Connect with us

Banjaluka

Banja Luka u znaku plivanja: Više od 400 takmičara iz Evrope i svijeta na Plivačkom mitingu, prisustvovao i gradonačelnik

Banja Luka i Gradski olimpijski bazen domaćin su 15. Međunarodnog plivačkog mitinga, na kojem ove godine učestvuje više od 420 plivača iz 15 zemalja.

Ovom događaju prisustvovao je i gradonačelnik Banja Luke, Draško Stanivuković, koji je poručio kako je ova subota u znaku sporta, a iskoristio je priliku da organizatorima čestita na sjajnom takmičenju.

-Jutros smo imali „Majske dane odbojke“, nakon toga trku sa preprekama, a sada smo ovdje. Možemo biti ponosni na ovakve događaje u našem gradu. Radujem se uvijek značajnim manifestacijama iz svih oblasti, kako iz sporta, tako i iz kulture, obrazovanja i slično, dakle svemu onome što se dešava u našem gradu. Raduje me čuti da su takmičari iz 15 zemalja danas ovdje, drago mi je jer treba da vide ljepote našeg grada i zemlje, da dođu ovdje i da se takmiče – rekao je Stanivuković.

Miodrag Čeko, sportski direktor PK „Olimp“, naglasio je kako su izuzetno ponosni na ovogodišnju manifestaciju, jer su brojna, poznata imena iz svijeta plivanja upravo na Gradskom olimpijskom bazenu.

-Ovo je definitivno najbolji plivački mitig od postojanja PK „Olimp“ i pokretanja manifestacije „Banjaluka open“. Učestvuje rekordan broj klubova, njih čak 48. Danas ovdje plivaju olimpijski i evropski šampioni, plivači koji su došli iz Italije, Austrije Sjedinjenih Američkih država i mnogih drugih zemalja. Najbolji plivači svijeta su došli u Banju Luku. Mi smo zadovoljni sa strane organizatora, plivači su prepoznali kvalitet Banje Luke, Gradskog olimpijskog bazena i svega onoga što pruža PK „Olimp“ – naglasio je Čeko.

Podsjećamo, ovo je 15 po redu miting koji se održava u Banjoj Luci i nalazi se u FINA kalendaru, a ove godine je okupio najveći broj takmičara ikada.

Na plivačkom mitingu ove godine našla su se velika imena iz svijeta plivanja, a na bazenima učestvuju i finalisti olimpijskih igara kao i pampioni mediteranskih igara.

O značaju ovog događaja svjedoči i činjenica da je dio ovog takmičenja popularni američki reprezentativac, Zak Herding.

Ovaj miting je sigurno jedan od najboljih plivačkih mitinga u BiH i šire, te je upravo zbog toga je ove godine proglašen događajem od velikog značaja.

Grad je podržao ovaj turnir, koji se održava danas i sutra, odnosno 20 i 21 maja.

Banjaluka

IZLOŽBE U ČAST kralja Petra Prvog Karađorđevića u BANJALUCI I BEOGRADU

U Muzeju Republike Srpske otvorena je izložba slika „Kralj Petar Prvi“ francuskog slikara Luja Valda Barbija povodom 180 godina od rođenja kralja Petra Prvog Karađorđevića Oslobodioca.

U isto vrijeme u Narodnom muzeju Srbije u Beogradu svečano je predstavljena slika “Ustanak Petra Mrkonjića“ Spiridona Špire Bocarića, prvog upravnika Muzeja Republike Srpske, koji je osnovan kao Muzej Vrbaske banovine. Ova slika „Ustanak Petra Mrkonjića“, krasi prostorije Gradske uprave Grada Banje Luke i po završetku izložbe u Beogradu biće ponovo postavljena u Gradsku upravu.

Sinoćnjem svečanom otvaranju izložbe u Muzeju Republike Srpske u ime Grada Banja Luka prisustvovala je šef Odsjeka za kulturu, socijalnu zaštitu, udruženja građana i vjerske zajednice Nevena Blagojević – Podrić, koja je izrazila zadovoljstvo što je prisustvovala jednom tako značajnom događaju.

Izložbe su pripremljene u saradnji dvije krovne muzejske ustanove u Republici Srpskoj i Republici Srbiji i dogovorene kao dio kulturne saradnje na Svesrpskom saboru održanom u Beogradu.

-Izložbe postavljene u oba grada svakako će doprinijeti jačanju veza između Republike Srpske i Republike Srbije – kazala je Blagojević – Podrić.

Naime, izložbe u Muzeju Republike Srpske u Banjoj Luci i u Beogradu u Narodnom muzeju Srbije biće otvorene do 28. jula.

Nastavi čitati

Banjaluka

SASTANAK STANIVUKOVIĆA I VUČEVIĆA propraćen brojnim POZITIVNIM REAKCIJAMA građana Srbije i Srpske

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković razgovarao je juče sa predsjednikom Vlade Srbije Milošem Vučevićem o važnim političkim temama za narod, ali i o neizostavnim temama Banjaluke, njenog razvoja i aktuelnih dešavanja u najvećem gradu Srpske.

Nakon sastanka Stanivukovića i Vučevića nizale su se brojne pozitivne reakcije građana Srbije i Srpske, pa su tako neki od njih poručili da je Stanivuković veliki prijatelj Srbije, dok su drugi poručivali da je ovaj sastanak primjer kako Srbi sa obje strane Drine treba da funkcionišu i sarađuju.

Podsjećamo nakon ovog sastanka gradonačelnik Banjaluke je još jednom naglasio da je predsjednik Vlade počasni građanin najvećeg grada Srpske.

“Napredak svakog našeg grada sa ove strane Drine, posebno Banjaluke, uvijek izaziva radost i zadovoljstvo kod predsjednika Vlade koji je od ove godine i počasni građanin našeg grada”, naglasio je Stanivuković.

U nastavku teksta pogledajte neke od reakcije korisnika društvenih mreža na održani sastanak:

Nastavi čitati

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ DOŠAO NA POZIV GRAĐANA: Mještani Borika se bore protiv izmjena regulacionih planova

Nekoliko stanara naselja Borik okuplja se ovih dana kako bi iskazali nezadovoljstvo planiranim izmjenama regulacionog plana, koji u njihovom naselju predviđa nove zgrade.

Oni su u pomoć pozvali i gradonačelnika Banjaluke, Draška Stanivukovića, koji je večaras otišao i razgovarao sa nekoliko okupljenih mještana u ovom naselju.

Kako kažu prisutni, u toku u otvoreni razgovori, a mještanima je već laknulo jer su naišli na razmijevanje gradonačelnika.

Nastavi čitati

Aktuelno