Connect with us

Banjaluka

BANJALUKA SLAVI KOČIĆA! “Kroz tradiciju i običaje prisjećamo se njegovih VANREMENSKIH DJELA”

Bogatim kulturno-umjetničkim programom uz tradicionalno zborovanje, zdravicu gradonačelnika, obraćanje besjednika i posluženje tradicionalnih jela nastavljeno je obilježavanje 58. Kočićevog zbora na zborištu kod Jablana u Stričićima.

Iskoristivši  priliku da se zahvali svim zvanicama među kojima i princu Filipu i kraljevskoj porodici Karađorđević, koja prisustvuje ovogodišnjem Kočićevom zboru, ali i svima koji su svojim prisustvom uveličali ovogodišnju manifestaciju, gradonačelnik Draško Stanivuković je podsjetio da je ovo 58. ljeto kako praznujemo i okupljamo se u čast velikog Petra Kočića i kroz tradiciju i običaje prisjećamo se njegovih vanvremenskih djela.

-Ako se samo prisjetimo Jablana i Luje, koji je hranio i njegovao svog seoskog bika Jablana kako bi ga spremio da pobijedi carskog bika, možemo napraviti poveznicu sa današnjim vremenom, jer u prenesenom značenju Lujo je njegovao i davao sve svojoj otadžbini. Na isti način svako od nas može da da svoj doprinos da naša Republika Srpska jača i postane kao Jablan, spremna da se odbrani od jačih i većih sila – poručio je gradonačelnik.

On je istakao da je ovo samo jedna u nizu poruka, koja potvrđuje koliko silan pisac je Petar Kočić i koliko zapravo pripada svakom vremenu.

-Kočićev zbor važna je manifestacija koja okuplja veliki broj ljudi simbol je Banje Luke, ali i cijele Republike Srpske i zato ćemo morati donijeti i važne odluke – odnosno pronaći jedinstveno zborište na kojem će se narod okupljati ubuduće, s obzirom da prostor na kojem se trenutno odvija zbor nije gradski. Plan je da naredne godine započnemo izgradnju zborišta, koje će imati asfaltirane pristupne puteve, a takođe želimo izgraditi i jednu arenu za bodljavinu bakova – najavio je gradonačelnik Stanivuković.

Dodao je da je to izuzetno važna odluka u koju će biti uključene sve relevantne institucije, ali da je, zbog dugogodišnje tradicije zborovanja, krajnje vrijeme da se to učini.

-Posebno sam ponosan na novi koncet koji smo uveli kroz program koji se, već drugu godinu za redom odvija u gradskom šatoru, koji slavi Kočića i čuva kulturu, tradiciju i duh Zmijanja – rekao je gradonačelnik.

Princ Filip Karađorđević istakao je veliko zadovoljstvo što je ove godine sa svojom porodicim prisustvovao manifestaciji „Kočićev zbor“.

-Srećan sam što sam danas ovdje na ovom prelijepom mjestu sa svojom porodicom i zahvalan sam na svemu – rekao je on.

Ovogodišnji dobitnik Kočićeve nagrade Đorđo Sladoje istakao je još jednom da mu je velika čast što je svojim brojnim nagradama pridružio i nagradu koja nosi ime velikog srpskog pisca Petra Kočića.

  • Kočićevu nagradu pridružiću svojoj književnoj biografiji kao najveću dragocjenost jer naš veliki Petar Kočić, koji je sagorio u svojoj beskompromisnoj borbi za istinu, pravdu i otadžbinu srpskog naroda, iza sebe je ostavio djela koja se po svom kvalitetu mogu svrstati u red najbolje napisanih djela srpske književnosti. Njegove antologijske likove teško da će ikada zaboraviti ijedan čitalac, jer njegovo djelo prevazilazi klasično poimanje književnosti i ono je postalo narodna svojina i dio nacionalnog identiteta- zaključio je on.

Među brojnim zvanicama programu Kočićevog zbora prisustvovao je i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik koji je poručio da narod decenijama iz godine u godinu dolazi u ovaj kraj da obilježi djelo, stradanje i patriotizam Petra Kočića.

-Narodni tribun Petar Kočić, ne razmišljajući o sebi i svom statusu, nesumnjivo je obilježio jednu epohu istinske borbe srpskog naroda za slobodu i kroz to postao simbol i vertikala te borbe, zbog čega se iz godine u godinu okupljamo u njegovu čast – rekao je Dodik.

U daljem programu trećeg dana Kočićevog zbora – Dana otadžbine sa početkom u 15.00 časova biće održan drugi dio tradicionalne bodljavine bakova, te dodjela nagrade „Jablan“.

