Connect with us

Svijet

NASTAVAK SUĐENJA TRAMPU! Porotnica odustala jer se osjeća zastrašeno

Jedna od porotnica izuzeta je iz suđenja bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trampu jer je navela da se osjećala zastrašeno, nakon što su objavljeni pojedini aspekti njenog identiteta, saopštio je danas sudija Huan Merčan.

“Izgubili smo vjerovatno veoma dobrog porotnika”, rekao je sudija, dodavši da mediji treba da se uzdržavaju od toga da objavljuju odgovore mogućih porotnika o tome gdje rade.

U obraćanju sudu, porotnica je rekla da su je kontaktirali porodica, prijatelji i kolege nakon što su iz medijskih izveštaja zaključili da je u poroti, prenosi Glas Amerike.

“Ne vjerujem da u ovom trenutku mogu da budem fer i nepristrasna i da ne dozvolim da spoljni faktori utiču na moju odluku u sudnici”, rekla je porotnica – jedna od sedmoro koji su izabrani ove nedelje.

Trampu se sudi za navodno falsifikovanje poslovne dokumentacije u slučaju tajnih novčanih isplata porno glumici Stormi Denijels i prijeti mu kazna zatvora do 10 godina.

Bivši predsjednik SAD se izjasnio da nije kriv po 34 tačke optužnice.

Svijet

IRAN PORUČIO IZRAELU “Ukoliko napadnete Liban, očekujte razorni rat”

Izrael će se suočiti sa katastrofalnim ratom ukoliko njihove snage napadnu Liban, poručio je Iran reagujući na pojačanu prekograničnu vatru između IDF-a i Hezbolaha.

Premijer Benjamin Netanijahu rekao je ranije ovog mjeseca da je Izrael “spreman za veoma intenzivnu operaciju” duž granice sa Libanom.

Iranska misija pri UN označila je pripreme Izraela kao “psihološki rat” i “propagandu”, ali je upozorila da će uslijediti “razarajući rat” ukoliko Izrael izvrši potpuni napad na libansku teritoriju.

“Na stolu su sve opcije, uključujući potpuno aktiviranje svih frontova otpora”, saopštila je iranska misija, koja je ranije navela da Hezbolah “ima resurse da brani sebe i Liban” i da će poraziti Izraelske odbrambene snage.

Izrael je u subotu ujutro pogodio nekoliko lokacija u južnom Libanu.

“U proteklih nekoliko sati, ratni avioni su napali nekoliko ciljeva Hezbolaha, uključujući vojni objekat u oblasti Zibkin, dve operativne infrastrukturne lokacije u oblasti Hiam i zgradu Hezbolaha u oblasti El Adisa”, saopštio je IDF.

Ministar odbrane Izraela Joav Galant upozorio je ranije ove nedjelje da, iako Izrael ne traži rat sa svojim susjedom, “sprema se za svaki scenario”.

On je dodao da bi Izrael mogao da vrati “Liban u kameno doba”.

Lider Hezbolaha Hasan Nasralah je odgovorio rekavši da potencijalni rat ne bi imao “nikakva ograničenja i pravila”.

Nastavi čitati

Svijet

TEKTONSKE PROMJENE U EU! Orban, Kikl i Babiš formirali novi politički savez

Austrijska krajnje desničarska Slobodarska partija (FPO), Fides, mađarskog premijera Viktora Orbana, i populistička češka stranka ANO koju predvodi Andrej Babiš, formirale su novi politički savez u koji su pozvale i ostale evropske stranke, saopštio je danas šef FPO Herbert Kikl.

Na zajedničkoj pres konferenciji trojice lidera u Beču, mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da ovaj savez označava početak “nove ere“, prenijela je mađarska agencija MTI, javlja Tanjug.

– Jedna era evropske politike počela je 1989. godine rušenjem Berlinskog zida, i ta era je sada završena rezultatom izbora za Evropski parlament – dodao je Orban.

On je naveo da je odlučni trenutak nove ere formiranje nove evropske političke grupacije koja će promijeniti evropsku politiku. Kikl je rekao da vjeruje da će se mnoge druge evropske stranke pridružiti novom političkom savezu narednih dana, prenio je Rojters.

