Connect with us

Politika

Banjalučki SNSD: Transformacija iz ozbiljnog odbora u opsjednutost Stanivukovićem

Gradski odbor SNSD Banja Luka posljednjih mjeseci svoju retoriku na društvenim mrežama pretvara u svojevrsnu opsjednutost gradonačelnikom Banja Luke Draškom Stanivukovićem.

Vijest da postoji neslaganje na relaciji gradonačelnik, GrO SNSD nije novina, ipak sam format objava izašao je iz okvira ozbiljnog Gradskog odbora jedne od najvećih stranaka u zemlji i sveo se na vrijeđanja, omalovažavanja uz eksplicitni riječnik i video sadržaje.

Ovakav vid izražavanja u javnosti iznosi i predsjednik GrO SNSD Vlado Đajić koji je na posljednjim javnim okupljanjima i proslavama koristio prilike da javno sa pozornice uputi brojne uvrede na račun Stanivukovića.

Ovakva vrsta retorike, koja prevazilazi granice političkog suparništva, izaziva zabrinutost u javnosti i među političkim krugovima.

 

Društvene mreže, koje bi trebale biti platforma za razmjenu mišljenja i ideja, postale su polje za neumjesne napade i verbalno nasilje, a umjesto konstruktivnog političkog dijaloga, građani sve češće svjedoče niskom nivou političke kulture i degradaciji političke scene.

Ovaj problem posebno zabrinjava jer dolazi od jednog od najvećih političkih subjekata u zemlji, SNSD-a. Takvo ponašanje sa strane stranke koja ima značajnu političku moć i uticaj na društveni život može imati ozbiljne posljedice na političku atmosferu, demokratske procese i percepciju politike od strane građana.

Politički analitičar Tanja Topić u razgovoru za portal Insajder.in ističe da je SNSD u Banjaluci pobjedu Draška Stanivukovića doživio lično kao jedan od najvećih političkih poraza.

Možemo se sjetiti i prijetnji visokih zvaničnika stranke upućenih građanima Banjaluke. Od tada je u njihovim očima, ma šta uradio čak koliko i pogodovao nekima od njih, meta udara, napada i omalovažavanja”, poručuje Topićeva.

Ona dodaje da je to vokabular neistomišljenika, a kako je Stanivuković presonifikacija poraza SNSD-a u Banja Luci ovaj Gradski odbor čini sve da prikaže Stanivukovića nesposobnim.

“U njihovoj decenijskoj utvrdi otrovne strelice jesu usmjerene prema njemu sa ciljem da se pokaže da je nesposoban, da ne zna raditi svoj posao i da su oni ma kako radili taj posao, najbolje rješenje. Ovo je uobičajeni stil komuniciranja, vrijeđanja i omalovažavanja tipičan za društva sa autoritarnim političkim kulturnim naslijeđem. Zabrinjava što ga njeguju obrazovani ljudi, a dobar dio građana podržava i aplaudira im”, naglašava Topićeva.

Banjalučki novinar Aleksandar Stojanović poručuje da je gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković još tokom opozicionog djelovanja nametnuo takav vid političke igre kojeg GrO SNSD pokušava da okrene protiv njega.

Stojanović ističe da je to bilo vidljivo i na posljednjim dešavanjima vezanim za izgradnju Centralnog spomen-obilježja u Banjaluci.

Kada je riječ o ovoj temi oko spomenika, mislim da nikom u Gradskom odboru SNSD-a nije jasno šta je pozadina i poenta, sem predsjedniku GrO Vladi Đajiću. Kada govorimo o njegovom ukupnom djelovanju, posljedicu vidim u tome što je i sam gradonačelnik još za vrijeme opozicionog djelovanja nametnuo takav vid političke borbe koji je bliži populizmu, pa su očigledno zaključili da ga mogu dobiti njegovim oružjem. A u tom se ne bih složio, jer citiraću i samog Stanivukovića koji je rekao: “što je za Nadala šljaka, to su za mene protesti””, rekao je Stojanović.

 “Ne možemo zanemariti da SNSD u Banjaluci ne gubi glasove. To su pokazali i izbori za mjesne zajednice, ali i opšti izbori gdje je GrO uradio sjajan posao. Međutim, iako takav vid političkog djelovanja možda daje ili održava postojeće rezultate, dugoročno je štetan za sam SNSD”, ističe Stojanović.

On dalje dodaje da je ovom odboru jedina karta u rukavu i spas samog Odbora pokretanje opoziva Stanivukovića, ali sa velikim rizikom.

 “Jedini spas im je da krenu u opoziv Stanivukovića, izgube i da Dodik onda raspusti GrO, kao onomad što je smijenjen Radojičić. Samo da ne dovedu opet nekog goreg od onog prethodnog”, zaključuje Stojanović.

