Connect with us

Zdravlje

BAKA NAPUNILA 102 GODINE, pa otkrila ključnu stvar za dugovječnost

Stogodišnjakinja Perl Tejlor koja je ove godine napunila 102 godine otkrila je tajne svoje dugovječnosti.

Perl Tejlor rođena davne 1921. godine na Kubi i odrasla na Jamajci prije nego što je emigrirala u SAD 1947. godine, jedna je od onih čija dugovječnost fascinira mnoge. Zato je njena prapraunuka, Tejlor Bernal, odlučila da snimi njene savjete i lekcije za dug život.

Šta je to što je neophodno da doživite stotu? Kako je na samom početku ova stogodišnjakinja istakla, tajna za dug i zdrav život jeste voljeti sebe.

“Zaista volim sebe i mislim da mnogi ljudi imaju problem jer ne misle na sebe, već misle na sve što postoji. Ali prvo morate da mislite o sebi. Um je veoma moćan. Koju god nešto pomislite, dobro ili loše, to dolazi iz vašeg uma i tako se materijalizuje, tako da je pozitivno razmišljanje veoma važno”, rekla je ona.

Ali to nije jedina stvar kojoj pripisuje svoj dug život. Baka je rekla da ima “mnogo životnih lekcija da podijeli“. Otkrila je još jednu tajnu svog dugog života, kako ona kaže, “dobar ritual” kojeg se pridržava kada je u pitanju njena ishrana.

Zdrava ishrana
Perl priprema svaki obrok sama, jede samo kuvano i svježe, nikako prerađene i industrijske namirnice. Otkrila je da joj je njeno kubansko, jamajčansko i indijsko nasljeđe usadilo potrebu za korišćenjem potpuno prirodnih namirnica. Ali iako još uvek povremeno jede meso, uključujući rebarca, piletinu i mljevenu govedinu, većina Perline ishrane je vegetarijanska. Ova stogodišnjakinja obično počinje svoj dan doručkom od sjeckane banane i papaje, nakon čega slijede palačinke napravljene od kinoe, lanenog sjemena i pirinča u prahu. “To je dobar ritual koji pomaže mom stomaku”, rekla je ona.

U međuvremenu, njen ručak je uvek lagan, a večera se obično sastoji od jamajčanskog pirinča i pasulja. Kada je u pitanju održavanje hidratacije, Perl pije dvije do tri boce mineralne vode i jednu šolju kafe bez kofeina dnevno. Kune se i u svoj domaći “zeleni sok” koji pravi od aloe vere, celera, peršuna, đumbira, zelja u prahu i vode i pije ga obavezno prije večere. Takođe, otkriva i da svake nedjelje popije oko dvije čaše crnog vina, za koje kaže da “pomaže u ispoljavanju sreće”.

Savjeti za kožu
Ono što se može kod ove stogodišnjakinje primijetiti jeste i dalje vitalna i sjajna koža. Iako su bore vidljive, normalno, ipak nisu u potpunosti preplavile njenju kožu. Za to je zaslužan njen mali ritual. Naime, Perl se nikada ne tušira, već svaki put uživa u kadi i kupki u kojoj doda nekoliko kašika maslinovog ulja, kao i Epsom so ili magnezijum sulfat.

Vježbanje
Kada je u pitanju vejžbanje, Perl je otkrila da je najintenzivniji trening koji radi šetnja po lokalnom supermarketu. Takođe redovno praktikuje niz laganih vježbi za noge, podižući svaku nogu 10 puta i držeći je četiri ili pet sekundi u vazduhu. Zahavljujući njima ona i dalje može samostalno da se kreće uz stepenice i sama da pere veš.

Zdravlje

KORONA OPET PRIJETI: Pozitivno 25 od 100 testiranih u RS

U Republici Srpskoj u posljednjih sedam dana virus korona potvrđen je kod 25 lica od 100 testiranih, a od posljedica infekcije preminuo je stariji muškarac iz Modriče, saopšteno je iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Virus korona potvrđen je kod 11 muškaraca i 14 žena, jedno mlađe, 11 srednje i 13 lica starije životne dobi.

U zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj hospitalizovano je 17 lica, u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske 14 pacijenata i u Bolnici u Doboju tri.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 121.368 slučajeva virusa korona, a preminulo je ukupno 6.670 kod kojih je potvrđen ovaj virus. Testirano je ukupno 460.777 lica.

