Connect with us

Politika

BITKA ZA SARAJEVO Opozicija pokušava da Dodika izbaci iz vlasti na nivou BiH

Pregovori parlamentarnih stranaka o formiranju vlasti na nivou BiH uveliko traju, a iako je najrealnija opcija da u vlast u Sarajevu iz Republike Srpske ponovo uđe SNSD, opozicija još nije odustala od namjere da Dodiku “pomrsi konce”.

Kako za Srpskainfo otkrivaju odlično obaviješteni izvori, predstavnici opozicionih stranaka iz Srpske posljednjih dana ostvarili su prve neformalne kontakte s pojedinim političkim liderima iz Federacije BiH o formiranju vlasti bez SNSD.

Da je tako potvrđuje i nedavna izjava predsjednika SDP, Nermina Nikšića, koji je poslije sastanka s liderom HDZ BiH, Draganom Čovićem, između ostalog izjavio da je moguće formiranje buduće vlasti na nivou BiH bez stranke Milorada Dodika.

– Matematika dopušta da se vlast na državnom nivou formira bez bilo koga – odgovorio je Nikšić na novinarsko pitanje da li je moguće “zaobilaženje” SNSD prilikom predstojećeg formiranja vlasti u zajedničkim institucijama.

Pregovori

Sagovornici Srpskainfo iz vrha jedne od vodećih opozicionih političkih stranaka u Srpskoj, koji su insistirali na anonimnosti, otkrivaju nam da su formirane radne grupe u okviru kojih se odvijaju trenutni pregovori o formiranju nove vlasti u Sarajevu sa strankama iz Federacije, ali da je, prema njihovim riječima, još rano govoriti o tome ko će ući u novu vlast.

– Kontakti postoje, ali se ozbiljni zvanični pregovori o tome još nisu poveli i očekujemo da oni krenu što prije. Tačno je da postoji mogućnost pravljenja parlamentarne većine u Predstavničkom domu BiH bez SNSD, ali će to prije svega zavisiti od predstojećeg izbora delegata iz Republike Srpske u Dom naroda BiH. Ukoliko se ponovo dogodi situacija od prije četiri godine da SNSD dobije četiri od pet delegatskih mjesta Srba u Domu naroda, odnosno potpunu kontrolu nad tim tijelom, to bi značilo da će ta stranka sigurno postići dogovor s bošnjačkim partijama i za većinu u Predstavničkom domu – ističu naši izvori.

Koliko je predstojeći izbor delegata u Dom naroda BiH važan za SNSD potvrđuje i jučerašnja Dodikova izjava nakon završetka sastanka predstavnika stranaka vladajuće koalicije u Banjaluci.

– Postigli smo saglasnost da ova struktura obezbijedi četiri delegata za Dom naroda BiH, koji će biti iz SNSD – rekao je Dodik.

Imena

On je, takođe, potvrdio informaciju da bi ti delegati trebalo da budu Nikola Špirić, Sredoje Nović, Radovan Kovačević i Snježana Novaković Bursać.

S druge strane, kako Srpskainfo saznaje, kandidat PDP za mjesto delegata u Domu naroda BiH biće aktuelni zamjenik predsjednika te stranke, Nenad Vuković, dok SDS još nije odredio svog kandidata za tu poziciju.

– PDP je mjesto delegata u Domu naroda BiH prvo ponudio Jeleni Trivić, ali je ona to odbila. Što se tiče SDS, ta stranka će na predstojećoj sjednici Glavnog odbora, koja bi sutra trebalo da bude održana u Banjaluci, najvjerovatnije odlučiti ko će biti njen kandidat za Dom naroda BiH. Za tu poziciju bio je zainteresovan odlazeći stranački šef  Mirko Šarović, ali na posljednjoj sjednici Predsjedništva SDS on nije dobio bilo kakve garancije da će tako i biti. Postoje spekulacije da bi na tu poziciju mogao da bude kandidovan Miladin Stanić, ali je nezahvalno prognozirati šta će odlučiti Glavni odbor – kažu sagovornici Srpskainfo.

 

Izvor: srpskainfo.com

Politika

Petrović najavio kampovanje pred Vladom ako ne bude raspuštena Skupština grada

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović u Vladu Srpske predao je inicijativu za raspuštanje Skupštine grada Bijeljina nakon neuspjelog referenduma za njegov opoziv.

Petrović je inicijativu, koja je izgubila na sva 183 biračka mnjesta, nazvao kaolicijom “Pokradimo Bijeljinu”.

– Danas smo po obećanju došli u Vladu Republike Srpske, da podsjetimo ministarstva na neke projekte koje je grad Bijeljina predavao u protekle dvije i po godine, jer su neki zvaničnici govorili da oni ne znaju šta treba Bijeljini i da im se niko ne obraća – istakao je dr Ljubiša Petrović.

Kaže da je ukupna vrijednost predviđenih projekata, koje su ranije uputili Vladi Republike Srpske, bila više od 40 miliona KM.

– Smatramo da preko 114 hiljada građana grada Bijeljina zaslužuju i više od tih 40 miliona KM. Samo jedan ATP turnir u Banjaluci koštao je preko 50 miliona KM. Postavljamo pitanje da li je važniji jedan ATP turnir koji košta preko 50 miliona KM ili 40 miliona KM projekata za preko 114 hiljada građana grada Bijeljine – upitao je Petrović.

Nastavi čitati

Politika

Nele Karajlić meta napada: Odbio da optuži vlast za zločin u školi na Vračaru VIDEO

Beograd – Nenad Janković, poznatiji kao dr Nele Karajlić, meta je napada zbog izjave da ga neko teško može uvjeriti da je tragedija u Beogradu povezana sa vlašću.
Naime, Nele je rekao da mu ono što se dogodilo u školi “Vladislav Ribnikar” više liči na film “Terminator”.”Sarajevska nemoralna hulja, sa adresom u Beogradu, Nele Karajlić, danas je u emisiji “NU 2” na HRT-u, oslobodio “Vučićevu vlast” i “rijaliti programe”, od bilo kakve odgovornosti za stravične zločine u Srbiji , okrivivši “Terminatora” i “Holivud”… Za kraj je raspisao i izbore”, poručio je jedan tviteraš, prenose Novosti.

 

GLAS SRPSKE

Nastavi čitati

Politika

Višković zatražio da se riješi problem zdravstvenog osiguranja građana u Srpskoj

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković zatražio je od resornog ministarstva da u saradnji sa Fondom zdravstva omoguće da građani Republike Srpske koji su ostali bez zdravstvenog osiguranja poslije ukidanja vanredne situacije u Srpskoj, mogu koristiti prava iz oblasti zdravstvene zaštite na prelazni period do 60 dana.

Šezdeset dana je predviđeno, kako bi u tom roku mogli da se usklade sa obavezama koje nalaze zakon o zdravstvenoj zaštiti.

Nezavisne

Nastavi čitati

Aktuleno