Connect with us

Region

Priština organizuje referendum na sjeveru Kosova i Metohije, SRBI NAJAVILI BOJKOT!

Vlasti privremenih prištinskih institucija u nedjelju na sjeveru Kosova i Metohije organizuju referendum za smenu gradonačelnika Albanaca izabranih na izborima u aprilu 2023. godine glasovima oko 3 odsto albanskih birača.

Iako je najjednostavniji način za nove izbore bio da gradonačelnici podnesu ostavke, Priština je odlučila da proces ide na mnogo složeniji i duži način, putem peticija i referenduma.

Glasanje je zakazano nakon što su građani prikupili potpise 20 odsto birača.

Priština je proces referenduma na sve načine opstruisala, zbog čega su svi politički subjekti koji predstavljaju Srbe na Kosovu i Metohiji pozvali građane na bojkot.

Srpska lista je istakla da je Priština učinila sve da predstojeći referendum ne uspe i da su za glasanje predviđene nemoguće procedure, navodeći da je za razrešenje predsjednika opština potrebno 50 odsto plus jedan glas upisanih u birački spisak, a da se zbog stalnih pritisaka Prištine u posljednjih nekoliko mjeseci oko 15 odsto Srba iselilo sa severa KiM.

Osim toga, ukazano je da će glasanje biti održano uz prisustvo kamera, da birački spiskovi ne odslikavaju realno stanje na terenu jer je broj birača nesrazmjerno povećan pošto je veći broj Albanaca na biračkim spiskovima i da, i ako bi gradonačelnici bili smijenjeni, ostaju odbornici Albanci.

Jednostrane odluke Prištine, posebno ona o ukidanju dinara uticale su na nezainteresovanost građana da učestvuju u procesima koje organizuju privremene prištinske vlasti.

Jedan od građana Kosovske Mitrovice kaže da je njegov stav da se ne izlazi na referendum, pošto su stanovnici severa KiM potpisivanjem peticije pokazali da su za smenu gradonačelnika.

“Stvar je u tome da smo mi već predali peticiju za smenu, a sad je ovo već nova situacija. Zaista ne razumijem ovu matematiku za sutrašnji referendum” , rekao je on.

Penzioner iz Kosovske Mitovice izjavio je Tanjug da će poslušati apel političkih subjekata koji predstavljaju Srbe i da neće izaći na sutrašnji referendum.

“Ako su stranke apelovale da se ne izađe, onda ne želim da izađem na referendum”, kaže on.

Aleksandar Šljuka iz NVO “Nova društvena inicijativa” naglašava da su suštinski razlozi za bojkot referenduma opstrukcije Prištine, zbog čega su partije koje prezentuju Srbe odlučile da pozovu građane na bojkot.

“Jedno je opšteprihvaćeno mišljenje da je nemoguće skupiti dovoljan broj, 50 procenata plus jedan glas na severu. Samim tim izlazak na ovaj referendum dao bi legitimitet čitavom ovom procesu i legitimitet gradonačelnicima,” smatra Šljuka.

Dodaje da bi tada premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti bio u prilici da kaže kako je Priština omogućila da se referendum održi, a da nije bilo dovoljno glasova za smenu, što znači da su Srbi sa sjevera KiM zadovoljni aktuelnim gradonačelnicima.

“To je ono što su Srpska lista i druge partije želele da izbegnu”, ističe on.

Šljuka ukazuje da birački spisak nije ažuriran i da je na njemu daleko više glasača nego što to realno pokazuje situacija na terenu.

“Ovde u Mitrovici je potrebno sakupiti oko 9.000 glasova, a mnogi smatraju da uopšte nema toliko ljudi trenutno. Takođe su instalirali te kamere koje su pozajmili iz Albanije, što je neobična praksa, čak je OEBS rekao da je to nedemokratska praksa i da to ne bi trebalo da se radi. Znamo da škole koje funkcionišu po srpskom sistemu nisu dale saglasnost da se referendum održi u školama” , navodi on.

Zamjenik komandira tzv. kosovske policije za region sever Veton Eljšani kaže da je policija za predstojeći referendum pripremila operativni plan kojim je predviđeno postavljanje patrola u blizini biračkih mjesta i da će one, u skladu sa situacijom, reagovati ukoliko dođe do incidenata.

