Connect with us

Politika

BILJANA PLAVŠIĆ Odgovor Srpske na pravno nasilje mora da bude energičan

Bivši predsjednik Republike Srpske Biljana Plavšić smatra da odluka Tužilaštva BiH da podigne optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika predstavlja pravno nasilje, jer u njoj nema nikakvog zakonskog uporišta, niti utemeljenja u Ustavu BiH i Dejtonskom sporazumu, na čijem dosljednom sprovođenju rukovodstvo Srpske i dalje mora da insistira.

Komentarišući optužnicu koju je Tužilaštvo BiH podignulo protiv Dodika zbog “nesprovođenja odluka visokog predstavnika”, Plavšićeva je ukazala da taj isti visoki predstavnik nije legalno izabran, što pokazuje da moćnici koji odlučuju o BiH idu na potpuno cijepanje Dejtonskog sporazuma, što ne može donijeti dobro nikome u BiH.

– Republika Srpska mora energično da odgovori na ovo pravno nasilje i nepoštovanje Dejtonskog sporazuma. Došlo je vrijeme da mora da se lupi šakom o sto. To je trebalo učiniti u startu i sasjeći to u korijenu čim su Amerikanci i ostali počeli da govore o duhu Dejtona, otvarajući prostor da međunarodnim sporazumom mlatara kako ko hoće, što je nedopustivo – rekla je Srni Plavšićeva, prenosi RTRS.

Ona tvrdi da je svojevremeno izbacila članove delegacije SAD koji su joj tražili da Srpska mora da se ponaša u skladu sa duhom Dejtona, ali da je derogiranje Dejtonskog sporazuma nastavljeno do danas, kada doživljava vrhunac.

– Trebalo je da to presiječemo ranije, jer se Dejton cijepao kao što se para ženska čarapa. Ali, nikada nije kasno da se reaguje kako treba. Mora da se nastupa energično, ali treba biti smiren i hladan kao špricer u zastupanju svojih pozicija. Nephodno je biti mudar i nipošto ne padati u vatru, a Amerikancima stalno treba isticati da je Dejton dobar dokument i da su ga oni donijeli, ali ih i pitati zašto ga sada ruše – rekla je Plavšićeva.

Ona smatra da je Dodik u pravu kada kaže da optužnicom Tužilaštva BiH nije napadnut on lično nego institucija predsjednika Republike Srpske, kao i da je time napadnuto čitavo društvo.

– Tu nema dileme i zato se Srpska mora suprostaviti tome. Odgovor mora da bude odlučan i energičan, a u isto vrijeme potpuno racionalan i smiren. Isto tako, jasno je da se Srpska najbolje brani dosljednim zalaganjem za izvorni Dejtonski sporazum, koji je optimalan za sve narode u BiH, a ne samo za Srbe – zaključila je Plavšićeva.

Tužilaštvo BiH podiglo je juče optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića zbog neizvršavanje odluka Kristijana Šmita.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Politika

BESKRAJNA BAHATOST SNSD NAČELNIKA! Milan Kovač dao pare sam sebi

Lovačko udruženje „Tetrijeb“ iz Šipova održalo je u februaru ove godine „43. tradicionalnu hajku na vuka“ koju je finansirao načelnik opštine Milan Kovač (SNSD), koji je ujedno i predsjednik ovog udruženja.

Hajka je održana 17. februara i to, kako stoji na Fejsbuk profilu ovog udruženja, uz pomoć opštine Šipovo, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Lovačkog sasveza Republike Srpske i Šumskog gazdinstva “Gorica” iz Šipova.

“Hajka je okupila oko 700 lovaca iz regiona i inostranstva. Svi posjetioci su imali priliku da na lijepom vremenu uživaju u planinskim predjelima našeg kraja, a i da vide obilje srneće divljači, kao i divljih svinja. Iako je vuk bio pristan u terenu, a pogon izuzetno kvalitetno odrađen, odstrel je izostao. Ipak, odstrel nije ni bio u prvom planu”, navodi se u objavi LU „Tetrijeb“.