Same objave Gradskog odbora SNSD-a ukrašene neprimjerenim riječnikom privukle su pažnju i samih članova vladajuće stranke, pa je u proteklom periodu bilo brojnih reakcija na javne nastupe i poteze Vlade Đajića.

Proteklih mjeseci oštro je reagovala i kćerka predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, Gorica Dodik koja je u svojim objavama na twitter nalogu istakla da je Vlado Đajić Gro SNSD pretvorio u kafanu dovođenjem raznih muzičkih zvijezda u Multimedijalnu salu, i žurki organizovanih za maloljetna lica.

“Novogodišnja žurka?! Maloljetna lica?!! Ma bravo, em ste GrO BL pretvorili u kafanu, em sada i žurke za maloljetnike. Nadam se da će se ovim prestati što prije”, negodovala je Gorica na Twitteru.

 

Dodikova je kritikovala sam rad GrO i pred same izbore, gdje je pozivala rukovodstvo da ovaj Odbor dovedu u red jer bi se moglo desiti da na izborima završe na nivou statističke greške.

 

Slične kritike je iznosio i bivši narodni poslanik Miloš Antonić a sada direktor Javnog preduzeća GAS-RES koji je tvrdio da GrO SNSD ne zna za šta ili protiv čega treba da glasa.

 

Politika

ZAŠTO SU NADLEŽNI VRLO TAJNOVITI? Ko i kako može dobiti počasnu legitimaciju OBA

Brojne su reakcije na hapšenje federalnog poslanika Salka Zildžića. imao je kod sebe pištolj koji nije smio nositi u drugu državu, te navodno i počasnu legitimaciju OBA.

Koliki je ovo bezbjednosni problem? Odgovore je za N1 dao Denis Hadžić, direktor Centra za bezbjednosne studije.

“Prije svega trebamo imati humanitarni pristup jer se radi o državljanu BiH i ova zemlja mu treba pružiti svu pravnu pomoć- To je veliki prestup i vidimo da je zaprijećena kazna od dvije do 12 godina. Veoma je nezahvalna situacija u kojoj se našao naš zastupnik Zildžić”, rekao je Hadžić za N1.

Kada je u pitanju iskaznica OBA o kojoj javnost bruji proteklih dana, kazao je kako to sve vrlo lako može riješiti OBA, ali da su iz nekog razloga “vrlo tajnoviti”.

“Trebaju u uvid javnosti dati pravilnik o službenim legitimacijama i evidenciju, da li generalni direktor ima pravo da izda jednu takvu iskaznicu zaslužnim građanima, partnerima, partnerskim organizacijama. Prvo treba vidjeti postoji li zakonska osnova pa evidencija kome su izdate. Te iskaznice nemaju nikakav formalan značaj, ne možete ostvariti nikakva prava već se možete hvaliti užem krugu svojih ljudi”, rekao je Hadžić.

Dodao je kako treba i ispitati da li je riječ o pravoj ili krivotvorenoj takođe.

“Na njoj piše počasna, službena iskaznica i oblikom se razlikuje od legitimacije koju posjeduju uposlenici OSA. Mi kao građani ne možemo dobiti na uvid kako izgledaju prave”, rekao je.

O navodima da se Zildžićeva iskaznica ne nalazi u evidenciji, Hadžić kaže kako Tužilaštvo i Komisija za nadzor OBA lako mogu doći do tih podataka.

“Ne možete ostvariti pravo s tim, počasna iskazinica ne daje benficije”, ističe.

Ministar bezbjednosti Nenad Nešić zatražio je od policijskih agencija BiH da izvrše reviziju svih izdatih službenih legitimacija, no počeli su ga optuživati da nema nadležnost za to.

Hadžić kaže kako Nešić jeste komandant agencijama, osim kada su u pitanju operativni podaci.

“Tu je autonomija sedam agencija. Ne vidim zašto se pravi problem da ministar raspolaže informacijom ko ima službene iskazinice u evidenciji”, rekao je.

Zatraženo je i sazivanje sjednice Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA. Hadžić smatra da je pohvalno da je ova komisija održala već tri sjednice.

“Građani mogu biti sigurni da će, ako ništa, biti ispitani ovakvi propusti. To je ipak pozitivna reakcija kako bi se stvari izvele na čistac”, zaključio je on.

Nastavi čitati

Politika

PIK UPUTIO OŠTRU PORUKU DODIKU: “Odmah počnite sarađivati sa Šmitom”

Ambasadori zemalja-članica Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira (UO PIK) ponovo su iskazali svoju čvrstu i dosljednu podršku mandatu Kristijana Šmita, kojeg institucije Republike Srpske ne priznaju za visokog predstavnika, i njegovom Kabinetu u nadzoru nad provođenjem civilnih aspekata Opšteg okvirnog sporazuma za mir (GFAP).

