Connect with us

Svijet

ORBAN POSLAO DRAMATIČNO UPOZORENJE “Zapad na korak od razmještanja trupa u Ukrajini, TO JE KRAJ EVROPE”

Zapad je na korak od razmještanja vojnih snaga u Ukrajini, što bi moglo da znači kraj za Evropu, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban.

”Na korak smo od toga da Zapad pošalje trupe u Ukrajinu. Ovo je vojni vrtlog koji može da odvuče Evropu na dno. Brisel se igra vatrom”, rekao je Orban na događaju posvećenom početku kampanje pred izbore za Evropski parlament.

Prema njegovim riječima, evropski lideri su se “već umiješali” u sukob u Ukrajini, nazivaju ga “svojim ratom”, a Evropa je već potrošila oko 100 milijardi evra na Ukrajinu.

Svijet

Orban o ranjenom slovačkom premijeru: FICO IZMEĐU ŽIVOTA I SMRTI

Slovački premijer Robert Fico nalazi se između života i smrti dva dana nakon pokušaja atentata, rekao je danas predsjednik Vlade Mađarske Viktor Orban.

“Molimo se za život slovačkog premijera i Slovačku. Želimo mu brz oporavak i povratak na posao. On se trenutno nalazi između života i smrti”, rekao je Orban.

Fico je ranjen prije dva dana u napadu u mjestu Handlova, udaljenom oko 180 kilometara sjeveroistočno od Bratislave.

Premijer Slovačke je u životnoj opasnosti prebačen u bolnicu i operisan. On je i dalje u stabilnom, ali teškom stanju.

Napadač Juraj Cintula (71) uhapšen je odmah nakon napada i optužen za pokušaj ubistva s predumišljajem.

Iz slovačkog Ministarstva unutrašnjih poslova saopšteno je da je napad politički motivisan jer se Cintula nije slagao sa politikom Vlade, a posebno je bio protiv zaustavljanja isporuke oružja Ukrajini.

Novoizabrani slovački predsjednik Peter Pelegrini, koji je posjetio Fica u bolnici, rekao je da se slovački premijer sjeća okolnosti jučerašnjeg atentata.

“On se svega sjeća. Iznenađen je kako se sve to brzo odigralo”, istakao je Pelegrini, dodajući da je Fico bio svjestan i po dolasku u bolnicu i sjeća se kako su mu pružili prvu pomoć.

Nastavi čitati

Svijet

SPEKTAKULARNA KRIPTO PLJAČKA: Ukrali 25 miliona dolara za 12 sekundi

Braća Anton i Džejms Peraire-Bueno, studenti prestižnog Masačusetskog instituta za tehnologiju (MIT), su optužena u SAD za krađu kripto valuta u vrednosti od 25 miliona dolara koju su izvela za samo 12 sekundi.

Optužnica uključuje i pranje novca koji potiče iz ove pljačke.

Američko ministarstvo pravde saopštilo je da su osumnjičeni, studenti matematike i informatike, koristili visoko specijalizovane vještine da bi uticali na itrijum blokčejn tehnologiju za validaciju transkacija, prenosi BBC.

Kako se navodi u optužnici, oni su na prevaru dobili pristup privatnim transakcijama na čekanju, a nakon toga ih mijenjali kako bi sredstva prebacili na svoje račune.

Američko ministarstvo pravde saopštilo je da je pomenuta pljačka prva te vrste, a tužilac Damijen Vilijams je naveo da način na koji su braća Peraire-Bueno izvela krađu “dovodi u pitanje sam integritet blokčejna”.

Krađa je navodno izvršena u aprilu 2023. godine za samo par sekundi uz pomoć najsavremenije šeme koju su braća planirala mjesecima.

Ako Anton i Džejms Peraire-Bueno budu proglašeni krivim, preti im više od 20 godina zatvora.

Nastavi čitati

Svijet

FRANCUSKA GUŠI NEMIRE: Stiže pojačanje u Novu Kaledoniju

U Novu Kaledoniju počelo je da pristiže pojačanje francuskoj policiji u okviru velike operacije za povratak kontrole u Nuamei – prijestonici te prekomorske teritorije, rekao je danas visoki komesar Nove Kaledonije Luj Le Frank.

Broj policajaca na ostrvu biće povećan sa 1.700 na 2.700 nakon nemira koji su počeli u ponedjeljak u kojima su poginule četiri osobe.

Le Frank je rekao da je situacija sada relativno mirna, ali da i dalje ima lokacija u gradu u kojima ima sukoba.

Prema njegovim riječima, počeće operacije za dostavu hrane i lijekova građanima, kao i uklanjanja mina i barikada na putevima koje će izvoditi specijalni timovi.

Demonstranti nezadovoljni zbog izborne reforme palili su poslovne prostore, automobile, pljačkali prodavnice i postavljali barikade u protekla tri dana.

Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Vlasti Nove Kaledonije saopštile su da ostrvo ima hrane za dva mjeseca, ali da veliki problem predstavlja distribucija.

Francuska je proglasila vanrednu situaciju na ostrvu, zabranjen je “TikTok”, a za najmanje deset osoba određen je kućni pritvor, prenose Srna.

U ranijem saopštenju vlasti navedeno je da su poginula tri pripadnika domorodačkog naroda Kanak.

Poslanici u francuskom Parlamentu odobrili su nacrt zakona prema kojem se omogućava državljanima Francuske sa desetogodišnjim prebivalištem u Novoj Kaledoniji da glasaju na lokalnim izborima.

Pojedini lokalni lideri smatraju da će time biti umanjeno pravo glasa naroda Kanak.

Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Francuska Vlada navodi da su promjene u izbornim pravilima neophodne kako bi izbori bili demokratski na toj prekomorskoj terirtoriji u Pacifiku.

Nastavi čitati

Aktuelno