Connect with us

Region

Ako 8 poslanika manjina ostane jedinstveno, HDZ NE MOŽE DO VEĆINE

Osam manjinskih poslanika želi s liderom HDZ Andrejom Plenkovićem, ali micanje 3 poslanika SDSS je uslov Domovinskog pokreta.

Bez podrške i ostalih pet, HDZ ne može do većine. A bez manjina gubi i dva HSLS-ova glasa.

– Mi smo najprije imali sastanak svih predstavnika nacionalnih manjina, sedam koji smo ponovili mandate i jedan koji je novi, mi smo u skladu s dogovorom kojeg smo postigli. Prvo je da idemo zajedno, drugo da se držimo zajedno i da se ne dopušta da nas se cijepa na one koji su podobni i nepodobni, jer znamo što to znači, na kraju ćemo svi biti nepodobni. Treće, dogovorili smo da odemo na razgovor s našim partnerima s kojim smo osam godina činili Vladu – poručio je juče u svom nastupu na HRT predsjednik SDSS Milorad Pupovac

U ovoj izjavi je ključno da postoji dogovor osam manjinskih poslanika o držanju zajedno. Iako su prvo razgovarali s HDZ i spremni su podržati, kao i dosad, novu Vladu predvođenu Andrejom Plenkovićem, HDZ je zajedništvo manjinskih poslanika problem za sastavljanje većine i vlade s Domovinskim pokretom.

HDZ i partneri su osvojili 61 mandat, a s manjinskim poslanicima imaju 69 ruku u Saboru, pa im nedostaje još sedam do većine.

Jedina opcija je Domovinski pokret koji ima 13 poslanika (bez Mislava Kolakušića koji odbija koaliciju bili s HDZ, bilo sa SDP). A prvi i temeljni uslov Domovinskog pokreta je micanje SDSS iz buduće većine i Vlade.

HDZ i Domovinski pokret imaju zajedno 74 mandata, pa im nedostaju dvije ruke. To se planiralo “popuniti” s preostalih pet ili barem dva manjinska poslanika. Ali ako se oni budu držali zajedno i odbiju koaliciju bez SDSS, HDZ je u problemu i ne može do većine jer su svi ostali odbili koaliciju s njima. Čak i da Dario Zurovec iz Fokusa ne posluša uputstva svoje stranke da ne ide s HDZ, opet nedostaje jedan poslanik.

Domovinski pokret je svojim biračima obećao još jedan uslov koji se tiče manjina, a mogao bi biti nepremostiva prepreka za koaliciju s manjinskim predstavnicima. Domovinski pokret bi ukinuo pozitivnu diskriminaciju po kojoj se predstavnici manjina biraju na posebnim listama u posebnoj izbornoj jedinici i tako im je zajamčen ulazak u Sabor. Domovinski pokret je u programu obećao da će to ukinuti i da će se birati na opštim izborima, što znači da mnogi, a možda i svi sadašnji poslanici manjina ne bi ni vidjeli Sabor.

Sada bi ti isti manjinski poslanici trebali podržati stranku koja bi im ukinula saborska mjesta. Na to je očito ciljao i Pupovac u svojoj daljnjoj izjavi.

“Nije dobro”
– Mi imamo neku vrstu pravila, neku vrstu vrijednosti, imamo razumijevanje što bi bilo dobro za društvo, politiku, zemlju, za pripadnike nacionalnih manjina. Ne možete voditi antimanjinsku politiku i istovremeno misliti da je to dobro za Hrvatsku. Nije dobro. Ne možete isključivati a priori pripadnike manjina, bilo sad srpsku, a na kraju dana i sve ostale i diskreditovati njihove mandate. To je nešto što je nesvojstveno ozbiljnoj demokratiji – rekao je Pupovac.

Ali ni tu nije kraj problema HDZ ako bi sastavljali Vladu s Domovinskim pokretom, a bez predstavnika manjina. HSLS je osvojio dva mandata u Saboru, a njihov predsjednik Dario Hrebak je dosad bio pouzdani partner Plenkovića. Međutim, u intervjuu za Večernji list prilično jasno je naglasio da se oni zalažu za novu vladu u kojoj bi bili i manjinski zastupnici. Rekao je da je to važno kako ne bi “nazadne ideje” prošle u Saboru, te da HSLS neće pristati na ništa što bi umanjilo sadašnji nivo postojeće zaštite manjinskih i ljudskih prava.

Dakle, ideje poput ukidanja biranja poslanika na posebnim listama i izbacivanje manjina iz vlade nisu prihvatljive HSLS koji ima dva saborska poslanika.

– Domovinski pokret nije dobio bezgranično povjerenje građana na izborima. Dobio je dovoljno da može da učestvuje u radu većine, ali ne i dovoljno da može ideološki mijenjati društvo – poručio je Hrebak u razgovoru za Večernji list.

Region

CURE JEZIVI DETALJI MASAKRA U HRVATSKOJ! Bacio novac na sto i rekao ove strašne riječi

Tek nakon što nadležne institucije objave detalje istrage višestrukog ubistva u daruvarskom domu za starije javnost će otprilike znati kako je tačno izgledao krvavi pohod bivšeg vojnog policajca Krešimira Pahokija.

On je iz vatrenog oružja ubio šest osoba – svoju majku, još četiri štićenice doma i mladog njegovatelja Damira Fijalu, piše MojPortal.hr.