Nastavi čitati

Zdravlje

OBIČNO JE SMATRAJU DIJETALNOM: Omiljena “zdrava grickalica” usporava metabolizam i stvara SALO NA STOMAKU

Da li znate da omiljena “zdrava grickalica” zapravo usporava metabolizam i goji? Saznajte o kojoj je to namirnici riječ…

Hranu sa niskim sadržajem šećera obično smatramo dijetalnom, ali da li je zaista tako? Nutricionistkinja Meri Sabata kaže da ovakva hrana može i te kako negativno da utiče na metabolizam, a izdvojila je jednu namirnicu koja čak može da podstakne gojenje, posebno u predjelu stomaka…

Ova namirnica spada u one sa niskim sadržajem šećera i ako se ne uzima umjereno, može da uspori metabolizam i izazove gojenje. Riječ je o orašastim plodovima.

Orašasti plodovi
Orašasti plodovi su poznati po obilju nutrijenata i niskom sadržaju šećera, što ih čini omiljenom opcijom za užinu. Nutricionisti će vam savjetovati da pojedete svega nekoliko komada između obroka i to sa razlogom! Jer, ako se jedu u većoj količini, utiču na povećanje težine budući da su energetski “jaki”. Greška koju većina pravi jeste što misli da je zbog niskog procenta šećera ova mnimrica dijetalna, a uopšte nije tako. Preterano uživanje u orašastim plodovima usporava metabolizam i, na kraju, povećava tjelesnu težinu.

Ipak, treba imati na umu da izbalansirana, kvalitetna ishrana, zajedno sa dobrim navikama i životnim stilom su ključni za dobrobit organizma. Uravnotežena ishrana, razvozteža u kolilini hrane koja se unosi i redovna fizička aktivnost su najefikasniji načini da se pospješi funkcionisanje metabolizma i spriječi gojenje.

Nastavi čitati

Zdravlje

AGENCIJA ZA LIJEKOVE BIH! Korak bliže lijekovima na bazi kanabisa

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH pokrenula je postupak za izmjenu dokumenta kojim je predviđena upotreba kanabisa u medicinske svrhe kako bi pacijentima sa određenim dijagnozama omogućili dostupnost medikamenata na bazi te droge.

Riječ je o Odluci za izmjenu i dopunu liste opojnih droga kojom je definisano prebacivanje droge konoplja, njene smole, ekstrakta i tinkture iz tabele jedan – “zabranjene supstance i biljke” u tabelu dva – “supstance i biljke pod strogom kontrolom”. U obrazloženju odluke, koja je objavljena sredinom mjeseca navodi se da se u BiH trenutno konoplja, njene smole, ekstrakti i tinkture, uključujući lijekove koji sadrže navedene supstance, ne mogu prodavati u medicinske svrhe, čime se ugrožava zdravlje građana.

– Sprovodeći i poštujući odredbe Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima, zatim Zakona o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga, te međunarodnih konvencija čiji je potpisnik BiH, Agencija je pokrenula postupak za izmjenu Odluke o izmjeni i dopuni liste opojnih droga. Nakon postupanja nadležnih institucija predmetna odluka biće dostavljena na usvajanje Savjetu ministara BiH – navodi su u obrazloženju.

U Agenciji kažu za “Glas” da sada čekaju odgovor, odnosno pokretanje daljih aktivnosti u skladu sa nadležnostima drugih institucija. Oni navode da su u prethodnom periodu izvršili poređenje trenutno važeće liste u BiH sa listama međunarodnih konvencija te Ministarstvu bezbjednosti, odnosno Komisiji za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga uputili Nacrt odluke o izmjeni i dopuni liste opojnih droga.

– Takođe, postupajući u skladu sa svojim nadležnostima i obavezama, preduzeli smo potrebne korake i, prepoznajući značaj dostupnosti potrebnih lijekova pacijentima, jasno iznijeli stav da je upotreba kanabisa, kao lijeka za liječenje određenih dijagnoza, u medicinske svrhe opravdana – rekli su u Agenciji i napomenuli da se ne radi generalno o legalizaciji, odnosno dekriminalizaciji kanabisa, već izričito o mogućnosti upotrebe u medicinske svrhe.

Oni su pojasnili da bi se, nakon prebacivanja konoplje u tabelu dva, sa takvom vrstom proizvoda postupalo u legalnom lancu snabdijevanja.