Ovogodišnja manifestacija završava večeras koncertom grupe „One tri“ – „Mrgude“. Koncert će biti održan večeras u 20.30 časova na tvrđavi Kastel, a ulaz je besplatan.

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ URUČIO BESPOVRATNA sredstva za devet porodica poginulih boraca ZA STAMBENO ZBRINJAVANJE

Bespovratna novčana sredstva za potrebe stambenog zbrinjavanja u iznosu od oko 200.000 KM uručena su za devet porodica poginulih boraca.

Naime, riječ je o sredstvima za kupovinu ili izgradnju stambenog objekta dodijeljenim prema listi, utvrđenoj putem javnog konkursa.

Vaučere porodicama uručio je gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je tom prilikom istakao da je danas ispunjena još jedna zavjetna dužnost prema onima koji su najzaslužniji što smo danas ovdje i živimo slobodno u svojoj Republici Srpskoj.

-Dugujemo veliku zahvalnost ovim porodicama, čiji su najmiliji i najvoljeniji dali svoje živote za Republiku Srpsku i zbog toga danas kao Grad uručujemo bespovratna sredstva za stambeno zbrinjavanje još devet porodica poginulih boraca, koje na trajno rješavanje stambenog pitanja čekaju decenijama – poručio je gradonačelnik.

Kako je istakao, preostalo je još 12 porodica za koje je potrebno riješiti stambeno pitanje i tada možemo reći da smo ispunili našu moralnu obavezu prema porodicama poginulih boraca i ratnih-vojnih invalida prve i druge kategorije, a poslije toga nastavljamo i dalje.

-Osim stambenog zbrinjavanja, završićemo i izgradnju Centralnog spomen-obilježja na koje se čeka gotovo tri decenije – rekao je Stanivuković.

Supruga poginulog borca Stojanka Vranješ prisjetila se teškog životnog perioda u kojem se zatekla nakon pogibije supruga Slavka.

-Ostala sam sama sa svije djevojčice, uspjela sam da kupim zemljište i da započnem izgradnju kuće koju nisam uspjela da završim. Iako se životi naših najvoljenijih ne mogu ničim platiti, zahvalna sam gradonačelniku na ovoj podršci, koju dobijam nakon gotovo trideset godina- rekla je ona.

Inače, maksimalan iznos koji se dodjeljuje po porodici je 25.000 KM.

Nastavi čitati

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ PRUŽIO PODRŠKU KK “BORAC”! “Zaslužili su dodatna novčana sredstva” (FOTO)

Gradonačelnik Draško Stanivuković posjetio je Košarkaški klub „Borac“, kojem je Grad pružio dodatnu finansijsku podršku.

-Zahvaljujući svojim zavidnim rezultatima, pored redovnog vida finansiranja, KK “Borac” Banja Luka zaslužio je dodatna novčana sredstva kako bi se uspješno takmičili u Regionalnoj košarkaškoj ligi “AVA 2” – kazao je gradonačelnik.

Ovim perspektivnim momcima i rukovodstvu kluba od srca je poželio uspješnu sezonu i mnogo sreće u daljim takmičenjima, uz jasnu poruku da uvijek mogu računati na svoj Grad.

Nastavi čitati

Banjaluka

4 STRANAČKA DRESA I NIŠTA NIJE NAUČIO: “Neće Draško povećavati plate, NEGO JA, Dodik nek crkne” (FOTO, VIDEO)

Predsjednik Skupštine Grada Ljubo Ninković održao je danas ko zna koju po redu pres konferenciju za koju će sasvim sigurno dobiti aplauz, ali samo od Đajića, jer Ljubo iako je promijenio četiri stranačka dresa i poručivao Dodiku da “crkne” još uvijek ništa nije naučio o politici.

Naime Ninković se uhvatio priče o platama iako on sam ne zna kolika je njegova plata, ali zna kolike su plate Stanivukovićevih saradnika.

Drug Ljubo mjesecima kruži kao mačor oko vruće kaše i svim silama pokušava da “sreže” plate zaposlenima u Gradskoj upravi Banjaluka, što se na kraju i desilo, ali ne lezi vraže, tek tu nastupa paradoks. Sada taj isti Ninković traži povećanje od 300 KM za sve radnike GU po prinicipu “e nećeš ti gradonačelniče nego ću ja”, nadajući se vjerovatno političkim poenima.

O Ninkovićevom političkom i svakom drugom neiskustvu govori i činjenica da je ovo zatražio u momentu kada njegov partijski šef ima ogromne probleme sa Sindikatom koji traži povećanje plata za sve zaposlene u javnom sektoru. Ninkoviću valjda nije ni palo na pamet da bi ovim potezom mogao Dodika da gurne u vatru, ali nema veze jer Dodik “nek crkne”.
Selektivan pristup i “kratka pamet” očito su odlika sitnih riba SNSD-a, koji se iz dana u dan uvaljuju u sve veće probleme.