Šta je bio motiv za ovaj čin vjerovatno se nikada neće saznati, ali priča se kako se Pahoki nije slagao s majkom i nije bio srećan što joj mora doplaćivati smkeštaj u domu u kojem je boravila posljednjih desetak godina.

Izgubio kontrolu
Kako se saznaje iz pouzdanih izvora, tog kobnog ponedjeljka ujutro je stigao je u dom kako bi platio dug za smještaj. Dočekala ga je lično vlasnica doma Ana Ivandekić te pozvala da sjednu na terasu. Pahoki je prihvatio poziv pa su kratko razgovarali o njegovoj situaciji. U jednom je trenutku iz džepa izvadio novac koji je dugovao za smještaj majke te ga drsko bacio na sto. Vlasnica doma ga je na to opomenula, kazavši kako nema potrebe da se tako ponaša. I u tom trenutku je Pahoki, kaže izvor, izgubio kontrolu.

– Imam još nešto za vas – navodno je rekao, izvukao odnekud pištolj i počeo pucati.

Prvo je pucao u zeta od vlasnice Svena, metak je okrznuo i samu vlasnicu, a nakon toga je hicem u glavu likvidirao svoju majku i sve na koje je naišao. Upućeni kažu da je bio vrlo precizan, a o hladnokrvnosti njegovog čina i odlučnosti da ih ubije, govori i činjenica da je sve žrtve gađao u glavu ili prsa, piše MojPortal.hr.

Na licu mjesta usmrtio je štićenice doma – svoju majku Anku Pap, Bosiljku Njegomir, Giselu Veg, Zdenku Leder i negovatelja Damira Fijalu, dok je Marija Čihak podlegla teškim povredama u virovitičkoj bolnici.

Hrabra konobarica
Nakon krvavog pohoda, s pištoljem iz kojeg se još dimilo, došao je do terase obližnjeg kafića “Daruvar”, potjerao goste koji su sjedili na terasi i ušao unutra.

Izbezumljena konobarica koja je tada bila u smjeni otišla je do vrta iza kuće u kojem se nalazila druga konobarica i rekla joj što se događa.

Ta druga konobarica je potpuno smireno došla do Pahokija, zamolila ga da ne pravi probleme u kafiću, ostalim gostima rekla da izađu iz lokala i nakon toga pozvala policiju koja ga je 12 minuta kasnije uhapsila.

Nastavi čitati

Region

Jak zemljotres u Albaniji, OSJETIO SE I U BIH

Zemljotres 4,4 stepena Rihterove skale pogodio je Albaniju jutros oko tri sata po lokalnom vremenu.

Potres je bio sa epicentrom u Jadranskom moru, 37 km od Drača.

Prema podacima EMSC-a, dubina zemljotresa iznosila je 6,1 km.

Potres se osjetio i u Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj i Srbiji.

Nastavi čitati

Region

UHAPŠENI OSUMNJIČENI: Lokalizovan požar u Crnoj Gori, izazvao ga vatromet

Požar koji je sinoć zahvatio brdo Goricu, u Podgorici lokalizovan je oko jedan sat jutros.

Vatra je zahvatila veći dio površine, kao i šume. VD komandira Službe zaštite i spašavanja Glavnog grada Zdravko Blečić sinoć je kazao da je vatru, najvjerovatnije, izazvao vatromet.

Zamjenik gradonačelnice glavnog grada Luka Rakčević, u objavi na svom Instagram profilu, kazao je da je “prvi dio požara, koji je primijećen u 21 sat kod vršnog platoa Gorice, najvjerovatnije izazvan nesmotrenim paljenjem vatrometa”.

“A određena lica su tim povodom lišena slobode i predata tužilačkim organima. I taman kad smo uspjeli da odbranimo hrastovu šumu čiji zahvatanje bi imalo dalekosežne posljedice, izbio je i drugi požar, na nekih 300 metara udaljenosti od svih, tada aktivnih, žarišta, što, nažalost, ukazuje na novo podmetanje”, rekao je Rakčević.

Naglasio je da će se istraga sprovesti u saradnji sa Upravom policije. Rakčević je rekao da su, tokom gašenja požara, lakše povrijeđena dva muškarca.

“Naporom svih, a posebno Jasne Gajević i Zdravka Blečića, sa Gorice smo, u prethodnim mjesecima, uklonili i odnijeli više od 1.300 kubnih metara suvog opožarenog drveća. Da je to ostalo na brdu, kao što je godinama stajalo (od posljednjeg velikog požara), večerašnje aktivnosti bi bile neuporedivo teže, a plašim se da bismo požar gasili danima”, rekao je Rakčević.

Blečić je u Bojama jutra na Televiziji Vijesti rekao da je akcija gašenja požara bila dosta teška i da ga je vjetar razvio u više pravaca.

“Morali smo da branimo širenje ka brdu i ulici Ludviga Kube. Gašenje požara je dugo trajalo. Požar se razvio i u pravcu sjeveroistoka, u području Atinske ulice, gdje je krenulo širenje vatra koja je prijetila da ugrozi obižnje objekte”, rekao je Blečić.

CEDIS je, sinoć, zbog požara, preventivno isključio 10 kV dalekovod “Vojni logor”.

Korisnici iz Mosora, dijela Zlatice, dijela Rogama, Smokovca, Peute, Gornje i Donje Vrbica, Sjenice i dijela Meduna bili su, određeno vrijeme, bez napajanja električnom energijom.

Nastavi čitati

Aktuelno