Connect with us

Banjaluka

Banja Luka izabrala najbolje sportiste: Laureati Pavle Dujaković i Sofija Pajić

Pavle Dujaković, član Karate klub „Energija-Grave“ i Sofija Pajić, članica Džudo kluba „Zvijezda“, proglašeni su za najbolje sportiste Banje Luke u 2022. godini, na tradicionalnoj manifestaciji „Izbor najboljih sportista“, koja je večeras održana u Sportskoj dvorani Borik.

Nagradu Pavlu Dujakoviću uručio je gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je svim nagrađenim čestitao na ostvarenim uspjesima u proteklom periodu.

-Poruku koju sam večeras poslao jeste ta da se uspjeh mjeri kako idete kroz vrijeme. To znači da kada prođe jedan vremenski period vi sagledate koliko ste uradili – kazao je gradonačelnik.

Na prošlogodišnjoj manifestaciji, kako je rekao – najavio je da će Grad pola miliona KM uložiti za sve sportske kolektive, a danas je to nešto što je realizovano.

-Završena je i sportska dvorana na Laušu, kako smo i rekli, ali realnost je i da ulažemo u sportsku infrastrukturu ne sluteći da će godinu dana poslije doći prilika da gradimo najveću sportsku dvoranu u posljednjih 50 godina, kapaciteta duplo većeg od ovog hrama sporta. Dakle, dobijamo novu multifunkcionalnu dvoranu i očekuje nas najveći sportski događaj, teniski spektakl – kazao je gradonačelnik.

Istakao je da su večeras izabrani oni najbolji, kojima je uputio iskrene čestitke.

-Banja Luka je ponosna na sve one koji su večeras dobili ovo prestižno priznanje, ali i na sve ostale koji su ostvarili zapažene sportske uspjehe. Svaka osvojena medalja čini da Banja Luka još više sija – poručio je gradonačelnik.

Grad će, prema njegovim riječima – i dalje da prati njihove uspjehe i da ih podržava u kontiniutetu.

Sportski centar Borik bio je tehnički organizator večerašnje manifestacije, a direktor te ustanove Nenad Talić takođe je čestitao svim nagrađenim.

-Smatram da Sportski centar „Borik“ može da pruži svu podršku sportistima Banje Luke da daju još bolje rezultate i predstavljaju kako Sportski centar „Borik“, tako i naš grad – poručio je Talić.

Najbolji sportista Banje Luke za 2022. godinu, Pavle Dujaković kazao je da mu je ova nagrada velika odgovornost, ali i motivacija da nastavi i dalje sa dobrim rezultatima.

-Zadovoljan sam svim postignutim u protekloj godini. Cilj mi je evropska i svjetska seniorska medalja – kazao je Pavle.

Najboljoj sportistkinji Sofiji Pajić nagradu je uručio predsjednik Skupštine grada Banje Luke, Ljubo Ninković.

Na večerašnjoj manifestaciji proglašeni su i najuspješniji mladi sportista u muškoj i ženskoj kategoriji, a to su Luka Pejić iz Karate kluba „Energija-Grave“ i Milana Railić iz Ženskog rukometnog kluba „Borac“.

Najuspješnija sportska organizacija u muškoj seniorskoj kategoriji je Rukometni klub „Borac“, a u ženskoj seniorskoj kategoriji – Ženski rukometni klub „Borac“.

Za najuspješniji sportski događaj proglašena je utakmica 3. kola EHF EURO kupa – organizatori Ženski rukometni klub „Borac“.

Najuspješniji sportista-pojedinac u sportu za lica sa invaliditetom je Biljana Nedić – Košarkaški klub invalida „Vrbas“.

