju lošiju koncentraciju i sjećaju se informacija dva puta kraće od djece koja ne koriste pomenute uređaje.

Studije su takođe pokazale da su djeca koja provode dosta vremena ispred ekrana podložnija bihevioralnim problemima, pa čak i dječjoj depresiji.

(RTS)

Svijet

PUTIN ČESTITAO DAN POBJEDE “Moskva će učiniti sve da spriječi globalni sukob, ALI NEĆE DOZVOLITI PRIJETNJE”

Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je građanima Rusije Dan pobjede, rekavši da su Rusija i ruski narod podnijeli veliku žrtvu tokom Drugog svjetskog rata koja nikada neće biti zaboravljena.

– Rusija će učiniti sve da spriječi globalni sukob, ali nećemo dozvoliti da nam prijete. Naše strateške snage uvijek su u borbenoj pripravnosti – istakao je Putin tokom svog obraćanja.
On je istakao da je ruski narod podnio veliku žrtvu i da je sada na djelu revizionizam istorije koji je dio opšte politike zapadnih elita koje izazivaju sve više sukoba.

– Mi odbacujemo pretenzije svake države i Rusija će učiniti sve da ne dozvoli globalni subkob, ali nećemo nikome dozvoliti ni da nam prijeti. Naša sudbina je budućnost je određivana u velikim junačkim bitkama kod Smolenska, Staljingrada, Kijeva, Kurska, Murmanska – naglasio je Putin.
Ističući da Rusija sada prolazi težak period, Putin se posebno osvrnuo na “junake” na prvoj liniji fronta.

– Klanjamo se vašoj hrabrosti i požrtvovanosti i cijela Rusija je uz vas, vjeruje u vas i pati sa vama. Vaša sudbina i podvizi povezuju vas sa pokolenjima svetih branilaca naše otadžbine – istakao je Putin.

On je rekao da Rusija nikad neće zaboraviti uspomene na sinove, kćeri, muževe, sestre, braću, žene i prijatelje koji su dali živote u Velikom otadžbinskom ratu.

– Klanjamo se i pred vetarnima koji su nas napustili i pred civilima koji su poginuli u divljačkim napadima nacista – naveo je Putin.

Srn

Nastavi čitati

Svijet

STOLTENBERG SAOPŠTIO ODLUKU! “NATO neće slati vojnike u Ukrajinu”

NATO neće slati vojnike u Ukrajinu, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

On je rekao da Alijansa nema namjeru da bude direktno uključena u sukob u Ukrajini.

“NATO nema planove u smislu raspoređivanja trupa u Ukrajini”, naveo je Stoltenberg za list “Republika”.

On je istakao da Ukrajinci nisu tražili od Alijanse da pošalje vojnike, već dodatnu podršku u smislu artiljerije i municije.

Nastavi čitati

Svijet

PARADA POBJEDE U MOSKVI: Pogledajte šta je poručio Putin

Na Crvenom trgu u Moskvi održava se vojna Parada pobjede u čast 79 godina od pobjede u Velikom otadžbinskom ratu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin stigao je Crveni trg, čestitao je građanima Rusije Dan pobjede, rekavši da su Rusija i ruski narod podnijeli veliku žrtvu tokom Drugog svjetskog rata koja nikada neće biti zaboravljena.

“Rusija će učiniti sve da spriječi globalni sukob, ali nećemo dozvoliti da nam prijete. Naše strateške snage uvijek su u borbenoj pripravnosti”, istakao je Putin tokom svog obraćanja.

On je istakao da je ruski narod podnio veliku žrtvu i da je sada na djelu revizionizam istorije koji je dio opšte politike zapadnih elita koje izazivaju sve više sukoba.

“Mi odbacujemo pretenzije svake države i Rusija će učiniti sve da ne dozvoli globalni subkob, ali nećemo nikome dozvoliti ni da nam prijeti. Naša sudbina je budućnost je određivana u velikim junačkim bitkama kod Smolenska, Staljingrada, Kijeva, Kurska, Murmanska”, naglasio je Putin, prenosi Srna.

Ističući da Rusija sada prolazi težak period, Putin se posebno osvrnuo na “junake” na prvoj liniji fronta.

“Klanjamo se vašoj hrabrosti i požrtvovanosti i cijela Rusija je uz vas, vjeruje u vas i pati sa vama. Vaša sudbina i podvizi povezuju vas sa pokolenjima svetih branilaca naše otadžbine”, istakao je Putin.

On je rekao da Rusija nikad neće zaboraviti uspomene na sinove, kćeri, muževe, sestre, braću, žene i prijatelje koji su dali živote u Velikom otadžbinskom ratu.

“Klanjamo se i pred vetarnima koji su nas napustili i pred civilima koji su poginuli u divljačkim napadima nacista”, naveo je Putin.

Ministar odbrane Ruske federacije Sergej Šojgu rekao je ranije da na paradi na Crvenom trgu učestvuje više od 9.000 ljudi i 75 jedinica vojne tehnike, kao i avijacija.

Parada se održava u 28 gradova Rusije, ukupan broj učesnika je više od 50.000, te oko 1.000 uzoraka naoružanja i vojne tehnike.

Ruski predsjednik će imati odvojene sastanke sa pojedinim stranim liderima, među kojim sa predsjednikom Kube Migelom Dijazom Kanelom, kao i sa predsjednicima Laosa i Gvineje-Bisao.

Nakon parade lideri će položiti cvijeće na Grob neznanog junaka izvan zidina Kremlja.

Paradi prisustvuju brojni svjetski lideri, među kojima je predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko.

Počasni gosti na vojnoj paradi su predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko, predsjednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev, predsjednik Kirgizije Sadir Žaparov, predsjednik Tadžikistana Emomali Rahmon, predsednik Turkmenistana Serdar Berdimuhamedov, predsednik Uzbekistana Šavkat Mirzijojev, predsjednik Kube Migel Diaz-Kanel Bermudez, predsjednik Laosa Thongloun Sisoulit i predsjednik Gvineje Bisao Sisoku Embalo.

Nastavi čitati

Aktuelno