Connect with us

Banjaluka

KULTURNI TURIZAM BANJALUKE U PROCVATU: Impresivno kulturno nasljeđe i bogata kultura (VIDEO)

Banjaluka je jedan od onih gradova koji ima brojne kulturne institucije u kojim se njeguje bogata srpska tradicija, umjetnost i književnost na kojoj bi nam pozavidjeli mnogi. Raznolika arhitektonska građa, brojne kulturne manifestacije koje, iz godine u godinu, posjećuje sve veći broj turista. Kulturni turizam Banjaluke je u procvatu.

Sportski turizam, gastronomska ponuda, prirodna bogatsta, već tradicionalno godinama privlače turiste da posjete grad na Vrbasu. Međutim, kulturni turizam doživljava posebnu fazu razvoja. Muzeji, biblioteke, izložbe, pozorišta, sve više postaju meta turističkih posjeta.

– Banjaluka je sjedište kulturnih institucija Republike Srpske, kao što su Muzej savremenne umjetnosti, Muzej Republike Srpske, Narodno pozorište. Prednost Banjaluke u odnosu na ostale gradove Srpske je turizam kroz manifestacije kulturne, manifestacioni turizam, jer Banjaluka ima najveći broj manifestaija. Imamo i u našem nasljeđu arhitekturu koja se ovdje stvarala vijekovima, kulturu istorije, umjetnike… Ono što mi smatramo da je značajan potencijal na kojem treba da radimo i na čemu smo dosta radili u prošlosti, jesu zanimljive priče iz lokalnog života – naglasio je samostalni stručni saradnik Turističke organizacije Banjaluka Mladen Šukalo.

Narodna i univerzitetska bibilioteka Srpske, prava je riznica znanja i informacija koje turiste na poseban način povezuje sa srpskom tradicijom i običajima. Tome u prilog je i činjenica da je od osnivanja “Sobe sjećanja na Petra Kočića”, 2019. godine ovu savremeno opremljenu prostoriju posjetilo više od 10 hiljada ljudi, među kojima su brojni turisti iz svih krajeva svijeta.

Muzej savremene umjetnosti Srpske ima bogatu i zanimljivu istoriju. Јedan od događaja koje oni organizuju, a na koji su posebno ponosni je manifestacija “Noć muzeja”.

– Naša institucija već 15 godina za redom organizuje “Noć muzeja”. To je za nas najznačanija manifestacija i najatraktivnije dešavanje koje ima naš Muzej. Imamo bagat program koji traje do ponoći. Sigurna sam da može da postane turistički atraktivan i da neko doputuje u Banjaluku upravo zbog Noći muzeja – rekla je direktorka Muzeja savremene umjetnistu Republike Srpske.

Osim turista, važno je i da Banjalučani posjećuju kulturne institucije, odlaze u muzeje, biblioteke, pozorišta. Važno je koračati stazama kulture i kroz turističke posjete značajnim kulturnim institucijama obnavljati vezu s korijenima iz kojih smo iznikli. A upravo Banjaluka ima impresivno kulturno nasljeđe i bogatu kulturu.

Banjaluka

“VAŽNO JE SJETITI SE NAŠIH POGINULIH BORACA”: Rogić pozvao građane u obilazak radova na Centralnom spomen-obilježju

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske, Goran Rogić, pozvao je građane na obilazak radova na izgradnji Centralnog spomen-obilježja koje je najavljeno za sutra u 12 časova.

“Radove će obići predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik zajedno s gradonačelnikom Banjaluke, Draškom Stanivukovićem, a biće tu i sve boračke organizacije koje se bave boračkom problematikom”, rekao je Rogić.

Dodaje da je spomenik koji će biti završen do kraja godine trebalo da bude izgrađen još davno.

“Pozivam sve one koji su u prilici da dođu i da vide dokle su stigli radovi i da napokon ono što je trebalo biti davno, u toku ove godine će biti završeno. To je ono što naši saborci zaslužuju, a to je Centralno spomen-obilježje na koje ćemo svi zajedno moći doći i položiti cvijeće”, poručio je Rogić.

Predsjednik Predsjedništva BORS-a dodaje da je važno sjetiti se naših poginulih boraca.

