Connect with us

Banjaluka

BANJALUKA I DALJE NAJJEFTINIJA Grad u borbi PROTIV POSKUPLJENJA, na sljedećoj sjednici o komunalnim uslugama

Gradski parlamentarci će u narednu srijedu. 22.marta na vanrednoj sjednici Skupštine Grada, raspravljati o korekciji cijena komunalnih usluga.

Grad Banja Luka i u ovom slučaju planira da i dalje, nakon više od 15 mjeseci, teret poskupljenja preuzima na sebe i ne dozvoljava da građani u doba inflacije osjete poskupljenja komunalnih usluga kao što je to slučaj u drugim gradovima Republike Srpske i regiona.

U poređenju sa drugim gradovima Srpske i regiona, koji su već mnogo ranije podigli cijene komunalnih usluga, Grad Banja Luka ide u pravcu da i dalje ima najjefitnije komunalne usluge.

Ipak, inflacija je uzela danak, te je nakon više od 15 mjeseci i korekcija cijena komunalnih usluga neminovna, a sve kako bi se održalo stabilno poslovanje preduzeća koja su zahtijevala korekcije, a to su preduzeća „Eko toplane“, „Čistoća“ i „Vodovod“.

-Predložene korekcije i zahtjevi preduzeća „Čistoća“, „Vodovod“ i „Eko toplane“ za Grad Banju Luku u traženom obimu su neprihatljivi za nas, a samim tim i za naše građane. Upravo zbog toga, da bi zaštitili građane od najavljenog poskupljenja grijanja, mi ćemo subvencionisati “Eko toplane“ u ovoj godini sa 7 miliona maraka –rekao je ovo gradski menadžer, Bojan Kresojević nakon kolegijuma Skupštine Grada.

Dodoa je kako će, zahvaljujući ovim finansijskim sredstvima Grada, građani grijanje i dalje plaćati manje nego što je zahtjevom preduzeća „Eko Toplane“ prvobitno zatraženo.

-Poređenja radi, cijena grijanja u Doboju po metru kvadratom iznosi 2,93 KM, dok je ta cijena u Prijedoru oko 2 KM, a sa druge strane, cijene svih komunalnih usluga u Beogradu i Zagrebu skuplje za 30 odsto nego u Banjoj Luci. Kada je riječ o uslugama „Čistoće“, ovo preduzeće je zahtijevalo da usluge poskupe za čak 33 odsto, što je za gradsku administraciju bilo neprihvatljivo, te je predloženo prihvatljivije rješenje – kazao je on.

Tako će domaćinstvo površine od 60 kvadratnih metara za odvoz otpada ubuduće izdvajati oko 2 KM više nego inače.

-U okviru nove cijene, doći će i do poboljšanja usluga preduzeča “Čistoće”, a samim tim i higijene u gradu. Uz sve to, gradska administracija nabaviće i nove kontejnere. Prvi put sugrađanima će na raspolaganju biti i podzemni kontejneri, što znači da će građani za minimalnu korekciju cijena dobiti i mnogo kvalitetniju uslugu – poručio je gradski menadžer.

Dodatno, gradski menadžer je istakao kako je preduzeće “Vodovod” ranije tražiloda se vrati fiksna naknada za mjerno mjesto koja im je ukinuta, a kada je riječ o korekciji cijena, ona će biti viša za oko 15 feninga.

-Imajući u vidu da je poskupljenje energenata prouzrokovalo veće troškove svim ovim preduzećima u iznosu od preko 2 miliona KM za svako preduzeće, a kako bi ona ostala likvidna i bila na usluzi građanim,a ponudili smo rješenja koja su najrealnija i najprihvatljivija, preuzimajući ponovo najveći dio poskupljenja na sebe – rekao je on.

Podsjećamo, zbog inflacije na svjetskom tržištu, pomenuta preduzeća tražila su povećanje cijena svojih usluga.

Tako su “Eko toplane” tražile povećanje cijena grijanja za čak oko 58 odsto,  preduzeće “Čistoća” za oko 33 odsto, a vodovod “Vodovod” oko 15 odsto.

Grad Banja Luka u vremenu velikih poskupljenja u proteklom periodu zadržao je stare cijene komunalnih usluga, te uprkos inflaciji najveći teret poskupljenja Grad i dalje preuzima na sebe.

Zahvaljujući svemu tome građani Banja Luke će i nakon korekcija cijena i dalje plaćati najniže cijene komunalnih usluga u cijeloj Republici Srpskoj.

Banjaluka

HOTEL VISOK 110 METARA Stanivuković poručio da će igradnja Palasa za grad imati VIŠESTRUKI ZNAČAJ

Projekat za hotel „Palas“ gradska administracija već odavno ima, ali potrebno je sačekati da u Banju Luku dođe Filip Cepter, koji će isti i da predstavi.

