Connect with us

Uncategorized

Analiza hrvatskog portala Indeks “Izetbegović na izborima u BiH doživio POTPUNI DEBAKL”

Kandidat vodeće bošnjačke stranke SDA Bakir Izetbegović je na Opštim izborima u BiH doživio potpuni debakl i to što je sin slavnog oca ovog puta nije bilo dovoljno da ga ponovno dovede do fotelje u Predsjedništvu BiH, piše hrvatski portal Indeks u prvoj analizii dan nakon izbora i dodaje da je to zato što je lider SDA postao, kako kažu, prilično neomiljena figura među Bošnjacima.

Tome je, navodi portal, pomogla i politička ambicija njegove supruge Sebije, koju u sarajevskoj javnosti upoređuju sa Lejdi Makbet ili sa Elenom Čaušesku.

Prema autoru teksta Gordanu Duhačeku, ključni razlog Izetbegovićeve neomiljenosti je to što je postao simbol korupcije i klijentelizma u režiji SDA.

Ukazuje, između ostalog, i da je Izetbegović iz SDA otjerao sve iole sposobne kadrove koji se nisu slagali s njim i Sebijom, pa se postavlja pitanje da li će ovo izborno poniženje rezultirati njegovim odlaskom s čela SDA.

Stranka je istovremeno na drugim nivoima vlasti ostvarila dobre rezultate i najjača je stranka u Federaciji BiH.

Bez obzira na to, otvoreno je pitanje hoće li SDA moći da formira vlast u kantonima s bošnjačkom većinom i u Federaciji BiH ili će se sve ostale opozicione stranke udružiti protiv njih.

Za SDP-ovca Denisa Bećirovića, kojeg je protiv Izetbegovića podržalo 11 stranaka, autor kaže da je on “bezlični aparatčik koji se blamirao u kampanji” i koji je, kako se navodi, cijeli život proveo kao zastupnik u nekom od parlamenata.

– Upitno je i da li zna da govori engleski jezik, a za jednog nominalnog socijaldemokratu sumnjivo je blizak Islamskoj zajednici BiH – piše autor i dodaje da je stoga pogrešno njegov ulazak u Predsjedništvo tumačiti kao pobjedu građanske opcije.

Prije je, kaže, riječ o tome da je većini Bošnjaka Izetbegovića dosta.

Kada je riječ o Željku Komšiću, Duhaček konstatuje da je on osvojio i četvrti mandat u Predsjedništvu BiH, te da su za njega po svemu sudeći glasali Bošnjaci koji nisu bili zainteresovani da arbitriraju u okršaju Izetbegovića i Bećirovića.

Za Komšića kaže da je zapravo potrošen političar koji opstaje na izazivanju sukoba i učestvovanju u postojećim pa ne treba očekivati da će se sada odjednom promijeniti.

On će, dodaje, i dalje verbalno braniti BiH od onih koje smatra njenim neprijateljima i trovati atmosferu u javnosti.

Što se Željke Cvijanović tiče, autor navodi da je ona ostvarila ubjedljivu pobjedu nad protivkandidatom Mirkom Šarovićem.

Autor smatra da bi, kako kaže, neko neupućen u političku scenu BiH mogao da pomisli da je u Predsedništvo BiH izabrano troje ljevičara, te dodaje da to u stvarnosti ipak nije tako.

Uncategorized

“KRIVO JE MORE”! ĐAJIĆ I NINKOVIĆ PO STAROM “Za dug Akvane kriv je DRAŠKO, a godinama ga gomilali KADROVI SNSD-a

Vlado Đajić, predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Banjaluka i Ljubo Ninković, predsjednik Skupštine grada održali su danas pres konferenciju ispred banjalučkog preduzeća Akvana.

Oni su tokom obraćanja tvrdili da preduzeće Akvana bilježi milionske dugove od kako je na čelu gradske administracije gradonačelnik Draško Stanivuković.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je da je „Akvana“ uvijek bila u izazovu i da je „imala više direktora iz SNSD koji nisu uplaćivali poreze i doprinose“.

Upravo ovakav odnos prethodnih direktora prema ovom preduzeću i doveo je do pozicije u kojoj se preduzeće trenutno nalazi, te napominje da se ni jedan gradonačelnik prije njega nije želio uhvatiti u koštac sa rješavanjem ovih problema, već da su problem samo konstatovali.

Da je preduzeće u problemu bilo godinama prije dolaska Stanivukovića na vlast, potvrdili su i novinski članci, pa je tako još 2016. godine odbornik u Skupštini grada Banjaluka Marinko Umičević je konstatovao da je 95 zaposlenih previše za ovo preduzeće. Tada se govorilo i o tome da je neshvatljivo da preduzeće koje se nalazi na atraktivnoj lokaciji, i koje u svom sastavu ima “Staklenac” u centru grada i olimpijski bazen gomila tolike gubitke.

Tadašnji direktor Vedran Mitrović se pravdao da dobit “Akvane” zavisi isključivo od sunčanih i kišnih dana.

I kasnije godine nisu donosile bolju situaciju za ovo preduzeće pa su tako sva tri direktora koja je postavio SNSD, iza sebe su ostavila dug od sedam miliona maraka.