Upravni odbor Savjeta za provođenje mira odlučno odbacuje sve pokušaje podrivanja legitimiteta OHR i visokog predstavnika i podsjeća na svoju odluku od 27. maja 2021. godine o imenovanju Kristijana Šmita za visokog predstavnika, a kojeg institucije Republike Srpske ne priznaju za visokog predstavnika. Upravni odbor Savjeta za provođenje mira podsjeća da je 14. jula 2023. godine generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Gutereš u svom pismu Željki Cvijanović, članici Predsjedništva Bosne i Hercegovine, potvrdio da je Upravni odbor Savjeta za provođenje mira tijelo nadležno za imenovanje visokog predstavnika – saopšteno je iz PIK.

Dodali su da svaki pokušaj ograničavanja mogućnosti visokog predstavnika da izvršava svoj mandat prema Aneksu 10 Dejtonskog sporazuma na cijeloj teritoriji države predstavlja akt nepoštovanja Dejtonskog sporazuma.

Visoki predstavnik nastavlja obavljati svoj mandat na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine. Upravni odbor Savjeta za provođenje mira poziva predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da odmah prekine sa svojom politikom nepriznavanja visokog predstavnika i nesaradnje sa visokim predstavnikom, što je štetno po interese Republike Srpske – dodaju iz PIK.

Upravni odbor Savjeta za provođenje mira pozvao je sve stranke u Bosni i Hercegovini da dosljedno rade na ostvarivanju evropske perspektive ove države i da pritom ne štede truda na provođenju reformi koje su neophodne kako bi BiH napredovala na svom evroatlantskom putu, a ne da dižu nepotrebne tenzije, piše Klix.

– Upravni odbor Savjeta za provođenje mira ponovo potvrđuje da je međunarodna zajednica u potpunosti posvećena i da zadržava potrebne instrumente za podržavanje GFAP, uključujući teritorijalni integritet BiH – zaključuje se u saopštenju.

Nastavi čitati

Politika

IGOR CRNADAK: Otvoreno pismo ambasadora OEBS u BiH UPUĆENO NA POGREŠNU ADRESU

Otvoreno pismo ambasadora OEBS u BiH Brajana Agelera, upućeno narodnim poslanicima, nepotrebno je, jer je upućeno na pogrešnu adresu. rekao je Igor Crnadak, šef Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Ambasadoru Ageleru, kao i drugim značajnim međunarodnim predstavnicima u BiH, poznato je da je Republika Srpska društvo i sistem u kojem sve institucije kontroliše jedna stranka, SNSD i njihov lider. Vlada Republike Srpske, a što je najgore i Narodna skupština Republike Srpske, donose tačno one odluke koje im izdiktira vrh SNSD – rekao je Crnadak.

Navodi da je Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a, koju u svojoj izjavi spominje ambasador, uradila vrlo detaljan i profesionalan izvještaj o opštim izborima 2018. godine.

– Izvještaj je precizno naveo, uz primjere i video-dokaze, na koje sve načine je prijećeno biračima u Republici Srpskoj, kako su bili ucjenjivani, kako je javni servis RTRS organizovano blatio opoziciju i isključivo je u funkciji SNSD-a, itd. – rekao je Crnadak.

Dodaje da je kao tadašnji ministar inostranih poslova lično sam posjetio sjedište Kancelarije u Varšavi i zahvalio tadašnjem generalnom sekretaru OEBS-a na odlično urađenom poslu, jer su dotadašnji izvještaji bili načelni i beskorisni.

– Međutim, ni OEBS, ni EU, ni drugi međunarodni “prijatelji” u narednih pet godina ništa nisu uradili da se situacija promijeni. Naprotiv, nastavili su da tolerišu takve prakse i povlađuju diktatorskom režimu u Republici Srpskoj, što su oni, s pravom, shvatili kao poruku da mogu još više povećati pritisak na institucije i još više udariti na slobodu svakog pojedinca – ističe Crnadak.

On kaže da smo, kao rezultat takvog pristupa međunarodne zajednice, nedavno dobili kriminalizaciju klevete u Republici Srpskoj, a sljedeće sedmice dobićemo i gašenje slobode u civilnom sektoru.

– Prema tome, adresa za današnje pismo nisu narodni poslanici, nego je vrh SNSD-a i možda još ambasador EU u BiH, koji ovakvo nedemokratsko iživljavanje naziva “napretkom na evropskom putu” – zaključio je Crnadak.

Nastavi čitati

Aktuleno