Connect with us

Banjaluka

BANJALUKA “ZA KOPLJE” ISPRED TUZLE! Veći broj putnika sa aerodroma Republike Srpske

Aerodrom Banja Luka je u januaru imao 20.482 putnika što je lošiji rezultat nego u istom mjesecu prošle godine.
U januaru 2023. godine banjalučki aerodrom je imao 34.488 putnika.

Rezultat iz januara ove godine je, s druge strane, znatno bolji nego u nekom prethodnom periodu, odnosno zabilježeno je povećanje od čak 131,8 odsto u odnosu na isti mjesec 2019. godine (8.838 putnika).

Očigledno je da je januarski rezultat posljedica manjeg broja letova. Aerodrom je, naime, prošlog mjeseca imao 214 operacija (332 u I/2023) i 0,8 tona carga (nije imao carga u I/2023), prema podacima Zamaaero.

Činjenica je i da Banja Luka već mjesecima ima više putnika od Tuzle. Aerodrom Tuzla je u januaru ove godine imao 19.171 putnika što je daleko manje nego u istom mjesecu prošle godine kada je aerodrom imao 58.304 putnika.

Direktor Aerodroma Banjaluka Natalija Trivić ranije je istakla da u ovoj godini planiraju povećati broj putnika za 10 odsto kako bi do kraja 2024. imali godišnji rezultat veći od pola miliona putnika. Podsjećamo, u 2023. su imali 460.731 putnika.

Banjaluka

MOJA DJELA SU MOJA LIČNA KARTA: “Imam hrabrosti da svaku bitku bijem do kraja i da se ne povučem”

Nakon kritika koje je predsjednica Narodnog fronta uputila prema gradonačelniku Banjaluke, oglasio se Stanivuković, koji je rekao da ga ne zanimaju prepucavanja putem medija.

“Moja lična karta su moja djela i ja zaista za to očekujem podršku Banjalučana. Nemam drugih komentara i ne želim da komentarišem. Ne interesuje me ta vrsta priče i prepucavanja preko medija”, naglasio je Stanivuković.

Ističe da svi navodi koje je Trivićeva iznijela spadaju u teorije zavjere.

“To su sve teorije zavjere i vrijeme će pokazati. Posljednja opcija u životu je ikada odustati. Politika je častan, izazovan i težak posao, a voditi grad je najizazovniji posao. To je posao sa kojim se budite, ustajete, ležete i nikada taj posao ne prestaje. Ja od ovog svog posla ne mogu da se bavim neutemeljenim stvarima”, rekao je Stanivuković.

Naglašava da svoj posao shvata ozbiljno te da ima hrabrosti da bije svaku političku bitku.

“Imam hrabrosti da svaku bitku bijem do kraja i da se ne povučem. Kakav god da bude ishod, ja sam dovoljno politički racionalan da čestitam. Ovo ne smije biti bitka na život i smrt, kako to neko gleda”, poručio je Stanivuković.

Dodaje da ne želi da umanji značaj protivkandidata, ali naglašava da će Banjalučani odlučiti o tome.

“Ne želim da umanjim značaj Jelene, Davora, Nikole ili bilo koga. To je svačije legitimno pravo, ali će Banjalučani o tome odlučiti. Moj stav je da ovo radimo na najposvećeniji mogući način. Želim da bitku vodim dostojanstveno, poštujući institucije”, poručio je Stanivuković.

Dodaje da takođe ne želi da komentariše ni ankete za koje je Trivićeva rekla da su rađene po njegovoj narudžbi.

“Ko je prvi, ko je drugi, ko je peti, ja neću da komentarišem ankete. Čujem da mi se spočitava da ja naručujem ankete. Evo, ja im čestitam na tome. Imam veliko samopouzdanje u ono što radim i radujem se tom 6. oktobru kada ćemo vidjeti koliko se vrednuje sve što smo uradili”, naglasio je Stanivuković.

Zaključuje da je za njega trenutna situacija u gradu od primarnog značaja te da svoj posao radi dostojanstveno.

“Ja želim na to da se fokusiram. Mene je narod stavio na ovo mjesto i u budućnosti će me stavljati na veća mjesta”, zaključio je Stanivuković.

Nastavi čitati

Banjaluka

PREDLOŽENE ZNAČAJNE ODLUKE: Gradonačelnik pozvao odbornike da podrže BESPLATNE PLACEVE za mlade bračne parove i SISTEMSKO RJEŠENJE za rezervoare Tunjice jedan i dva

Gradonačelnik Draško Stanivuković najavio je da je za sutrašnju sjednicu Skupštine grada Banja Luka predložio pet važnih odluka koje utiču na život stanovništva, među kojima i odluku o besplatnim placevima za mlade bračne parove i besplatnim projektima za gradnju kuće za sve građane.

-Pripremili smo placeve u Motikama, Bistrici, Česmi i drugim naseljima koje planiramo da dijelimo mladim bračnim parovima, porodicama poginulih boraca i porodicama sa četvoro i više djece. Prvenstveno ova politika se odnosi na mlade bračne parove, s obzirom na to da su za druge kategorije već kreirane i druge značajne politike. Sada želimo i njih da podržimo, da ostanu ovdje, da grade kuće – poručio je gradonačelnik.

