Connect with us

Region

TIMOTI LES “London neće slati dodatne trupe na KOSOVO”

Profesor Centra za geopolitiku pri Univerzitetu Kembridž Timoti Les izjavio je da Velika Britanija ne može sebi da priušti da pošalje još trupa na Kosovo i Metohiju što je od Londona zatražio premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti, te je umjesto toga povukla 200 svojih vojnika koje je rasporedila prošle jeseni.

Les je ocijenio da molba Kurtija pokazuje njegovu nervozu jer misli da se Srbija sprema da u jednom trenutku silom zauzme sjever Kosmeta.

– Ova molba dolazi u kontekstu promjene spoljnog okruženja u kojem politika trenutno ne ide Kosovu na ruku – rekao je Les.

On je naglasio da je Vlada u Prištini pretjerala sa zabranom upotrebe dinara u svakodnevnim transakcijama i suočava se sa međunarodnom reakcijom koja je ohrabrila Srbiju i povećala osjećaj nervoze Kurtija, iako iz domaćih političkih razloga ne može da odustane od pitanja dinara.

– Male su šanse da će London odgovoriti na Kurtijev zahtjev. Britanska vojska nema dovoljno osoblja u trenutku kada globalne tenzije rastu, a trupe će možda biti potrebne negdje drugdje – rekao je Les za “Blic”.

Kurti je pozvao juče Veliku Britaniju da pošalje dodatne trupe na Kosovo i Metohiju kako bi, kako je rekao, spriječila rat na Zapadnom Balkanu koji, prema njegovim tvrdnjama sprema Srbija.

Srna

Region

VUČIĆ “Fabrika LAŽI radi protiv Srbije, ALI ISTINA ĆE POBIJEDITI”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je istakao da su organizovane čitave fabrike laži protiv Srbije, ali da će istina pobijediti.

Vučić je podsjetio da je na jučerašnjoj konferenciji za novinare nedvosmisleno govorio o potrebi očuvanja mira i da će Srbija sve da učini da mir bude sačuvan, kao i da bi usvajanje rezolucije o Srebrenici u UN značilo otvaranje Pandorine kutije što znači veliki broj novih rezolucija pred Generalnom skupštinom UN.

– I pored toga, danas ste mogli da vidite u svim regionalnim medijima, od “Majki Srebrenice” do svih ostalih, koji kažu da je Pandorina kutija u stvari rat protiv naših komšija, dalje naoružavanje, iako je bilo potpuno jasno da to nema nikakve veze jedno sa drugim – poručio je Vučić u obraćanju video-porukom na svom Instagram nalogu.

On je istakao da su i nekakvog “Pen centra” potvrdili da su svi zabrinuti i osjećaju se ugroženo zbog srpskog naoružavanja, ali je dodao da su pogriješili jer nije Srbija dobila “rafale”, već Hrvatska.

– NATO je taj koji ubrzava svoje programe naoružavanja i protiv čega nemamo ništa protiv. A mi se normalnim uobičajenim tokom naoružavamo, onoliko koliko je potrebno da bi jedna mala, suverena i nezavisna zemlja mogla da opstane – rekao je Vučić.

On je ukazao da hajka koja se vodi protiv Srbije samo pokazuje nervozu onih koji su umislili da će sa lakoćom da ostvare svoje ciljeve i da sruše Srbiju na koljena da nikada više ne može da se podigne.

– Bez obzira na sve fabrike laži, pobijediće Srbija – zaključio je Vučić.

Nastavi čitati

Region

Produžen pritvor osumnjičenima za ubistvo Danke, TIJELO DJEVOJČICE JOŠ NIJE NAĐENO

Viši sud u Zaječaru produžio je za još 30 dana pritvor Srđanu J. i Dejanu D., osumnjičenima za ubistvo dvogodišnje devojčice Danke Ilić, potvrđeno je za Tanjug u tom sudu.