Cilj ovog političkog saveza je da se formira nova frakcija u Evropskom parlamentu, prenose češki mediji navodeći da trojica lidera, između ostalog, zahtijevaju više odlučivanja na nacionalnom nivou, bolju odbranu spoljnih granica od migracija i kritikuju “zeleni dogovor“ za Evropu.

U Evropskom parlamentu ima sedam političkih grupacija, a da bi jedna bila formirana potrebna su 23 člana i da najmanje jedna četvrtina od 27 zemalja članica EU bude predstavljena u okviru grupe, navodi se na sajtu Evropskog parlamenta.

Tanjug

Nastavi čitati

Svijet

IZBORI U FRANCUSKOJ! Makron stanovništvo plaši građanskim ratom

Francuzi danas izlaze na birališta da glasaju u prvom krugu vanrednih parlamentarnih izbora, koje je tamošnji predsjednik Emanuel Makron iznenada raspisao nakon loših rezultata njegove stranke na izborima za Evropski parlament.

Očekuje se izlaznost najveća u posljednjih 25 godina.

Više od 49 miliona građana Francuske na parlamentarnim izborima ima pravo glasa, a u prvom krugu izbora biraće 577 poslanika među više od 4.000 kandidata za donji dom francuskog parlamenta.

Po jedan poslanik se bira u svih 577 izbornih jedinica većinskim glasanjem u dva kruga.

Za poslanika može biti izabran već u prvom krugu onaj koji osvoji 50 odsto glasova izašlih birača ako je na biračko mjesto izašlo najmanje 25 odsto broja upisanih birača.

Na drugom krugu glasanja, koji je zakazan za 7. jul, ulaze dva kandidata s najvećim brojem glasova osvojenih u prvom krugu i sljedeći koji su dobili najmanje 12,5 odsto glasova upisanih.

Sve predizborne ankete daju prednost Nacionalnom okupljanju Marin le Pen, čiju listu predvodi 28-godišnji Žordan Bardela.

Da li će doći do kohabitacije

Ako na izborima Nacionalno okupljanje ili ljevičarska koalicija Novi narodni front osvoji apsolutnu većinu, Emanuel Makron će morati da izabere premijera iz redova pobjedničke koalicije.

Pobjednička koalicija će potom izabrati svoje ministre, odnosno nastupiće kohabitacija predsjednika i premijera iz suprotnog političkog tabora.

U slučaju da nijedna koalicija ne osvoji većinu u parlamentu, koalicija sa najviše mandata moraće da sklapa saveze da bi omogućili donošenje zakona, odnosno funkcionisanje parlamenta.

Predviđanja anketa

Prema anketi instituta IFOP-Fiducial-Sud Radio od 26. juna, Nacionalno okupljanje osvojiće 36 odsto glasova u prvom krugu, ispred saveza ljevičarskih partija sa 28,5 odsto i koalicija Makrona sa 21 odsto.

U prvom krugu, prema anketama, desničarski Republikanci i ostali na desnom političkom spektru osvojiće tek šest odsto glasova.

Alijansa Zajedno je “autsajder” na parlamentarnim izborima, a na njeno formiranje pozvao je francuski predsjednik nakon što je njegova stranka Preporod pretrpjela poraz Nacionalnog okupljanja na izborima za Evropski parlament.

Makron plaši građanskim ratom

Makron je nedavno upozorio birače da bi opredjeljivanje za krajnje desničarsku ili krajnje ljevičarsku stranku dovelo Francusku u opasnost od političkog konflikta, pa čak i građanskog rata.

Francuski premijer Gabrijel Atal obećao je da će vladajuća centristička alijansa Zajedno, ako pobijedi, smanjiti cijenu struju za 15 odsto od sljedeće zime, povećati penzije u skladu sa inflacijom, kao i da neće povećavati poreze.

Žordan Bardela, koji predvodi Nacionalno okupljanje, na televizijskog debati sa Atalom je pak rekao da će kao premijer ukinuti besplatnu zdravstvenu njegu za strance i pooštriti regulativu za dobijanje francuskog državljanstva.

Briselski portal “Politiko” ocjenjuje da su ovo izbori s potencijalno najvećim posljedicama u Evropi u posljednjih nekoliko decenija, prenosi RT Balkan.

Nastavi čitati

Aktuelno