Spisak onih koji su finansijski pomogli hajku je podugačak, a na prvom mjestu se nalazi upravo Milan Kovač, i to u dvostrukoj ulozi – kao predsjednik Udruženja i kao načelnik opštine. Kovač za eTrafiku kaže da nema nikakvog sukoba interesa u ovom slučaju.

“Mi podržavamo sve organizacije. Podržavamo ribolovce, lovce, džipadžije, motoriste, Islamsku zajednicu, crkvenu opštinu. Svima dajemo. Postoje budžetska sredstva za nevladin sektor i te pare dobijaju svi koji ispune uslove“, rekao je Kovač.

Na drugom mjestu „mecana“ nalazi se predsjednik SO Šipovo Mirko Savičić. Odbornik Narodnog fronta u SO Šipovu Milan Plavšić kaže da Kovač nije mogao doznačiti „Tetrijebu“ opštinska sredstva, jer para za tu namjenu u budžetu – nema.

„Zaista ne znam koliko je to udruženje dobilo para i iz kojih izvora. U budžetu za to nije bilo sredstava. Ne znam odakle je Kovač, koliko i kako dao te pare. Te pojedinosti ne dobijamo u dokumentu o izvršenju budžeta. Skoro smo razmatrali izvještaj o budžetu i toga tamo nema“, istakao je Plavšić.

Damjan Ožegović iz „Transparency International“ BiH kaže da, prema Zakonu o sprečavanju sukoba interesa Republike Srpske, izabrani predstavnici, nosioci izvršnih funkcija i savjetnici ne mogu biti članovi organa, predsjednici ili direktori udruženja, ili fondacija koja se finansiraju iz budžeta Republike ili jedinice lokalne samouprave u ukupnom godišnjem iznosu većem od 100.000 maraka.

„Možda u ovom slučaju nije pređena pomenuta cifra pa nije riječ o zakonskom sukobu interesa, ali se svakako može reći da je upravo to u pitanju, jer je načelnik Šipova sam sebi dodijelio pare. Pitanje je kakva je bila procedura. Ako je novac uplaćen direktno od strane načelnika,

onda je to klasični sukob interesa. On i odobrava i troši“, kazao je Ožegović za E-trafiku.

Nastavi čitati

Politika

ONA JE PRAVI IZBOR, ako bi se šalili! Đokićeva pjevačica u UPRAVNOM ODBORU RTRS-a! (FOTO)

Dragana Čavka, pomoćnica ministra turizma, koja je u javnost dospjela po spornim ugovorima sa Akvanom koje je sklapala zbog muzičkog angažmana, iako nikada nije nastupala, postaje članica Upravnog odbora Radio televizije Republike Srpske.

Ovo je u Narodnoj skupštini izazvalo negodovanje opozicije, a među onima koji su diskutovali bila je i poslanik PDP, Tanja Vukomanović koja je rekla da RTRS nedostaje samo Zmaj od Šipova.

-Sramota je kako se imenuju kadrovi, žena je sklaplala lažne ugovore za nastupe. Pjevala je i ona i njena majka, čak priznale da nisu nastupale a da su uzimale novac, pa je radila u Ministarastvu turizma, a sada ide i na RTRS. Javni servis će sa ovakvim kadriranjem biti totalno dokrajčen, iako je crno da ne može crnje – rekla je Vukomanović.

Nastavi čitati

Politika

VUKOMANOVIĆ “Srpska gubi milione zbog koncesija, ALI GUBI I PRIRODNA BOGATSTVA”

Republika Srpska gubi milione zbog koncesionih ugovora, a pored novca gubi i prirodna bogatstva. To je jako neuređena oblast o kojoj građani nažalost malo znaju, dok ne dođe pred njihova vrata.

Rekla je ovo poslanik PDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Tanja Vukomanović tokom diskusije o Izvještaju o radu i finansijskom izvještaju Komisije za koncesije Republike Srpske za 2023. godinu na Devetoj redovnoj sjednici.

– Čitajući sve što piše u Izvještaju i ono što govore mještani i ekolozi, možemo da vidimo da su ova komisija i ovi ugovori napravili puno veću štetu od koristi – rekla je ona.

