Connect with us

Politika

PRIJEDORSKA “KAUBOJKA” VEĆ DIREKTOR, a sada samu sebe zaposlila i KAO PSIHOLOGA u istoj školi!

Što je u normalnim državama Evrope, pa čak i našeg okruženja praktično nemoguće, u Republici Srpskoj je realnost, pa je tako naše građanstvo naviklo na mnogo toga što na prvu izgleda gotovo nezamislivo, od raznoraznih namještanja poslova i basnoslovnih cifara koje Srpska plaća na kojekakvim namještenim tenderima, do sumnjivih konkursa koji se svakodnevno sprovode i za koje je javna tajna da se namještaju stranačkim pripadnicima. Tako smo došli u situaciju da je i za najosjetljivije društveno područje, a to je obrazovanje, „štela“ mora pronalaziti, inače ćete, bez obzira na kvalifikacije, ostati „kratkih rukava“.

Jedan veoma interesantan primjer nam dolazi iz Prijedora, grada koji je u posljednjih nekoliko godina obasut kontroverzama. Ovoga puta, u glavnoj ulozi je direktorica Javne ustanove Centar „Sunce“ Slađana Radaković.

 

Radakovićeva je, naime, raspisala konkurs za stručnog saradnika – psihologa na neodređeno vrijeme sa položenim stručnim ispitom za samostalan vaspitno-obrazovni rad sa iskustvom i na istom konkursu je pobijedila i zaposlila samu sebe. Pored same direktorice Radaković, na konkursu je učestvovao i Boško Adamović.

Foto Slađana Radaković konkurs

 

Samo testiranje i intervju je, kako možete da vidite, obavljeno 29.11.2023.u prostorijama škole i Radakovićeva je na njemu odnijela maksimalni broj bodova dovoljan za prvo mjesto na konkursu.

 

Iz JU Centar „Sunce“ za naš portal u pisanoj izjavi kažu da je konkursna procedura sprovedena u skladu sa Zakonom o radu, Zakonom o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, Zakonom o srednjem obrazovanju i vaspitanju, Pravilnikom o vrsti stručne spreme nastavnika i stručnih saradnika u srednjim tehničkim i srednjim stručnim školama, Pravilnikom o postupku za prijem u radni odnos u srednjoj školi i načinu bodovanja kriterijuma za prijem kao i Pravilnikom o proceduri prijema, kriterijuma za prijem u radni odnos i načinu bodovanja kandidata u osnovnoj školi.

 

„Po anonimnoj prijavi je izvršena vanredna inspekcijska kontrola za ovaj konkurs, gdje nisu utvrđene nikakve nepravilnosti, niti bilo kakve neusklađnosti sa Zakonima“, poručuju iz Centra.

 

Telefonom smo kontaktirali i Slađanu Radaković koja nam je rekla da je čitava procedura obavljena u koordinaciji sa nedavno izabranim savjetnikom ministra energetike i rudarstva Gojkom Kličkovićem i drugim ljudima iz ministarstva prosvjete i kulture i ne krije da su u Prijedoru škole „partijski podijeljene“.

 

„Nakon raspada DNS-a Darko Banjac odnosno njegova partija je dobila na upravljanje veliki broj škola u našoj regiji, a do sada je ova škola čija sam ja direktorica ostala neraspodjeljena. Moj mandat vršioca dužnosti ističe 15.8. ove godine i ja sam morala nekome da se priklonim, pa sam se odlučila za SNSD“, kaže Radakovićeva koja je ujedno i odbornik u lokalnom parlamentu.

 

Interesantno, Radakovićeva je donedavno bila nezavisni odbornik i to sve do 27.3.2024. godine kada naprasno mijenja partijski dres i odlazi u SNSD.

Foto: SNSD Prijedor

 

Upit smo poslali i Republičkoj upravi za inspekcijske poslove Republike Srpske odakle su nam, takođe, poručili da u sprovedenom konkursnom procesu nema ništa sporno, iako je Slađana Radaković istovremeno i direktorica iste ustanove, međutim, naglašavaju da se njihova kontrola odnosi isključivo na konkursnu proceduru.