Ostao je upamćen i period kada je na čelu ovog preduzeća bio Rajko Radovanović čiji je slučaj prokomentarisao i sadašnji predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, rekavši da gdje god je Radovanović radio to je upropastio, te se vodila i istraga o brojnim malverzacijama unutar ovog preduzeća.

Dijelom pozitivne vijesti za Akvanu su nastale 2021. godine kada je na čelo preduzeća došao Velibor Vukajlović.

“Akvana” je početkom te godine dobila novu upravu koja je, donijela prvi pozitivan rezultat, sa plusom od 54.294 KM. Dobit nije uspijela da riješi godine nagomilanih dugova ali je predstavljala zaokret u odnosu na sve prethodne godine poslovanja.

Hvatanje u koštac sa problemom “Akvane” desilo se i juče kada je nakon protesta radnika i negodovanja gradonačelnika zbog skidanja ove tačke sa dnevnog reda Skupštine grada, donesena odluka da se o problemu radnika Akvane ipak raspravlja te će kroz kreditno zaduženje biće izmirene sve obaveze Akvane prema Poreskoj upravi koje su nastale u proteklih nekoliko godina.

Gubici
Prema podacima iz ovog preduzeća, u 2020. godini prihodi su iznosili 1.226.186 KM a rashodi 1.416.464 KM – rezultat minus od 190.278 KM; u 2019. prihodi su iznosili 1.538.851 KM, a rashodi 1.823.390 KM – rezultat minus od 284.538 KM; u 2018. prihodi su iznosili 1.494.091 KM, a rashodi 1.930.106 KM – rezultat minus od 436.014; u 2017. prihodi su iznosili 1.653.451 KM, a rashodi 2.048.160 KM – rezultat minus od 394.209 KM; u 2016. prihodi su iznosili 1.612.255 KM, a rashodi 1.957.181 KM – rezultat minus od 344.926 KM; u 2015. prihodi su iznosili 1.654.024 KM, a rashodi 2.118.014 KM – rezultat minus od 463.990 KM.

Insajder.in

Nastavi čitati

Uncategorized

STRAVIČAN ODRON KOD MOSTARA: Zbog miniranja kamenoloma automobili završili pod vodom

U aktiviranju klizišta automobili planinara i ribolovaca završili su pod vodom, a povrijeđene su dvije osobe.

Trenutak miniranja kamenoloma u naselju Bijela kod Mostara, koji je rezultirao velikim odronom, objavljen je na Fejsbuk stranici Vremenska Prognoza Bijelo Polje.

Nevjerovatni video zapis svjedoči prirodnoj sili, kao i katastrofi koja je uslijedila nakon miniranja.

Podsjetimo, sve se odigralo u subotu u 18.30 u naselju Bijela kod Mostara. U aktiviranju klizišta automobili planinara i ribolovaca završili su pod vodom, a povrijeđene su dvije osobe, piše Avaz.

Nastavi čitati

Uncategorized

STRAHOTA U ŠVEDSKOJ! Ubio trudnu djevojku, stidio se jer nije muslimanka

Šveđanku Sagu Forsgren Elneborg (20) koja je bila u sedmom mjesecu trudnoće ubio je njen partner jer ga je bilo previše stif da je upozna sa svojom muslimanskom porodicom, tvrde tužioci.

Buduća majka (20) pronađena je mrtva u svom domu u švedskom gradu Örebro 28. travnja prošle godine. Bila je u sedmom mjesecu trudnoće, a njezino nerođeno dijete umrlo je u njezinoj utrobi.

Sagin dečko, Mohamedamin Abdirisek Ibrahim iz Somalije, optužen je za njeno ubistvo prošle sedmice.

„Osumnjičenik je odrastao u domaćinstvu koje je smatralo da mora izlaziti sa ženom iste kulture“, kažu tužioci.

Navodno je Mohamedamin svoju dvogodišnju vezu sa Sagom skrivao jer to njegova porodica nije prihvatala.

Tekstualne poruke između para pokazuju kako osumnjičenik govori Sagi da će otkriti njihovu vezu svojoj porodici, kao i da čekaju svoje prvo dijete.

U posljednjoj poruci, Mohamedamin Abdirisek Ibrahim navodno je tvrdio da je sve priznao samo jednom članu obitelji. Djevojka ga tada pita kako je i želi li razgovarati. Ali njezine poruke ostaju bez odgovora. Nekoliko sati kasnije, mlada žena i njeno nerođeno dijete su mrtvi.

Tužioci tvrde da je otišao u njen stan i “nasilno” je zadavio kablom noćne lampe.

Nema dokaza koji bi upućivali na to da je njegova porodica bila umiješana u ubistvo ili da je to tražila, pišu lokalni mediji.

Prethodne tekstualne poruke između Sage i osumnjičenog pokazuju da joj je predložio pobačaj, ali mlada žena to nije htjela. Željela je roditi čak i ako je on napusti. Njena majka je kazala kako se radovala djetetu i ulozi majke, prenosi Fenix-magazin.

Nastavi čitati

Aktuelno