“Ali isto tako je važno i za omladinu i za sve one koji dođu u ovaj grad da na jedan drugačiji način shvate patnje Srba, što je vrlo malo prezentovano, posebno od strane međunarodnih faktora koji nas kategorizuju na drugačiji način. Veliki gubici Srba govore da smo bili narod koji je takođe trpio i branio svoja ognjišta”, zaključio je Rogić.”

Nastavi čitati

Banjaluka

PRIDRUŽITE NAM SE: „Noć tvrđava“ danas na tvrđavi Kastel

Grad Banja Luka će i ove godine, uz brojne druge gradove, biti domaćin regionalne manifestacije „Noć tvrđava“, a manifestacija u našem gradu počinje danas na tvrđavi Kastel.

Prisutne i ove godine očekuje zanimljiv i edukativan program.

Naime, samo otvaranje manifestacije planirano je u poslijepodnevnim časovima, kada će biti održano predavanje o tvrđavi Kastel.

Nakon toga, u periodu između 13.00 i 15.00 časova biće održane zanimljive predstave na temu srednjeg vijeka, a u organizaciji banjalučkih osnovnih škola.

Naime, u 13.30 časova predviđeno je da bude održan program koji su pripremili učenici Osnovne škole „Nikola Tesla“, dok je će svoj program u 15.00 časova predstaviti učenici Osnovne škole „Sveti Sava“.

Nakon toga, predviđene su slobodne aktivnosti, kao i radionice za djecu i predstavljanje vitezova.

Od 17.00 časova je planiran koncert kulturno – umjetničkog društva Čajavec, čiji će folklorni ansambl predstaviti tradicionalne igre narodne kulture, dok će u 19.00 časova biti održano predavanja na temu srednjeg vijeka sa predavačima iz Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.

U 19.00 časova biće emitovan dokumentarni film Humanitarnog udruženja žena „Duga“.

U periodu od 13:00 do 21.00 čas biće održan još niz zanimljivih radionica, kada će članovi Viteškog reda „Čuvari koplja Svetog Georgija“ u pauzama između programa demontrirati viteške vještine, dok će članice Humanitarnog udruženja žena Duga demonstrirati vještine veza i rada na razboju.

U ovom periodu na spratu Kamene kuće na tvrđavi Kastel biće izložen najduži rad sa zmijanjskim vezom, kao i druge rukotvorine Humanitarnog udruženja žena Duga.

Najmlađi posjetioci će na donjem spratu Kamene kuće moći da boje slikovnice sa motivima Kastela, koje im je obezbijedio Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa.

Cilj ove manifestacije jste da se povežu i promovišu programi na fortifikacijskim lokacijama širom Evrope.

Nastavi čitati

Banjaluka

POZVANI I SUGRAĐANI: Gradske i republičke delegacije sutra obilaze radove na izgradnji Centralnog spomen-obilježja

Izgradnja Centralnog spomen-obilježja poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata uveliko traje, a svi sugrađani pozvani su da sutra, 11. maja sa početkom u 12.00 časova zajedno sa delegacijama Grada Banje Luke i Republike Srpske obiđu ovo gradilište u centru grada.

-Centralno spomen-obilježje simbol je naše istorije, slobode i sjećanja. Svaki stub nosi u sebi priču, priču o hrabrosti i herojstvu ljudi koji su svoje živote dali za našu otadžbinu, našu Republiku Srpsku – kazao je ranije gradonačelnik Draško Stanivuković.

Podsjećamo, aktuelna gradska administracija na čelu sa gradonačelnikom Draškom Stanivukovićem 9. januara 2022. godine, simbolično na 30 godina postojanja Republike Srpske, započela je konkretne aktivnosti u pravcu izgradnje Centralnog spomen obilježja odnosno raspisan je konkurs za idejno rješenje Centralnog spomen – obilježja na lokaciji u centru grada – između Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, Gradske uprave i Hrama Hrista Spasitelja. Nakon sprovedenog javnog konkursa za izbor idejnog rješenja i svih drugih predradnji, na Vidovdan prošle godine započela je izgradnja ovog jednog od najznačajnijih projekata koji se sprovodi u našem gradu.

Centralno spomen-obilježje, koje Banja Luka čeka tri decenije – biće javni simbol na kojem će građani moći odati počast, razmišljati i učiti o hrabrosti i žrtvi poginulih i nestalih boraca, zahvaljujući kojima danas Republika Srpska i grad uživaju u svojoj slobodi i ravnopravnosti.

Nastavi čitati

Aktuelno