Odluka znači, kako je kazao, da svaki mladi bračni par do 35 godina može da se prijavi da od Grada dobije svoj plac.

-Smisao je da mladi ostaju ovdje. Naše opredjeljenje je da dijelimo placeve na prigradskom području što znači decentralizaciju, da se grad širi prema periferiji – naveo je gradonačelnik, ističući da Grad ima mnogo imovine koju ne može iskoristiti u drugim pravcima, tj. ta zemlja ne može da bude industrijska zona, a s druge strane nije dovoljne veličine za poljoprivredu.

Kazao je da je vrijednost placeva od 15 do 20 hiljada, a uz placeve jedna porodica dobija i projekat i građevinsku dozvolu, te priključke za vodovodnu i kanalizacionu mrežu. Kada saberete sve ovo doći ćemo i do 50.000 KM podrške po porodici i po tome smo jedinstveni u regionu – poručio je gradonačelnik.

-Ova odluka je jedinstvena nacionalna politika i ako sutra dobijemo podršku već u avgustu krećemo sa prvim konkretnim aktivnostima – kazao je gradonačelnik ističući da i pored činjenice da još nisu usvojene izmjene Zakona o stvarnim pravima koje je predložio, gradska administracija je našla model da provede ovu odluku o dodjeli placeva.

Za sutrašanju sjednicu, kako je najavio gradonačelnik – predložena je i Odluka o tome da Grad Banja Luka uloži deset miliona KM u rješavanje pitanje rezervoara Tunjice jedan i dva, i to je kako je kazao – jedno sistemsko rješenje.

-Ovim će se riješiti i jedino preostalo žarište, izazov sa vodosnabdijevanjem potokozarskih sela – kazao je gradonačelnik.

Među predloženim tačkama je i Izvještaj EBRD-a o napredovanju projekata vodosnabdijevanja „Voda 3“ i kako napominje gradonačelnik – ukoliko ne bude usvojen dovodi se u pitanje grant od osam miliona KM.

Takođe, za sutrašnji dnevni red predložen je otpis komunalne naknade građanima kojima je zastario dug, a to je dug stariji do tri godine. Dio koji je zastario se otpisuje, a dio koji su uplaćivali računaće se kao pretplata.

Gradonačelnik je najavio i da je za sutra predložena Rezolucija o privatnim vrtićima, koja predviđa rast subvencija da bi do polovine naredne godine bila izjednačena cijena privatnih i javnih vrtića.

– Sa ovih pet tačaka napravićemo istorijski pomak. Pozivam sve odbornike da razmotre ovih pet tačaka, da dopune dnevni red sutra i da sa ovakvim materijalom budemo svi ponosni – zaključio je gradonačelnik.

Nastavi čitati

Banjaluka

DRINIĆ PODRŽAO INICIJATIVU BANJALUČKIH PJESNIKA: “Banjaluci nedostaje manifestacija poput ove”

Narodni poslanik PDP – a Nebojša Drinić podržao je inicijativu banjalučkih pjesnikinja da se jednom godišnje u Banjaluci organizuje veče poezije domaćih autorki.

– Rado sam se odazvao na poziv književnica Aleksandre Čvorović, Nede Gavrić, Gordane Kukić, Selene Berić, Hristine Mrša i Dragane Grujinović Kajiš i podržao njihovu ideju da se promoviše poezija povodom važnih datuma u književnosti i kulturi, uopšte. Naše pjesnikinje su me upoznale sa svojim radom, iznijele mnogo kreativnih ideja, poklonile mi knjige. Smatram da zaslužuju bolje mjesto u našem književnom životu, kao i u društvu u cjelini, rekao je Drinić.

On je dodao da će nastojati da pomogne u organizaciji književnih večeri u Banjaluci u kulturnim ustanovama, ali i u prigradskim naseljima koja često obilazi i koja vape za književnim sadržajima.

– Prijatno druženje i razgovor protekli su u znaku dobrih ideja i pozitivnih vibracija. Dogovorile smo se kako da prezentujemo našu poeziju na najbolji mogući način. Sa Nebojšom Drinićem imam pozitivno iskustvo i dobru saradnju u Dječijoj biblioteci u kojoj radim. Doveo je svoje drugare komšije iz Borika, učlanio ih u biblioteku i djeca nam redovno dolaze i čitaju, ispričala je Aleksandra Čvorović.

Da Banjaluci nedostaje manifestacija poput večeri banjalučkih književnica ukazala je Gordana Kukić i zahvalila se Driniću na podršci.

Pjesnikinja Neda Gavrić predložila je da se banjalučka poezije promoviše uz Vrbas i dajak koji je simbol Banjaluke.

To bi mogao da bude prvi književni sadržaj koji će ovog ljeta zajedno prirediti pjesnikinje. Inicijativu je podržala i književnica Ljiljana Mačkić.

Nastavi čitati

Aktuelno