Connect with us

Banjaluka

BANJALUKA BRINE O LJUBIMCIMA! Gradonačelnik najavio TRI NOVA parka za pse! (FOTO)

Da je Banjaluka grad koji brine o kućnim ljubimcima, kako onima koji imaju topao dom, tako i brojnim napuštenom psima, pokazalo se za vrijeme madata Draška Stanivukovića koji je danas prilikom posjete azilu za pse na Manjači najavio da će osim dodatnih kapaciteta za zbrinjavanje napuštenih životinja i poboljšanja uslova u azilu, Banjaluka u narednom periodu dobiti i tri nova parka za pse.

-Želimo da u najvećim banjalučkim naseljima poput Starčevice, Obilićeva i Kočićevog vijenca obezbijedimo prostor za izvođenje kućnih ljubimaca– zaključio je Stanivuković.

Ovo nije prva stvar koju Grad čini za napuštene kućne ljubimce, naime već postoji reciklažni automat koji isporučuje hranu namijenjenu za napuštene pse.

Riječ je o automatu koji u zamjenu za recikliranje plastičnih flaša i limenki isporučuje hranu za pse. Flaše se ubacuju u otvore koji se nalaze na vrhu mašine, a posude za hranu i vodu su smještene pri dnu automata.

– Ekologija i briga o životinjama su teme kojima se Banja Luka sve više bavi. Bacanjem flaše u ovaj aparat činite dobro djelo i životinjama i našem gradu i čitavoj planeti. Grad se sistemski bavi rješenjem problema pasa lutalica, ali dok sve pse ne zbrinemo i ne nađemo im dom, važno je što im možemo pomoći i na ovaj način – rekao je tada gradonačelnik.
Automat je smješten u Ulici Bulevar srpske vojske u blizini parka za pse, strujom se napaja pomoću solarnih panela koji se nalaze na njihovoj gornjoj strani, pa se energija potrebna za rad obezbjeđuje iz obnovljivih izvora.

U banjalučkom naselju Ante Jakića nedavno je otvoren park za pse, u okviru koga postoji i samouslužna praonica za pse, prva takva u našem gradu.

Važno je napomenuti da je većina vlasnika pasa tada pozdravila ovu inicijativu, jer sada mogu sami da se pobrinu za svoje ljubimce, bez “haosa” u kupatilu ili odlaska kod grumera, koji nije ni malo jeftin, samo zbog kupanja.

Samouslužna praonica postavljena je u okviru parka i prilično je zgodna i jednostavna za korišćenje.

Uputstvo za upotrebu je jasno istaknuto – ubacite novac, prvo dezinfikujete boks, zatim psa uvedete u njega, pokvasite, našamponirate, nanesete sredstvo protiv parazita (ako želite), zatim balzam, ispiranje i sušenje. Nakon toga, potrebno je da ponovo dezinfikujete boks, nakon što izvedete psa i – to je to.

banjaluka24

 

Banjaluka

AMBULANTA BOČAC: Kampanjska prevencija u sklopu akcije “Za tvoje dobro” biće nastavljena u subotu, 20. aprila

Nastavlja se ciklus preventivnih zdravstvenih pregleda za stanovništvo Banja Luke.

Tako će u subotu, 20. aprila preventivni pregledi biti obavljani za sve građane koji su registrovani u ambulantama porodične medicine Bočac, za građane mjesnih zajednica Bočac i Agino Selo, poručeno je iz „Doma zdravlja“.

-Preventivna akcija “Za tvoje dobro” se sprovodi u skladu sa Programom ranog otkrivanja malignih oboljenja i utvrđivanja faktora rizika za masovne nezarazne bolesti za odraslo stanovništvo Grada Banje Luka, a cilj akcije je poboljšanje zdravstvenog stanja stanovništva kroz seriju besplatnih preventivnih pregleda. Preventivne preglede obavljaju doktori specijalisti porodične medicine, radiologije i ginekologije – napominju iz ove ustanove.

Nastavi čitati

Banjaluka

RADOVI U TOKU: Nova LED rasvjeta u Debeljacima

Na području mjesne zajednice Debeljaci, u ulicama Riste Kremenovića, Stojana Milekića, Diane Budisavljević, Spomenka Gostića i Uroša Milakovića u toku su radovi na zamjeni postojeće rasvjete novom LED rasvjetom.

Naime, Grad Banja Luka u cilju primjene mjera energetske efikasnosti planira zamjenu kompletne javne rasvjete sa energetski efikasnom LED rasvjetom, čime bi se smanjila potrošnja električne energije za više od 65 odsto.

Iz Odjeljenja za komunalne poslove ističu da trenutno u gradu ima oko 28 hiljada svjetiljki, od čega je 6 hiljada LED.

Nastavi čitati

Banjaluka

BANJALUČKO PROLJEĆE STIŽE U GRAD: Veliko otvaranje zakazano za 20. april

Banjalučko proljeće stiže u naš grad i sa sobom donosi mnoštvo zanimljivih dešavanja za sve generacije.

Ovogodišnja manifestacija započeće velikim proljećnim druženjem uz muziku, ples i sjajnu zabavu, koja vas već u subotu, 20. aprila očekuje na ulicama našeg grada.

Već od 10.30 časova očekuje vas proljećna zabava u „Parkiću“ i ispred Gradske uprave uz “Baba Djex Tribe”, nakon čega slijedi zabava za najmlađe sugrađane uz animatore i koncert Dječijeg hora “Vrapčići”.

Program će biti nastavljen u Gajevoj ulici gdje vas od 12.00 časova očekuje sjajna atmosfera uz nastupe plesnih animatora i koncert banjalučkog umjetnika Andreja Pucarevića.

Nakon velikog otvaranja priređenog u čast proljeća naše sugrađane i sve posjetioce očekuje prava proljećna bajka uz bogat program koji će trajati sve do kraja juna.

Podsjećamo, sjajni koncerti, obilježavanje Dana grada, Vaskršnji piknik, Banjalučki karneval, Banjdan, Festival uličnih zabavljača „TrotoArt“ samo su neki od događaja koji će zasigurno donijeti fenomenalnu atmosferu u grad na Vrbasu i zato ne propustite priliku da budete dio jedinstvene proljećne priče.

Nastavi čitati

Aktuelno