Connect with us

Banjaluka

BANJALUKA ĆE SIJATI KAO NIKADA PRIJE! Gradonačelnik najavio “Banjalučku zimu” i kompletan PROGRAM

-Banja Luka će na predstojećem dočeku Nove godine zasijati ljepše nego ikad. Pripremamo do sada najposebniji novogodišnji izgled grada i ove godine uredićemo i neke nove gradske lokacije poput nove kružne raskrsnice kod „Ekvatora“, Parka „Mladen Stojanović“ koji do sada nije imao nikakvu posebnu ponudu.

Poručio je ovo gradonačelnik Draško Stanivuković, istakavši da će Banja Luka ove godine pored „Zimzobala“ dobiti i „Zimzopark“.

-Sjajna ponuda na novoj lokaciji kod novoizgrađene arene uz dva koncerta regionalnih zvijezda Lepe Brene i Željka Samardžića garantuje zaista do sada najbolji doček Nove godine – kazao je Stanivuković.

Kako je istakao, iz godine u godinu otkad je na čelu Grada sa svojim timom se trudi da obezbijedi nove dodatne sadržaje, dodavši da iako je veliki izazov održati kontinuitet i kontinuirani rast, Banja Luka to uspijeva i obara sve rekorde.

-Zadajemo novi ritam i podižemo ljestvicu. Svake godine dodajemo nešto novo i iako nam se učinilo da je postignute rezultate teško ponoviti, u ovoj godini oborili smo taj rekord u prvih deset mjeseci – naglasio je Stanivuković.

Dodao je da će ove godine biti i do sada najbolja ponuda „Zimzobala“ sa najvećim brojem kućica i 300 sati muzičko-zabavnog programa.

-Nekoliko koncerata, dnevne žurke, bogata gastronomska ponuda i sjajna zabava vas očekuje već od 1. decembra, a svečano otvaranje planirali smo za nedjelju, 3. decembar – kazao je on.

Gradonačelnik je najavio da će Banja Luka ove godine imati i obilježavanje Nikoljdana, dječije Nove godine, kao i poseban program za obilježavanje 9. januara, ali i do sada nešto drugačiju pravoslavnu Novu godinu, te pozvao građane ali i sve turiste da u narednih mjesec i po dana budu dio Banjalučke zime.

Direktor Gradske razvojne agencije Neven Stanić rekao je da su pripreme za Zimzobal započele prije nekoliko mjeseci i da je sve realizovano na vrijeme.

Kako je kazao, Zimzobal će svoja vrata za posjetioce otvoriti već 1. decembra i trajaće do 15. januara.

-Trudimo se da iz godine u godinu unaprijedimo sadržaje. Tako smo vodili računa da sa zakupcima kućica ugovorimo raznovrsne sadržaje, i uvjereni smo da će kako domaći tako i strani posjetioci moći u narednih 45 dana uživati u raznovrsnim sadržajima Zimzobala i da će biti zadovoljni ponudom– istakao je Stanić.

Kako je kazao, ove godine kapaciteti su prošireni i obezbjeđen je dodatni broj kućica te će kompletan Park „Petar Kočić“ biti na raspolaganju posjetiocima, a uz to pripremljen je i izuzetno bogat program sa preko 300 sati različitih muzičkih i zabavnih sadržaja.

– Ove godine će i u Parku „Petar Kočić biti orgranzovana dva koncerta i uvjeren sam da će svi posjetioci zaista uživati u svemu onome što pripremamo – zaključio je Stanić.

Mnoštvo događaja koje je pokrenula aktuelna gradska administracija doprinijeli su rastu turizma u našem gradu. Tako je Banja Luka prošle godine oborila sve rekorde posjećenosti o čemu je govorila direktor Turističke organizacije grada Banje Luke Dragana Vukliš.

