Connect with us

Društvo

Banjalučani učestvuju na jedinstvenom evropskom edukativnom događaju

Laboratorija za eksperimentalnu psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci učestvuje u jedinstvenom digitalnom evropskom edukativnom događaju, koji će biti održan 12. novembra ove godine u Milanu.

Radi se o razvoju inkluzivnog i psihoedukativnog koncepta videoigre.

Tim banjalučkog Filozofskog fakulteta broji 12 članova, zajedno sa rukovodiocem projekta doc. dr Sonjom Stančić, profesoricom na predmetima iz oblasti kognitivne psihologije.

– SAE Institut u Milanu organizuje izuzetan evropski događaj, Hackaton:#PlaySeriously, koji ima za cilj razvoj primijenjene igre za LSD – Language Specific Disorders. To je inovativni pristup razvoju vještina i znanja ranjivih kategorija djece, kao što su djeca s disleksijom, kroz igru i igranje – kaže Stančićeva.

Događaj je sufinansiran od strane CEI Inicijative, evropskog programa namijenjenog zemljama u regiji jugoistočne Europe.

Pojam hackathon nastao je u okruženju računarskih hakera 1999. godine, a danas je sinonim za tehnološki izazov. Povodom Milanske digitalne sedmice, SAE Institut najavljuje #PlaySeriously hackathon, događaj bez presedana u području obrazovanja, kako zbog svog međunarodnog uticaja, tako i zbog cilja od velikog društvenog interesa: zajednički izgraditi video igru koja će omogućiti uvid u prediktore poteškoća u učenju (SLD) kod djece predškolskog uzrasta, stimulacijom i zabavnim alatima.

U Evropi postoje posebni zakoni koji prepoznaju specifične poremećaje učenja – disleksiju, dizortografiju, disgrafiju i diskalkuliju – te se očekuje da škole, u dogovoru sa porodicama učenika, aktiviraju najadekvatnije intervencije za prepoznavanje sumnjivih slučajeva. U Italiji je u 2020. postotak učenika sa SLD-om bio oko tri odsto ukupne školske populacije, a ovaj broj se u deset godina utrostručio. U zemljama engleskog govornog područja postotak se penje na 17 odsto i uglavnom se odnosi na muškarce.

Na pomenutom događaju mogu učestvovati studenti, bivši studenti, mladi stručnjaci sa stručnim znanjem u sljedećim područjima: dizajn igre, umjetnost, psihologija, filozofija, pedagogija i programiranje.

Društvo

RAŠČIŠĆEN PUT NA ROMANIJI, ali snijeg i dalje pada, vozači se pozivaju na OPREZ

Na putnom pravcu Sarajevo-Rogatica preko Romanije uspostavljen je saobraćaj za sva vozila, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.
Zbog intenzivnih snježnih padavina na ovom pravcu saobraćaj je bio zabranjen za teretna vozila sa prikolicom i šlepere.

Na putevima u Republici Srpskoj saobraćaj se odvija usporeno, po mokrom i klizavom kolovozu.

Iz AMS-a posebno upozoravaju na dionice u višim planinskim predjelima gdje ima snijega i leda na kolovozu.

Zbog magle i niske oblačnosti, mjestimično je smanjena i vidljivost u kotlinama i duž riječnih tokova, kao i ponegdje u višim predjelima.

Dežurne ekipe preduzeća za puteve su na terenu i vrše čišćenje i posipanje.

Nastavi čitati

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA ZA PONEDJELJAK! Prije podne sunce, POPODNE KIŠA I SNIJEG

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH sutra će biti pretežno vedro, poslije podne se očekuje kiša, a na planinama slab snijeg.
Ujutru će po kotlinama biti magle ili niske oblačnosti. Tokom dana se očekuje promjenljivo oblačno uz kraće sunčane intervale i toplije u odnosu na danas, ponegdje na sjeveru i zapadu će povremeno padati kiša, a u višim predjelima snijeg, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Vjetar će biti slab i promjenljiv, uz postepeno jačanje južnog vjetra od zapada ka istoku tokom dana.

Jutarnja temperatura vazduha od minus tri do dva, na jugu do pet, u višim predjelima oko minus sedam, a najviša dnevna od šest do 11, u višim predjelima oko tri stepena Celzijusova.

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, danas u BiH preovladava oblačno vrijeme. U nižim predjelima pada kiša, ledena kiša ili susnježica koji su drugom dijelu dana prelazili u snijeg. U višim područjima pada samo snijeg.

Temperatura vazduha izmjerena u 13 časova:

Bjelašnica minus četiri, Višegrad, Rudo, Foča, Sokolac, Čemerno, Han Pijesak nula, Gacko, Kalinovik, Srebrenica, Šipovo, Sarajevo, Zenica, Bugojno jedan, Bijeljina, Kneževo, Doboj, Tuzla, Livno dva, Prijedor, Novi Grad, Mrkonjić Grad, Banjaluka, Srbac tri, Mrakovica četiri, Trebinje, Široki Brijeg pet, Mostar, Ribnik šest, Bihać sedam, Neum devet stepeni Celzijusovih.

Nastavi čitati

Društvo

LOŠ KVALITET I SVAKODNEVNI STRES! U Srpskoj smanjeno očekivano trajanje života

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Očekivano trajanje života u Republici Srpskoj u periodu između 2018. i 2022. godine smanjeno je za 1,19 godina za muškarce i 0,17 godina za žene, navedeno je u publikaciji “Ovo je Republika Srpska” Republičkog zavoda za statistiku.

Žene u prosjeku žive duže od muškaraca za oko šest godina.

Očekivano trajanje života za žene u prošloj godini iznosilo je 79,69, a za muškarce 73,4 godina.

Ukupan broj živorođenih u prošloj u odnosu na 2021. godinu manji je za 1,7 odsto.

Prosječna starost majke pri rođenju prvog djeteta u Republici Srpskoj u prošloj godini je bila 27,7 godina, te je u odnosu na 2021. godinu smanjena za 0,5 godina.

Prosječna starost majke pri rođenju prvog djeteta u EU, prema posljednjem raspoloživom podatku “Evrostata” za pretprošlu godinu, bila je 29,7 godina, što ukazuje na tendenciju da žene odlažu rađanje djece i da raste starosna granica prilikom rađanja djece.

Ukupna prosječna starost majke u Republici Srpskoj u prošloj godini bila je 29,5 godina.

Prosječna starost umrlog lica u Republici Srpskoj je u prošloj godini bila je 74,8 godina.

Oko polovine lica lani je umrlo od bolesti sistema krvotoka, a oko jedne petine od malignih tumora.

Na hiljadu živorođenih beba, u prosjeku umre oko četiri bebe do godinu dana starosti, dok je stopa smrtnosti odojčadi u Srpskoj u prošloj godini iznosila četiri promila.

Nastavi čitati

Aktuelno