Connect with us

Hronika

BANJALUČANI na čelu najveće kriminalne grupe u BiH

Protiv uhapšenih u policijskoj akciji „Transporter“, a koji su osumnjičeni da su se bavili međunarodnim krijumčarenjem velikih količina narkotika, do kraja avgusta biće podignuta optužnica, ekskluzivno saznaje Srpskainfo.

Izvor blizak istrazi otkriva da će ovo biti jedna od najvećih optužnica koju je Tužilaštvo BiH podiglo u svom radu protiv osoba koje su se bavile krijumčarenjem droge.

Na čelu ove velike i opasne grupe nalazili su se Bojan Cvijetić i Petar Dukić obojica iz Banjaluke.

– Na čelu kriminalne hobotnice nalazi su se Cvijetić i Dukić, a veliki broj kriminalaca radio je za njih. Najčešći poslovi su im bili međunarodno krijumčarenje narkotika, ali i pored toga činili su i druga teška krivična djela – pojasnio je izvor Srpskainfo.

Prema njegovim riječima, ovo je bila veoma dobro organizovana i uvezana kriminalna grupa, koja je duži period djelovala na području Bosne i Hercegovine.

– Svi članovi ove grupe imali su tačne poslove i zadatke, a među njima bio je i veliki broj službenika MUP Republike Srpske. Takođe, vrh ove kriminalne grupe imao je dobre kontakte i sa drugim kriminalcima u BiH i regionu – ističe naš izvor.

Dobro obaviješten sagovornik Srpskainfo pojašnjava da će se na optužnici naći veliki broj kriminalaca.

– Optužnica će biti podignuta protiv 20 osoba, a između ostalog, zbog sumnje da su prokrijumčarili više od četiri tone narkotika i na taj način ostvarili ogromnu finansijsku korist. Novac zarađen od droge, oni su pokušavali puštati u legalne tokove zbog čega je protiv njih pokrenuta i finansijska istraga – rekao je pomenuti izvor.

Akciju „Transporter“ prije skoro dvije godine pokrenula je Uprava za organizovani i teški kriminalitet MUP Republike Srpske, koji su kontinuirano hapsili osumnjičene.

Sve je provodeno po naredbama Tužilaštva BiH i tokom protekle dvije godine prikupljen je veći broj dokaza protiv osumnjičenih.

Naš sagovornik je pojasnio da je zbog obimne količine dokaza trebalo dosta vremena da se završi optužnica, ali da se očekuje da tužilac Dubravko Čampara do kraja ovog mjeseca optužnicu proslijedi u Sud BiH na potvrđivanje.

Kao što smo naveli jedan od šefova ove grupe bio je Bojan Cvijetić, a koji je inače vlasnik uspješne firme u BiH.

Cvijetić je nekadašnji savjetnik Dragana Mektića u Ministarstvu bezbjednosti BiH. Prilikom hapšenja policija je kod njega pronašla i povjerljivu dokumentaciju Obavještajno bezbjednosne agencije BiH.

Osim Cvijetića i Dukića, na optužnici će se sigurno naći i Aleksandar Nikolić, a koji je takođe bio u samom vrhu pomenute grupe.

Tu će svakako biti i bivši inspektor MUP Srpske Mladen Milovanović koji je do sada više puta hapšen u okviru iste akcije.

Nikolić je takođe imao svoju ekipu i redovno je sarađivao sa Cvijetićem i Dukićem. Uglavnom se tu radilo o kupovini velikih količina kokaina, a koji je najčešće naručivan od Milovoja Todorovića, a koji bi isto trebao naći u optužnici.

Pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet u oktobru 2021. godine pokrenuli su akciju „Transporter“ i tada su uhapšeni Cvijetić, zatim Aleksandar Nikolić, Saša Rađević, Milovanović, Ivan Jurić, Dragan Kresojević, Siniša Bačić i Igor Knežević, a akcijom su obuhvaćeni i Petar Dukić i Radislav Tešić, koji su tada izbjegli hapšenje, ali su se na kraju predali.

Tom prilikom policija je pretresla više lokacija i tada je pronađeno i zapljenjeno 303 kilograma marihuane, vrijedne oko 1,2 miliona maraka. Droga je pronađena u kombiju, koji je povezan s Petrom Dukićem.

Naši sagovornici su ranije pojasnili da su drogu najčešće nabavljali u Crnoj Gori, Albaniji i samoproglašenom Kosovu, te su je potom prevozili u BiH.

Znalo se tačno ko je imao kakvu ulogu u ovom lancu krijumčarenja narkotika, a najveća količina droge je zatim prebacivana na teritoriju Evropske unije.

Članove ove kriminalne grupe preko aplikacija „Skaj“ i „Anom“ dogovorali su nabavljanje narkotika, krijumačarenje i skladištenje, kao i sve druge poslove sa kojima su se bavili. Nakon što su dešifrovane ove aplikacije, policije ja prikupila brojne dokaze protiv njih i koji će im poslužiti u daljem krivičnom postupku.