Osvrnuvši se na prošlogodišnji rekord koji je Banja Luka oborila po broju posjeta i noćenja otkad se mjeri turistički promet u našem gradu, Vukliševa je istakla jda je u prvih deset mjeseci ove godine taj rezultat nadmašen, te da se do kraja godine očekuje obaranje novog rekorda turističkog prometa.

-Obaranje prošlogodinjeg rekorda za nas je svakako velika satisfakcija i pokazatelj da se Banja Luka razvija i napreduje. Ovo nas podstiče da uradimo još kvalitetniju i bolju promociju našeg grada – istakla je ona.

Kako je kazala, Turistička organizacija već je započela promociju Banjalučke zime, a prema informacijama koju su dostavili hotelijeri već sada su skoro svi smještajni kapaciteti popunjeni.

-Najveći broj rezervacija napravili su gosti iz našeg regiona, Slovenije, Srbije, Hrvatske, a ove godine imamo i povećano interesovanje gostiju iz Crne Gore. Kada je riječ o turistima iz Evrope, rezervacije su uglavnom iz Austrije, Njemačke i Danske. Ovo je za nas pokazatelj da je Banja Luka postala prepoznatljiva na turističkoj mapi – zaključila je ona.

Banjaluka

NAPREDUJU RADOVI na izgradnji Ulice Petra Velikog: Česma konačano DOBIJA INFRASTRUKTURU kakva dolikuje

Radovi na izgradnji saobraćajnice kroz naselje Česma teku predviđenom dinamikom.

Poručio je ovo gradski menadžer Bojan Kresojević, koji je obišao radove na ovoj lokaciji i tom prilikom podsjetio da je riječ o Ulici Petra Velikog, koja će biti potpuno rekonstruisana i izgrađena sa kompletnom pripadajućom infrastrukturom.

– Ovo je frekventna saobraćajnica i veoma je značajno što će mještani ovog dijela našeg grada uskoro dobiti novu i moderniju saobraćajnicu. Cilj nam je da ovaj projekat završimo što prije i nadam se da ćemo u tome uspjeti – istakao je Kresojević, naglasivši da naselje Česma kao jedno od brzorastućih naselja konačno dobija infrastrukturu kakva dolikuje.

On je podsjetio da će mještani ovog dijela grada svakako dobiti i most, koji je ujedno i najveći projekat, ali i dodao da će ulaganja u ovu mjesnu zajednicu biti nastavljena i u narednom periodu.

– Ulažemo u infrastrukturu, jer želimo da sugrađani koji žive u ovom dijelu grada, ali i oni koji, uz besplatne građevinske dozvole, žele da grade svoje domove u Česmi imaju razlog da se tu i zadrže – rekao je gradski menadžer.

Takođe je podsjetio da će osim mještana Česme, novu i moderniju saobraćajnicu dobiti i mještani Motika, Kuljana, gdje su nastavljeni projekti modernizacije glavnih saobraćajnica kroz ova naselja.

Gradski menadžer je naglasio da se svi projekti nažalost odvijaju u otežanim uslovima jer je Skupština grada Banje Luke odbila predložene programe uređenja građevinskog zamljišta.

-Iako se gradska administracija trudi da realizuje što više projekata, sve se radi u veoma otežanim uslovima, jer Skupština Grada i dalje nije usvojila programe uređenja građevinskog zamljišta ni za komunalnu niti za saobraćajnu infrastrukturu. Bilo kako bilo mi uvijek tražimo rješenja da projekti ne čekaju – Zaključio je on.

Nastavi čitati

Banjaluka

UNUK ZA PRIMJER! Baki i djedu priredio IZNENAĐENJE ZA ZLATNI PIR (VIDEO)

Supružnici Stevo i Rada Mihajlović upoznali su se 1973. godine u Grubišnom Polju, u Hrvatskoj, na zboru, a kako kroz smijeh kažu u razgovoru za “Nezavisne novine”, nije bila ljubav na prvi pogled, ali je bila zauvijek.

Nedavno su proslavili čak 50 godina braka.