Kazao je ovo gradonačelnik, Draško Stanivuković, poručivši kako će upravo za naš grad ovaj hotel imati višestruki značaj.

-Izgradnjom hotela „Palas“ dobićemo i nova radna mjesta. Biće zaposleno oko 500 ljudi, što je zaista od velikog značaja. Kada je riječ o samom projektu, potrebno je reći da će hotel biti visok oko 110 metara, vrijednosti između 60 i 70 miliona KM. Riječ je o izuzetno izazovnoj arhitekturi, modernoj. Primjera radi, na 11 spratu će biti veliki balkon, koji će da prkosi gravitaciji. To je nešto što dosada nije rađeno na ovim prostorima – rekao je on.

Dodao je kako će upravo hotel „Palas“ biti simbol našeg grada, koji prevazilazi sve dosadašnje kapacitet.

-Nismo pokazali projekat dosada iako ga imamo, ali čekamo da dođe Filip Cepter. Moram da kažem da smo 28. februara završili projekat rušenja starog dijela hotela. Ukupno imamo pet ponuda, a predstavnici Ceptera analiziraju ko će da izvodi te radove. Nakon toga, očekujemo kranove i novo, najveće gradilište, nakon onog u Parku „Mladen Stojanović“ – kazao je gradonačelnik.

Poručio je kako će u izgradnji ovog hotela učestvovati domaće firme.

-U istoriji Republike Srpske nikada takav objekat nije izgrađen. Dao sam sebi riječ kao dijete da ću za svoj narod uraditi ono što nije niko prije. Jedan dio našeg mentaliteta je takav da sve velike stvari osudimo, ali vrijeme kasnije pokaže da je to sve u redu i da sve to što se radi je ispravno. Prija mi što znam da ćemo nakon vijekova čekanja da uradimo kolektor na rijeci Vrbas, hotel „Palas“, novu sportsku dvoranu, vidikovac na Banj brdu – zaključio je Stanivuković.

Nastavi čitati

Banjaluka

VELIKA AKCIJA ČIŠĆENJA BANJALUKE POČELA DANAS Cijelo proljeće radiće se na uređenju grada

Velika akcija uređenja i čišćenja grada počela je danas i tokom cijelog proljeća obuhvatiće sva naselja u Banjoj Luci.

Početak akcije najavio je gradonačelnik Draško Stanivuković, uz prisustvo ekipa i mehanizacije komunalnih službi i izvođača koji će biti angažovani na provođenju različitih aktivnosti.

-Od danas pa tokom cijelog proljeća zajedno sa našim sugrađanima radićemo na uređenju našeg grada u sklopu čega će biti realizovano dnevno i noćno pranje ulica, sadnja novih drvoreda, orezivanje drveća, ali i modernizacija saobraćajnica i iscrtavanje linija, uređenje parkova, odvoz krupnog otpada. Sa uloženih nekoliko miliona KM doći ćemo do konačnog cilja, a to je uređeniji i čistiji grad – poručio je on.

Gradonačelnik je kazao da se ovom proljeću posebno radujemo jer dočekujemo najveće i kulturne i sportske događaje u našem gradu.

-U aprilu očekujemo stotine hiljada posjetilaca i za nas je veoma važno da se prvo pokažemo sami pred sobom, ali onda i pred svim onim prijateljima i gostima koji će doći u naš grad. Banja Luka je čista, Banja Luka je lijepa, uredna i to morate uvijek da dokazujete. Čistiti grad to ne znači da jednom počistite i da stanete, morate to da radite kontinuirano – kazao je on.

Stoga je, kako je naveo u ovogodišnjem budžetu izdvojeno najviše moguće sredstava za ove namjene.

-Akcija znači kontinuirani niz – na desetine aktivnosti od uređenja, čišćenja pa do obnove saobraćajnica,  signalizacije, zelenila, dječijih igrališta, uređenja obala Vrbasa, vodotokova… Dodatno ću zamoliti sve naše službe da od 10. do 20. aprila budu prisutne danonoćno da čistimo naš grad i da svi oni koji su ovdje došli kažu kako lijepo izgleda – naglasio je gradonačelnik.

„Čisto lice grada“ ove godine ima podslogan „Priduži se i ti“.

-Očekujemo da se uključi veći broj zajednica etažnih vlasnika, grupa građana koja djeluju u određenim naseljima i da nam se pridruže u svim aktivnostima koje ćemo raditi zajedno. Grad će pripremiti i nagrade za one najaktivnije, i to u vidu sadnica, cvijeća i parkinga za bicikle – kazala je savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti, Milada Šukalo, koja je i koordinator akcije „Čisto lice grada“.