Vukomanović dodaje da postoji mnogo primjera gdje se pokazalo da se ne sluša riječ građana i ekologa, te da se od pogodovanja krupnom kapitalu uništava priroda i budućnost ove zemlje.
-Ovdje se ne radi samo o novčanoj šteti, radi se o šteti po prirodu i životima stanovnika. Mještanka Mrkonjić grada je najbolje opisala ovo slikovito riječima “nas uništiše, sebe bogate” dok prelazi preko svoje uništene njive gdje je nekada sadila povrće i pojila stoku – istakla je Vukomanović.

Dodala je da je jedino dobro u ugovoru to što će se naplatiti malo više novca od koncesija jer, kako kaže, Srpska ima mizerne naknade, te da je potrebno dvije tri godine naplate da bi se pokrio jedan sudski spor.

– Postoji i problem netransparentnih ugovora, sumnjivih firmi sa po jednim radnikom, takođe i jednog vlasnika sa pet preduzeća, imamo primjer sa mini hidroelektranom i čuveni Slovenac koji je došao da kopa litijum i sad Elektroprivreda od njega otkupljuje koncesiju koju je on dobio za smiješan novac, a mi plaćamo 4 miliona KM – kazala je Vukomanović i dodala da postoje sporne dozvole, sporni ugovori, a Vlada u sve to ide bez sluha za mještane.

Vukomanović kaže da ljudima preko noći niču mašine i rudnici u dvorištima, a da njih za to niko ne pita.

– Ono što je ovdje najstrašnije jeste ekologija koja zbog rudarenja trpi u ovom svemu. Imamo nekoliko primjera gdje je potpuno uništena priroda, gdje se prema riječima mještana i ekologa ne poštuju ni vodne ni ekološke dozvole koje su firme dobile. Primjer za to je rudnik Medna kod Mrkonjić Grada gdje se zagađenje osjetilo čak 50 km okolo, pa stanovnici Sanskog Mosta i Ribnika takođe trpe. Ekolozi tvrde da ne postoje recipijenti za otpadne vode, nema kanalizacionog sliva, te da sve ide direktno u rijeku Sanu – istakla je ona.

Navela je još nekoliko primjera kao što su Bukova kosa kod Prijedora, Bistrica i Lopare koje su sada aktuelne.

– Mještani se bune, ističu da nisu prodali svoju zemlju, a rade im maltene u dvorištu. U Bukovoj kosi su čak počeli da buše iznad bazena koji napaja desetak domaćinstava. Kontrole rudnika gotovo da nema, priroda je uništena, dozvole se ne poštuju, a to u Izvještaju nema – istakla je Vukomanović.

Vukomanović je kritikovala kako se vlast odnosi prema prirodi citirajući načelnika Šipova Milana Kovača koji je rekao “imamo pet rijeka koje samo teku bezveze”.

– Tako se vjerovatno odnose prema svim pirodnim bogatstvima i ovdje u koncesijama se ne radi o korištenju nego iskorištavanju prirode Republike Srpske. U izvještaju piše da su koncesionari shvatili ozbiljnost provođenja zaštite životne sredine i zdravlja, oni valjda po zakonu imaju obavezu da poštuju propise i pravila koja su dobili u dozvolama i da se pridržavaju zakona. Ako ćemo mi da hvalimo da su oni “shvatili ozbiljno poštovanje mjera i propisa” onda imamo veliki problem. U zaključku izvještaja imamo rečenicu u kojoj piše “veliki broj koncesionara pridržava se ugovorenih obaveza”, šta je sa ostalima koji se ne pridržavaju? Ima li nekih sankcija? Znam da vi ne možete sankcionisati, ali možete to bar napisati u izvještaju – dodala je ona.

Vukomanović ističe da su u Srpskoj mnoge oblasti nakaradne, tako i ova i dodaje da je zemlja postala poligon za izvlačenje prirodnih bogatstava koje će izvoziti ko zna gdje i ko zna kome.

– Ova komisija bi imala smisla kada bismo imai ministarstvo i Vladu koja pazi kome daje dozvole i kada bi se svi pridržavali onoga što je propisano, ovako imamo samo suštinu bez forme i pogodujemo samo krupnom kapitalu na štetu građana Republike Srpske – zaključila je Vukomanović.

Nastavi čitati

Aktuelno