Connect with us

Svijet

TVRDNJE BRITANACA “Rusi u aprilu gubili dnevno 900 vojnika u Ukrajini”

Odbrambena obavještajna služba (DI) Velike Britanije procjenjuje da je u aprilu dnevno ubijeno ili ranjeno 899 ruskih vojnika u ratu u Ukrajini, saopštilo je danas britansko Ministarstvo odbrane na platformi X.

U izvještaju DI se navodi da je ta brojka u skladu sa ranijim mjesecima ove godine, ali se i najavljuje porast žrtava u naredna dva mjeseca zbog planiranih većih ofanzivnih operacija protiv Ukrajine, prenosi Tanjug.
Ukupni broj ranjenih ili ubijenih ruskih vojnika od početka rata je sada na 465.000, prema podacima DI.
Dodaje se da je ruska vojska uspjela da se prilagodi velikim žrtvama i da će verovatno nastaviti da vodi rat davajući prednost “masovnosti prije nego kvalitetu”.

Svijet

ŠPANIJA ČVRSTO PRI SVOM STAVU! “Nećemo promijeniti odluku o NEPRIZNAVANJU KOSOVA”

Stav Vlade Španije po pitanju nepriznavanja samoproglašenog Kosova nije se promijenio, poručila je danas poslanik Obdulija Tbaoadela Alvareziz iz Partije socijalista španskog premijera Pedra Sančeza.

“Stav je javan i poznat. Španija ostaje pri stavu nepriznavanja Kosova”, rekla je ona u parlamentu Španije na skupštinskoj raspravi o zahtjevu katalonske grupe poslanika “Junta” da bude priznata nezavisnost Kosova.

Ona je naglasila da je Španija uz stav o nepriznanju posvećena riješenju pitanja Kosova i Metohije u okviru dijaloga pod pokroviteljstvom EU, prenose mediji.
U španskom parlamentu održana je rasprava o prijedlogu grupe katalonskih poslanika da vlada prizna samoproglašenu nezavisnost Kosova.

Nastavi čitati

Svijet

AMERIKA IZUZETNO OPREZNA po pitanju angažovanja NATO-a u Ukrajini

Bijela kuća je “veoma oprezna” kada je riječ o tome koliko je NATO angažovan u Ukrajini i nastoji da uspostavi ravnotežu, izjavio je direktor Savjeta za nacionalnu bezbjednost za Evropu Majkl Karpenter.

“Uvijek će biti kritičara, ali smo takođe veoma oprezni u pogledu toga koliko je NATO duboko angažovan u Ukrajini. Mislim da ćemo se prilično angažovati u vezi sa ovim, ali uvijek postoji potreba za balansom”, rekao je Karpenter.

Karpenter je dodao da ne očekuje da će Alijansa uputiti poziv Ukrajini za članstvo na samitu u Vašingtonu u julu.

Nastavi čitati

Svijet

NEVRIJEME OPUSTOŠILO SJEVER ITALIJE! Tornado kidao stabla, vatrogasci ČAMCIMA SPASAVALI VOZAČE (VIDEO)

Obilne kiše i jak vjetar zabilježeni su u pokrajini Veneto gdje je tornado protutnjao nadomak Roviga obarajući drveće i stubove javne rasvjete.
Vatrogasci su primili više od 200 poziva upomoć dok su iz poplavljenog podvožnjaka spašavali ženu zarobljenu u automobilu.

Pozivi su se mahom odnosili na poplave i odnesene krovove. Ansa navodi da je nekoliko automobila na parkingu trgovačkog centra oštećeno kad se metalni krov odvojio od obližnje zgrade.


Snažne padavine zahvatile su i sjever Toskane gdje su vatrogasci čamcima spašavali vozače zarobljene na poplavljenim ulicama. Izdato je crveno upozorenje vezano za vodostaj rijeka koje takođe važi za područje Modene i Pjaćence u pokrajini Emilia Romanja.
Temperature na širem području sjevernog i centralnog dijela zemlje iznose oko 20 stepeni. Meteorolozi predviđaju nastavak pljuskova do četvrtka.

Nastavi čitati

Aktuelno