 

„Republička prosvjetna inspekcija je početkom ove godine izvršila inspekcijsku kontrolu kod subjekta JU Centar „Sunce“ Prijedor, a u vezi sa provođenjem konkursne procedure za prijem psihologa. U trenutku vršenja inspekcijske kontrole, procedura u vezi sa konkursom od 04.01.2024. godine nije još uvijek bila okončana, a u proteklim danima kod ovog organa nisu zaprimljene žalbe koje bi se odnosile na ishod konkretnog postupka“, poručuju za portal Infoveza iz Inspektorata RS.

 

S druge strane, Damjan Ožegović iz Transparency International-a ima suprotan stav i tvrdi da bi ovdje moglo biti riječi o svojevrsnom sukobu interesa.

 

„Problem je što je direktor ustanove taj koji imenuje komisiju. Komisija direktoru nakon sprovedene procedure predlaže listu uspješnih kandidata, i direktor bira najuspješnijeg sa liste. U ovoj situaciji se ne može osigurati nezavisnost komisije, ako je bira direktor koji je ujedno i kandidat, ali je prateći problem što direktor potpisuje odluku kojom bira sam sebe. Nezavisnost komisije se može dovesti u pitanje i oko samog sprovođenja procedure u koju je uključen njihov kolega ili rukovodilac, naročito u usmenom dijelu ispita“, ističe Ožegović i dodaje da zasnivanje radnog odnosa na drugom radnom mjestu u istoj ustanovi u ovom slučaju, bez obzira kada se stupa na poziciju, predstavlja klasično čuvanje radnog mjesta od strane direktora.

 

Nažalost, zakonodavac ne može predvidjeti sve potencijalne situacije, ali ovdje je suštinski riječ o sukobu interesa koji bi trebalo preispitati pred nadležnim javnim organima“, zaključuje Ožegović.

 

Politika

SDS ODBIO POZIV ZA SASTANAK: “SNSD i njegovi sateliti neka sami gutaju svoje žabe”

Miličević ističe da oni svojim ponašanjem ko zna koji put derogiraju institucije Republike Srpske.

Predsjednik SDS Milan Miličević odgovorio je na jučerašnji poziv vladajuće koalicije u Republici Srpskoj da svi zajedno bojkotuju izbore, koji bi bili provedeni po Izbornom zakonu BiH.

– Nemamo šta da se dogovaramo i pregovaramo sa SNSD, čiji je vrh prije samo par dana na sav glas licemjerno prozivao opoziciju i SDS za nacionalnu izdaju uz lažnu konstrukciju o predavanju gradova Republike Srpske bošnjačkim strankama – istakao je Miličević.

On poručuje da je cilj poziva SNSD, predsjednika Srpske Milorada Dodika i predsjednika Narodne skupštine RS, Nenada Stevandića prema opoziciji “licemjerno pravljenje alibija za učešće na izborima po pravilima Centralne izborne komisije, to jest ranije najavljeno gutanje žaba”.

Miličević ističe da oni svojim ponašanjem ko zna koji put derogiraju institucije Republike Srpske i usvojene odluke u Narodnoj skupštini o izbornom zakonu “po kojem nikada nisu ni imali namjeru da sprovedu izbore, istovremeno usvajajući finansiranje zajedničkih institucija među kojima je i CIK”.

– S obzirom na to da su shvatili da javnost nije nasjela na lažnu patriotsku priču o organizaciji lokalnih izbora po izbornom zakonu RS, sada pokušavaju da opoziciju uvuku u novu zamku nacionalnog jedinstva, koje SNSD ruši godinama unazad – poručio je Miličević.

Dodao je da SDS “u toj predstavi neće učestvovati”.

– SNSD i njegovi sateliti neka sami gutaju svoje žabe – poručio je Miličević.

Nastavi čitati

Politika

Hapšeni Munjić još ima status osumnjičenog, A OSTAJE NA ČELU POLICIJE

Uprkos tome što Vahidin Munjić, vršilac dužnosti direktora Federalne uprave policije (FUP), i dalje ima status osumnjičenog u predmetu “Black Tie 2”, u okviru kojeg je nedavno i hapšen, zajedno sa još grupom osoba za koje se sumnja da su dio užeg kruga poznatog narko-bosa Edina Gačanina Tita, on je na pragu novog mandata na čelu FUP-a.

To je potvrdio i Ramo Isak, federalni ministar unutrašnjih poslova, koji je u izjavi za federalne medije dao nedvosmislenu najavu.

