Connect with us

Svijet

Srušio se helikopter u kojem je bio PREDSJEDNIK IRANA

Helikopter u kome se nalazi iranski predsjednik Ebraham Raisi se srušio, prenose mediji.

Mediji navode da se incident desio i iranskoj regiji Istočni Azerbejdžan.

Prema novinskoj agenciji Tasnim koja je povezana sa IRGC-om, službe hitne pomoći su vršile potragu kako bi pokušale da pronađu predsjednikov helikopter, ali je maglovito vrijeme u toj oblasti otežavalo napore u potrazi, prenosi B92.

Zamjenik koordinatora za civilne poslove Istočnog Azerbejdžana rekao je da su letjela tri helikoptera, od kojih su dva bezbjedno sletjela, a jedan je pao, prenose iranski državni mediji.

Zamjenik koordinatora je dodao da ne zna nikakve detalje o mogućim žrtvama niti tačan uzrok nesreće.

Svijet

STRAŠNI POŽARU I GRČKOJ! Evakuisani mještani nekoliko sela

Šumski požar koji dodatno pojačavaju snažni udari vjetra nekontrolisano gori na grčkom ostrvu Serifos u Egejskom moru, zbog čega su vlasti naredile evakuaciju nekoliko sela, saopšteno je danas iz vatrogasne službe.

U saopštenju se navodi da se više od deset vatrogasaca sa četiri vozila bori protiv stihije koja je zahvatila nisku vegetaciju, ali se veoma brzo proširila usljed jakih udara vjetra.

U cijeloj Grčkoj visoke su temperature vazduha i jaki udari vjetra, a juče je izbilo pedesetak požara.

Grčki ministar za civilnu zaštitu Vasilis Kikilijas izjavio je sinoć da je smanjen intenzitet šumskog požara u planinskoj oblasti Parnita izvan Atine, ali da se oko 200 vatrogasaca, uz podršku specijalizovanih aviona, i dalje bori sa vatrenom stihijom.

Jaki udari vjetra koji duva stotinu kilometara na čas otežavaju napore vatrogasaca da ugase požar na Parniti udaljenoj dvadesetak kilometara od Atine.

Nastavi čitati

Svijet

ORBAN TVRDI “Evropa se sve više upliće u konflikt, BRISELSKA BIROKRATIJA ŽIVI U BALONU”

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da se Evropa sve više upliće u konflikt u Ukrajini iz kog ne može ništa da dobije, ali može mnogo toga da izgubi.

“Živjeći u balonu, briselska birokratija je proteklih godina napravila nekoliko političkih grešaka. Evropa se sve više i više upliće u rat iz kog ništa ne može da dobije, ali lako može sve da izgubi. Svakim danom sve je očiglednije da kada je rat u pitanju, za njih ništa nije skupo”, rekao je Orban.

Mađarski premijer je istakao da briselske birokrate žele taj rat, žele da pobijede Rusiju, da pare evropskih poreskih obveznika stalno idu u Ukrajinu, dok istovremeno evropske kompanije trpe sankcije, inflacija raste, a milioni građana su u teškom položaju.

“Evropa je u krizi, hrišćanska civilizacija slabi, ekonomska moć pada, a konkurentnost starog kontinenta takođe. U opadanju je i sposobnost Evrope da zastupa sopstvene interese u međunarodnoj politici”, zaključio je Orban, prenosi Sputnjik.

Nastavi čitati

Svijet

AMERIČKE SANKCIJE SRPSKOJ zabranjene su normama međunarodnog prava

Osnov da udarac uzvrate tužbom protiv Ministarstva finansija SAD-a imaju svi oštećeni radnici tih kompanija. Posebno se to odnosi na medijske radnike, čijim sankcionisanjem je pored radnog prava udareno na slobodu govora, uvjeravaju ugledni pravnici.

“Zabranjivanje radnicima da rade svoje poslove u firmama od kojih žive njihove porodice i sve ostalo je nešto za šta se mogu voditi sudski sporovi protiv Ministarstva finansija SAD-a, jer je ono odgovorno za svu štetu koju prouzrokuje na način koji nije u skladu sa standardima“, izjavio je Vitomir Popović, profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjaluci.

Protivpravno uvođenje sankcija, čak i bez dokazivanja tvrdnji dovoljno govori o bahatosti američke administracije u BiH. Da bi pokazali odgovorno rukovođenje, svi nivoi domaćih vlasti dužni su da se bore protiv povrede nadležnosti institucija. Činjenica je da oni koji su rado prihvatili odgovornost da obavljaju ključne funkcije i nisu proteklih dana pokazali spremnost da se izbore za interese građana, radnika i njihovih prava.

„Postoje principi koji su nedodirljivi, postoje stvari koje su nedodirljive, a to su nadležnosti Republike Srpske i naše ingerencije koje smo stekli čak i ovako očerupanog Dejtona do danas moraju biti očuvani po svaku cijenu i tu se mora podvući crvena linija bez obzira kojem političkom spektru pripadate ili u kojem ste dijelu neke javnosti“, istakao je politikolog Vojislav Savić.

Da sve bude gore, u političkom Sarajevu koje je okosnica problema, još ne vide strani udar na nezavisnost institucija. Sav apsurd sankcija otkriva i činjenica da pred domaćim pravosuđem nisu pokrenuti predmeti protiv kompanija i lica čija su imena na crnoj listi. Slijepi su i na potpuni zaobilazak Regulatorne agencije za komunikacije na nivou BiH, direktno nadležne za dozvolu rada i kontrolisanje svih elektronskih medija.

„S obzirom na činjenicu da mi imamo regulatorno tijelo, to jeste regulatornu agenciju za komunikacije kojoj je odgovorna za rad medija i koja treba medije da prati i da ih, naravno, kažnjava, ali u skladu sa normativno propisanim standardima. To jeste, ako određeni medij krši one normative koji su doneseni na nivou BiH i onih koji su doneseni na nivou Republike Srpske, u tom slučaju medij treba da odgovara“, smatra Anđela Kuprešanin Vukelić, šef katedre za novinarstvo i komunikologiju na FPN UNIBL-a.

Pored toga što su odluke Ambasade SAD-a protivne pravnim činjenicama, i oni rijetki odgovori koji pristižu iz te institucije kose se čak sa zdravim razumom. Jedan od takvih adresiran nam je juče, u kojem su odgovornost za posljedice sankcija prebacili na banke koje ambasada, takođe, ucjenjuje.

Nastavi čitati

Aktuelno