Pritvor im po tom rješenju može trajati do 29. maja.

Osumnjičeni se nalaze u pritvoru od 6. aprila zbog opasnosti od bjekstva, mogućnosti da utiču na svjedoke i da unište ili uklone tragove izvršenja krivičnog djela, kao i zbog uznemirenja javnosti, navodi Tanjug.

U pritvoru se nalazi i otac Dejana D. zbog sumnje da je pomogao sinu da premjesti tijelo djevojčice.

Policija je, nakon 10 dana potrage i detaljnih provjera svih tragova i informacija, uhapsila S. J. i D. D. iz Bora, za koje se sumnja da su djevojčicu udarili automobilom, a zatim njeno tijelo stavili u gepek kola i odnijeli na deponiju.

Telo djevojčice koja je nestala 26. marta u Banjskom Polju kod Bora, još uvijek nije pronađeno.

Nastavi čitati

Region

VULINOV POVRATAK: Biće novi potpredsjednik Vlade Srbije

Aleksandar Vulin, osnivač Pokreta socijalista i aktuelni senator Republike Srpske, vraća se u Vladu Republike Srbije u kojoj će obavljati funkciju potpredsjednika.

Vulin je aktuelni senator Republike Srpske. U dosadašnjoj karijeri obavljao je mnoge važne državničke poslove u Srbiji.

Biran je za narodnog poslanika, bio je direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju, ministar bez portfelja, ministar rada, ministar odbrane, ministar unutrašnjih poslova. Donedavno je obavljao funkciju direktora Bezbjednosno-informativne agencije Srbije – BIA. U Vladi premijera Miloša Vučevića obavljaće funkciju potpredsjednika Vlade Srbije.

Vulin je veliki prijatelj Republike Srpske iz koje vodi i porijeklo. Važi za jednog od najodanijih i najboljih saradnika predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.

Kompletan sastav Vlade Republike Srbije: predsjednik Vlade Miloš Vučević, prvi potpredsjednik i ministar finansija – Siniša Mali, potpredsjednik Vlade – Aleksandar Vulin, ministar spoljnih poslova i zamjenik predsjednika Vlade – Marko Đurić, potpredsjednik Vlade i ministar odbrane – Bratislav Gašić, ministar unutrašnje i spoljne trgovine – Tomislav Momirović, ministar privrede – Andrijana Mesarović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Aleksandar Martinović, potpredsjednik Vlade i ministar za zaštitu životne sredine – Irena Vujović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture – Goran Vesić, ministar rudarstva i energetike – Dubravka Đedović Handanović, ministar pravde – Maja Popović, ministar za upravu i lokalnu samoupravu – Jelena Kovačević, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog – Tomislav Žigmanov, ministar unutrašnjih poslova – Ivica Dačić, ministar prosvjete – Slavica Đukić Dejanović, ministar za nauku i inovacije i tehnološki razvoj – Jelena Begović, ministar zdravlja – Zlatibor Lončar, ministar za evropske integracije – Tanja Miščević, ministar za rad, boračka i socijalna pitanja – Nemanja Starović, ministar za brigu o porodici i demografiju – Milica Đurđević Stamenkovski, ministar sporta – Zoran Gajić, ministar informisanja i telekomunikacija – Dejan Ristić, ministar za javna ulaganja – Darko Glišić, ministar za turizam i omladinu – Husein Memić, ministar kulture – Nikola Selaković, ministar za brigu o selu – Milan Krkobabić. Ministri bez portfelja: Novica Tončev, Đorđe Milićević, Usame Zukorlić, Nenad Popović, Tatjana Macura Mandatar Vučević rekao je da će danas podneti zahtjev predsjednici Skupštine Srbije Ani Brnabić za zakazivanje sjednice za 1. maj na kojoj će predstaviti ekspoze, plan rada i prijedlog za sastav Vlade Srbije.

Nastavi čitati

Aktuelno