Kada je riječ o pripadnicima MUP Srpske koji su hapšeni u sklopu ove akcije, osim Milovanovića tu su bili i Predrag Vatreš, zatim bivši šef Odsjeka za krađe vozila Predrag Vukašinović. Lisice na ruke su stavljeni i pripadnicima MUP Srpske Danijelu Kovačiću i Milanu Vućiću. Svi oni će se takođe naći na optužnici.

Uloga policajaca je bilo da voze Cvijetića, da njemu i Dukiću dojavljuju da li ima istraga protiv njih, kao i da prevoze i prodaju narkotike.

Blokirana milionska imovina

Nakon hapšenja osumnjičenih u akciji „Transporter” provedena je finansijska istraga i u aprilu prošle godine privremeno im je blokirana imovina vrijednija od 10 miliona maraka.

Tokom istrage inspektori su napravili spisak nekretnina i računa.

– Na spisku se nalazi računi optuženih u nekoliko banaka, a tu je i veliki broj luksuznih nekretnina. Predloženo je da im se blokiraju i zatim oduzmu stanovi, kuće, vikendice, garaže i zemljišta na području Banjaluke. Osim toga na spisku se našao i dio nekretnina koje se nalaze u Gradiški, ali i u Istočnom Sarajevu – pojasnio je naš izvor i dodao da su se tu našli i brojni skupocieni automobili.

Samo u jednoj banci nađeno je oko 500.000 maraka.

Iste godine u oktobru je policija podnijela izvještaj protiv Dukića i još četiri člana ove grupe zbog sumnje da su „oprali“ 4,8 miliona maraka koji potiču iz kriminalnih aktivnosti.

Srpska info

Hronika

TRAGIČNO! Tijelo mladića pronađeno u Drinskom jezeru

Beživotno tijelo Drage Tanaskovića pronađeno je u Drinskom jezeru u Ustiprači.

Kako Kliks, saznaje tijelo su pronašli ribari.

Uviđaj je u toku, a više detalja biće poznato naknadno.

Stric Drage Tanaskovića, Radoš Tanasković izjavio je ranije kako ne vjeruje da je riječ o samoubistvu te očekuje da nadležni obave istragu i da se utvrdi kako je nastupila smrt.

Nestanak Drage Tanaskovića, njegov stric Radoš Tanasković prijavio je 28. marta i od tada je trajala potraga za 30-godišnjim pripadnikom Oružanih snaga BIH.

Tanaskovića je policija uhapsila 25. marta zbog navodnog pokušaja iznude. Uhapšen je u Bileći i doveden u PS Foča odakle je pušten 26. marta u večernjim satima, odnosno u 21.05 minuta.

Kamere su zabilježile da se te noći spustio do rijeke ispod mosta u Foči gdje su pronađeni opušci od cigareta.

Nastavi čitati

Hronika

UŽAS U SPLITU! Muškarac prebio dvije žene DOK SU PILE KAFU

Stravično nasilje jutros na splitskoj Rivi.

Prema svjedočenjima sredovječni muškarac, gost kafića, napao je dvije žene koje su sjedile ispred njega.

Napad je uslijedio nakon što je, kako se čini, prisluškivao njihov privatni razgovor, prenosi Dalmatinski portal.

Nakon što je žene udario, muškarac je pokušao pobjeći s mjesta događaja. Međutim, građani koji su bili u blizini priskočili su u pomoć žrtvama, a neki su se odvažili i krenuli za napadačem kako bi ga spriječili u bijegu.

Policija je brzo reagovala i uhapsila napadača. Hitna pomoć je takođe pozvana jer je jedna od napadnutih žena bila povrijeđena i krvarila.

Srpskainfo

Nastavi čitati

Hronika

NOVI OBRAT! Potraga za tijelom male Danke mogla bi biti obustavljena

U Borskom okrugu se i danas, deseti dan od hapšenja osumnjičenih za ubistvo dvogodišnje Danke Ilić, na terenu nastavlja potraga za tijelom djevojčice. Intenzitet potrage opada i u ovom obimu bi, prema nekim nezvaničnim informacijama, mogla da bude obustavljena tokom sutrašnjeg dana, ali će se nastaviti na drugačiji način.

Tokom jučerašnjeg dana pretraženo je korito Zlotske rijeke i to od sela Zlot ka mjestu Sumrakovac, kao i rezervoari za vodu.

Razlog zašto se pregledaju cisterne i rezervoari je što su obojica osumnjičenih za ubistvo male Danke radili u JKP “Vodovod” i što odlično znaju raspored tih rezervoara, a zbog posla su ih obilazili redovno i znaju sva skrovita mjesta, pa je sada fokus potrage na tome.

Pripadnici Uprave kriminalističke policije (UKP) iz Beograda i Bora od utorka pregledaju okolinu kuće jednog od osumnjičenih D.D. u selu Zlot.

Pretražen je i Lazarev kanjon, kao i jama iznad kanjona doboka 70 metara.

Nastavi čitati

Aktuelno