Connect with us

Banjaluka

BANJALUKA JE ČEKALA 20 GODINA NA NOVU ŠKOLU! “Vraćamo obrazovanje na mjesto koje mu pripada”

Izgradnjom osnovne škole u naselju Ada u Banjaluci prekinut je neslavni niz od 20 godina tokom kojih u najvećem gradu Srpske nije izgrađena nijedna škola.

Novoizgrađena škola u Adi je područno odjeljenje OŠ “Vuk Stefanović Karadžić”, projektovana je za 300 učenika, i prošle godine primila je svoje prve đake.

Osim škole u Adi, naselje Paprikovac će takođe dobiti novu školu, a zabilježena su i značajna ulaganja u opremanju kabineta za praktičnu nastavu drugih obrazovnih ustanova na teritoriji Banjaluke.

O ovoj temi je govorila i narodni poslanik Mirna Savić Banjac koja je napomenula da je samo u prošloj godini izdvojeno 100.000 KM, te da Grad direktno stipendira više učenika.

“Samo prošle godine je za ove potrebe izdvojeno 100.000 KM. Grad stipendira i 1.351 učenika srednjih škola, za šta se na godišnjem nivou izdvaja više od 1.400.000 KM”, rekla je Savić Banjac.

Povodom izgradnje škole u Adi i izgradnje škole u naselju Paprikovac, u razgovoru za portal Insajder.in govorio je i gradski menadžer Bojan Kresojević koji je istakao da ovakvi potezi nose najvažniju poruku, a to je da “na mladima svijet ostaje”.

“Na mladima svijet ostaje! Za neke su to riječi, a za nas su to djela. Od rođenja djeteta pa do završetka fakulteta, ova gradska administracija je obezbjedila podršku jednokratne pomoći i subvencije za roditelje odnosno djecu koja pohađaju privatne predškolske ustanove. Nova škola nakon 20 godina u Banjaluci, i subvencije za srednjoškolce kada je u pitanju javni prevoz. To je najznačajnija mjera kada govorimo o podršci određenoj populaciji”, rekao je Kresojević.

Gradski menadžer ističe da je bilo zahtijevno nakon 20 godina realizovati jedan takav projekat kakav je izgradnja škole.

“Mi smo uz podršku države Srbije ovaj projekat realizovali i nećemo stati na njemu. Trenutno je u toku rješavanje imovinsko pravnih odnosa za izgradnju škole na Paprikovcu i mislim da je to iskorak kojeg nije trebalo čekati 20 godina”, rekao je Kresojević.

Gradski menadžer ističe da je aktuelna administracija ponosna na ove poteze posebno zbog činjenice što projekat izgradnje škole nije bio izolovan.

“Pored toga izgradili smo dva vrtića jedan u Vrbanji jedan u Kuljanima, i mislim da je to proces koji ćemo nastaviti i u narednom vremenu, jer ukoliko želite da nekom pomognete jedan dan, onda mu isplatite novčanu pomoć ukoliko želite da izgradite društvo, onda je potrebno da izgradite škole i institucije obrazovanja”, naglasio je Kresojević.

Zašto se čekalo 20 godina na novu školu

Zašto se čekalo 20 godina na izgradnju nove obrazovne institucije, Kresojević poručuje da je to pitanje za prethodne administracije, ali da je ocjena da tako nešto svakako nije prihvatljivo.

“To je pokazatelj jedne nebrige o obrazovanju. Vidimo na svim koracima da je obrazovanje na nižem nivou nego što je to bilo kada sam konkretno ja bio u osnovnoj školi, ali naše mjere su takve da pored toga što smo obezbjedili besplatne udžbenike, tako i izgradnje škola i boljih uslova jeste temelj da vratimo obrazovanje na mjesto koje mu pripada”, zaključio je Kresojević.

Insajder.in

Banjaluka

SRPSKE TOPLICE I BRONZANI MAJDAN UZ STANIVUKOVIĆA! Dobio jednoglasnu podršku za kandidaturu!

-Broj članova naše organizacije, broj ljudi koji nam se svakodnevno pridružuje kao i broj zadovoljnih građana mjerama i politika koje realizujemo svjedok su ispravnosti naših odluka i koraka, PDP nastavlja svoj put rasta, istakao je Stanivuković.


I u Bronzanom Majdanu Stanivuković je dobio jednoglasnu podršku članova MO za novi mandat gradonačelnika.

Nastavi čitati

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ “Prostorije FK “Rekreativo” uskoro u novom ruhu”

Gradonačelnik Banjaliuke Draško Stanivuković obišao je danas radove na sportskom objektu za koji je izdvojeno 60 000 KM, a nakon kojih će ovaj sportski kolektiv dobiti optimalne i funkcionalne uslove za rad i razvoj kluba.
-Tokom današnje posjete dogovorili smo i izgradnju tribina. Pored FK “Rekreativo” izdovijili smo značajna novčana sredstva za mnoge druge sportske kolektive u našem gradu. Želim im mnogo sreće i sportskih uspjeha, kazao je Stanivuković.

Nastavi čitati

Banjaluka

ZAVRŠENO IZLIJEVANJE PLOČE: “Centralno spomen-obilježje iz dana u dan PRKOSNO SE UZDIŽE”

Centralno spomen-obilježje poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata iz dana u dan prkosno se uzdiže.

Kazao je ovo gradonačelnik Draško Stanivuković, navodeći da je danas završeno izlijevanje ploče.

-Nakon toga, krećemo sa izgradnjom stubova na kojim će zlatnim slovima vječno biti uklesana imena naših voljenih, koji su svoje živote dali za našu otadžbinu. Svaki stub nosi sa sobom priču prošlosti i simbolizuje trajnu uspomenu na one koji su oblikovali našu stvarnost i budućnost, našu Republiku Srpsku – poručio je gradonačelnik.

Prema njegovim riječima – „uprkos brojnim opstrukcijama, čvrsto koračamo ka ispunjenju naše zavjetne obaveze, Centralnog spomen-obilježja koje će prkosno stajati i svjedočiti o hrabrim podvizima našeg naroda“.

Nastavi čitati

Aktuelno