Stručni žiri za „Izbor najboljeg sportiste grada Banja Luka, za 2022. godinu“ dodijelio je i specijalne nagrade za doprinos u razvoju i afirmaciji sporta grada Banje Luke, i to: specijalnu nagradu za afirmaciju i razvoj sporta lica sa invaliditetom – Draganu Đuranu – Odbojkaški klub invalida „Banja Luka“; specijalnu nagradu za afirmaciju i razvoj sporta – Goranu Grahovcu, specijalnu nagradu za afirmaciju i razvoj sporta – Kajak kanu klubu „Vrbas“ i specijalnu nagradu za afirmaciju i razvoj sportske rekreacije i sporta – Nenadu Taliću.

Banjaluka

OLAKŠICA ZA RODITELJE: Isplata POVEĆANIH SUBVENCIJA za privatne vrtiće u Banjaluci do 5. avgusta

Gradski menadžer Bojan Kresojević rekao je danas da će povećane subvencije za privatne vrtiće biti isplaćene do 5. avgusta, ali da će za one ranije koje Grad duguje roditelji čekati dok se ne usvoji plan izmirenja obaveza za prethodnu godinu.

Kresojević je podsjetio da je od 1. jula donesena odluka da subvencije djece za boravak u privatnim predškolskim ustanovama iznosi 100 KM za prvo dijete, odnosno 200 KM za drugo i svako naredno.

„Subvencije za juli mjesec su predviđene da budu isplaćene do 5. avgusta i one će biti isplaćene u narednih pet dana za juli mjesec i to značajno ranije nego što je to predviđeno”, rekao je on.

Zbog neisplaćivanja subvencija od 60 KM, a zbog kojih su roditelji čak organizovali i protest ispred Gradske uprave kriva je skupštinska većina predvođenu SNSD-om i Narodni front, naglašava Kresojević.

„Kada govorimo o isplatama za prošlu godinu svima je jasno da zbog neusvajanja rebalansa budžeta mi nismo u situaciji da ih isplatimo dok se ne usvoji plan izmirenja obaveza za prethodnu godinu i to je zaista visok stepen neodgovornosti koji su pokazali i SNSD i Narodni front. Oni nemaju pravo danas da pitaju kada će biti rebalans jer su oni svoj legitimitet za to pitanje potrošili kada su krajem 2023. godine u nizu pokušaja pokazali da ne podržavaju rebalans, kao i u isplatu tih subvencija“, rekao je Kresojević.

Napomenuo je da Narodni front, kao ni SNSD nisu uputili amandmane na predložen rebalans budžeta u cilju da se on usvoji.

„Oni su tada rekli da nešto u predloženom rebalansu ne valja, i tada su imali mogućnost da ulože amandmane i da se usvoji rebalans budžeta kakav oni smatraju da treba. Oni to nisu htjeli. Zbog neodgovornosti, skupštinske većine, SNSD-a i Narodnog fronta mi nismo u stanju da isplatimo subvencije“, poručio je on.

Problem vodosnabdijevanja u prigradskim naseljima

Kresojević je prokomentarisao kritike i odbijanje zahtjeva na prethodnim sjednicama Skupštine grada Banjaluka o kreditnom zaduženju kako bi se riješio problem vodosnabdijevanja u potkozarskim mjesnim zajednicama, te poručio da je aktuelnoj gradskoj vlasti prethodna ostavila 165 miliona maraka zaduženja.

„Mi smo došli u situaciju kada smo predložili rješenje skupštinskoj većini za problem vodosnabdijevanja u sjevernom dijelu Banjaluke odnosno potkozarskim mjesnim zajednicama da se onda SNSD ušutio. Njihov izgovor je za to je da je u pitanju kredit. Oni su ti koji su ostavili Banjaluci 165 miliona maraka kredita koje smo mi zatekli na početku mandata. Oni su ti koji su 64 miliona maraka glavnice kredita potrošili na vodosnabdijevanja. Mi smo ti koji smo vratili od početka mandata do danas 74 miliona maraka kredita. Za ovu godinu plaćamo samo 23 miliona KM. Ukoliko oni nisu za kredite neka nam nose one koje su nam ostavili“, naveo je on.