“Da, Vlada FBiH treba da razmatra to pitanje i imenuje direktora FUP-a, tačnije da produži mandat sadašnjem vršiocu dužnosti Vahidinu Munjiću. Dakle, predložit ću produženje njegovog mandata”, rekao je Isak za Faktor.

Tragom te informacije Tužilaštvo BiH smo pitali da li Munjić još ima status osumnjičenog u predmetu “Black Tie 2” i stigao nam je jasan odgovor.

“Navedeni je i dalje osumnjičeni i pod istragom je Tužilaštva BiH”, rečeno je za “Nezavisne novine” iz Tužilaštva BiH.

Od Isaka smo juče takođe pokušali dobiti izjavu, ali nam je on rekao da se o ovoj temi ne može izjašnjavati putem telefona.

“Ako želite dođite u moj kabinet i možete dobiti izjavu”, kaže Isak za “Nezavisne”.

Izjavu telefonom dao nam je Nenad Nešić, ministar bezbjednosti BiH, koji kaže da je očigledno da Isak nema ni moralnu ni profesionalnu odgovornost budući da čovjeka koji je osumnjičen ostavlja na mjestu direktora FUP-a.

“To je zaista loša poruka svim pripadnicima policije, ali i građanima FBiH: da su lični interesi iznad moralnih vrijednosti, profesije i zakona. Očigledno, ni aktuelnom vršiocu dužnosti direktora FUP-a ni ministru Isaku moral nije jača strana”, ističe Nešić u izjavi za “Nezavisne novine”.

Damjan Ožegović, viši istraživač i saradnik za pravne poslove u “Transparency Internationalu BiH”, ocjenjuje da nije moralno u ovom trenutku najaviti produženje mandata u konkretnom slučaju.

“Kasnije, ukoliko ishod bude da on nije kriv, onda je to i procesno i pravno druga situacija. Ako se dokaže da jeste kriv, u takvoj situaciji on ne bi mogao obavljati takvu funkciju”, kaže Ožegović za “Nezavisne novine”.

Meldiana Mulaosmanović, urednica rubrike Crna hronika na portalu Faktor, kaže da je, po njenom mišljenju, van svake pameti činjenica da direktor tako važne institucije protiv kojeg je donesena naredba o sprovođenju istrage, a o čemu je Tužilaštvo nedavno i zvanično obavijestilo Vladu FBiH, nije suspendovan sa dužnosti.

“Istina je da prema zakonima ove države njega štiti presumpcija nevinosti i on po zakonu mora biti suspendovan tek kada se protiv njega vodi krivični postupak, nakon potvrđivanja optužnice, što ovdje nije slučaj, ali s druge strane postavlja se pitanje kakva se poruka šalje cjelokupnoj javnosti, kao i pitanje moralne odgovornosti”, kaže Mulaosmanovićeva za “Nezavisne novine”.

Sjetimo se, dodaje ona, afere “Respiratori” i tadašnjeg direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka, koji je odmah nakon donošenja naredbe o sprovođenju istrage sam od Vlade tražio da ga suspenduje do okončanja postupka, što je tadašnja Vlada i prihvatila.

“Da ne govorim o ovlaštenjima direktora Civilne zaštite koja su smiješna u odnosu na ovlaštenja rukovodioca jedne policijske agencije u smislu pristupa tajnim podacima i mogućnosti uticaja na istragu. To posebno kada se uzme u obzir činjenica da je Munjić pod istragom da je počinio krivično djelo upravo tako što je, navodno, iskoristio svoj službeni položaj”, ističe Mulaosmanovićeva.

Upravo bi on, dodaje, kao rukovodilac FUP-a najviše morao i brinuti o ugledu te agencije.

“Ja bih rekla da se tu postavlja još jedno pitanje, a to je da li to FUP u svojim redovima nema dovoljno kvalifikovanu osobu da obavlja taj posao umjesto Munjića dok se ne dokaže njegova krivnja ili nevinost? Naravno da to nije slučaj”, jasna je Mulaosmanovićeva.

Prema dostupnim informacijama, upravo na insistiranje Isaka 17. maja prošle godine sazvana je hitna sjednica Vlade FBiH na kojoj je Munjić imenovan za rukovodioca FUP-a i trebalo je na to poziciji da ostane tri mjeseca do izbora direktora, ali to nikada nije završeno.