Glasačka mjesta biće otvorena od 7 do 19 časova, a prema odluci CIK-a u Prištini, ukupan broj biračkih mjesta u Leposaviću, Zubinom Potoku, Zvečanu i Sjevernoj Mitrovici je 23.

Prištinske vlasti prvobitno su planirale da se glasa na 43 biračka mjesta, ali su direktori škola na sjeveru KiM odbili da ustupe školske objekte za održavanje glasanja.

Srbi su u novembru 2022. napustili privremene prištinske institucije i bojkotovali izbore na sjeveru KiM održane u aprilu prošle godine zbog toga što Priština ne poštuje Briselski sporazum i već 11 godina odbija da formira Zajednicu srpskih opština, kao i zbog upada specijalnih jedinica tzv. kosovske policije na sjever KiM i protivpravnih hapšenja Srba.

Region

MALI MATURANTI ZAPALILI ŠKOLU U PODGORICI: Zbog bakljade planuo krov (VIDEO)

Nije bilo povrijeđenih.

Polumaturanti podgoričke OŠ “Vlado Milić” zapalili su krov te obrazovne ustanove tokom bakljade kojom su obilježavali kraj školovanja u toj osnovnoj školi, potvrdila je “Vijestima” direktorica Ivana Milić.

Kazala je da nije bilo povrijeđenih, a da su na licu mjesta vatrogasci i policija.

“Šteta će tek biti utvrđena”, kratko je prokomentarisala Milić za “Vijesti”.

Nastavi čitati

Region

DOKLE JE STIGLA ISTRAGA VEZANA ZA UBISTVO DANKE ILIĆ? Advokat otkrio šta je ključno u ovom momentu

Prije više od nedjelju dana, Više javno tužilaštvo u Zaječaru dobilo je rezultate DNK vještačenja koji su pokazali da u automobilu, za koji se pretpostavlja da su ga osumnjičeni koristili kada su udarili Danku Ilić, nisu pronađeni njeni biološki tragovi.

Već gotovo dva mjeseca prošla su od tragičnog događaja – ubistva Danke Ilić u Boru, a cijeli slučaj ostaje obavijen gustim velom misterije. Od 26. marta, do danas, sudbina njenog tijela ostaje nepoznata. Osumnjičeni za stravičan zločin i dalje su iza rešetaka, dok se jedan od njih još uvijek brani ćutanjem. Međutim, s nestrpljenjem se očekuju rezultati tri ključna testa koji bi mogli da razriješe ovu misteriju, pruže odgovore o ubistvu dvogodišnje djevojčice i pomognu u pronalaženju njenog tijela.

U očekivanju ishoda DNK i GPS analiza, uz psihološko vještačenje, donosimo vam informacije o ova tri testa koja su ključna za rasvjetljavanje slučaja Danke Ilić i pronalaženje istine.

1) DNK test
Prije više od nedjelju dana, Više javno tužilaštvo u Zaječaru dobilo je rezultate DNK vještačenja koji su pokazali da u automobilu, za koji se pretpostavlja da su ga osumnjičeni koristili kada su udarili Danku Ilić, nisu pronađeni njeni biološki tragovi. Kako je istakao Miodrag Canović, tužilac Višeg javnog tužilaštva, pristigli rezultati predstavljaju samo jedan dio vještačenja, budući da se vještači veliki broj predmeta.

“Ovo je rezultat vještačenja dijelova stvari iz službenog automobila. Stiglo je samo prvih nekoliko izvještaja vještačenja koja je obavio Nacionalni centar za kriminalističku forenziku, a očekujemo i izvještaj veštačenja sa Biološkog fakulteta” – rekao je Canović.

Kako je advokat Radomir Munižaba objasnio DNK test se smatra najznačajnijim u ovom slučaju. “Rezultati testa potvrdili bi izjavu i istragu da se Danka Ilić nalazila u vozilu osumnjičenih, a koji dokaz bi za tužilaštvo bio najznačajniji. Tu bi se odmah isključio značajan dio mogućih izvršilaca i drugih lica koji su možda bili u kontaktu sa Dankom Ilić” – navodi Munižaba.