– Isto kao što se postupa sa sličnim lijekovima kao što su “morfin”, “heptanon”, “fentanil” i drugi koji se nalaze na listi opojnih droga – takođe tabela dva. Na ovaj način bi postojala kontrola, kako odgovarajućih dozvola, tako i kontrola kvaliteta takvih proizvoda te bi pacijenti bili sigurni da koriste provjeren lijek – naveli su u Agenciji za lijekove.

Priča o procesu legalizacije kanabisa u medicinske svrhe u BiH traje godinama. Komisija za sprečavanje zloupotreba opojnih droga još u septembru 2016. godine dala je pozitivno mišljenje za upotrebu kanabisa u medicinske svrhe. Član te komisije tada je bila i republički koordinator za maligne bolesti Zdenka Gojković koja kaže da je kreiranju pomenute odluke prethodio dug put.

– Procedure su vrlo složene, zahtijevale su mišljenja brojnih stručnjaka, ali i usaglašenost više pravnih akata. Vjerujem da će procedure za izmjenu odluke biti odobrene – rekla je Gojkovićeva. Dodala je da su lijekovi na bazi konoplje legalizovani u velikom broju zemalja.

– Pacijenti u BiH uzimaju takve preparate, ali ko zna kakve i u kakvim uslovima jer ovdje nije legalizovan. Kada su u pitanju onkološki pacijenti, lijekovi na bazi kanabisa su dobar izbor za tretman bola kada analgetici ne postižu željeni efekat. Ti lijekovi mogu pomoći i onima koji teško podnose hemoterapiju, da se simptomi ublaže – rekla je ona.

Obaveza

U Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH kažu da je, imajući u vidu da je Zakon o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga donesen radi sprovođenja međunarodnih konvencija o opojnim drogama, odnosno međunarodnih konvencija o kontroli nad opojnim drogama, obaveza BiH da se izvrši svako usklađivanje po listama. Na koji način to treba da bude urađeno, usaglašeno je na sjednici Komisije Ujedinjenih nacija za opojne droge održanoj krajem 2020. godine.

Nastavi čitati
Banjaluka4 dana ago

STANIVUKOVIĆ ISPISUJE ZLATNA SLOVA U ISTORIJI BANJALUKE! Kružni tok i VELIČANSTVENI PARK kod Ekvatora oduševili građane (FOTO, VIDEO)

Uncategorized2 tjedna ago

ĐAJIĆ BEZ SRAMA “DOBAR SAM S KRIMINALCIMA, sve koji se nisu učlanili u SNSD-a ODMAH SMIJENITI jer su zauzeli mjesta članovima partije” (FOTO, VIDEO)

Uncategorized7 dana ago

MAJA DRAGOJEVIĆ “DEMOLIRALA” ĐAJIĆA! “Živite li vi u Hjustonu, pa mi nemamo LIJEKOVA, POSTELJINE, a kod Vas pacijenti SKAČU KROZ PROZORE” (VIDEO)

Uncategorized5 dana ago

KAD MAČKE NEMA MIŠEVI KOLO VODE! Ninković juče VRŠLJAO po kancelarijama GU i uznemiravao radnice, obrušio se i na TRUDNICU!

Banjaluka3 dana ago

ISPOVJEST BANJALUČKE DOMINO DAME! “Naši političari traže da ih DAVIM U WC ŠOLJI, ZAHTJEVI SU BIZARNI, a svi glume porodične ljude”

Banjaluka1 tjedan ago

STANIVUKOVIĆ KOD PORODICE NOVAKOVIĆ! “Ima bližih pa neće da dođu, A TI SI DOŠAO” Emotivan susret o kojem će se pričati (FOTO, VIDEO)

Uncategorized1 tjedan ago

“PUKLA TIKVA” U SNSD PRIJEDOR! Kabić iznio teške optužbe “VRH lokalne partije VRŠI PRITISAK U CILJU MOJE SMJENE, danas ću upoznati DODIKA SA SVIM DEŠAVANJIMA”

Banjaluka2 dana ago

OBEĆANO ISPUNJENO! Draško Stanivuković na večeri sa porodicom Novaković, ZDRAVICA za početak radova na NOVOM DOMU!

Politika1 tjedan ago

OŽENI SE VUKAN! Danas izgovorio sudbonosno DA lijepoj Zorani!

Banjaluka18 sati ago

NAJAVLJENE NOVE AFERE NA UKC-U! Stanivuković kaže da ih ima 10 “TO JE LEGLO KORUPCIJE, pare za lijekove daju na JAVNE NABAVKE”

Aktuleno