Tužilaštvo Munjića, kako je nedavno objavljeno, tereti da je kao šef unutrašnje kontrole FUP-a propustio službene dužnosti s obzirom na to da su pripadnici FUP-a bili angažovani kao fizičko obezbjeđenje Edinu Gačaninu koji slovi za jednog on najvećih narko-bosova u svijetu. Većina uhapšenih u akciji “Black Tie 2” puštena je da se u nastavku postupka brani sa slobode.

Između ostalih, pritvor nije određen ni za Munjića, kao ni za Mustafu Selmanovića, šefa Specijalne jedinice FUP-a, koje je ubrzo nakon toga Isak ugostio u svojoj kancelariji, a ispred ulaza su postrojeni vodovi specijalne policijske jedinice.

Nije se dugo čekala reakcija Ambasade SAD u BiH. Smatraju da je šokantno da ministar unutrašnjih poslova FBiH, koji je zadužen za očuvanje vladavine prava, slavi povratak na posao visokih funkcionera Uprave policije FBiH koji su uhapšeni i pod istragom za teška krivična djela.

“Javni funkcioneri protiv kojih se vodi istraga zbog zloupotrebe položaja treba da budu suspendovani do okončanja istrage”, smatraju iz Ambasade SAD.

Isak: Moja smjena nemoguća misija
Ramo Isak, ministar unutrašnjih poslova FBiH, prisustvovao je jučerašnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH, a potom se obratio i medijima rekavši da od njegove smjene nema ništa.

“Niko nije pokrenuo pitanje moje smjene jer to nije izvodljivo, to je nemoguća misija, to su samo puste želje određenih političkih opcija. Od 2018. godine se pokušava sa mojom smjenom, pa su čak pri imenovanju ove vlade tvrdili da ću biti ministar samo 30 dana”, rekao je Isak.

Pričao je i o svom imovinskom stanju navodeći da je i prije vozio skupocjena vozila.

“Ja sam i prije pozicije ministra vozio vozila od 200.000, 300.000 i 500.000 KM, vozio se u privatnom helikopteru i vozio jahtu”, kaže Isak.

Kako je dodao, ovi koji bi željeli vidjeti njegovu smjenu moraće se još načekati.

“Prije će njih odstraniti iz njihovih političkih opcija nego što ću ja biti smijenjen s ove pozicije”, istakao je Isak.

Nastavi čitati

Politika

Zakon o stranim agentima UDALJAVA BIH OD EU

Usvajanje zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske, koji se popularno zove zakon o stranim agentima, koji će se na poslaničkim klupama naći u narednom periodu, mogao bi Bosnu i Hercegovinu dodatno udaljiti od Evropske unije.

Naime, u Gruziji je prije nekoliko dana, uprkos masovnim protestima građana, usvojen sličan zakon, a Žozef Borel, visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbjednost, rekao je da bi njegova primjena mogla zemlju udaljiti od EU.

“Kako će se Gruzija dalje kretati, u vašim je rukama. Mi pozivamo vlasti Gruzije da ovaj zakon povuku”, rekao je juče Borel. Slično upozorenje izdao je i Oliver Varhelji, evropski komesar za proširenje EU. Ministri spoljnih poslova Litvanije, Letonije, Estonije i Islanda pozvali su vlasti Gruzije da odustanu od ovog zakona, za koji kažu da bi zemlju vratio u prošlost i udaljio od EU.

Kada je riječ o zakonu u Srpskoj, EU je u nekoliko navrata pozivala vlasti da od njega odustanu, takođe ističući da bi on mogao da utiče na evropske integracije. Više međunarodnih organizacija je u analizi zakona ocijenilo da su mnoge odredbe formulisane tako da onemoguće rad kritički nastrojenih nevladinih organizacija, iako je formalno zakon predstavljen kao da samo želi da poveća transparentnost.

Peter Stano, portparol Evropske komisije, izjavio je prilikom rasprave o nacrtu ovog zakona da je EU ozbiljno zabrinuta najavama njegovog usvajanja i pozvao narodne poslanike da ga ne usvoje.