Kresojević kaže da trenutno sve mjesne zajednice u Banjaluci imaju vodu, ali da je to tek privremeno rješenje te da se mora pronaći način kako da se ovaj problem trajno riješi.

„To ne znači da mi smijemo stati sa tačkom rješavanja problema vodosnabdijevanja u tim mjesnim zajednicama. Nastavićemo insistirati, i ako u narednim danima oni ne odgovore i ne zakažu vanrednu sjednicu spremni smo ići sa inicjativom od strane građana da se ono razmatra na narednioj sjednicu“, zaključio je Kresojević.

Nastavi čitati

Banjaluka

NASTAVLJEN RAT banjalučkog SNSD-a i Demosa zbog “DEPOT-a”: Savić optužio Jokića da ne dozvoljava pristup dokumentima

Želim da obavijestim javnost da mi Ratko Jokić, koji je nezakonito postavljen za direktora preduzeća “DEPOT”, ne dozvoljava pristup dokumentima, iako zakonski imam pravo na to, rekao je Željko Savić, donedavni direktor ovog preduzeća.

Podsjetimo, Savić je prošle sedmice, kako navode u saopštenju iz DEMOS-a, nelegalno smijenjen sa mjesta direktora DEPOT-a, a na njegovo mjesto mimo svih zakonskih procedura je postavljen Jokić.

Savić ističe da je zatražio pristup zvaničnim dokumentima, ali da je Jokić odbio njegov zahtjev.

“On je uzeo knjigu protokola i ne dozvoljava mi pristup, iako sam zvanično zatražio i na to imam pravo”, kaže Savić.

On napominje da je isti dan kada je smjena izvršena zamijenjena brava i da je Jokić sjeo u fotelju direktora, iako nije izvršena primopredaja i zapisnik o preuzimanju.

Iz DEMOS-a navode da će zbog ovih nepravilnosti i uskraćivanja prava na pristup dokumentima, biti primorani da podnesu tužbe kod nadležnih sudova i inspekcija kako bi zaštitili svoja prava i osigurali poštovanje zakona, te zaštitili firmu od stranačkog zapošljavanja i uništavanja svega dobrog što su postigli proteklih godina.

“Bojimo se da će novo rukovodstvo ovu firmu iskoristiti za “uhljebljavanje” svojih članova, te da će nestručnim poslovanjem uništiti firmu”, poručuje Savić.

Savić ističe da će sutra ujutru ići u DEPOT da mu lično uruče dokumenta, a o čemu će takođe obavijestiti predstavnike medija, saopšteno je iz Sekretarijata DEMOS-a.

Nastavi čitati

Banjaluka

BANJALUČKA MOTORIJADA od 26. do 28. jula na tvrđavi Kastel

Moto klub „Istok“ Banja Luka organizuje 7. Banjalučku motorijadu, koja će biti održana od 26. do 28. jula na tvrđavi Kastel.

-Kao i prethodnih godina, očekujemo da na Motorijadi okupimo veliki broj bajkera, ljubitelja dvotočkaša i građana našeg grada. Posljednjeg vikenda u sedmom mjesecu u grad na Vrbasu pristići će motoristi iz regiona, zemalja bivše Jugoslavije , ali i drugih evropskih zemalja – navedeno je u saopštenju.

Dodaju i to kako svi sadržaji koje pripremaju za Motorijadu namijenjeni su svim generacijama.

-U krugu Kastela posjetitelji će se moći popeti na bure banjalučkog moto spektakla „Zid Smrti Božo Vukadinović“, što toplo preporučujemo. Bajkeri će moći učestvovati u defileu ulicama grada i takmičenju u sporoj vožnji, kao i u turističkoj vožnji u okolini Banje Luke. Večernji sadržaji uključuju fantastične koncerte – ističu organizatori.

Nastavi čitati

Aktuelno