“Nakon što smo se upoznali, družili smo se, a već 1974. godine smo se vjenčali u Grubišnom Polju, a živjeli smo u Daruvaru sve do 1991. godine”, priča Rada i dodaje da u Banjaluci žive već 31 godinu.
Nasmijana Rada u šali dobacuje da joj se Stevo i nije nešto posebno svidio na prvi pogled, ali malo-pomalo, uvidjela je da je ipak on čovjek za nju.

“Ja sam imala 25, a Stevo 26 godina kada smo se upoznali, a kako kod nas znaju reći, on je bio dobra prilika i tako smo nastavili da se viđamo, zaljubili se, a na kraju se i oženili”, priča Rada, a Stevo dodaje da je Rada uvijek bila zgodna djevojka.

Saglasni su da nema neke posebne tajne ili jedinstvenog recepta za dug i skladan brak.
Linker
“Nema tu nekog propisanog pravila po kom se čovjek može ponašati i da vrijedi za sve, sve je individualno. Prvo i najvažnije je uzajamno poštovanje, ponekad i uzdržanost, a usput, treba čovjek imati i sreće. Mnogi su ispoštovali sve kako treba, ali nisu imali sreće zbog nekih drugih okolnosti koje su uticale na to da ne dožive dug i skladan brak”, priča Stevo, a njegova supruga napominje da je ključna tolerancija.
“Da, zaista, bez tolerancije se ne može. Nagla reakcija i rasuđivanje i brzo donošenje odluka nekada bude i pogrešno”, saglasan je Stevo, a Rada se nadovezuje i ističe da sve u životu rade sporazumno.

 

“Zajedno popuštamo, a ako se i posvađamo, nikada se nije desilo da nismo razgovarali dva dana, to obično bude dva, tri sata. Ima ih koji, kada se posvađaju, ne pričaju po mjesec dana ili ko zna koliko dugo, a to kod nas nikada nije bilo”, priča Rada, a njena jača polovina kaže da je razgovor ključ svega i mladim parovima savjetuje da se nekada mora i popustiti zarad mira u kući.

Ističu da nisu planirali neku posebnu proslavu zlatnog pira, a da im je lijepo iznenađenje priredio unuk.

“Plod naše ljubavi je kćerka Tatjana, koja je rođena 1980. godine, a velika sreća u našim životima je i njen sin Stefan, koji nam je i organizovao proslavu i okupio nama drage ljude na jednom mjestu da proslavimo 50. godišnjicu braka. Sve je on to dogovorio sa mojom kćerkom i sestričinom, a mi ništa nismo znali”, priča Rada.

Dodaje da su prije godišnjice taman proslavili i krsnu slavu Đurđevdan, gdje je i isplanirana zabava iznenađenja, prenose Nezavisne.

“Znali smo u subotu, kada nam je i bila godišnjica, da idemo negdje tim povodom, ali nismo ni slutili da će biti više ljudi. Imamo prijatelje iz Daruvara koji nam dolaze na slavu i mi njima, i oni su takođe bili u restoranu ‘Marko Polo’ i bili dio iznenađenja. Kada sam ih sve vidjela u restoranu, pa dekoraciju i sve ostalo, prvo sam se bila ukočila, jer stvarno nismo očekivali da će biti svi tu”, priča Rada i uz osmijeh dodaje da im se proslava zlatnog pira dopala, iako je nisu planirali, a sada su spremni i voljni da proslave i dijamantski pir, ali, kako kaže, o tome će odlučivati zdravlje.

“Mladima bih savjetovala puno strpljenja, tolerancije, razgovora i razumijevanja jer bez toga se ne može, ne samo u braku. Sve radite zajedno i posvetite se i svojim karijerama. Stevo se i sada bavi knjigovodstvom, iako je u mirovini, a ja sam radila kao službenica u sudu, i SUP-u”, rekla je Rada.