“Poštovanje ljudskih prava, sloboda izražavanja, sloboda medija i pluralizam, kao i okruženje koje omogućava organizacijama civilnog društva da slobodno djeluju, ključni su stubovi demokratskog društva. Izražavamo žaljenje zbog nedavnog stupanja na snagu izmjena i dopuna Krivičnog zakona Republike Srpske, kojima se ponovo uvode krivične kazne za klevetu, koje su nametnule nepotrebna i nesrazmjerna ograničenja nezavisnim medijima i civilnom društvu, te predstavljaju korak za žaljenje i neosporan veliki korak unazad u zaštiti osnovna prava. Oni su u suprotnosti sa očekivanjima koja su pratila davanje statusa kandidata za članstvo u EU”, rekao je on.

I Misija Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju u BiH je ozbiljno zabrinuta usvajanjem ovog zakona, a Brajan Ageler, šef misije, nedavno je izjavio da bi ovaj zakon ozbiljno ugrozio osnovna ljudska prava.

“Zakon veoma otežava, ako ne i čini nemogućim organizacijama civilnog društva da sarađuju sa međunarodnim organizacijama, uključujući OEBS, ili da rade na bilo kom pitanju ljudskih prava. Kao država članica OEBS-a, BiH se obavezala da će poštovati relevantne međunarodne standarde ljudskih prava i opredjeljenja OEBS-a u pogledu ljudskih prava”, rekao je on.

I američki zvaničnici su nedavno upozorili na opasnosti koje bi ovaj zakon mogao imati. Nedavno je Elizabet Alen, podsekretarka u Stejt departmentu SAD za javnu diplomatiju, “Nezavisnim” izjavila da će njena zemlja pomno pratiti kako će se dalje odvijati koraci u vezi sa ovim zakonom, a prema njenom mišljenju, radi se o sličnom zakonu kakav imaju Rusija i druge zemlje koje su usklađene s ruskom politikom.

Adnan Ćerimagić iz Evropske inicijative za stabilnost rekao je da je EU u izvještaju iz novembra prošle, ali i marta ove godine, jasno rekla da je taj zakon i slični zakoni koji su bili u proceduri ne samo u suprotnosti s evropskim putem, nego i u dostizanju evropskih standarda. Iako je EU, kako je podsjetio, prilikom dodjeljivanja kandidatskog statusa i odobravanja početka pregovora izjavila da oni nisu odlučujuće uticali, nova situacija s Gruzijom pokazuje da se stvari mijenjaju. Podsjetio je i da je EU u fokus novog plana za rast stavila pitanja temeljnih ljudskih prava.

“Zato ne bi nikom trebalo biti iznenađenje da ovaj zakon i drugi slični zakoni budu adresirani u toku implementacije plana za rast. Na kraju se sve svodi na pitanje koliko je bitno vlastima u RS održavanje evropskog puta u odnosu na ove zakone koje planiraju da usvoje”, rekao je on.

Igor Davidović, bivši ambasador BiH u EU iz RS i predsjednik nevladine organizacije Demokratski centar, koja u utorak organizuje panel na ovu temu, kazao je “Nezavisnim” da bi upozorenje EU Gruziji trebalo da služi kao opomena i donosiocima zakonodavnih odluka u RS.

“Nažalost, RS na sebe preuzima auru krivice jer je riječ o zakonu koji dolazi u nizu autoritarnih zakona. Svi će oni otežati ili potpuno eliminisati rad onih koje vlasti ocjenjuju kao nepoželjne. Osim toga, to, nažalost, neće doprinijeti boljoj slici demokratskih standarda u RS i predstavlja ozbiljnu prepreku u pokretanju pregovora BiH s EU”, kazao je on. Dodao je da civilni sektor reaguje koliko može, ali da je evidentan određen stepen zastrašenosti.

Aleksandar Žolja, predsjednik Helsinškog odbora Banjaluka, kaže za “Nezavisne” da se boji da će ovaj zakon, ako bude usvojen, ne samo udaljiti BiH od EU, nego bi mogao ugroziti poslovni ambijent u RS i BiH, a možda dovesti i do vraćanja viza za građane BiH.

“Posljedice su ozbiljne, na njih smo upozoravali i kada se usvajao zakon o kriminalizaciji klevete. Oni nisu slušali ni nas ni međunarodnu zajednicu, nekad se čini da to rade samo da se inate. U svakom slučaju, mislim da se udaljavamo od EU”, rekao je on.

Nastavi čitati

Aktuelno