Connect with us

Društvo

Banjalučkim medicinarima treba vremena da se uhodaju

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske (FZO RS), komentarišući aktuelne poteškoće u radu u Domu zdravlja (DZ) Banjaluka, ističe da implementacija Integrisanog zdravstvenog informaciononog sistema (IZIS) zahtijeva i vrijeme da se zdravstveni radnici uhodaju.

Podsjetimo, Banjalučani se žale da već nekoliko dana imaju poteškoće prilikom naručivanja za pregled u DZ, a iz ove ustanove kažu da im je zbog novog programa usporen rad te otežano primanje i pregledanje pacijenata.

Iz FZO RS ističu da je IZIS potpuno novi sistem koji je implementiran u svim javnim zdravstvenim ustanovama i, kako ističu, znači kompletno uvezivanje svih zdravstvenih ustanova u jedan sistem.

“Drugim riječima, sada su svi medicinski podaci integrisani na jednom mjestu, za razliku od ranije, kada je svaka zdravstvena ustanova bila jedinka za sebe i samo je ona raspolagala podacima o osiguranicima koji su koristili njihove usluge”, navode iz FZO RS.

Dakle, kako dodaju, suština IZIS-a je upravo to – da sve zdravstvene ustanove, i privatne i javne, i one s kojima FZO RS ima ugovor i s kojima nema ugovor, budu međusobno uvezane, integrisane, odnosno da između njih bude moguća razmjena medicinskih podataka.

“Što znači, ako je pacijent bio u bilo kojoj privatnoj ustanovi ili više njih, kada dođe u npr. Službu hitne pomoći ili u UKC RS ili u bilo koju bolnicu, da nadležni ljekari, u skladu s definisanim pravom pristupa, vide koji pregledi su rađeni tom pacijentu u drugim ustanovama, koje terapije je primao itd. To će, između ostalog, spriječiti dupliranje pregleda i doprinijeti efikasnijem liječenju pacijenata na osnovu uvida ljekara u njegov elektronski karton, gdje će biti integrisani medicinski podaci o pacijentu iz svih ustanova u kojima mu je pružana zdravstvena zaštita”, ističu iz FZO RS.

Kako dodaju, svi domovi zdravlja su integrisani u ovaj sistem, a posljednji u kojem je počela implementacija IZIS-a je Dom zdravlja u Banjaluci.

“Kada je riječ o DZ Banjaluka, predstavnici Fonda, kao i implementatori projekta, u stalnoj su komunikaciji, ali i na licu mjesta u samoj zdravstvenoj ustanovi kako bi zdravstvenim radnicima maksimalno pomogli da na što lakši način usvoje novine koje donosi IZIS. Pored implementatora projekta i predstavnika Sektora za informatiku FZO RS, i ostali radnici Fonda su prisutni u pojedinim ambulantama kako bi bili na raspolaganju kako zdravstvenim radnicima, tako i pacijentima u slučaju da imamo bilo kakvu nedoumicu”, kažu za “Nezavisne novine” iz FZO RS.

Kako dodaju, budući da je riječ o najvećoj zdravstvenoj ustanovi primarnog nivoa, FZO RS je prije implementacije IZIS-a u DZ Banjaluci održao brojne obuke i predavanja kako bi IZIS u praksi bio što funkcionalniji i sprovodiv onako kako je i zamišljen.

“Svjesni smo da svaka promjena u radu izaziva strah od novog i vrijeme da se zdravstveni radnici uhodaju, ali digitalizacija je način života u svim sferama društva, pa samim tim i neminovnost zdravstvenog sistema Srpske”, kažu iz FZO RS

Društvo

LOŠ KVALITET I SVAKODNEVNI STRES! U Srpskoj smanjeno očekivano trajanje života

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Očekivano trajanje života u Republici Srpskoj u periodu između 2018. i 2022. godine smanjeno je za 1,19 godina za muškarce i 0,17 godina za žene, navedeno je u publikaciji “Ovo je Republika Srpska” Republičkog zavoda za statistiku.

Žene u prosjeku žive duže od muškaraca za oko šest godina.

Očekivano trajanje života za žene u prošloj godini iznosilo je 79,69, a za muškarce 73,4 godina.

Ukupan broj živorođenih u prošloj u odnosu na 2021. godinu manji je za 1,7 odsto.

Prosječna starost majke pri rođenju prvog djeteta u Republici Srpskoj u prošloj godini je bila 27,7 godina, te je u odnosu na 2021. godinu smanjena za 0,5 godina.

Prosječna starost majke pri rođenju prvog djeteta u EU, prema posljednjem raspoloživom podatku “Evrostata” za pretprošlu godinu, bila je 29,7 godina, što ukazuje na tendenciju da žene odlažu rađanje djece i da raste starosna granica prilikom rađanja djece.

Ukupna prosječna starost majke u Republici Srpskoj u prošloj godini bila je 29,5 godina.

Prosječna starost umrlog lica u Republici Srpskoj je u prošloj godini bila je 74,8 godina.

Oko polovine lica lani je umrlo od bolesti sistema krvotoka, a oko jedne petine od malignih tumora.

Na hiljadu živorođenih beba, u prosjeku umre oko četiri bebe do godinu dana starosti, dok je stopa smrtnosti odojčadi u Srpskoj u prošloj godini iznosila četiri promila.

Nastavi čitati

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Danas padavine, popodne razvedravanje

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH danas se u nižim područjima očekuje kiša ili susnježica, a u višim snijeg.

Na sjeveru duž rijeke Save ujutru će ponegdje padati ledena kiša, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Poslije podne očekuje se prestanak padavina, a oko rijeka i po kotlinama formiranje magle.

Vjetar će biti slab, promjenljivog smjera, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Jutarnja temperatura vazduha biće od minus jedan do četiri, na jugu do osam, a najviša dnevna od dva do osam, na jugu do 10 stepeni Celzijusovih.

Temperatura vazduha izmjerena u 13.00 časova: Bjelašnica minus šest, Kalinovik, Sokolac, Čemerno, Bugojno, Tuzla minus dva, Doboj, Mrkonjić Grad minus jedan, Bijeljina, Banjaluka, Prijedor, Mrakovica, Srbac, Šipovo, Sarajevo, Zenica nula, Višegrad, Novi Grad, Foča, Han Pijesak, Bihać jedan, Gacko, Srebrenica dva, Ribnik, Rudo tri, Livno četiri, Široki Brijeg pet, Bileća sedam, Trebinje, Mostar osam, Neum devet stepeni Celzijusovih.

Nastavi čitati

Društvo

NOVI SKANDAL U FEDERACIJI! Emin Dedić u SVEŠTENIČKOJ ODJEĆI OSKRNAVIO HRAM Svetih apostola Petra i Pavla

Emin Dedić iz Donjeg Vakufa uhapšen je zbog sumnje da je obučen kao sveštenik oskrnavio Saborni hram Svetih apostola Petra i Pavla u Bosanskom Petrovcu.

Dedić je prilikom provale u hram pobacao artefakte i počupao električne instalacije.

Kako javlja Avaz, prilikom provale Dedić je na sebi imao svešteničku odjeću.

Nastavi čitati

Aktuelno