Savjete bračnog para Mihajlović svakodnevno sluša i u životu primjenjuje i njihov unuk Stefan Ožegović, koji je glavni “krivac” što su na lijep i prikladan način, uz drage ljude i veselje, Stevo i Rada proslavili 50 godina zajedničkog života.

“S obzirom na to da su moji roditelji razvedeni, ja sam odrastao sa mamom, bakom i djedom, i zajedno sa majkom želio sam da učinimo neku lijepu stvar za njih, jer su oni sve ove godine činili lijepe stvari za nas. To je i neki izraz zahvalnosti njima i zato smo obilježili na malo svečaniji način jedan bitan dan u njihovom životu”, zaključio je ponosni unuk.
Nezavisne

Nastavi čitati

Banjaluka

U Banjaluci počelo potpisivanje peticije “STOP RADNOJ NEDJELJI!”

U Banjaluci na Trgu Krajine danas je počelo potpisivanje peticije “Stop radnoj nedjelji”, a građani će narednih sedam dana moći pružiti podršku ovoj inicijativi čiji je pokretač Gradska organizacija Srpske demokratske stranke Banjaluka.

– Mi želimo da neradna nedjelja bude posvećena građanima, da bude posvećena porodici. Želimo da ljudi tim danom budu relaksirani, prvenstveno je to vezano za trgovinski sektor gdje je to najzastupljenije, ali i za druge sektore -rekao je Željko Raljić, predsjednik GO SDS Banjaluka i član Incijativnog odbora za peticiju i dodao:
– U Evropi, tako i našem okruženju, tendencija je da nedjelja bude slobodna i da nedjelja bude posvećena porodici. Ova aktivnost skupljanja potpisa će trajati sedam dana. Pozivamo građene da se potpisom priključe ovoj inicijativi i bez obzira na politička ubjeđenja, jer ovo je aktivnost koja je posvećena potrebama običnih građana – poručio je Raljić.

Mara Dvizac, predsjednica Aktiva žena Gradske organizacije SDS Banjaluka, je izrazila očekivanje da će odziv građana na ovu inicijativu biti zadovoljavajući.
– Ja sam majka dvoje djece i isto pripadam tome sektoru, znači trgovine gdje se radi i nedjeljom. Borimo se da bi imali pravo na ručak, porodični odlazak na izlet, na odlazak na liturgiju – zaključuje Dvizac.

Pozivajući se na osnovna načela kojima se štite ljudska prava koja su garantovana Evropskom konvencijom o ljudskim pravima (koja se direktno primjenjuje u BiH), Ustava BiH, Ustava i zakona Republike Srpske, ovom građanskom inicijativom se traži izmjena Odluke o određivanju radnog vremena pravnim licima i preduzetnicima, koji obavljaju trgovinsku, zanatsku i uslužnu djelatnost na području grada Banjaluke.
Cilj i namjera inicijative je da se zaštite osnovna i neotuđiva prava koja građanima omogućavaju sljedeća prava:

1. Pravo na slobodan dan,

2. Pravo na dan za porodicu,

3. Pravo na dan za odmor,

4. Pravo na potpunu zaštitu svih prava radnika po osnovu ugovora o radu,

5. Pravo na civilizacijsku tekovinu petodnevne radne nedjelje,

6. Pravo na slobodan dan za žene i majke,

7. Pravo na slobodan dan za vjerske aktivnosti –„šest dana radi, sedmi dan posveti Bogu“,

8. Pravo na dostojanstvenu i slobodnu nedjelju i neradni dan izvan okvira potrošačkih vikend kampanja.

Zaštita navedenih prava može se efikasno i u cijelosti sprovesti kada Skupština grada Banjaluke donese Odluku o izmjeni Odluke o određivanju radnog vremena pravnim licima i preduzetnicima koji obavljaju trgovinsku, zanatsku i uslužnu djelatnost na području grada Banjaluke i to na način kako je to nedavno u prijedlogu ove građanske inicijative.
SrpskaCafe

Nastavi čitati

Aktuelno