Kako je navela, akcija će krenuti iz centralnih naselja i širiće se prema prigradskim i seoskim, a tokom svake sedmice akcije biće sinhornizovane aktivnosti svih službi tako da će se raditi i na saniranju udranih rupa, iscrtavanju signalizacije, čišćenja i rješavanja „divljih deponija“.

Dodala je da da će tokom akcije biti postavljeni kontejneri za kabasti otpad, ali ćemo i kontrolisati odlaganje kabastog otpada pored kontejnera.

– Grad svake godine ulaže veliki iznos pa čak do milion KM za uklanjanje kabastog otpada koji se nalazi oko kontejnera u gradskim naseljima. Nažalost, akitvnosti koje smo prošle godine uradili na uklanjanju divljih deponija odnosno sve sadnice koje smo zasadili oko kontejnera kako bismo spriječili odlaganje krupnog otpada u tri navrata su bile uništene. Tako da ćemo morati pojačati rad kontrolnih organa – kazala je ona.

Istakla je da je vjeruje da ćemo zajedno doći do cilja –  podići svijest sugrađana i što uređenijeg grada.

Gradski menadžer Bojan Kresojević kazao je da gradska administracija prošle godine u februaru potpisala sporazum sa Evropskom investicionom bankom o dobijanju pomoći od 500 hiljada evra za izradu Studije za upravljanje čvrstim otpadom, ali i za tretiranje i prečišćavanje otpadnih voda.

-Sada smo prešli i na konkretna djela odnosno očekujemo u narednih 14 mjeseci da ćemo dobiti Studiju izvodljivosti koja će u jednom segmentu govoriti o optimalnom načinu prikupljanja otpada, tretiranju otpada i ekonomskim aspektima iskorištavanja tog otpada. Drugi segment Studije odnosiće se na ono što Banja Luka dugo čeka – prečišćavanje otpadnih voda za cijelu Banju Luku – naveo je on i dodao da je u planu izgradnja prvog kolektora kod Kastela kako bismo rijeku Crkvenu na ovaj način uredili i poboljšali higijenu u Vrbasu.

Nastavi čitati

Banjaluka

Stanivuković: Nisam NIKOGA izdao, INSTITUCIONALNA SARADNJA mora postojati

-Meni bi moje kolege i saborci mogli da zamjeraju da sam ja gradonačelnik sa skupštinskom većinom i sa tom skupštinom, koja je naša, možemo bez SNSD-a usvojiti budžet, podići kredit, da ne trebamo ništa da ih pitamo. Ali ja nemam skupštinsku većinu i neki se ljute što ja sa tom skupštinskom većinom sjednem i pokušavam naći neko rješenje, kako bi usvojili budžet.

Rekao je ovo gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković, komentarišući konstantne napade na njega zbog insitucionalne saradnje sa SNSD – om.

-Morate da znate da je 50 posto Skupština, a 50 posto je gradonačelnik. Ono što gradonačelnik predloži ne može proći bez Skupštine, a Skupština ne može predložiti nešto bez gradonačelnika. Na primjer, mi kažemo da nam je potrebno 10 miliona most u naselju Dolac, 5 miliona KM za kolektor na rijeci Vrbas, a oni kažu da se uvrsti 5 miliona KM subvencije “Eko toplanama”. To tako funckioniše – rekao je on.

Upitao je koji je to ključni dokaz da ja on loš momak koji je nekoga izdao.

-Loš sam jer je prilikom početka radova na mostu u naselju Česmi bio gospodinDodik? Ja da nešto krijem, ne bih se sastajao sa njim javno. Kada je riječ o Dodiku, razgovarali smo o saradnji, tačnije o izgradnji Centralnog spomen – obilježja. On je pitao da li smo za izgradnju dobili blagoslov Srpske pravoslavne crkve i Jefrema, bez čega taj projekat ne može da prođe. Postoje određene proceduralne stvari koje treba da riješimo – poručio je Stanivuković.

Dodao je kako je vila na Jahorini bila njegova samoodbrana, jer mjesecima sluša neutemeljene napada ne njega.

-Tu nema nikakvog ekskluziviteta. To nije pružena ruka bratstva i jedisntva, to je ruka institucionalne saradnje. Sa nekim možemo da se usaglasimo, sa nekim ne, sa nekim nemamo najbolje razumijevanje, ali ruku moramo pružiti. Moja priča se sporije čuje, ali ona je dugotrajnija – istakao je Stanivuković.

Nastavi čitati

Aktuleno