Podsjećanja radi Ninković je političku karijeru započeo u SDS-u u kojem je bio do 2017. godine, na čijoj listi je 2016.osvojio odbornički mandat.
Nakon toga je pristupio Narodnoj stranci koju je osnovao takođe bivši član SDS-a Ognjen Tadić, pa kada se ova stranka ujedinila sa DNS-om, prešao u DNS.
Tokom svog djelovanje u SDS, Ninković je bio jedan od najoštrijih kritičara SNSD-a.
Predsjednika te stranke Milorada Dodika nazivao je lopovom, te mu je poručio da crkne zajedno sa ratnim profiterima.

“Dodik stiže na sve strane zahvaljujući avio-servisu RS… Ali malo sutra, helikopterom nadzire protok para kroz Republiku, cvjetaju nam stabla marihuane, pere novac kroz aktivnosti onog Kusturice, gleda kako da pobjegne i ratosilja se spoljnog duga Republike čiji je predsjednik. Crknite ratni profiteri i Mile sa vama… Sram vas bilo”riječi su koje je Ninković uputio putem Facebooka.

U jednoj objavi, Ninković se obraća i samom Dodiku, vjerovatno se referišući na Dodikove tvrdnje da je opozicija izdajnička, pa tako i Ninković za sebe kaže da je izdajnik i da je izdao sistem koji godinama “krade iz naših usta”, kao da je riječ o sistemu gdje je sva manje firmi.

“Opasali ste zidinama svoje imanje i okružili se poltronima koji nam dušu uzimaju. I očekujete da ne budemo izdajnici… Borim se više od 10 godina protiv Vašeg sistema i boriću se dok ne nestane taj sistem. Neću se odreći ideja svog oca koji je kao borac VRS stvarao Republiku Srpsku”, poručio je Ninković Dodiku.

Nekoliko godina kasnije, kao kadar SNSD-a postao je predsjednik Skupštine Grada Banjaluka, a njegovo imenovanje vjerovatno je odobrio sam Milorad Dodik, kojem je Ninković kao zahvalnicu danas ponovo dodao još jedan problem na leđa.

Nastavi čitati
Banjaluka4 dana ago

STANIVUKOVIĆ ISPISUJE ZLATNA SLOVA U ISTORIJI BANJALUKE! Kružni tok i VELIČANSTVENI PARK kod Ekvatora oduševili građane (FOTO, VIDEO)

Uncategorized2 tjedna ago

ĐAJIĆ BEZ SRAMA “DOBAR SAM S KRIMINALCIMA, sve koji se nisu učlanili u SNSD-a ODMAH SMIJENITI jer su zauzeli mjesta članovima partije” (FOTO, VIDEO)

Uncategorized7 dana ago

MAJA DRAGOJEVIĆ “DEMOLIRALA” ĐAJIĆA! “Živite li vi u Hjustonu, pa mi nemamo LIJEKOVA, POSTELJINE, a kod Vas pacijenti SKAČU KROZ PROZORE” (VIDEO)

Uncategorized5 dana ago

KAD MAČKE NEMA MIŠEVI KOLO VODE! Ninković juče VRŠLJAO po kancelarijama GU i uznemiravao radnice, obrušio se i na TRUDNICU!

Banjaluka3 dana ago

ISPOVJEST BANJALUČKE DOMINO DAME! “Naši političari traže da ih DAVIM U WC ŠOLJI, ZAHTJEVI SU BIZARNI, a svi glume porodične ljude”

Banjaluka1 tjedan ago

STANIVUKOVIĆ KOD PORODICE NOVAKOVIĆ! “Ima bližih pa neće da dođu, A TI SI DOŠAO” Emotivan susret o kojem će se pričati (FOTO, VIDEO)

Banjaluka2 dana ago

OBEĆANO ISPUNJENO! Draško Stanivuković na večeri sa porodicom Novaković, ZDRAVICA za početak radova na NOVOM DOMU!

Uncategorized1 tjedan ago

“PUKLA TIKVA” U SNSD PRIJEDOR! Kabić iznio teške optužbe “VRH lokalne partije VRŠI PRITISAK U CILJU MOJE SMJENE, danas ću upoznati DODIKA SA SVIM DEŠAVANJIMA”

Banjaluka6 sati ago

RASPAD BANJALUČKOG SNSD-A! Đajić UDARIO na Antonića, kaže da je “KRTICA”! ANTONIĆ “Đajić LAŽE I NARUČUJE TEKSTOVE” (FOTO)

Politika1 tjedan ago

OŽENI SE VUKAN! Danas izgovorio sudbonosno DA lijepoj Zorani!

Aktuleno