2) GPS
Ministar Bratislav Gašić je na vanrednoj konferenciji za novinare, na kojoj se govorilo o detaljima ubistva Danke Ilić pokazao i fotografije na kojima su prikazani detalji sa GPS uređaja koji je bio u automobilu kojim su upravljali osumnjičeni za ubistvo.

Gašić je tada istakao i da je njihovo kretanje “bilo vrlo simptomatično” da 150 metara od mjesta gdje su se zaustavili u dvorištu porodice Ilić, to je dvorište gde je bila Ivana Ilića sa svojim djecom, tih 150 metara prešli su za 5,5 minuta. Putem sistema za praćenje službenog vozila utvrđeno je i da su osumnjičeni otišli do deponije za koju se sumnja da je bila prvo mjesto na kojoj su sakrili tijelo devojčice. GPS je zabilježio da su se na deponiji zadržali 1,41 minut.

Međutim, juče su iz VJT u Zaječaru istakli da je u toku vještačenje kretanja vozila osumnjičenih na osnovu GPS uređaja i očekuje se zapisnik o vještačenju. Advokat Radomir Munižaba je istakao da bi GPS bio od velikog značaja ukoliko bi otkrio putanju kretanja vozila kojim je upravljao osumnjičeni.

“GPS bi pokazao da li je automobil bio na mjestu ili neposrednoj blizini gdje je Danka Ilić posljednji put viđena. Takođe, GPS je bitan i gdje se sve kasnije vozilo osumnjičenog kretalo, te da se na taj način utvrdi gde je tijelo Danke Ilić ostavljeno” – navodi sagovornik.

3) Psihijatrijsko vještačenje
Dejan D. i Srđan J. koji su osumnjičeni za ubistvo Danke Ilić su u aprilu bili upućeni na psihijatrijsko vještačenje u Specijalnu zatvorsku bolnicu u Beogradu, a nakon što je vještačenje završeno oni su vraćeni iz Beograda.

“U Više javno tužilaštvu u Zaječaru još uvek nisu stigli rezultati” – kaže izor.

Advokat Munižaba objasnio je zašto je psihijatrijsko vještačenje osumnjičenih važno u ovom postupku

“Ovo je bitno za dalje vođenje postupka protiv osumnjičenih i da li su sposobni da učestvuju u postupku. Treba sačekati nalaz i mišljenje vještačenja, pa sačekati da se vidi da li postoji bilo šta u vezi amnezije” – zaključuje sagovornik.

Nastavi čitati

Region

SLUPALI SE BJEŽEĆI OD POLICIJE: Četvoro stranaca poginulo u Splitu, među kojima i četrnaestogodišnje dijete

Četvoro stranih državljana, među kojima i četrnaestogodišnje dijete, poginulo je jutros kod Splita kada je vozilo, u kojem su se nalazili, bježeći od policije udarilo u zid.

“Prema prvim informacijama, poginule osobe su najvjerovatnije migranti”, navela je splitsko-dalmatinska policija.

U vozilu je bilo devetoro putnika, četiru su smrtno stradale, a ostali su prevezeni na pružanje ljekarske pomoći u Klinički bolnički centar u Splitu.

Iz bolnice su naveli da je primljeno pet muških osoba, svi strani državljani. “Četvoro ima teške povrede i nalaze se u operacijskoj sali, a među njima je i jedno dijete”, rekli su splitske bolnice.

Kako navode, svi povrijeđeni su strani državljani, koji uz sebe nisu imali nikakve dokumente, te su pozvali arapskog prevodioca da bi im pomogao u komunikaciji s povrijeđenima.

Teška saobraćajna nesreća dogodila se jutros oko 7.00 časova na putu Split – Sinj u Brnazama.

Iz splitsko-dalmatinske Policijske uprave su naveli da je automobil poljske registracije sletio sa kolovoza, a potom udario u zid trafostanice.

“Slobodna Dalmacija” navodi da je muškarac koji je vozio starije životne dobi, a policija ga je pokušala zaustaviti kod Trilja.

Nije se zaustavio i od policije je bježao nekoliko minuta, te je velikom brzinom ušao u raskrsnicu, nije uspio skrenuti i udario je u zid.

Nacionalnost poginulih još se utvrđuje, a hrvatski mediji navode da su u pitanju iranski državljani.

Nastavi čitati

Aktuelno